Öröklés

monalisa1 # 2013.05.16. 12:57

Bgabika22

Az eredeti állapotnak kellene visszaállnia, vagyis édesanyád halálával tulajdonostársa lettél annak a 20 m2-es lakásnak a soha nem hallott/látott féltestvéreddel. Azonban ő azt azóta eladta mégpedig abban a hiszemben, hogy egyedüli örökös volt.

Most tiéd a döntés: igényt tartasz-e arra a fél lakásnyi (10 m2-nyi) vagyoni értékre?

Nem ismerve az anyagi helyzetedet de azt tudnám javasolni legyél nagyvonalú., kívánom nyerj a lottón és sokkal többet!

A féltestvéred a lakás árát azóta vagy ráköltötte egy nagyobb lakásra, esetleges hitelt törlesztett belőle, netán "eltapsolta" stb., stb.

Ha így utólag kérnéd a részedet az örökségből, előre borítékolhatóan sz@r helyzetbe hoznád a tesódat...

Írj neki, találkozzatok egy hétvégén, aztán mindenki megy tovább a saját életútján.

monalisa1 # 2013.05.16. 13:07

Édesanyád temetésének költségét a testvéred kifizette, az újra indított hagyatéki eljárás nincs ingyen, a bírósági per a fél tulajdon iránt 6% illeték. Kell ez neked?!

Eravera # 2013.05.16. 13:40

még egy kérdés....

A közösen örökölt házat érintő költségeket (kéményseprési díj, gáz alapdíj pl) hogyan tudom behajtani a bátyámon aki 1/4 részben tulajdonos ?

monalisa1 # 2013.05.16. 14:28

Mondjuk gyűjtd össze az 1-2 évi számlákat és azok 1/4-ed részét követelheted a bátyádtól, ha nem fizet közjegyzőnél kezdeményezz vele szemben fizetési meghagyást.
Vagy adja írásba (közjegyő és/vagy ügyvéd), hogy mindennemű számla őt terhelő összege majdan levonásba kerülhet a vagyoni értékébe.

Tehát nem lehetetlen, csak vita lesz miatta...

----
  • laikus hozzászóló
Bgabika22 # 2013.05.16. 16:25

Drága monalisa1!
Válaszod megköszönöm,de nem tudom hogy egy városi 1-emeleti lakás 2007-es vagy későbbi eladási árának a felét ami mivel megérdeklődtem,olyan 5-6 millió most,a válság előtt 8-9 millió de inkább felezzük meg az összeget ha kell és így számoljunk.Te ezek szerint elengednéd a saját útjára?Ugye nem.És különben engem az "Édesanyám letagadott,megtagadott,letagadott.Még most sem keresett senki.Hát ezek után szerintem nem nagyon érdekel kivel mi lesz.A "bátyám"nak volt anyja .Nekem nem.Három évesen nagyon nagyot kellett vétkeznem ellene hogy ezt kapjam az anyámtól.De szerintem a bátyám előtt is elvoltam titkolva.De eljárási hibát is feltételezek,mert azt mondják név változtatás után külföldről is megtalálják az örököst.Hát én vagyok a kivétel.Minden választ köszönök.

monalisa1 # 2013.05.16. 19:51

Vedd fel a kapcsolatot a féltestvéreddel, találkozzatok, hallgasd meg a verzióját, ismerd meg a körülményeit. Aztán majd döntesz, lelkiismereted szerint...

ObudaFan # 2013.05.16. 20:51

Bgabika22

Az igényérvényesítéssel nem árt sietni, mert ha nem évült ez az igény még el, akkor csak az elévülés esetleges nyugvása miatt nem, ami azt jelenti, hogy vagy megegyeztek, vagy az édesanyád haláláról való tudomásszerzéstől 6 hónapon belül indítsd el a pert. Vagy mondj le az igényedről.

vereckei # 2013.05.19. 21:01

Kedves fórumozók!

