Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.02. 16:57

Ez a követelés valószínűleg elévült. Ha nagyon udvarias vagy, akkor ezt megírod nekik. Ha nem vagy annyira udvarias, akkor ne törődj vele; ha esetleg fizetési meghagyás jönne, akkor annak határidőben mondj ellent.

(Mivel ez egy örökhagyóról rád maradt tartozás, csak az örökség erejéig felelsz érte, azon felül nem.)

((Mivel a kérésed ellenére sem adták meg azt a tájékoztatást, amely ahhoz kellett volna, hogy szerződésszerűen teljesíthetsz, részleges szerződésszegést követtek el. Amíg ez fennáll, addig késedelmi kamatokkal nem tartozol, ami egy hitelkártya-kölcsönnél nagyon nem mindegy.))

www.kbs-ugyved.hu

claymore1984@gmail.com # e-mail 2020.06.02. 13:29

Akkor helyes kérdés az lenne hogy tehetek e ellene valamit? és ha igen mit?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.02. 13:04

Kérdésem az lenne, hogy ez megtehető

Meg. (De rossz a kérdés.)

www.kbs-ugyved.hu

claymore1984@gmail.com # e-mail 2020.06.02. 12:23

Kedves Szakértők!

Egy örököléses hitellel kapcsolatban lenne kérdésem.

Öröklésnél ugye javakat és tartozásokat is megöröklünk
jelen esetben egy hitelkártya tartózásról lenne szó itt alá akartak velem íratni egy szerződést a banknál amivel a nevemre kerülne a kártya tartozás, én látni akartam az eredeti szerződést mert szeretném tudni miről van szó a szerződés 17 oldalas volt ennek nagy részét a bank elhagyta ezt panaszomra írásban is közölte velem a 17 oldalból megvan a 2, 3, 4, 5, 6, 17 a banknak írásban jeleztem hogy nem vagyok hajlandó olyan szerződést átvenni ami ennyire hiányos, de szerintük ez elegendő ez volt az utolsó levelezésünk és ez 2013 szeptemberében volt azóta semmit nem küldtek és semmilyen módon nem vették fel velem a kapcsolatot, egészen pár nappal ezelőttig ahol egy összegben követelik tőlem a tartozás megfizetését 30 napon belül és amelyben leírják hogy korrektségből elengedik a kamatot is csak a hiányzó egyenleget kell kifizetnem. Kérdésem az lenne, hogy ez megtehető hogy ennyire hiányos szerződést és ennyi idő elteltével követeljenek, vagy csak bepróbálkozik a bank?

Köszönöm
Üdvözlettel
Zoltán

drbjozsef #   2020.06.02. 11:49

ChuckN,

Olyan értelemben, ahogy te gondolod, nem. Az, hogy miről beszélgettek otthon vagy az utcán, kevéssé számít. Miért ne gondolhatná meg magát?

Olyan értelemben köthető szóban, hogy a közjegyző előtt elég elmondani, mit akartok, miben állapodnátok meg, és ő a végzésbe foglalja azt.

Ptk.7:93.§ Az örökösök a hagyatékot - kizárólag a hagyaték tárgyaira vonatkozóan - a hagyatéki eljárásban kötött egyezséggel feloszthatják egymás között. Osztályos egyezség esetén a hagyatékot öröklés jogcímén az egyezség szerint kell átadni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ChuckN # e-mail 2020.06.02. 11:31

sziasztok,

Érdeklődni szeretnék, hogy osztályos egyezséget lehet-e szóban kötni?

Előzmény: örököstársam szóban számtalanszor megígérte, hogy lemond az örökölt ingatlanrészről a javamra (én is örökös vagyok), viszont számomra kétséges, hogy ezt a hagyatéki tárgyaláson is megteszi-e.

Hanfelvétel bizonyító erejű ebben az esetben? Egy szóbeli egyezség esetén amit én felveszek, meggondolhatja magát a másik fél?

üdv,
CN

drbjozsef #   2020.05.29. 10:24

Ismerni kellene, hogy hogyan voltak pontosan ezek az LTP-k.

Ki volt a szerződő, ki a kedvezményezett, mit nyilatkozott az örökös nekik.

1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról
[...]
9.§(2)Természetes személy lakás-előtakarékoskodó elhalálozása esetén a szerződésben megjelölt cselekvőképes kedvezményezett, korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen kedvezményezett esetén a kedvezményezett szülői felügyeletét gyakorló szülője, gyámja, gondnoka, kedvezményezett hiányában az örökös, nem természetes személy lakás-előtakarékoskodó jogutóddal történő megszűnése esetén a jogutódja a lakás-takarékpénztárhoz címzett írásos nyilatkozattal az elhalálozott, jogutóddal megszűnt szerződő fél helyébe léphet.

Nem kellene már olyannak lennie, hogy a "férjem lakástakaréka".

