Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.02. 13:24

Az elhaltnak örököse sem akarok lenni.
És ha rajta van a száz leggazdagabb magyar listáján?

tátika # 2016.02.02. 12:27

Tisztelt Obudafan!
Az alábbiak alapján szeretnék tanácsot kérni.
Közjegyzői idézést kaptam egy anyai ágon rokon elhalálozása ügyében, mint örökös.Anyám és testvéreim meghaltak. Az elhalt személyt nem ismertem. Egyáltalán nem is tudtam, hogy létezik.Az elhaltnak örököse sem akarok lenni.
Kérem sziveskedjen megmondani, mi a teendőm ebben az esetben? Köszönöm

Zsuzsika51 # 2016.02.02. 12:08

Az özvegyi haszonélvezeti jog,még 2001-ben került a lakásra.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.02. 10:31

Ha egy 2014. március 15-e után szerzett özvegyi jogról van szó, akkor annak megváltását bármikor kérheti az özvegy, az ellenérték pedig valóban egy gyerekrész.

Sherlock # 2016.02.02. 10:20

Annyi jár, amennyiben megegyeztek. Amit "hallottál", az adózási kérdés.

Zsuzsika51 # 2016.02.02. 10:14

Tisztelt Szakértő!

Van egy öröklakásunk,felét megörökölték a gyerekeim ( két gyermekem van) a férjem halálakor a másik fele az enyém.Most úgy döntöttünk,hogy eladjuk a lakást és elosztjuk a vételárát.
Azt szeretném kérdezni,hogy a gyerekek részéből még jár nekem is pénz mivel azon is rajta van a haszonélvezeti jogom. Én úgy hallottam,hogy az ő fél részük három részre osztódik a haszonélvezet után.Lehet,hogy rosszul tudom,ezért kérnék segítséget.
Előre is köszönöm.

Üdvözlettel : Zsuzsa

Marci86 # 2016.02.02. 07:52

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni Édesapám hagyatékával kapcsolatban..
Volt neki egy családi háza 1/2 részben valamint egy 2 éve 4,5 MFt-ért vásárolt gépkocsija...
Halála előtt (halálos beteg volt) a családi ház részét, valamint az autót adás vételivel eladta a 2. feleségének..
Én mint első fia jogilag tehetek ez ellen valamit?
Valamint ha adás-vételivel történt akkor "elméletben" egy összeget kapott a házért, autóért cserébe, abból nekem nem jár köteles rész?

ObudaFan # 2016.02.01. 17:03

A kotelesreszi igenyt ervenyesiti majd a feltestvered, ha akarja. Ha nem akarja, nem ervenyesiti. De az nem 5 ev, hanem 10 meg az uj szabaly szerint is.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.01. 14:39

A hatóság senki helyett nem fogja kideríteni, hogy milyen köteles részi igénye lehetne.

kikiváncsi # 2016.02.01. 14:27

Tisztelt ObudaFun!

Köteles rész ügyben szeretnék tanácsot kérni. Édesapámnak anyukámmal kötött házassága előtt született egy házasságon kívüli gyermeke. A gyerek után 18. éves koráig gyerektartást fizetett. Ő soha nem látta és nem vette fel vele a kapcsolatot bár ez lényegtelen. A szüleim házasságuk alatt több ingatlant vásároltak de azt mind az édesanyám vagy a bátyám vagy az én nevemre pontosan azért, hogy öröklésnél ne legyen ez probléma a apám harmadik gyerekénél. A szüleim 2006.10-ben elváltak és a házassági vagyonközösség megszüntetése alapján két lakás ingatlan került édesapám nevére. Ezeket az ingatlanokat. Apukám a bátyámnak és nekem ajándékozta 2013.januárjában. Mivel édesapám közben rákos beteg lett kérdésem, hogy ebben az esetben hogy járnak el? Öroklésnél a hatóságok megkeresik a törvényes örökösöket utána néznek, hogy az elhunytnak milyen ingatlanok voltak a nevén, és ha még nem telt el öt év az ajándékozás és halálozás között, akkor a bátyámnak és nekem ki kell fizetni a köteles rész a harmadik gyereknek? Illetve, édesapám azon is gondolkodik hogy a két ingatlant a másfél éves kislányomnak ajándékozza (Először a bátyám és én visszaajándékozzuk neki, és ő utána a lányomnak az illeték miatt). Ilyen esetben ha a köteles részt egyáltalán ki kell fizetni a harmadiknak, akkor a férjemnek és nekem kell kifizetni mint a kislány törvényes gyámjai? Persze itt a bátyámnak is fizetni kéne a köteles részt, de persze vele semmi gond, mi megegyezünk. Elnézést hogy hosszúra sikerült! Persze a legjobb lenne ha apukám még sokáig velünk lenne, de nem szeretnénk váratlan meglepetéseket...Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.01. 14:13

