Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.23. 10:58

Az örökösödést ez hogyan fogja befolyásolni?
Ami már nem az apádé, azt nyilván nem fogod örökölni.

Mi a különvagyon ebben az esetben?
Ugyanaz, ami más esetben. Mi a konkrét kérdésed?

Mi az, amit ez a nő elvehet az örökösödés során tőlem?
Ez megint milyen kérdés?! Tudnál úgy kérdezni, hogy közben másokat ne minősítgess? Engem például irritál.

confucius # 2016.02.23. 10:39

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket/véleményüket szeretném kérni. A "rövid" történet: Édesanyám 8 éves koromban meghalt. Örököltem utána egy fél házat, apám pedig a haszonélvezetet az egészre (a másik fél az övé). Időközben a nagyszüleim is meghaltak. Onnan apám örökölt a testvérével felesben. Apámmal a viszonyom megromlott (alkoholista lett), hosszas huzavona után én maradtam a szülői házban, ő pedig a nagyszüleimtől örökölt ingatlanban. Az évek alatt folyamatosan zaklatott, hogy adjuk el a házat amiben én lakom, mert neki kell a pénz (ebbe nem mentem bele). A nagyszülői házra közben ráterheltek egy csomó mindent, végrehajtás és árverezés is indult sikertelenül. Ahol lakom, azért maradt meg, mert időközben felvettem hitelt és felújítottam (van rajta tilalom a Bank részéről). Közben apám nyugdíjas lett, elkezdték vonni tőle a tartozásokat. Most ott tartunk, hogy apámat behálózta egy cigány nő - kihasználja, hogy az ital miatt már azt sem tudja, mit csinál-, elvetette magát valamikor az elmúlt hónapokban. Szóval lett egy "mostohám", amiről úgy értesültem, hogy a földhivatalnál bejegyzés született ennek a nőnek - ami már XY-né lett ugye- a nevére a nagyszülői ház 1/4-ére, egyelőre csak széljegyre. Hogy őszinte legyek, kicsit kétségbe vagyok esve. Az örökösödést ez hogyan fogja befolyásolni? Mi a különvagyon ebben az esetben? Mi az, amit ez a nő elvehet az örökösödés során tőlem? Ami a nagyszülői örökségből most a nevére lesz írva, azzal mi történik? Ha ki akar szúrni velem úgy igazán, azt a felet is a nőre írathatja valahogy, ahol én lakom? Mit tehetek én, mik a jogaim/lehetőségeim? Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.21. 10:12

Samandra

A hozzájárulásod nélkül el lehet ugyan adni, de csak a hasznonélvezeti jogoddal terhelten. Így ha ettől mentesen szeretnék eladni az ingatlant, akkor ahhoz a hozzájárulásod kell, amiért annyit kérhetsz, amennyiben meg tudtok állapodni.
Remélhetőleg a végrendeletet közjegyzőnél letétbe helyezték, vagy MÜK nyilvántartásba vették. Ha nem, akkor is tájékoztasd az eljáró közjegyzőt majd arról, hogy tudsz a létezéséről.

ObudaFan # 2016.02.21. 10:08

sahozea

Hagyatéki tárgyalás után - és addig ki áll helyt a hitel befizetését tekintve, amennyiben az egyik jelenlegi tulajdonos adóstárs?

Az adóstársak örökösei, adóstársanként vélhetően egyenlő arányban és mindenki legfeljebb az örökrészével felel (viszont a kölcsön teljes megtérítése hiányában az ingatlanból az végrehajtható).

Ez mennyiben jogsértő magatartás és milyen lehetőségeim vannak ellene tenni?

Perben kérhetsz birtokvédelmet és többlethasználati díjat. Hosszabb távra pedig a közös tulajdon megszüntetését. Az autóval kapcsolatban pedig az esetleges károk megtérítését.

sahozea # 2016.02.20. 20:41

Tisztelt Hölgyek / Urak!

