Öröklés

lajcsó # 2016.06.15. 20:08

A "lemondás" ingyen vagy ellenérték fejében történne?
Ha ingyen akkor lásd az előző választ!
Ha ellenérték fejében akkor 4 % az illeték mértéke.
Miért nem kötöttek osztályos egyezséget?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.15. 19:33

9%

Dafodil # 2016.06.15. 17:13

Tisztelt ügyvédnő/ úr!
Szüleink halála után 1/2- 1/2 részben örököltük testvéremmel lakóingatlanukat. Amennyiben valamelyikünk lemond a másik javára örökrészéről, az öröklő testvérnek kell-e, illetve amennyiben igen, milyen mértékű illetéket fizetnie? Van-e olyan lehetőség az örökrész átruházására, ami illetékmentes? Válaszukat előre is köszönöm!

Szpigi # 2016.06.14. 07:02

Tisztelt ügyvéd nő/ ügyvéd úr!

Köszönöm szépen válaszukat!

Szpigi

ObudaFan # 2016.06.12. 21:42

Szpigi

A földhivatalban meg lehet tudni, hogy melyik végrehajtó és milyen számon indította és ezt követően a végrehajtónál lehet az iratokba betekiteni. Általában 5 év az elévülési idő, de bizonyos jogcímeken alapuló követelések esetén ennél rövidebb is lehet. Viszont minden végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést. Ha elévült a követelés, akkor első körben a végrehajtón keresztül a végrehajtást kérőt kell nyilatkoztatni, hogy ezt elismeri-e. Ha nem, akkor pert kell indítani a végrehajtás megszüntetése iránt. Ha pedig ez nem is édesanyád tartozása, akkor elképzelhető, hogy igénypert kell indítani.

ObudaFan # 2016.06.12. 21:37

Nagyikanagyika

Nem a hagyatékhoz kell számolni, hanem a kötelesrész alapjához. Amiből az is következik, hogy a közjegyző póthagyatéki eljárásban aligha tud bármit kezdeni vele.

Nagyikanagyika # 2016.06.11. 08:27

http://www.drnemethzsuzsanna.hu/…zerzodes.htm

Ezen a linken található jogi oldalon találtam egy részt amelyben egy új Ptk. törvény szerint a hagyaték megnyílásakor a hagyatéki vagyonhoz kell számolni azt az ingó vagy ingatlan vagyont amit tartási szerződés jogcímen átadtak ha szerződés megkötése és az elhalálozás között nem telt el 2 év (az én esetemben 6 hónap sem telt el) természetesen le kell vonni a hagyatéki vagyonból a tartásra fordított összeget.
Remélem jól értelmetem.
Mi a véleménye erről?
A rám vonatkozó rész a link legalján az utolsó bekezdésben van a köteles rész.

Szpigi # 2016.06.11. 08:24

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék arról, hogy mi a teendő akkor ha egy öröklés során kiderült, hogy az örökölt ingatlanon van bejegyzett végrehajtás.
Konkrétan a szülői házról van szó.
Édesanyánk idén januárban hunyt el, és tudtunkkal nem volt tartozása. A héten kaptunk egy levelet, hogy 2005-ben történt egy végrehajtás bejegyzése az ingatlanra. A levélben nem szerepel, hogy a végrehajtást ki kezdeményezte.
Hogy lehet ezt kideríteni, mi a teendő?
Van ezeknek a végrehajtási bejegyzéseknek elévülési idejük?
Édesanyánk 2005-ben beteg lett. Kb 2008-tól mi (gyerekei) intéztük a hivatalos dolgait, leveleit.
Semmilyen fizetési felszólítás nem érkezett ezen időszak alatt.
Mi semmi esetben sem szeretnénk kifizetni ezt az összeget.

Előre is köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2016.06.11. 07:10

Mindenképpen pert. Ha a nagymama a szerződéskötéskor a betegsége miatt teljes cselekvőképtelen állapotban volt, és ez igazolható, akkor a teljes örökrészért. Ha ez nem igazolható, akkor meg lehet próbálni azt igazolni, hogy színlelt, vagy jó erkölcsbe ütköző a tartási szerződés és akkor a kötelesrészért.

