Ha meghalt mindket szulo, nincs vegrendelet es ket fiuk volt + ugye a rokonsag, jol tudom -e azt, hogy ez esetben kizarolag a ket gyermek orokol es semmit nem kell adniuk a tobbi rokonnak?
Öröklés
Ezt legfeljebb csak az örökhagyó tehette volna meg végrendeletben (kitagadás).
Meghal a szulo, vegrendelet nincs, van ket fia.
Az egyik fiu nem volt joban a szulovel, nem is tartottak mar a kapcsolatot, regota. Az orokseget mindenki szeretne, a masik fiu, es az egyeb rokonok is. Kiturhato/kizarhato -e az egyik fiu az oroksegbol azon az alapon, hogy nem tarotta a kapcsolatot a szulovel, nem voltak joban es nem gondoskodott rola?
bozse1966
Igen, haszonélvezetet örökölsz. De egyébként illetékmentesen ajándékozhat is neked, ha így szeretnétek.
sahozea
Az örökös az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Tehát ha nem tudod kifizetni, azt viheti a bank, amit örököltél.
Tisztelt Hölgyek / Urak!
Édesapám után közel egymillió forintos folyószámla tartozást örököltem. Otp Bank. Nem tudom kifizetni. Kislányom után mindössze méltányossági alapon megítélt GYES-t kapok, családi pótlékot, ez az összes jövedelmem.
- Kérdés: Mit tehet a bank? Hogy hajtja be rajtam ezt?
- Kérdés: Szintén apukám után egy lakás 1/2 tulajdoni hányadát is örököltem. Az Otp Bank a tartozás kapcsán bekapcsolhatja a lakásrészt, hogy érvényesítse követelését? Hogyan? Jelzálogot jegyeztet be? Értékesíti?
Köszönöm szépen előre is! Nagyon várom segítő válaszaikat!
Tisztelt fórumozok!Harminc éves házasok vagyunk.A férjem 4 éve örökölt egy lakást testvérével fele fele arányba,Tavaly sikerült eladni és mivel mi szolgálati lakásban lakunk vettünk egy kisebb házat. Úgy szerettük volna ,hogy fele fele arányba legyen a tulajdon jog de akkor az én részem után kellett volna illetéket fizetni.Igy a férjem nevén van az egész.Kettő nagykoru gyermekünk van, Kérdésem az lenne ha netán a férjem hal meg elöbb valami jogom marad-e a lakásban.Tudom hogy a gyerekek örökölnek és szertejük egymást de soha nem tudjuk mit hoz a jövö.Köszönettel Erzsébet
Nem azt írtam, hogy nem tehetsz semmit se, csak érdemes lenne mérlegelni, hogy megéri-e eljárást indítani.
köszönöm a választ,tehát akkor nem tehetek semmit.
- Már kiderítetted. Ott van nálad a tulajdoni lap, azon szerepel, hogy mekkora részben tulajdonos.
- Össze kell írnod, hogy szerinted milyen bútorok voltak még, aztán egyeztetni kell velük. Ha nem működik, akkor ingó kiadása iránti pert lehet indítani, ami évekig fog tartani és az egész nem fog annyit érni, mint amennyit nyerhetsz majd vele.
Tisztelt Fórumozók!
Segítség kéréssel fordulnék önökhöz.Nem kicsit kusza és összetett ügyben van részem!
Tehát kezdem az elején.
Édesapám és édesanyám 24 éve külön éltek,14 éve hivatalosan is elváltak.Édesapám új életet kezdett egy nővel és annak lányával.Az új nő nevére került anyu ház része tehát a fele.Apu része pedig a mostoha lányéra 2011-ben adásvételi szerződéssel,tehát állítólag megvette apu részét.Így állítólag apu csak haszonélvező volt a ház az ő nevükön van.Sose voltak bejelentkezve arra a lakcímre,valamint bejegyzett élettársi viszony sem volt,valamint 5 éve külön is éltek.Édesapám most májusban elhunyt.Kérdeztem ügyvédet,mi lesz a bútorokkal,azt mondta próbáljak meg szóban egyezkedni.Ez e hét szerdán megtörtént,mondták vihetek minden bútort.Tegnap elmentünk,hogy elhozzuk a bútorokat felét sem kaptuk meg ebben értem mosógép,hűtő,konyhaszekrény egyebek.A hagyatékiba nem kellett feltüntetnem őket,mert nem haladja meg a 300.000ft értéket,így nem lényeg.Tehát a hagyatékiba csak a bankszámlája,2db cserépkályha és az ezer éves talán 50.000ft érne autója szerepel ami a nevén volt.Szeretnék tisztán látni,tehát felteszem a kérdéseket.
