Öröklés

ObudaFan # 2016.03.30. 21:11

genyanett

Amíg ezek a vagyontárgyak természetben megvannak, addig nincs. HA értékesítésre kerülnek, onnan öt évig még érvényesíthet igényt.
Illetve ha végrendelet alapján örököltél te és ő a végrendeletet vitatná, akkor arra az új Ptk. hatályba lépésétől (2014. márc. 15.) 5 éve lehet, de a fentiek szerint az igénye már ebben az esetben is elévülhetett.

szafika # 2016.03.30. 17:34

Kedves Sejeheja !
Bármiről is szól az örökösödés a szülők ingatlanai után én úgy látom , h ha a gyerekem strapálja magát , lesz neki is , ha + nem .....magára vessen ! Ha látom , h megmozdul , minden segítséget megadok neki , ami csak telik tőlem , de csak akkor ! ne hivatkozzon nekem arra , h az egyetlen gyereke + a 3 unokája ......

genyanett # 2016.03.30. 17:16

Édesapám 17 éve halt meg. Mikor a hagyaték tárgyalás volt édesnővéremet nem említették meg a végrendeletkor. Nem sok maradt apukám után, autó, meg pár ingóság. Van vmi elévülési idő, ha az édesnővérem szeretné az esetleges örökösödési jogát érvényesíteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.30. 13:21

Mi az előnyösebb anyagilag a lemondás vagy az ajándékozás?
Se. Az egyik nem lehetséges, a másik nem célszerű.
De visszautasíthatják a hagyatékot, és akkor a testvér következik a sorban.

juicefeher # 2016.03.30. 10:29

Kérdések ingatlan hagyatéki ügyben:
Elhunyt (özvegy, nincs gyermek, a szülők élnek és van egy testvér) után ha jól tudom a szülők lesznek az örökösök.
Az elhunyt tulajdonában volt 100 %-ban egy ingatlan. A szülők lemondanának az ingatlanról az elhunyt testvére számára.
Mi az előnyösebb anyagilag a lemondás vagy az ajándékozás? A lemondásnak mennyi a pénzügyi vonzata és az ajándékozásnak mennyi az anyagi vonzata?
Ha a szülők öröklik, akkor adóköteles-e az ingatlan értéke?
Van-e még az a szabály, hogy bizonyos időn belül ingatlant kell venni az eladott ingatlan árán?
Ha vesznek utána lakást, a két lakás különbözete után kell illetéket fizetni? Mennyit?

Sejeheja # 2016.03.30. 08:47

Kedves Szafika,
tudtommal, az öröklés nem arról szól, hogy az ember a szülei ingatlanaiért megdolgozott-e.
Ha az alapkérdésem is elolvasta, akkor láthatja, hogy nem az anyósom elleni áskálódás és a vele szembeni nyerészkedés volt a kérdés célja, hanem a hagyatéki leltár korrekt összeállítása.

Egyébként, van olyan időskori személyiségtorzulás, amikor valaki az utódaival vagy róla gondoskodókkal szemben akkor is ellenséges, ha azok soha semmit nem tettek a kárára. Ha ilyen nincs a környezetében, szerencsés.

Köszönöm azok hozzászólását, akik a tényekre vonatkozó új szempontokat adtak.
Üdvözlettel sejehaja.

szafika # 2016.03.28. 05:36

....." nem mindig a legjobb indulatú az egyszem gyereke és a három unokája felé " ?! családi ingatlanok !? miért ?! te v a férjed ? / v a feleséged ? / mit tettetek ? azokért a családi ingatlanokért ?! v a három unoka ?! " mindegy lenne , most v az ő halálakor ".....?!
/ Egész a mai napig úgy voltam vele , h nyilván való , h utánam a gyerekem örököljön , de ezt a levelet olvasva ?.......ha ilyen véleményük lenne , tuti h egy fakanalat se kapnának ! strapálják magukat ! majd lesz nekik is ! mert ha megérdemelték volna , akkor már menetközbe is odaadták volna azt , ami nekik fölösleges ! hiszen úgyse viszik magukkal ! / Az eszem megáll !

ObudaFan # 2016.03.27. 16:46

Azért ha ezen vitatkoztok, akkor a vita perben lesz végső soron eldönthető.