Nagyikanagyika # 2016.06.10. 21:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Abban szertném a segítségét kérni, hogy az apai nagymamám tavaly októberben elhunyt.A nagyszüleim amikor az édesapám 1 éves volt a elváltak és a nagypapa nevelte fel az apukámat a 2. feleségével.Én összesen 2x találkoztam a mamámmal egyszer 6 évesen aztán 11 évvel ezelött 21 évesen (gondolván hogy idővel az emberek változnak, de tévedtem.)Egy véletlen folyamán derült ki kb 1 hónapja hogy a mama elhunyt.A 2. férjével vásároltak egy házat 50-50% tulajdoni megosztásban ezelött 20 évvel.A mama 10 éve parkinzon syndromában szenvedett, több agyi inkfartuson volt túl.Az ő tulajdoni részét tartási szerződéssel átírták a férj nevére tavaly márciusban ami már alpból erkölcsileg aggályos abban a tekintetben hogy tudták hogy gyógyíthatatlan beteg és előrehaladott állapotban van.A kérdésem az lenne hogy édesapám után aki 14 évvel ezelött meghalt és nem volt testvére és több gyereke sem én igény tarthatok e a köteles részre?A hagyatéki vagyonba bele kell e számítani az ingatlan 50%-os tulajdon részét amit tartás jogcímen szerzett meg a férj mivel a tartási szerződés megkötése és az elhalálozás között 6 hónap sem telt el?Hol és hogyan tudok utána járni hogy volt e más ingatlan vagyon vagy esetleg bankszámla akár közös néven is?Mit javasol a tények alapján póthagyatékot vagy pert indítsak ellene?

Segítségét előre is köszönöm!
V.N.

ObudaFan # 2016.06.08. 17:34

A rendőr azt mondta, hogy ha kimegyünk, és nem engednek be, akkor hívjam fel és kijön

Persze, kimegy. És ha arra sem enged be, annyit fog tenni, hogy felvesz egy jegyzőkönyvet. Ugyanis többre nincs hatásköre.

tagoo71 # 2016.06.08. 07:04

Majd vasárnap este megírom hogy mire mentünk velük.

tagoo71 # 2016.06.08. 06:04

A rendőr azt mondta, hogy ha kimegyünk, és nem engednek be, akkor hívjam fel és kijön. A részem már a nevemen van.

ObudaFan # 2016.06.07. 15:59

Azert ez sem olyan egyszerű. A rendőr bírósági határozat nélkül beengedni sem fog oda, lejáratni meg nincs is jogalapod.

tagoo71 # 2016.06.06. 17:38

Én is attól félek hogy ez évekig el fog tartani.
Abban reménykedek, hogy felajánlok egy jó kis lakótársat, akit ő is ismer, és örülni fog hogy eladjuk. Talán van még annyira gerinces, hogy beleegyezik az eladásba.
De lehet hogy én vagyok túl naív.

ObudaFan # 2016.06.06. 08:34

Azt azért igencsak el tudná húzni.

tagoo71 # 2016.06.06. 08:32

Köszönöm a választ.
Remélem odáig nem fogunk eljutni. Csak ráijesztek, pénze nincs hogy kifizessen, azt meg nem akarja hogy valaki odaköltözzön.

ObudaFan # 2016.06.06. 08:21

Tényleg eladhato, csak elovasarlasi joga van.

tagoo71 # 2016.06.06. 06:44

Azt tudom, hogy lezárhatom, odaköltözhetek, vagy ki is adhatom. A héten megyünk lezárni, ha nem engednek be, akkor rendőrrel.

tagoo71 # 2016.06.06. 06:24

Csak azért kérdezem, hogy jogom van-e hozzá. Rá akarok ijeszteni, hogy el fogom adni, és akkor olyan fog odaköltözni, aki állandóan zaklatni fogja. Bízom benne, hogy akkor meggondolja magát és eladjuk. Nem akar ő lakótársat.
Ha utánanéz, akkor megtudja, hogy tényleg eladhatom?

wers # 2016.06.06. 04:38

persze, ha van olyan, aki így megveszi

tagoo71 # 2016.06.05. 19:46

Tisztelt Szakértők!
Örököltem egy ház kb 1/5 részét. Egy másik örökös, akinek szintén 1/5 része van, benne lakik, és nem engedi eladni, és nem fizeti ki a részünket. A kérdésem az lenne, hogy eladhatom-e a saját részem, úgy hogy ő benne lakik?

A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.06.01. 04:41

daker2162

Nem feltétlenül engedheti meg mindenki a bérelt lakást. Ebből a szempontból annak, hogy nem költött az ingatlanra, szerintem nincs jelentősége.
Azért a főszabály az, hogy a bíróság megszünteti a közös tulajdont, ha nem áll fenn haszonélvezet, kivételes eset az, ha nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.31. 17:15

Mondjuk, megnézed a telekkönyvben. Nyilvános.

daker2162 # 2016.05.31. 15:24

T. Ugyved Ur!
Koszonom a valaszat!
hogyan tudjuk azt kideriteni h van/e az asszonynak haszonelvezeti joga?
Es az alatt mit kell p ontosan erteni, h "ha lakhatasa megoldhato"
Elvileg barki tud alberletben is elni, ill a magyar allam a kisgyerekes csaladokkal se sokat torodik mikor a bankhitelt mar nem birjak fizetni mennek utcara...
Tud szobat berelni, nem kotelezo sajat tulajdonu hazban elni ha jol sejtem?
Az ingatlanba fillert nem rakott bele x ev alatt, semmi rezsit nem fizetett soha.
mire szamithatunk igy?
Koszonom a valaszat!