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2020.05.29. 09:38

A saját részedet felhasználhatod

Ezt hogyan kell számolni. Ugye a takarék fele eleve a feleségé, tehát a fele volt az örökség. Az örökség 1/3 + 1/3 + 1/3?

Vagyis a teljes takarék 4/6 része a feleségé?

Rexor # e-mail 2020.05.29. 09:12

Szerintem nincs igaza a gyámhatóságnak, én is a fellebbezést javasolnám. Kiskorúnak való ajándékozással meg az a gond, hogy utána ha esetleg értékesíteni akarja az ingatlant akkor ahhoz is kell a gyámhatóság hozzájárulása.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.28. 18:49

A saját részedet felhasználhatod. Bizonyára lehet felebbezni is.

(Ha nagyon muszáj, ajándékozhatsz a gyerekeknek az ingatlanból. Sőt, ha esetleg közös tulajdon volt az az ingatlant, akkor köteles vagy az 1/4-1/4 arányú tulajdonjogukat bejegyeztetni.)

www.kbs-ugyved.hu

Kati0911 # e-mail 2020.05.28. 13:31

Tisztelt Szakértők!

Tavaly elhunyt a férjem. Én és két kiskorú kisfiam örököltünk 1/3 1/3 1/3 arányban. Szerettem volna a férjem lakástakarékát felhasználni a lakás ablak cseréjére,ezèrt engedélyt kellett kérnem a gyámhivataltól. A gyámhivatal elutasította a kérelmemet,arra hivatkozva,hogy a lakàs,ahol a gyerekek is születésük óta laknak,csak az én nevemen van,így nem hasznàlhatom fel.
Szeretném a tanácsát kèrni,hogy milyen megoldások elérhetőek a számomra.

Előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Kati0911

Kamaron # e-mail 2020.05.26. 09:41

Kedves Szakértők!

Egy éve húzódó hagyatéki eljárásban kérnék segítséget.

Ügy rövid ismertetése:

Elhunyt személy korábbi kapcsolatából született egy gyermek, akinek van magyar és német születési anyakönyvi kivonata is. Második gyermeke magyar állampolgár.

Első gyermek vezeték neve megváltozott, valószínűleg örökbe fogadták Németországban. Lakcíme nem ismert, kapcsolatot felvenni vele jelenleg lehetetlen.

Hagyatéki leltárban több ingatlan, több gépjármű, bankszámlák, részvények.

És sok-sok kérdés:)

Megszerezhető-e Németországból az örökbefogadási papír eredetben, ha létezik?
Közjegyző ebben érdemben intézkedik-e vagy csak hirdetményileg kézbesít, mivel van magyar anyakönyvi kikovanata?
Kérhető-e a hagyaték ideiglenes átadása második gyermek részére vagy a közjegyző gondnokot rendel-e ki első gyermek részére, mivel az adatai ismertek?

Első fordulóra ennyi:)

Előre is köszönöm segítségüket,
Kamaron

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.25. 07:45

A törvényes öröklés rendje szerint az első körben az örökhagyó gyermekei örökölnek; a kiesett gyermek helyén az ő leszármazói. A leszármazó nélkül kiesett gyermek (leszármazó) figyelmen kívül marad.
Ha az örökhagyónak özvegye is van, az a gyerekek mellett úgy örököl, hogy az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlanon haszonélvezetet kap, a hagyaték többi részéből egy gyerekrészt. Bármikor kérheti a haszonélvezete megváltását, akkor az ingatlanból is egy gyerekrészt kap. (De haszonélvezete nem lesz.)

www.kbs-ugyved.hu

Mazsolapitti # e-mail 2020.05.24. 22:16

Tisztelt Szakértők!
Férjem édesapja elhunyt. Tulajdonában van kettő kocsi, az egyiknek a férjem az üzembentartója; valamint egy lakóingatlan, amelyben anyósom él.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan alakul végrendelet hiányában az öröklés,ha a férjem vissza akarja utasítani, mivel ha jól tudom lemondani ilyen körülmények között már nem tud. Egy testvére van a férjemnek és van egy gyerekünk.
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef #   2020.05.18. 11:47

Kisitomi,

Ha a mama már 5 évnél régebb óta birtokolja azt az 50%-ot, amit nektek ajándékozna, akkor jobban jártok, ha nem ajándékozza nektek, hanem úgy adjátok el, hogy ő az eladó (ehhez is, de az ajándékozáshoz ugyanúgy kell ügyvéd), mert akkor spóroltok egy ügyvédi díjat (az ajándékozásét), és SZJA-t sem kell fizetnetek ezen rész után. A kettő együtt már elég szép summa, bőven hat számjegyű.