Sejeheja # 2016.03.26. 14:39

Köszönöm a hozzászólásokat.
Sajnos, az anyósom kiszámíthatatlan és nem mindig a legjobb indulatú az egyszem gyereke és 3 unokája felé . Ha nem félnénk attól, hogy valaki megkörnyékezi és arra hagyja a családi ingatlanok egy részét, akkor mindegy lenne, most vagy az ő halálakor örökölnek az utódok.

Ezek szerint a hagyatéki leltár megadásakor mindenképp érdemes megemlíteni a tényt, hogy életvitel szerűen nem laktak együtt, és ettől lehet arra számítani, hogy nem száll rá örökösként a hagyaték fele és az általa soha nem használt lakás haszonélvezete.
Köszönöm.

ObudaFan # 2016.03.26. 11:31

Nem örökölhet az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.

Ítéljétek meg, hogy az adott esetben ez így volt-e.

Az üdülési jog vonatkozásában alighanem szükséges lesz a hagyatékátadó végzés, de keressétek meg ez ügyben a szerződéses partnert.

Ha az anyósod nevére vették a nyaralód, attól még ez lehetett közös vagyon. Azt ti, mint örökösök döntsétek el, hogy kívántok-e ez ügyben igényt érvényesíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.26. 08:55

Vitatja valaki, hogy az özvegy özvegy?

Sejeheja # 2016.03.26. 02:44

Tisztelt Fórumozók!
A következő őrőklési ügyben lenne kérdésem:
Anyósom és apósom 45 évig volt házas úgy, hogy apósom a szüleitől örökölt házában élt, ott volt bejelentve, anyósom pedig a saját családjától örökölt lakásban. Egyetlen gyerekük van, akit közösen neveltek fel és egyikükkel sem él együtt.A házaspár idős napjaikban is összejárt,közös kasszán volt, de nem éltek együtt.
Apósom nemrég elhunyt, és felmerült a kérdés, hogy ilyenkor hogyan lesz az öröklés, az özvegynek milyen jogai keletkeznek az általa eddig semmilyen értelemben nem használt ingatlanra.
Emellett maradt apósom után egy forgalomból kivont, működésképtelen öreg autó is. Ezt érdemes feltüntetni a hagyatéki leltárban?
Anyósom és apósom nevén közösen volt üdülési jog. Azt fel kell-e tüntetni, és mi a sorsa?
Ha házasságuk idején együtt, de anyósom nevére vettek nyaralót, azt fel kell-e tüntetni valahogyan a leltárban?

Előre is Köszönöm véleményük közlését,
tisztelettel
sejehaja

ancs66 # 2016.03.17. 20:57

Kedves Kovács Béla Sándor!

Gyors válaszát nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.17. 19:15

Az élettárs nem örökös. Ha azzá akarja nevezni, akkor végrendelkeznie kell, de a gyermekek köteles részre akkor is jogosultak lesznek.

ancs66 # 2016.03.17. 19:04

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Örökléssel kapcsolatos kérdésem van, amire nagyon szeretnék választ kapni.
Édesanyám élettársi kapcsolatban él párjának házában közel 20 éve. Nem vitt oda semmit. Közösen vásároltak ingó tárgyakat az elmúlt évek alatt. Van némi közös megtakarításuk folyószámlán.

Kérdésem az lenne, hogy anyámnak kell-e végrendeletet írnia ahhoz, hogy esetleges halála esetén testvérem és családja ne követeljenek semmit párjától (gyermeke nincs, szülei nem élnek, a ház az ő nevén van - anyám megismerése előtt is a tulajdona volt)?

Nagyon fontos kérdés, hiszen sok-sok éve együtt élnek - és nagyon szeretném, ha ebből problémája nem lenne (nagyon rendes ember, mélységesen tisztelem).

Segítségét nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.29. 15:45

A szolgáltatók nyilván az örökösökkel próbálkoznak. Azért természetesen ezt nagybátyádnak kell rendezni.

Cs.betti # 2016.02.29. 08:59

Tisztelt Fórumozók!

Az örökléssel kapcsolatban lenne kérdésem, de ehhez le kell írjam a történéseket is.

Nagymamám halála után, még a hagyatéki tárgyalás előtt édesanyám és nagybátyám megegyeztek, hogy az örökségük termőföld és a családi házat úgy osztják, meg egymás között, hogy édesanyám lemond a házrészéről, azzal a feltétellel, ha eladásra kerül a termőföld abból nagybátyám kifizeti a ház rá eső részét. Nagybátyám be is költözött a házba (még a hagyatéki tárgyalás nem volt meg) és kb 4 havi közüzemi számlát halmozott fel, de a számlák még nagymamám nevén vannak.