Édesapám meghalt januárban.
Egyetlen gyermeke vagyok.
A lakásában 1/4 - 1/4 résszel tulajdonos a 2007-ben elhunyt feleségének két gyermeke. Én öröklöm a lakás fennmaradó 1/2 tulajdoni hányadát.
Végrendeletet nem hagyott (legjobb tudomásom szerint).
A lakás hitellel terhelt, még megközelítőleg 8 millió forint van hátra.
Édesapám fizette a törlesztőrészleteket halála napjáig, a másik két tulajdonos helyett is.

Ezzel kapcsolatos kérdésem:
Hagyatéki tárgyalás után - és addig ki áll helyt a hitel befizetését tekintve, amennyiben az egyik jelenlegi tulajdonos adóstárs?

Másik fontos kérdésem:
Édesapám halálát követő 24 órában az ingatlanról zárcserével kizártak (ők nem laknak és soha nem is laktak benne), hivatalos iratokhoz így nem férek hozzá, édesapám autóját kivitték az ingatlanhoz tartozó teremgarázsból, az autó kulcsát a szemétbe (!) dobták, más személyes holmijait is a szemétbe dobták beleegyezésem és tudtom nélkül.
Ez mennyiben jogsértő magatartás és milyen lehetőségeim vannak ellene tenni?

Samandra # 2016.02.20. 16:11

Jó napot kívánok!

Szeretnék segítséget kérni. Nagymamám végrendeletet csinált. Gondolom, az ügyvédnél van az egyik példány, a másik meg nála. Megmutatta nekem, mert érintett vagyok benne, de nem figyeltem meg, kinél és hol csináltatta.
A féltestvérére hagyta a lakást, rám az élvezeti jogot. Közben úgy döntött, eladja a lakást és a féltestvéréhez költözik, de a végrendelet az ugye ott van. Ingatlanközvetítőt bízott meg, hogy adják el a lakást, jönnek is az érdeklődők. Ám, közben nagyim meghalt. A féltestvére pedig továbbra is úgy gondolja, hogy attól a lakás el lesz adva.
Tényleg nem értek hozzá, de ilyen esetben nem lép életbe a végrendelet? Illetve mi az eljárás ilyenkor? Fel kell keresni az ügyvédet, akinél készült a végrendelet? Vagy mi alapján lesznek behívva hozzá hagyatéki tárgyalásra az örökösök? Így, hogy nem tudom kinél készült és a féltestvérénél van a nagyi példánya, nem tudok mit tenni, de ha már el is szeretné adni, úgy vélem, a hozzájárulásom nélkül nem lehetne.
És még egy kérdés: mivel a féltestvérre lett hagyva, én csupán élvezeti joggal rendelkeznék, mi van olyan esetben, ha eladjuk? A lakás után befolyó összeg a féltestvérét illeti? Csak azért érdeklődök, mert nem szeretném, ha kitolnának velem.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2016.02.12. 17:16

Ahogy irtam, az adasveteli szerzodes kerdese perben tisztazhato, de neked kell bizonyitanod.
A szamlaegyenleg vonatkozasaban halalesetkori egyenleget ker le a kozjegyzo, tehat latszani fog, ha utana valaki levett penzt.

