Öröklés

ObudaFan # 2013.05.08. 13:45

Ha nincs végrendelet, akkor édesapád vagyonának a felét fogod örökölni, de hogy mi az édesapád vagyona, az ebből a leírásból egyáltalán nem derül ki. Ilyen helyzetekben sokszor van vita azon, hogy mi volt közös vagyon, mi volt különvagyon a második házasságban, mert ez a vagyon mértékét jelentősen befolyásolja.

Ha van végrendelet, akkor pedig kötelesrész jár édesapád vagyona után.

monalisa1 # 2013.05.08. 15:03

gaboy30

Ha volt is pénz de a "párna alatt" tartották, akkor a téma felejtős... Ha bankban volt kérdés melyikőjük nevén is volt, továbbá a bank a hagytatéki eljárás végéig nem adhatja ki.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.05.08. 16:06

A számlán tartott pénz nagy valószínűséggel közös volt, vagyis fele az özvegyé. Az automatából az vesz fel pénzt akinek kezében a kártya és tudja a kódszámot. (Az automatát ideiglenesen úgy is át lehet állítani, hogy napi egyszeri alkalommal max. 999.999 Ft kivétet is engedélyezzen - már amennyiben van elegendő pénz a számlán.)

malzrebe # 2013.05.09. 20:26

Magyar állampolgár vagyok, német állampolgárságú testvérem után Németországban örököltem 40.000 eurót. Mennyi az örökösödési adó mértéke és melyik országban fizetendő? Mennyi lenne, ha lemondanék az örökségről két gyermekem javára? Válaszát előre is köszönöm.

Kirácska # 2013.05.11. 16:03

Jó Napot Kívánok!

Szeretnék érdeklődni öröklés dologról lenne szó.

Törökbálint-on örököltünk egy kétlakásos családi házat.

Tulajdonviszonyok:

Szabó Lajos István:8/16
Gerákné Szabó Irén:1:16
Szabó Lajos István:6/16
Gerák Marianna:1/16

Telek területe:663nm
Épületek redukált hasznos alapterülete:175nm

A tulajdoni lap másolata szerint:
8/16 Szabó Lajos István Ráépítés jogcímen

1/16 Édesanyám Köteles rész kiadása jogcímen

2/16 Édesanyám testvére végrendeleti örökös jogcímen

1/16 Én végrendeleti örökös jogcímen

4/16 Édesanyám testvére (megint) tartás jogcímen

Az ingatlan becslő hölgy 33.400.000 Ft-ra értékelte fel a házat. A kérdésem az lenne,hogy nekünk édesanyámmal ebben az esetben 8adokban kellene számolnunk vagy 16odokban?
Szeretnénk megállapodni velük és ezért lenne nagyon lényeges.Mert Édesanyám testvére azt mondja,hogy a

Ingatlan vagyonértéke:33.400.000
Telek értéke:14.000.000
Földszinti épületrész értéke:4.900.000
Emeleti épületrész értéke:14.200.000

a telek 1/16-a a minénk valamint az alsó szint 1/8-a a miénk.
Ebben az esetben,hogyan kell kiszámítani nagyjából mennyi is az ami járna?

Előre is köszönöm szépen
Kirácska

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.11. 17:15

Az egész, a 33.400.000.- nak az 1/16-a jár neked és a másik 1/16-a jár édesanyádnak.

Neked jár : 2.087.500 Ft
Édesanyádnak szintén jár : 2.087.500 Ft.

Ne hagyd magad átverni. Azért kapott a nagybátyád nagyobb tulajdoni hányadot, mert a felső szint értékesebb. De ez az egészhez viszonyítva lett kiszámítva, nem pedig a telekre, földszintre stb.

Ha sokat kötekedik, mondd neki, hogy a telek és a földszint felére tartasz igényt édesanyáddal.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.11. 18:10

A nagybácsi számítása nem csak átverős, hanem matematikailag is hibás. A részértékek nem adják ki az egész ingatlan értékét, 300 ezer hiányzik.

Kirácska # 2013.05.11. 19:22

A nagypapám után örököltem én Édesanyámnak az apukája volt.
Igen hiányzik 300.000ft mert az értékbecslő hölgy akit megbíztunk hibásan adta össze az összértéket és így 33.100.000ft-ot ér az egész.

Köszönöm a válaszokat.
Megyünk és intézkedünk ez ügyben,mert rendesen át akartak (akarnak) vágni bennünket Édesanyámmal és ez már röhej amit művelnek.