Hogy tudom kideríteni,hogy a mostoha lány nevén hivatalosan van apu része? (értem ezalatt hogy hova kell mennem és mit kell néznem) A tulajdon lapon 3/6 részben az ő nevén van feltüntetve adásvétellel,mindenki állítja valami nem stimmel)
Valamint hogyan tudok a maradék bútorokhoz hozzájutni?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel Kitti
A lakáson haszonélvezete lesz, a betéteket fele-fele arányban öröklitek, ha nincs rajtuk elhalálozási rendelkezés.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Kedves Fórumozók!
Az alábbi kérdésben kérném a segítségüket:
Édesanyám 60 évesen úgy döntött hogy újra megházasodik. 4 éve vannak együtt a párjával. Édesanyám lakásában élnek amin együtt élés alatt végeztek felújítás okát. (Panellakás) A kérdésem az lenne hogy ez a házasság hogy érint engem mint örököst. Ha édesanyámmal történik valami akkor a lakàst illetve a bankbetéteket az új férj örökli? Nagyon köszönöm a válaszokat.
(Mert az úgy nem is osztályos egyezség.)
Ha az örökösök a megnyílt örökségre nézve maguk között osztályos egyezséget kötnek, mindegyik csak a neki jutott örökrész értéke után járó öröklési illetéket köteles megfizetni. Az az örökös azonban, aki az osztály alapján a hagyatékból a törvény vagy végrendelet szerint ráesőnél nagyobb értékű örökrészt ellenszolgáltatás fejében kapott, az örökrészen felül átvett rész értéke után visszterhes vagyonátruházási, az az örökös pedig, aki a vagyontárgyat ellenszolgáltatás fejében átengedte, öröklési illetéket köteles fizetni.
Tehát alapvetően igazad van, kivéve, ha valamilyen ellenérték fejében történik a nagyobb érték átangedése osztályos egyezségben.
A szülőktől való öröklés illetékmentes, ezért gondolom, hogy ha testvéremmel osztályos egyezséget kötünk, az így keletkező örökrészek után sem kell illetéket fizetnünk. Kérem, javítsanak ki ha rosszul értettem a leírtakat. Köszönöm.
Öröklési illetéket akkor nem kell fizetniük, ha az öröklésük egyébként illetékmentes. Ha kell öröklési illetéket fizetniük, akkor mindenkinek a tényleges öröksége értéke után kell fizetnie, tehát az után, amit az osztályos egyezség szerint kap.
Tehát ha jól értem: osztályos egyezség esetén nem kell arányosnak lennie az örökség felosztásának, és az örökösöket ilyen esetben nem terheli semmilyen fizetési kötelezettség ( illeték vagy egyéb)
Köszönöm a tömör, lényegre törő választ! :)
Igen; nem.
Tisztelt szakértők!
Dr. Szűcs Lajos ügyvéd úr korábbi hozzászólásában felvetette, hogy miért nem kötünk testvéremmel osztályos egyezséget. Kérdésem a következő: Amennyiben megtesszük,a felosztás akár úgy is lehetséges hogy egyikünk csak egy jelképes értékű ingóságot (pl. TV) örököl, másikunk pedig a teljes lakóingatlant? És az osztályos egyezség jár-e bármelyikünk számára - a közjegyzői díjon kívül- fizetési kötelezettséggel (illeték vagy egyéb)? Előre is köszönöm a választ!
Félek, nem lehet azt csak úgy "átírni". A 1996. évi CXIII. tv.-t tessék böngészgetni.
Tisztelt Fórumozók!
Édesanyám tavaly novemberben elhunyt. A húgommal örököltük a lakását. 2 éve kötött lakástakarékszámlát a lakásszövetkezet miatt, mert felújították a házat a panelprogram keretében.
Még csak most volt a hagyatéki tárgyalás, ahol is kiderült, hogy amíg nem adjuk el az ingatlant, addig valakinek a nevére át kell kerüljön a lakástakarék számla az örökösök közül. Viszont a húgomnak is, nekem is és családtagjainknak a nevén is van már Fundamenta lakástakarék szla, így elvileg egyikünk nevére sem lehet átírni. Mi ilyenkor a teendő ebben az átmeneti időszakban?
köszönettel
Péte48
kismukk
A házastárs a közösen lakott lakásból tulajdonrészt nem örököl, hanem holtig tartó haszonélvezetet. Az persze lehetséges, hogy házastársi közös vagyon címén ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdona megállapítását követelheti. Mindez nem függ attól, hova van bejelentve, persze, ha ott lakik, akkor be kellene oda jelentkezni.
Tisztelt Fórumozók!
A következőkhöz kérem véleményeteket.
A lakás a házaspár hölgytagjának tulajdonában van, neki van két gyermeke (előző házasságból). Mi történik a nő halálakor?
A gyerekek nyilván megöröklik a lakást, az új Ptk szerint a férjnek is jut rész?
A férj ott maradhat a lakásban, haszonélvezeti joggal?
Szükséges-e, hogy oda legyen állandóra bejelentve?
Tisztelt Dr Szűcs Lajos!
Mit takar pontosan az osztályos egyezség? Köszönöm a választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02