betanne # 2016.02.12. 16:10

Obudafan
Nem akarok semmire célozni. kételyeim vannak az adásvételt illetően, mivel tudtommal senki nem rendelkezett olyan anyagi fedezettel, hogy a másodikként emlegetett ingatlant megvegye. Kétyelyeim azért vannak mert nem életszerű hogy az unoka megveszi a nagyszülőktől, utána az unoka válásakor visszakerül tulajdonjog visszaállítása címen a nagyszülők nevére és később a gyerek (nagynéni) megveszi a szüleitől.
Hogyan milyen eljárás során lehet ezeket az adásvételeket például megnézetni. Mennyiért történt pl. az adásvétel? Nem-e egy burkolt ajándékozás áll mögötte? Történt-e illeték Folyószámlával kapcsolatban.
A nagynéni úgy tudom ő vette fel a szükséges pénzt a folyószámláról, mivel a nagymama vak volt és 89 éves a nagypapa meg már az utóbbi években nem járt ki a lakásból, mert ő meg 102 éves volt. A kérdésem arra vonatkozott, hogy mivel mindent a nagynéni kezelt ezért a hagyatéknál mondjuk a hagyatéki ügyintézőnek hogy jut tudomására a bankszámla ha azt esetleg már hamarabb kifosztotta a nagynéni? Mindketten nyugdíjjal rendelkeztek.

ObudaFan # 2016.02.10. 17:17

A kotelesreszt ki kell fizetniuk az orokosoknek, megpedig az orokreszuk mertekeig egyetemlegesen, egymás kozt az orokreszuk aranyaban. Csak akkor nem, ha a vegrendelet ervenyes kitagadast tartalmaz, de ilyenrol nem irtal. A kotelesresz szempontjabol nincs jelentosdge az altalad irt nevre szolo juttatasoknak.

hmonic # 2016.02.10. 14:09

Tehát a végrendelkezése az elsődleges. Még ha ez arányaiban a köteles résszel nem megfelelő akkor is?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.10. 13:50

Nem írja felül - de akinek jár, annak jár. A szülőknek például (ha törvényes örökösök lennének) jár.

hmonic # 2016.02.10. 13:26

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne:
Amennyiben a végrendelkező személy a végrendeletében rendelkezik az ingatlanáról és ingóságairól, ez esetben is felülírja a kötelesrész az egész végrendeletet? Azaz ha a nem házastársa (csak párja) részére hagyja az ingatlant, és a fennmaradó további ingóságát, mint autó, vállalkozás stb. a testvéreire (2 testvér) hagyja. A szülőkre (mindkét szülő él) is köteles hagyni? Azaz ilyen esetben a köteles rész törvényi előírása felülírja a végrendeletét? Vagy ennek arányában kell a végrendeletben rendelkezni? (Hiszen az ingatlan jóval nagyobb értékű, mint a fennmaradt további vagyonrészek.)

Köszönöm.
Üdv,

Nagymama85 # 2016.02.10. 12:34

Köszönöm szafika!

szafika # 2016.02.10. 11:54

Nagymama85 !

Drukkolok ! Neked ! h ne lehessen az utolsó 10-20-30 évedet megkeseríteni egy ilyen " kiváló " unokának ! várja csak ki a sorát ! / tuti , h a saját részemből 5 ft-ot nem kapna !/

Nagymama85 # 2016.02.10. 10:57

Kedves ÓbudaFan !

Szoktam olvasgatni a jogi fórumokat és megrendülten látom,hogy a Zsuzsika51 már itt a fórumon is érdeklődik a köteles része után. AZ UNOKÁMRA ISMERTEM SAJNOS!!!!
Valóban úgy van ahogy leírta,hogy nem tudok fizetni neki a fiam után járó kötelesrészét mivel nyugdíjas vagyok.Ha már ő kérdez én is szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban.
Én úgy tudtam,hogy amíg élek nem követelhet senki tőlem semmilyen részeket,mivel a holtig tartó haszonélvezeti jogom rajta van az egész lakáson.Akkor ezek szerint rosszul tudtam.
Rettentő szomorú vagyok,ugyanis mi a férjemmel rengeteget dolgoztunk kuporgattunk azért,hogy legyen saját lakásunk. Elég nagy csapás,hogy elveszítettem a férjemet,gyermekemet,most még az is,hogy a saját lakásomat vagy eladom vagy kölcsönt vegyek föl,hogy az unokám óhaját kielégítsem ( kötelesrészét).
Szeretném kérdezni,hogy ilyenkor nincs semmi a törvénykönyvben ami védi az özvegyet ilyen esetben?
Köteles vagyok fizetni az unokámnak ? Miből ?
Őt nem lehet kötelezni arra,hogy várja meg amíg meghalok,aztán majd megkapja a pénzét?
Tudom,hogy jár neki ez a pénz,de ez akkor is nagyon szomorú.
Olvastam a szafika hozzászólását,hát valóban mindenkit mentsen meg az isten ilyen unokától.
Üdv:
Egy végtelenül szomorú Nagyi