Német bankszámlán elhelyezett Eur illetve értékpapírt örököl a családunk. Távoli rokon után kapjuk a hagyaték negyedét.
Milyen esetben mentesülünk az örökösödési adó alól?
Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2013.05.22. 21:05

Ha Németországban kell öröklési illetéket fizetni, akkor a magyarországi illeték alól mentesültök.

Eravera # 2013.05.23. 12:40

Ha bátyám kőveteli hogy fizessem ki az 1/4 részét a házból, kérhetek részletfizetést ?
Vagy köteles vagyok belemenni hogy eladhassa a házat X összegért ?
illetve mit tudok tenni ha nem fizeti a közüzemi díjak rá eső részét ?
illetve a kert teljes karbantartása rám marad....:(

ObudaFan # 2013.05.23. 12:45

Részletfizetést közös tulajdon megszüntetése iránti perben nem lehet kérni.
Ha van bármilyen követelésed felé, amit nem fizet meg, azt perben érvényesítheted.

Eravera # 2013.05.23. 12:53

és ha követeli a részét, de én azt nem tudom kifizetni ?? mi a teendő ilyenkor ?

ObudaFan # 2013.05.23. 14:43

Akkor el kell adni az ingatlant.

tusszento # 2013.05.24. 10:58

T.Óbudafan! Ha kikaparnak egy oldalszám-karaktert mindjárt az első oldalon, utána a 2.oldal beszámozott, attól még érvényes marad az okirat, hisz mindkét oldal egy lapon van?! Rendőrségi szakértő állapitotta meg az oldalszám kikaparást,"miszerint 2.oldalon lévő 2-es karakter értelmezhetetlen". Polgári pert kell indítani, vagy a rendőrségi vonalat vigyem tovább? Köszi: Tüsszentő /Végrendelet első oldala a kikapart oldalszámú/

ObudaFan # 2013.05.24. 12:21

Ha egy lapon van a végrendelet, eleve nem szükséges az érvényességhez az oldalszámozás. Emellett ha a végrendelet eleve érvényes volt, az azon nem az örökhagyó által eszközölt változtatások nem is érinthetik az érvényességét.

ObudaFan # 2013.05.24. 12:22

(Az érvényességét persze az örökhagyó változtatásai sem, de a más által eszközölt változtatások a hatályosságát sem.)

tusszento # 2013.05.24. 16:00

T.Óudafan! Köszi a tájékoztatást. A végrend. érvénytelen a közj. szerint,mert 2 lapos volt nem szabályszerűen aláírva. Most előkerült egy érvényes alakiságú, amin a korrigálások a gyanúsak. Ez már felveti a hamisitás eshetőségét?! Köszi: Tüsszentő

ObudaFan # 2013.05.25. 06:23

Ember nem mondja meg látatlanban.

Örökös67 # 2013.05.29. 18:29

Tisztelt Obudafan!

Végigolvastam jelen topicot, de csak megközelítőleg tudnám alkalmazni saját helyzetemre az általad tanácsoltakat, így inkább leírom a konkrét esetet. Ha szabályzatba ütközik, előre is elnézést.

Édesanyám 2010. januárjában elhalálozott. Tudtuk, hogy vannak hitelkártya, és egyéb tartozásai, leginkább az OTP felé, így a temetés után első dolgunk volt a helyi OTP fiókban összeszámoltatni ezen tartozásokat, hogy édesapám rendezni tudja őket havi törlesztőrészletekben.
Meg is született egy összeg, amit havi rendszerességgel leemeltek a szintén ezen számlára érkező nyugíjából. Ezen levonások több, mint egy éve már nem történtek meg, így joggal feltételeztük, hogy elfogytak.
Ehhez képest 2013. április 16. keltezéssel én, és öcsém az OTP Faktoringtól kaptunk levelet, hogy hitelkártya tartozás áll fen édesanyám után, ami ezen csendes, lappangó három évben egy harmadát fel is kamatozta, és amit ők 2012. 04 hóban vettek át az OTP-től.
Az alapösszeg 263.000 Ft, amire 131.000 kamat, és 14.000 Ft Költség terhelődött eddig.
Nem értem hogy maradhatott ki az összeszámolásból, vagy hogy eddig miért nem tudtunk egyáltalán róla, de ez lényegtelen.