Kirácska # 2013.05.11. 19:29

Szeretném még megkérdezni,hogy mire értette azt a részt
"Ha sokat kötekedik akkor a telek,illetve a ház felére tarthatunk igényt Édesanyámmal" ?
Ilyet meg lehetne "lépni" vagy ez,hogy működik?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.11. 19:50

Az értékbecslés a hagyatéki eljáráshoz készült, a hagyaték szerzési értékének a megállapítására. Ez egy kiinduló érték. A tulajdonostársaknak nem kell feltétlenül eladniuk a részüket. Akár be is lehet költözni abba a házba.
Ha pedig értékesíteni akarják a részüket, annyiért adják el amennyiért az eladható. Nem kötelező az értékbecslő értékét figyelembe venni. A tulajdonhoz való jog egy olyan erős jog, amit nem lehet kikényszeríteni.
A nagybácsi számításából indultam ki. Ha két testvérről van szó, akkor a telek fele és a földszinti rész fele az édesanyát illetné.

Kirácska # 2013.05.11. 20:30

A nagypapám 5éve idén,hogy meghalt.Engem is bele vett a végrendeletébe akkor még én voltam az egyetlen unokája és a (kedvence).
5éve megy ez a harc köztünk a mamám anyukám anyuja és a testvére között aki nekem a keresztapám is egyben.
Folyton az van,hogy kifizetnek de aztán semmi nincs az egészből.
Én ott laktam ebben a házban de fél éve,hogy elüldöztek otthonról.Nem engedtek be pedig oda vagyok bejelentve mai napig és ugye örököltem is.
Sokszor rendőri segítséget kellett kérnem,hogy be tudjak menni a saját szobámba na meg a házba is,mert kizártak.
Fenyegettek,többször nekem jöttek életveszélyes volt tovább ott maradnom ezért el jöttem tavaly Októberben.
Azóta röhögnek a markukban,hogy engem is elüldöztek onnan és pénzt sem kérünk.

A másik kérdésem még az lenne,hogy az én 1/16-od részemen mamának van haszonélvezeti joga.
Ez változtat bármin is?
Értéken vagy lakhatáson akármin?Nem áll szándékomban vissza menni oda,mert nem teszem ki magamat mégegyszer azoknak a dolgoknak amiket anno velem tettek :(

Köszönöm a válaszokat. Sokat segítettek nekünk!

ObudaFan # 2013.05.12. 09:03

Ha a te részed haszonélvezettel van terhelve, akkor a haszonélvező nem köteles téged beengedni az ingatlanba.
De a közös tulajdon megszüntetését kérheted, akár perben is.

Kirácska # 2013.05.12. 09:14

Most akarunk velük beszélni telefonon,hogy fizessenek ki bennünket Édesanyámmal fejenként 2-2millió.
Mert ők csak 800.000ftot akarnak fizetni mindig más összeget mondanak és egyre kevesebbet.

Azt akarjuk,hogy vásárolják meg a mi 2/16od részünket.
Lenne miből kifizetniük de mégsem teszik:/
Ez megy már 5éve ha most nem sikerül megegyeznünk akkor bíróságra visszük az ügyet.

Kirácska # 2013.05.12. 09:16

Nem kell,hogy beengedjen az ingatlanba már úgy sem lakok ott fél éve,mert elüldöztek de mai napig oda vagyok bejelentve.És anno is oda voltam bejelentve ezért engedtek be a rendőrök amikor rendőri segítséget kellett kérnem,mert ki zártak télen,hóba,esőbe.
Lakás kulcsomat elvették,szobámat feltörték ha lementem 1-2-3napra vidékre.Leveleimet felbontották elvették.
Ezekhez én vissza soha többet!

Bgabika22 # 2013.05.13. 20:21

Szép estét kívánok!
Segítséget kérnék Öröklés ügyben.
A tények röviden:
42-éves vagyok.Elhatároztam megkeresem az Édesanyámat. Az eredmény, megtaláltam. Meghalt 2007-ben.Soha nem találkoztunk. Gyámság alá voltam helyezve, a Nagymamám volt a Gyámom,nagykorúságomig.A vizsgálat megállapította hogy csak engem anyakönyveztek ezekkel az adatokkal.Férjhez sem ment.Testvérem sincs, mint kiderült.Hagyatéki tárgyalásra soha senki nem hívott. A nagyszülők neveltek fel,de már rég minden rokonom elhunyt. A távoliak is.Csak a saját családom maradt,feleségem és négy gyermekem.Kérdés: Örökölhettem e egyáltalán valamit jogi értelemben? Ha édesanyám esetleg lemondott kiskoromban rólam akkor mi a helyzet?
Válaszát Tisztelettel megköszönöm.