betanne # 2016.02.09. 17:54

Obudafan

Nem akarok semmire célozni. kételyeim vannak az adásvételt illetően, mivel tudtommal senki nem rendelkezett olyan anyagi fedezettel, hogy a másodikként emlegetett ingatlant megvegye. Kétyelyeim azért vannak mert nem életszerű hogy az unoka megveszi a nagyszülőktől, utána az unoka válásakor visszakerül tulajdonjog visszaállítása címen a nagyszülők nevére és később a gyerek (nagynéni) megveszi a szüleitől.
Hogyan milyen eljárás során lehet ezeket az adásvételeket például megnézetni. Mennyiért történt pl. az adásvétel? Nem-e egy burkolt ajándékozás áll mögötte? Történt-e illeték Folyószámlával kapcsolatban.
A nagynéni úgy tudom ő vette fel a szükséges pénzt a folyószámláról, mivel a nagymama vak volt és 89 éves a nagypapa meg már az utóbbi években nem járt ki a lakásból, mert ő meg 102 éves volt. A kérdésem arra vonatkozott, hogy mivel mindent a nagynéni kezelt ezért a hagyatéknál mondjuk a hagyatéki ügyintézőnek hogy jut tudomására a bankszámla ha azt esetleg már hamarabb kifosztotta a nagynéni? Mindketten nyugdíjjal rendelkeztek.

semmi # 2016.02.09. 17:11

2 éve meghalt az édesanyám.
A hagyatéki minden lezajlott, lakását eladtuk. Hárman vagyunk testvérek.
Az kisebbik testvérünk már akkor is nagyon csúnyán viselkedett, de a lényeg hogy lezajlott. Sajnos azóta nem is beszél egyikünkkel sem.
Jelenleg megkeresett hogy nincsen-e nekem meg a halotti kivonat, megtaláltam, bescaneltem s elküldtem neki, nem is kérdeztem minek kell.Nem foglalkoztam vele.Én annak idején úgy tudtam hogy van édesanyámnak Ltp szerződése, de a testvérem nem szólt róla (mivel ő volt a szerződő) én meg nem voltam biztos benne, így nem foglalkoztam vele.Testvéremnek ez a foglalkozása, biztosítások, Ltp-k, hitelek ügyintézése.A lényeg most szeretné ha aláírnánk az Otp Ltp-nél hogy ez a pénz az övé, mert ő fizette.Az biztos hogy az utolsó 2 évet ő fizette, de az első 2 évet vagy többet amíg élt édesanyánk nem biztos hogy ő fizette.A hagyatékin annak idején nem szólt hogy van ilyen.Nem kellett volna kérnie pót hagyatékit már.Ez micsoda eljárás? MI a teendő? Ez nem büntetendő? Kérem szíveskedjenek segíteni. Köszönöm szépen

ObudaFan # 2016.02.09. 16:59

Betanne

Mire akarsz celozni? Ha arra, hogy ezek nem adasvetelek, hanem ingyenes ugyletek voltak, akkor persze lehet kotelesreszi igenyed, de bizonyitanod neked kell, hogy nem adasvetel volt. Az, hogy ezt sejted, nem bizonyitek.
Hacsak nem kozos szamlajuk volt, nehez hagyatekatado vegzes nelkul az elhalt szamlajarol penzt felvenni.