A mamátok pedig a kapott pénzt minden további nélkül ajándékozhatja nektek, ahhoz se ügyvéd, se NAV bejelentés nem kell (bár érdemes írni róla egy papírt a későbbi félreértések elkerülése végett, mondjuk két tanúval). Ez is illetékmentes.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ObudaFan # e-mail 2020.05.18. 11:04

Ha egyenesági felmenőtől örököltetek és egyenesági felmenő ajándékoz nektek, akkor illetéket nem kell fizetni.
Ha viszont eladjátok az örökölt/kapott ingatlant, akkor személyi jövedelemadót már kell, ami függ az eladási ártól és a hagyatékátadó végzésben megállapított értéktől is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kisitomi # e-mail 2020.05.17. 22:36

Üdvözlöm! Érdeklődnék, mennyi illetéket kell fizetni, ha 4-en unokák örököltünk egyenlő részben 50% tulajdont, majd most mamánk az ő 50%-át elajándékozza nekünk és az ingatlant 12 millióért tudjuk eladni, nem tudom ez számít-e hogy annak idején a hagyatéki tárgyaláson a házat 10,8 millióra értékelték, előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef #   2020.05.17. 19:31

safari,

Igen, jár köteles rész, ha kéritek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

safari # e-mail 2020.05.17. 19:21

Lakóingatlan 50%-ban a testvéremé, 25%-ban az édesapámé, 25%-ban az édesanyámé.
Édesapám meghalt és a végrendeletében a tulajdonrészét édesanyámnak oda.
Kérdésem, hogy a köteles rész megillet-e minket a testvéremmel ilyen esetben?

drbjozsef #   2020.05.03. 11:47

GabiNene,

OK, feltételezem, van közöttük kiskorú is, akkor pláne nem megy a gyámhatóság miatt.

Akkor még egy megoldás lehet az osztályos egyezség.
Kérdés : van-e még bármi hagyaték abban a leltárban? Bármi, akár meg nem nevezett is (személyes tárgyak, kisebb ingóság, ilyesmi) lehet.

Osztályos egyezségnek három feltétele van:

  1. Csak örökösök között
  2. Csak örökség tárgyai
  3. Minden örökönek örökölnie kell valamit.

Ha van bármi amit a nagynéni örökölhet, akkor kössenek osztályos egyezséget. Az ingatlant örökli a édesapád, a valami mást meg a nővére.

Ezután már illetékmentesen ajándékozhatja a gyermekének. Az ügyvédi és földhivatali díj lesz csak fizetendő.

Beszélni kellene a közjegyzővel, hogy fellebbeznek, és osztályos egyezséget kötnének, tartson tárgyalást, vagy mondja el a módját, hogyan tehetik az örökösök hivatalossá a nyilatkozatukat, ha a vészhelyzet miatt nem tarthat tárgyalást.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

GabiNene # e-mail 2020.05.03. 09:30

drbjozsef

Köszönöm, de vannak gyermekei és unokai is nagynénémnek, és nekem is van gyermekem, így ez az út nem járható.

Köszönöm!
Gábor

drbjozsef #   2020.05.03. 06:19

GabiNene,

Édesapád nővérének vannak gyermekei, unokái, további leszármazói?

Ha nincsenek, fellebbezzetek, és utasítsa vissza a hagyatékot.

Ez esetben édesapád örököl mindent, és ő az egyenes ági leszármazójának illetékmentesen ajándékozhatja az ingatlant.

Ha édesapádnak csak ti ketten vagytok leszármazója (értsd, unokái sincsenek, legalábbis részedről), akkor akár édesapád és Te is visszautasíthatjátok egy füst alatt a hagyatékot, és akkor mindent öcséd örököl, és még az ajándékozás költségein is spórolhattok.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.05.03. 06:13

agi40,

Akkor igen, a féltestvérek lesznek az örökösök, fejenként egyenlő arányban. Házastárs és leszármazók hiányban a szülők örökölnének, ha ők nem élnek, akkor az ő leszármazóik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

agi40 # e-mail 2020.05.02. 21:36

Tiszteletem!

Az elhúnytnak nincs,nem is volt házastársa,nem voltak gyermekei, nem élnek a nagyszülei.

Köszönettel!

GabiNene # e-mail 2020.05.02. 20:26

Üdvözlöm!

A következőt szeretném kérdezni: apai nagymamám meghalt,
a törvényes örökösök édesapám és nővére, 1/4-1/4 részben. Több mint 20 éve került a nevükre a ház további 1/4-1/4 részben.
A család úgy döntött, hogy az öcsém nevére kerüljön az egész ház.
Édesapám és nagynéném milyen eljárással tudja a régi 1/4 részüket, illetve az új 1/4 részüket a lehető "legköltséghatékonyabban" öcsém nevére íratni.

A vírushelyzetre való tekintettel a hagyatékátadó végzést tárgyalás nélkül küldték ki, amiben a fenti felosztás szerepel (2/4 rész-1/4-1/4 arányban kerül a nevükre).

Fellebbezési időben még benne vagyunk, érdemes ezt megtenni, vagy esetleg ügyvédnél kezdeményezzünk eljárást.(Ajándékozás?, lemondás? osztályos egyesség?)
1/4 rész= 750.000 Ft

Válaszát előre is köszönöm!
Gábor