A kérdésem, hogy a ház átírása előtt ezeket a számlákat rendezni kell e, ha igen kire fogják ráterhelni, hogy fizesse ki?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.24. 06:32

Meg örököl is a leszármazók mellett.

ObudaFan # 2016.02.24. 05:39

Házassági vagyonközösség címén nem fogja megilletni semmi abból, ami megvolt az együttélés előtt. De ez nem zárja ki azt, hogy neki legyen ajándékozva, rá legyen hagyva.

confucius # 2016.02.23. 20:01

Obudafan

Köszönöm a választ! Igazából azért vagyok nagyon tanácstalan mert az a félelmem, hogy apámat "öregezés" módszerével környékezték meg. Én nem szeretnék neki rosszat (bár tényleg nem vagyunk jóban) és mesélt pár dolgot régebben, hogy ennek a nőnek az ismerősei megverték, rábeszélték dolgokra, elvették a pénzét. Most a tulajdoni lapon úgy tűnik - ma kértem le- hogy az általam említett nőnek a lánya lett valahogy a felesége és ő van széljegyen. Ismerőstől tudom, hogy apám felvett 1 millió kölcsönt is pár hete, úgy, hogy világ életében ellene volt. Az is felmerült bennem, hogy el kéne mennem a rendőrségre. Nem vagyok az a feljelentgetős fajta -soha nem tettem - de most eléggé aggódok. Ezért aggódok az örökség miatt is, hiszen nem szeretném ha egy csaló jutna így vagyonhoz, amit a családom évek alatt felhalmozott. A nagyszüleim rengeteget dolgoztak azért házért. Ezért kérdeztem a különvagyont is, hogy az új feleséget mennyi illeti meg a vagyonból ezzel a házassággal. Ha tényleg az folyik, amit gyanítok, szeretném valahogy megakadályozni, hogy teljesen kiforgassák mindenéből, ami tulajdonképpen engem is érint a közös ház miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.23. 18:29

Tehet bármit a 90%-ban lévő tulajdonossal szemben?
Ő maga beköltözhet, bérlőt nem költöztethet be. De tényleg ki kellene neki fizetni a részét. És akkor nincs több vita.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.23. 18:28

Te az édesapád után kötelesrészre vagy jogosult
Ne vegyél mérget rá, hogy apuka ajándékozta azt az 1/4-et. Lehet az adásvétel is.

Kisvaki # 2016.02.23. 17:18

Tisztelt Fórumozók! Az egyik családtagomnak van egy 90%-ban örökölt szoba konyhás háza, amiben a lányával él. A testvére gyereke a további 10% tulajdonosa. Most azzal fenyegetőzik, hogy beköltöztet albérlőket a lakásba. Szerintem ez badarság, sajnos nem fizették még ki a részét. Tehet bármit a 90%-ban lévő tulajdonossal szemben? Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.02.23. 15:05

confucius

Te az édesapád után kötelesrészre vagy jogosult, ami annak az 1/3-a, ami a törvényes örökrészed lenne. Ezen felül neki ajándékozhatja, agy rá hagyhatja a vagyonát.

confucius # 2016.02.23. 11:26

Kedves Kovács Béla!

Én segítségért, tanácsért fordultam ide, nem azért, hogy kiforgassa, amit írok.

"Mi az, amit ez a nő elvehet az örökösödés során tőlem?”

Mi a problémája ezzel? Nem ismerem az illetőt, a nevét sem tudom, kb. kétszer láttam és beszéltem vele. Mégis mit kellett volna írnom?

"„Mi a különvagyon ebben az esetben? ”
Ugyanaz, ami más esetben. Mi a konkrét kérdésed?"

Mivel nem vagyok sem jogász, sem ügyvéd, nem tudom azt sem, mi a más esetben. Nyilván Google a barátom, de nem ez a szakmám. Nem tudom pl. hogy ami a mostani házasság előtt az övé volt -konkrétan a ház fele amiben élek- örökléskor kire száll, feleződik az új feleség és köztem, vagy csak az enyém lesz. Mivel milliókat költöttem rá, megértheti, hogy ez nem mindegy számomra.

Egyébként köszönöm a segítő hozzászólását, igazán jólesett!