A teljes képhez hozzá tartozik, hogy az örökség mindösszesen egy 2099 négyzetméter nagyságú, zártkert - kert művelésű földterület 1/8-ad része, amit édesapám művel egy kis konyhai zöldségféle megtermelésére azóta is, tehát még csak bérbeadási bevételem sem származik belőle.

Kérdésem az lenne, mit javasolsz, mit tegyünk jelen helyzetben? Olvastam itt az örökség felajánlásának lehetőségéről. Ez esetünkben is megtörténhet? Mi ennek a pontos menete?

Válaszod előre is köszönöm!

Dancerka # 2013.06.01. 02:37

Tisztelt ÓbudaFAn!

Anyukám halála után az ingatlan ráeső részét nővéremmel közösen örököljük. Apukám él, ő özvegyi jog alapján az örökölt tulajdonrészünk haszonélvezője. A probléma ott van, hogy nekem NAV-os tartozásom van, a saját ingatlanomra végrehajtási jog bejegyzéssel. Attól félek - és nem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni aput - hogy később a NAV az örökölt tulajdonrészemre is VH-t tesz. Ez a későbbiekben feszültséget okozhat a családban. Ilyen esetben célszerű-e lemondani - és kinek a javára célszerű, hogy ne kelljen senkinek illetéket fizetnie miattam? Vagy próbáljam elfogadtatni velük a tényt, hogy az özvegyi joggal terhelt osztatlan közös tulajdont nem lehet árverezésen értékesíteni, s hogy nem is indítanak ilyen esetben eljárást? Csupán egyfajta biztosíték, hogy a tartozás kiegyenlítése nélkül ne tudjam eladni a tulajdonrészemet? Köszönöm!

ObudaFan # 2013.06.04. 10:01

Örökös67

A kamat ilyen helyzetben aligha jogos, a tőkeösszeg kifizetése jogos lehet, ha az örökrészből fennmaradt érték fedezi. Ha azt szeretnéd felajánlani nekik, küldj erről igazolható módon egy levelet nekik.

ObudaFan # 2013.06.04. 10:04

Dancerka

Elvileg azért nem lehetetlen értékesíteni az özvegyi joggal terhelt ingatlant, még ha özvegyi joggal terhelten nem is túl reális, hogy valaki megveszi. Ha lemondasz az örökségről, vagy visszautasítod az öröklést, azt nem valaki javára teszed, hanem a törvény szerint sorban utánad következő javára. És ha ingyenesen teszed, ebben a helyzetben kérdés, hogy az nem lesz-e fedezetelvonó ügylet.

Entity # 2013.06.04. 12:03

Kedves Forumozók!

Legjobb tudásom szerint a hagyaték a halál napjával száll át az örökösökre.

Kérdésem csupán annyi, hogy a tartozások is az akkori állapot szerint értendők, vagy hálal és a hagyaték átadása között eltelt idő alatt megnövekedett (kamat+egyéb költségek) értékkel.

Köszönettel.

ObudaFan # 2013.06.04. 20:45

Akkor száll át a hagyaték, de a tartozás az kamatozik utána is.

mikoisti # 2013.06.05. 09:03

Tisztelt hozzáértők, kérdésem volna, hogy ha apánk elhunyt, és ketten voltunk testvérek, de a testvér is elhunyt, akkor a testvérem lányának, aki úgy tudom, velem együtt felesben örököl, kell örökösödési illetéket fizetnie az öröksége után? Vagy ő is egyeneságú leszármazónak számít, mivel a testvérem helyett örököl tulajdonképpen a nagypapája után, vagy hogy van ez a törvényben? S ha kell, mennyit? Egy kb. 6 milliós ingatlan fele tulajdonrésze jár majd neki, és kb. 300 ezer Ft kp. Köszönöm, ha válaszolnak.