Elvileg igen.

Sejeheja # 2016.02.01. 08:55

Óbudafan.
Köszönöm a választ.
A legfőbb kérdés tulajdonképpen az, hogy egyetlen hagyatéki tárgyaláson ilyen dokumentum nélkül, a helyszínen tudjuk-e érvényesíteni az elképzelésünket, ha köztünk egyetértés van.
Köszönettel
sejehaja

ObudaFan # 2016.01.30. 15:50

Sejeheja

Két okból lehet érdemes. Egyrészt azért, mert akkor van elég idő átgondolni az összes körülményt (pl. az illetékfizetés) és a legcélszerűbb megoldást választani. Másrészt hát láttunk már olyat, hogy valaki mégis meggondolja magát idő közben, ezt pedig jó elkerülni.

ObudaFan # 2016.01.30. 15:48

Sziszi11

A bíróságon lehet birtokpert indítani és érdemes ideiglenes intézkedést kérni a kiürítésre. Plusz lehet kérni az addig felmerült károk megtérítését is.

Sejeheja # 2016.01.30. 14:51

Tisztelt Fórumozók!
Osztályos egyezséggel kapcsolatban szeretnék tájékozódni.
négyen vagyunk testvérek. Szüleink nyugdíjbamenésükkor akkori vagyonuknak kb 1/4-1/4 részével támogatták két yerekük lakásmegoldását. Többször elhngzott köztünk, és mind a négyen egyetértettünk abban, hogy hosszútávon a maradék két testvér a lakást, illetve a telküket örökli majd. Ezt nem fektettük írásba, de azóta is egyetértünk ebben.
Ősszel meghalt édesanyám, és még élő édesapámmal együtt szeretnénk ennek megállapodásnak megfelelően eljárni a hagyatéki tárgyaláson.
Az a kérdésem, hogy elég-e, ha mind az öten ott vagyunk, és erre vonatkozóan egybehangzó nyilatkozatot teszünk, vagy valamilyen írásos dokumentumot érdemes előre ügyvéddel csináltatnunk? Tanácsukat előre is köszönöm.

Sziszi11 # 2016.01.29. 16:20

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Szeretnék tanácsot kérni az alábbi ügyben:
Egy általunk megvásárolt, teljes árban kifizetett, és az eladó által tulajdonjogáról teljes mértékben lemondott adás-vételi szerződéssel rendelkezünk egy ingatlanra vonatkozóan. A birtokba adás megtörténte előtt az eladó elhunyt.
Az eladó halálának napján a helyszínen azonnal megjelentünk, a megjelent vélelmezhető örökössel a szolgáltatói mérőórákat leolvastuk, lefotóztuk és szóban állapodtunk meg arról, hogy az ingatlant kiüríti. A megbeszélésen jelen volt a település polgármestere is.
A vélelmezhető örökös időközben megkeresett azzal, hogy az ingatlant nem hajlandó kiüríteni, mivel a hagyatéki eljárás során több örökös is meg fog jelenni.
Az ingatlan a tulajdonunk és igénybe kívánjuk venni. A vélelmezhető örökös ránk szeretné kényszeríteni az ingóságok megőrzését annak ellenére, hogy elmondtuk és írásban is közöltük vele, hogy az a megélhetésünket és lakhatásunkat is veszélyezteti. Jelenlegi lakásunkat hamarosan el kell hagynunk.
Kérem segítsenek tanáccsal ebben az ügyben, mit tudunk tenni, kihez fordulhatunk, van-e valamilyen jogi védelmünk ebben a helyzetben?
A segítséget előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Sziszi11