Bgabika22 # 2013.05.14. 18:47

Üdvözlök mindenkit!
Tájékoztatást kérnék Öröklés ügyben.
Elhatároztam hogy a soha nem látott Édesanyámat megkeresem 42-évesen.Meghalt 2007-ben.Ezekkel az Anyakönyvi adatokkal soha senkit nem anyakönyveztek,és nem ment férjhez soha sem.Ez kiderült az ez év Áprilisában lefolytatott Gyámügyi eljárás végén.Tehát Testvérem nincs,és más rokon sem,mivel már a távoli és közeli rokonaim is elhaltak régen.Engem Nagymamám nevelt fel,mint Gyámom.Ö is elhunyt rég.Végrendelete Édesanyámnak nem tudom volt e.Engem soha senki meg nem keresett hagyatéki ügyekben.
Kérdésem: Örökölhetek e egyáltalán ilyen helyzetben?Ha netán lemondott rólam a Gyámsági eljáráson akkor mi most a helyzet.
A választ Tisztelettel megköszönöm.

ObudaFan # 2013.05.15. 10:58

Bgabika22

Örökölhettél, ha volt mit.

monalisa1 # 2013.05.15. 11:51

Ha tudomásod van arról, hogy édesanyád hol- és év/hónap mikor halt meg, akkor írj levelet annak a város/község jegyzőjének és kérdezd volt-e hagyatéki eljárás, és ha igen, xy melyik közjegyző folytatta azt le., ő meg tudja válaszolni anyukád után örököltél-e valamit, ha igen, kérj póthagyatéki eljárást.

Ingatlanvagyon iránti igény nem évül el, de maradhatott ingóság és/vagy pénz, szóval hátha...

---
  • laikus hozzászóló
Bgabika22 # 2013.05.15. 16:29

Köszönöm szépen.
A mai fejlemény:Voltam a Közjegyzőnél,és ott kiderült hogy van egy anyai féltestvérem akit soha nem láttam,és szerintem Ő sem tudott rólam.Ő örökölt egyedül.Ez egy 20 négyzetméteres lakás amit eladott már.
Kérdésem:
Van e értelme perelni a vételár felét?
Mit kellene kimondatni a bírósággal?
A választ Tisztelettel megköszönöm.

Eravera # 2013.05.16. 10:02

A segítségeteket szeretném kérni !!

Elhunyt édesanyám után ketten örököltünk a bátyámmal, aki sajnos egy pénzsóvár köcsög, 20 évig letojta édesanyámat de most remeg az örökségért :(
Na mindegy ez egy másik történet.

Amit kérdezni szeretnék.
hagyatéki végzésbe csak egy ingatlant vettek be, amit 18 millióra értékeltek, 1/4 része jár most a bátyámnak. (fele már az enyém volt az édesapám után, így csak anyu része ment ketté)
Szerencsére most el tudnám adni 19,5 millióért, amiben bútorok is benne vannak,
Köthetem-e úgy a szerződést hogy kitérünk külön a bútorokra, és akkor abból a részből a bátyám nem kap, tekintve hogy ingóságok a hagyatékban nem szerepelnek ?

Ha esetleg nem hajlandó aláírni az eladási szerződést, akkor köteles engem kifizetni ugyanezekkel a feltételekkel ???

Előre is köszönöm a segítséget !!

Eravera # 2013.05.16. 10:07

mégegy kérdés

ha tanúkkal tudom bizonyítani hogy csak én ápoltam és törödtem anyukámmal, utolag meg lehet még támadni a hagyatéki végzést ?

ObudaFan # 2013.05.16. 10:39

Köthetem-e úgy a szerződést hogy kitérünk külön a bútorokra, és akkor abból a részből a bátyám nem kap, tekintve hogy ingóságok a hagyatékban nem szerepelnek ?

Attól még azt megörökölte, és a valós érték felét követelheti rajtad.

Ha esetleg nem hajlandó aláírni az eladási szerződést, akkor köteles engem kifizetni ugyanezekkel a feltételekkel ???

Nem.

ha tanúkkal tudom bizonyítani hogy csak én ápoltam és törödtem anyukámmal, utolag meg lehet még támadni a hagyatéki végzést ?

Esetleg a költségek érvényesíthetőek hagyatéki hitelezői igényként.

Eravera # 2013.05.16. 10:56

Akkor is ha a ház felében én laktam és a bútorok az enyémek ???

És akkor mi a teendő ha nem engedi eladni én viszont nem tudom fenntartani ???

A 3/4 részben az enyém !!

ObudaFan # 2013.05.16. 11:56

Ha tiéd a bútor, akkor persze eladhatod. De önmagában abból, hogy a hagyatéki leltárban nem szerepel, ez nem következik.

Eravera # 2013.05.16. 12:26

És ilyen esetben mi a teendő ?

a hagyatéki végzés már jogerős.....

A bútorokra akkor külön adásvételi kell ?

És mit tudok tenni ha nem engedi eladni a házat ????