Öröklés

Babó02 # 2016.02.06. 12:28

Kérdeztem tőle, hogy ez nem e az ő dolga lenne? De nem, szerinte azt nekem kell megszereznem, de honnan tudhatom én meg hogy ki volt a közjegyző? Elég bosszantó, hogy az ember a pénzéért semmilyen segítséget nem kap a végrehajtótól :(

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.06. 12:19

Szerintem elég lesz, ha közlöd a végrehajtóval az eljáró közjegyző nevét.

Babó02 # 2016.02.06. 12:10

Segítséget szeretnék kérni, hogy mi a teendő olyankor, ha az adósom elhunyt! Kaptam a végrehajtótól értesítést. nyilatkoznom kell 15 napon belül kérem e jogutódlás megállapítását? Persze hogy kérni fogom, de csatolnom kell a hagyatékátadó végzés példányát. Én azt honnan tudom megszerezni? Mi van abban az esetben ha még nem is volt hagyatéki tárgyalás? Akkor e nélkül adjam be a nyilatkozatomat?

Köszönöm válaszaitokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.06. 11:59

Egyébként nem is értem h mért kellene a magyarok nemzetközi magánjogáról kanadai fórumon érdeklődnöm....
Azért, fiam, mert a kanadai hagyatékot a kanadai hatóság fogja átadni; főszabályként a kanadai öröklési jog szerint. Ha esetleg észlelik, hogy nemzetközi magánjogi vonatkozása is van az ügynek, akkor pedig a kanadai nemzetközi magánjogi szabályok szerint választják ki az alkalmazandó nemzeti jogot.

(Nem baj az, ha az ember valamit nem tud, és ezért kérdez. A probléma ott kezdődik, amikor a neki nem tetsző válasz láttán hőbörögni kezd, és kiderül, hogy nem csak, hogy tudja, hanem kifejezetten "jobban tudja".)

szafika # 2016.02.06. 07:54

Kedves ÓbudaFan !

A zsuzsika51 esetében biróság elé citálni a Nagymamát ? Ilyenkor nem lehet ? megmondani a hölgyeménynek ? h strapálja magát , neki is lehet , ha dolgozik érte ! v legalább várja ki ! amíg a Nagyi eldobja a kanalat ! / én a Nagyanyja helyében a saját részemből tuti h 1 ft-ot se hagynék zsuzsikára ! mentsen meg mindenkit a Jóisten egy ilyen unokától !!! /

merlonne # 2016.02.06. 07:22

Egyébként nem is értem h mért kellene a magyarok nemzetközi magánjogáról kanadai fórumon érdeklődnöm....

merlonne

merlonne # 2016.02.05. 16:32

Az, hogy itt érdeklődöm, nem jelenti azt, hogy más fórumon nem érdeklődöm.
És igen, ez nem elég komoly ellenérv. A lényeg, hogy ezen a fórumon nem tudnak választ adni.
Azért köszönöm!

merlonne

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 16:21

Ha neked ez nem elég komoly. De arról, hogy a kanadaiak nemzetközi magánjoga miként fest, talán egy kanadai fórumon kellene érdeklődnöd.

merlonne # 2016.02.05. 15:46

Tehát semmi komolyabb ellenérv nincs??

merlonne

merlonne # 2016.02.05. 14:59

Mert magyar állampolgár is (elsősorban) az örökhagyó...nem?

merlonne

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 14:57

Tegyük fel másképp a kérdést: miért alkalmazna a kanadai hatóság egy magyar törvény erejű rendeletet?

merlonne # 2016.02.05. 14:54

Mért nem, hiszen kettős állapolgárokra vonatkozik. Mi irja felül ezt a rendeletet? Nemzetközi szerződés, stb. ?
Köszönöm a választ!

merlonne

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 14:49

Nem hinném, hogy Kanada ezt elfogadná.

merlonne # 2016.02.05. 14:33

Tisztelt Hozzáértők!
A kérdésem az lenne egy kanadai örökség kapcsán - amennyiben az örökhagyó kettős állampolgár - alkalmazható e az 1979.évi 13. törvényerejű rendelet azon paragrafusa, mely kimondja, hogy kettős állampolgár esetén a személyes jog a magyar jog marad, vagyis az öröklés menetére a magyar jog lehetne irányadó?