ObudaFan # 2016.01.29. 06:34

Amig a kikoltozesrol nincs jogeros itelet, addig mindegy, hogy moratoriun van-e, mert az a vegrehajtast erinti.

ObudaFan # 2016.01.29. 06:33

attila72

Az rendben van, hogy bekes uton szeretnetek rendezni, csakhogy ha a masik fel erre nem hajlando, akkor nem fog menni. Az eltunt ingosagok vonatkozasaban meg a feljelentes kepzelheto el, de ott is igazolni kell, hogy ezek az ingosagok a lakasban megvoltak.

Bea1 # 2016.01.28. 23:32

a felszólításban közöljétek, hogy használati díjjra tartotok igényt, a lehető legmagasabbat írd bele, ami még reális.

Bea1 # 2016.01.28. 23:31

Attila 72

Márciusig kilakoltatási moratórium van.

a "nem kereste" azt jelenti, hogy ott lakik.

Lakáskiürítési per, arra a címre mehet a felszólítás, 15 napos határidővel.

Egyébként a szomszédok nem éreznek gázszagot? Mert akkor a közösség érdekében kötelesek vagytok betörni az ajtót a nagyobb baj elkerülése végett.

attila72 # 2016.01.28. 21:12

Tisztelt Kovács Béla Sándor úr!
Az ügyvéd pert javasolt,de mi két okból sem ragaszkodunk hozzá:
1,Békés úton szeretnénk rendezni
2,A per költségei többe kerülnének,mint az ingatlan örök-hányada.

Az ott lakó (a szomszédok elmondása szerint alkoholista) ember eltávolítására milyen lehetőségeink lehetnek?
Felmerült,felszólítjuk írásban,hogy 3 napon belül vegye fel velünk a kapcsolatot,ha nem teszi kiürítjük a lakást.

Nyitottak vagyunk minden megoldásra,amennyiben az ott lakó késznek mutatkozik a tárgyalásra.

Ha otthon találjuk és agresszívan lép fel ellenünk,érdemes hatósági intézkedést kérnünk?

Szeretnénk eladni a lakást,de így esélytelen.

lajcsó # 2016.01.28. 11:28

A meghatalmazás megszűnt mert nincs kit képviselned.
"Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, más személy útján is lehet jognyilatkozatot tenni. A képviselő által megtett jognyilatkozat közvetlenül a képviseltet jogosítja és kötelezi." (Ptk.)
Tehát meg várni a hagyatéki eljárás végét!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.28. 11:27

Attila72: van ügyvédetek...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.28. 11:26

Szerződést köthetsz - a saját nevedben - de át nem írják az autót a jogerős hagyatékátadó végzés nélkül.

Ancsa6 # 2016.01.28. 07:27

T. Cím!
Édesapám autóját tavaly óta áruljuk, van meghatalmazásom is az eladás során a nevében történő eljárásra, még tavaly, súlyos betegsége miatt készítettük. Sajnos, 2 hete édesapám elhunyt. Most komoly vevő lenne az autóra, de nem tudom, hogy eladhatom-e így, hogy még hagyatéki tárgyalás sem indult. Az autót mindenképp én fogom örökölni, ez biztos. Mindenképp ki kell várni, míg végzés lesz erről, vagy van valami módja hogy eladjuk az autót. A vevő mielőbb szeretné elvinni.