betanne # 2016.02.09. 16:52

Férjem apai ágán meghalt a nagymama (2013.) és most a nagypapa (2016) is. Sajnos férjem édesapja már korábban meghalt, így az örökös a nagyszülők után a férjem és a nagynénje.
Két jelentős értékű ingatlan volt a nagyszülők tulajdonában.
2013. évben mikor a nagymama meghalt nem kaptunk semmilyen értesítést a hagyatéki eljárásról, Utólag megkerestük a hagyatéki ügyintézőt aki az irattárból előszedett egy papírt melyen a nagynéni nyilatkozott, hogy a nagymamának se ingósága se ingatlan vagyona nem volt.Az ügyintéző elmondta, hogy e nyilatkozat alapján mivel nincs hagyaték így eljárás sem indult.
Most idén sajnos meghalt a nagypapa.Kikértük az ingatlanokról a tulajdon lapot, amin igen érdekes dolgokat olvastunk. Az egyik ingatlan 1990-ben a nagynéni fia nevére került adásvétellel.
Erre az ingatlanra összesen: 98000 svájci frank hitelt fel is vettek és leterhelték az ingatlant.
A másik ingatlan viszont még érdekesebb bejegyzéseket tartalmazott. 2002-ben adásvétellel átkerült ugyanennek a fiúnak a nevére. 2006-ban (akkor vált valószínűleg a fiú) akkor visszakerült az ingatlan a nagyszülők nevére. 2006. ban adásvétellel megvette a nagynéni.Ebben az időben már csak a nagypapának volt haszonélvezeti joga az ingatlanon pedig akkor még a nagymama is élt.
Végig jó kapcsolatban volt a férjem a nagyszülőkkel és egy alkalommal a nagymamája említette, hogy már másképp csinálná a dolgokat, de van amiből a férjemet nem hagyhatják ki.
Ezért kérdezném, hogy ilyenkor pl. jár-e valami a férjemnek. Megtámadható-e az adásvétel hisz nem életszerű, hogy egy ingatlan ide oda adogatják? A nagyszülőknek valószínüleg volt megtakarítása egy folyószámlán azt simán elrakhatja a nagynéni? Mi nem tudjuk hol volt számlájuk ilyenkor mit lehet tenni?
Van-e bármi remény arra, hogy a férjem is örököljön.
Ez a nagynéni egy másik családnál is ráakarta tenni a kezét mindenre, de ott nem sikerült neki. Nálunk igen?
Ha most is nyilatkozik a nagynéni, hogy nincs semmi akkor minket nem értesít a hagyatéki ügyintéző?
Várom válaszukat.
Köszönöm

ObudaFan # 2016.02.08. 15:32

Öröklésről nem kell.

Poloanna # 2016.02.08. 09:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Annyit szeretnék csak kérdezni, hogy 2016-os adóbevallást kell-e beadni 2015-ben örökölt ingatlan és bettétkönyv után az egyenesági rokonnak, aki ráadásul nyugdíjas. Azt sejtem, hogy adót nem kell fizetni ezek után, csak azt nem tudjuk, hogy bevallást kell-e készítenie.

Köszönettel

ObudaFan # 2016.02.08. 05:48

Ebben az esetben jól értelmeztük, hogy a lakás teljes tulajdonjogát én öröklöm, édesapám pedig az egész ingatlanra kiterjedő haszonélvezetet örököl? Jól értem tehát, hogy így nem csak az anyai részt öröklöm, hanem a teljes lakás tulajdonjogát?

Akkor, ha a lakás édesanyád különvagyona. Ennek a megítéléséhez semmilyen információt nem tartalmaz a kérdésed.

Az autó édesanyám tulajdonában volt, édesapám csak üzembentartó volt. Ebből milyen arányban öröklünk?