Köszönettel,

merlonne

ObudaFan # 2016.02.05. 14:20

Zsuzsika51

Igen, peres úton.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 12:34

(Arról nem is beszélve, ha az a nagynéni esetleg úgy nagynéni, hogy a kérdező apai nagyapja fivérének az özvegye.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 12:33

Biztos? És ha volt a nagynéninek három testvére, akiknek van nyolc élő leszármazója?

Immaculata # 2016.02.05. 12:28

A nagybácsi a felét, ti hárman testvérek a másik felét egyenlő arányban.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 12:15

Az rendben van, hogy nincs az örökhagyónak leszármazója. De van-e özvegye? Vannak-e élő testvérei? Vannak-e elhunyt testvérei? Azoknak leszármazói?

Ernő Gábor # 2016.02.05. 11:50

Tisztelt Szakértő Úr!

Szeretném a tanácsát kérni oldalági örökléssel kapcsolatban. Az édesapám 22 éve meghalt, van 2 féltestvérem.

Az édesapámnak a nagynénikéje most halt meg 90 évesen. Édesapámnak van egy testvére a nagybátyám.

Szeretném megkérdezni hogy mi négyen ( a nagybátyám a két féltestvérem és én milyen arányban öröklünk, a nagynénike vagyonából. A nagynéninek gyereke nem született.

Köszönöm válaszát, maradok tisztelettel:

Ernő Gábor

Zsuzsika51 # 2016.02.04. 16:55

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ.

Még lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban.Beszéltem a nagymamámmal és azt mondta,hogy sajnos nincs pénze,így kifizetni nem tud,kölcsönt fölvenni sem akar arra hivatkozva,hogy kevés a nyugdíja és nem tudná a kölcsönt törleszteni.Fölvetettem,hogy adja el a lakást,de abba sem akar bele menni,érzelmi okokból nem tudna megválni tőle,hisz minden emlék ide köti nagyapám után.Én ezt megértem,de nekem is jól jönne ami jár apám után.
Ilyen esetben mit tudok csinálni ? Peres úton tudok csak hozzájutni az örökségemhez?
Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel: Zsuzsa

ObudaFan # 2016.02.04. 14:18

Zsuzsika51

Igen, a kötelesrészt kérheted, de már most. Édesapád részének a haszonélvezettel terhelt, lakottan számított értékének a harmadát, ha testvéred nincs.

Zsuzsika51 # 2016.02.04. 12:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapámnak van egy öröklakásban tulajdon része.A lakás fele a nanymamámé,a másik fele nagyapám után (elhunyt) a két testvér örökölte apukám és testvére.Az egész lakáson nagyanyám haláláig tartó haszonélvezeti joga van.
Édesapám sajnos meghalt és hagyott hátra érvényes végrendeletet,amiben az édesanyját azaz a nagymamámat jelölte meg mint örököst.
Kérdéseim a következők lennének:
Mivel volt végrendelet,így csak a köteles részt fogom kapni ?
Ezt az összeget a hagyaték lezárásakor kérhetem e a nagymamámtól,köteles e kifizetni,vagy amíg él nem jutok hozzá a köteles részemhez, a haszonélvezete miatt?
Mivel fele lakás a mama tulajdona és a másik felén is van élete végéig haszonélvezete,abból is jár neki 1 gyerek rész?
A lakás kb. 20.000.000 tf -ot ér abból mennyire számíthatok ?
Tisztelettel: Zsuzsa

ObudaFan # 2016.02.02. 17:00

Marci86

El is kolthette azt a vetelarat.

ObudaFan # 2016.02.02. 16:58

Tatika

Be kell jelenteni a kozjegyzonek, hogy visszautasitod az oroklest.