Édesanyád tulajdoni hányadát felesben öröklitek. Hogy édesanyád valóban 1/1-ben tulajdonos-e, az attól függ, hogy különvagyona volt-e az autó, nem attól, hogy mi szerepel a törzskönyvben és a nyilvántartásban. A leírásodból ez megint csak eldönthetetlen.

Amennyiben édesapám a lakás egész részére haszonélvezetet örököl, megteheti e, hogy kizár engem a lakásból?

Igen.

Ha édesapám beleegyezne akkor megválthatom e a haszonélvezeti jogát? Ezt a közjegyzőnél a hagyatéki eljárás alkalmával kell bejelenteni?

Ebben bármikor megegyezhettek.

Sajnos nem volt túl fényes a házasságuk, és anyukám halála óta is próbál keresztbe tenni nekem. Ezért is érdekelne, hogy az örökösödési eljárás lefolytatásánál amennyiben bejelenteném, hogy édesapám nem érdemes az öröklésre kell e tanúkat állítanom?

Érdemtelen az öröklésre,

1. aki az örökhagyó életére tört;
  2. aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, a végakarat érvényesítését meghiúsította vagy ezek valamelyikét megkísérelte;
  3. aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.

Semmilyen más esetben nem állapítható meg az érdemtelenség. Ha esetleg így is érdemtelennek gondolod, ő viszont ezt vitatja, akkor ezt nem a közjegyző fogja eldönteni, hanem pert indíthatsz. Itt a bizonyítás téged terhel.

Rockerina # 2016.02.07. 19:53

Kedves Ügyvéd Úr/Hölgy!

Sokat keresgéltünk már az interneten, de még sem teljesen világos még számunkra a következő helyzet.
Édesanyám a tavalyi év végén elhunyt, egyenes ági leszármazott csak én vagyok, valamint még édesapám az örökös. A hagyaték egy öröklakás a berendezési tárgyaival, valamint egy személygépkocsi. Ebben az esetben jól értelmeztük, hogy a lakás teljes tulajdonjogát én öröklöm, édesapám pedig az egész ingatlanra kiterjedő haszonélvezetet örököl? Jól értem tehát, hogy így nem csak az anyai részt öröklöm, hanem a teljes lakás tulajdonjogát?
Az autó édesanyám tulajdonában volt, édesapám csak üzembentartó volt. Ebből milyen arányban öröklünk?
Amennyiben édesapám a lakás egész részére haszonélvezetet örököl, megteheti e, hogy kizár engem a lakásból? Ha édesapám beleegyezne akkor megválthatom e a haszonélvezeti jogát? Ezt a közjegyzőnél a hagyatéki eljárás alkalmával kell bejelenteni?
Sajnos nem volt túl fényes a házasságuk, és anyukám halála óta is próbál keresztbe tenni nekem. Ezért is érdekelne, hogy az örökösödési eljárás lefolytatásánál amennyiben bejelenteném, hogy édesapám nem érdemes az öröklésre kell e tanúkat állítanom?
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.02.07. 07:34

Babó02

Az adós utolsó lakóhelye szerint önkormányzaton meg tudod kérdezni, ki volt a közjegyző, aki a hagyatéki ügyet intézte.

merlonne # 2016.02.06. 12:39

Nos, Kovács Béla Sándor, örömmel közlöm, hogy nem vagyok a fia!
Másodszor, nem hőbörögtem, hanem kultúráltan válaszoltam, ellenben veled!
Harmadszor, ha első válaszodban értelmes választ adsz, másodikban meg nem kérdéssel válaszolsz, akkor nem vonom le azt a konzekvenciát, hogy itt senki nem tud válaszolni.
Mindenféle felháborodás nélkül: még mindig nem tudom (mivel nem vagyok jogász, se ügyvéd), hogy az 1979.évi 13. Törvényerejű rendelet mért nem vehető figyelembe.
Esetleg tudnál olyat idelinkelni, ahol a kanadai nemzetközi magánjogról olvashatok?
Köszönettel,

merlonne