Öröklés

vizsli # 2013.06.17. 06:19

Tisztelt Fórumozók!
2012-ben örököltem egy házrészt egy vidéki düledező ingatlanban, melynek rám eső leltári értéke 200 000 Ft. Az ingatlant egy társtulajdonosom lakja 15 éve, neki akartam ajándékozni a részem, de mivel az ajándékozott rész visszavehető, így nem fogadja el. Fizetnem kell utána kommunális adót, romlik az állaga, félő, hogy átdől a szomszédba.. szóval szabadulni akarok tőle. Ha egy jelképes összegért eladom neki, amit még ki is tud fizetni, viszont a leltári értéknek csak töredéke - 15 000 Ft - abból nekem lehet valami bajom? Nem fog a NAV esetleg zsebszerződésre gyanakodva ingatlant felértékelni, amiből valami alapon szja-t kellene fizetnem? A vevő ügyvédje az alábbi alapon állítaná ki az adásvételi szerződést: a felmerülő költségek átvállalása fejében.
Köszönöm a tanácsokat, tapasztalatokat előre is!
vizsli

Tanácstalan.. # 2013.06.17. 19:15

Tisztelt Fórumozók!

Röviden magamról, 22 éves lány vagyok. Egy testvérem van, 19 éves.
Édesanyánk 1999-ben meghalt.
Édesapánk 2009-ben.
Családba fogadás történt ahol anyai nagymamánk nevelt minket.
Édesapám 10 év alatt közel 30 millió forintnyi adóságot halmozott fel különkböző banktól, magán személyektől,ezt mind egy 15 millió forint értékű családi házon.
Én személy szerint már önmagában ezt megkérdőjelezem hogyan történhetett meg.
Nagymamám aki felnevelt 2012-ben elhunyt.
Édesapám hagyatéki tárgyalására ő kisért el minket, ahol a közjegyző elmondta (nekünk laikusoknak), hogy nyugodtan irjuk alá az öröklési papirokat,mert az adósságért csak a hagyaték erejéig felelünk.
Amely házat 2013.05.31. én elárvereztek.
Mi most nagyon egyedül vagyunk tanácsért senkihez sem fordulhatunk, de a fülembe ültették a bogarat, hogy az adósságot továbbra is fizetnünk kell mert a ház nem fedezte.
Közben nagymamám házát megörököltük,félünk a fejünk fölül elveszik maroknyi otthonunk, és hogy amit most kezdünk életet megpecsételték.
Szeretném, ha valaki tudna segiteni, felmerülő kérdéseimre válaszolva,
hogy valóban fizetnünk kell az adósságokat,ha igen ezt még kivédhetnénk e??

Egy elkeseredett testvérét nevelő lány...

ObudaFan # 2013.06.17. 21:22

vizsli

Szerintem inkább az illeték szempontjából reális a felértékelés, de az nem a te bajod.

ObudaFan # 2013.06.17. 21:23

mikoisti

Nem kell fizetnie.

licska # 2013.06.20. 08:21

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre: jól tudom-e, hogy a hagyatéki igény nem évül el?
Mi a helyzet külföldi örökhagyó esetén?
Röviden: Anyai nagyanyám testvére elhunyt az USA-ban a '80-as években, családja nem volt, legközelebbi hozzátartozója nagymamám és a Szlovákiában ( akkor Csehszlovákiában) élő testvére lett volna, de sajnos ekkor már ők sem éltek, így a hagyatéki eljáráshoz szükséges dokumentumokat a testvérek gyerekeitől kérték be. Az eljárás során egy németországi bank volt a közvetítő. Részleteiben nem ecsetelném, csak annyit, hogy végkifejlet szerint "állítólag" az elhunyt után nem maradt sem ingó- sem ingatlan vagyon.
A szlovákiai rokonok még írtak anno egy levelet, mely szerint az ügyvédjük úgy tájékoztatta őket, hogy a magyar rokonok jutottak hozzá az összes örökséghez.
Érdemes-e még "felgöngyölíteni" az ügyet ? Egyáltalán járható-e valamilyen jogi út?

Köszönettel fogadom a segítséget.

klarianya # 2013.06.20. 08:24

T.Fórumozók!
Talán tud valaki tanácsot adni!
Apai nagyapám 1992-ben elhunyt.Akkor Édesapám
lemondott a mama javára az örökségéről(2 testvére volt akkor).
Ugyanígy tett,amikor az öccse is elhunyt.
2010-ben sajnos nagymamám is elhunyt,aki halála előtt többször elmondta,hogy a házat az egyik unokaöcsémre szeretné hagyni,mert Ő gondoskodott róla(mi messze lakunk tőlük),de Engem majd másképpen kárpótol.
Valójában Én vagyok az egyetlen vér szerinti unokája nagypapámnak,mert az Apu bátyja a mama előző házasságából született,az öccsének pedig nem volt családja.
(Apunak a temetés után szintén volt egy ilyen kijelentése,hogy nem kell neki semmi,de ez csak szóban történt,kissé kapatos állapotban).
Úgy alakult,hogy a Mama halála után még 2 évvel sem kaptunk értesítést a hagyatékról,ezért utána érdeklődtem,hogy mi az oka.
Kiderült,hogy azt nyilatkozta a rokonság,hogy Mamának semmilyen ingó-és ingatlan vagyona nem volt!!
Ez persze nem igaz.

• Az volna a kérdésem,hogy mit tehetek Én az ügyben,ha Édesapám lelkiismereti okokból nem akar pereskedni,mert mégis csak a testvéréről van szó!?
  • Én,mint vér szerinti unoka fordulhatok Bírósághoz?
  • Továbbá,az,hogy hamisan nyilatkoztak,és nem is értesített ki bennünket a hagyatéki tárgyalásról a Közjegyző,ez nem számít csalásnak?
  • Jól tudom,hogy Édesapám hiába mondott le a Mama javára a részéről,az a Mama halálával visszaszállt rá?

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2013.06.20. 09:22

Te egyelőre semmit, édesapád tud perelni.

Jól tudom,hogy Édesapám hiába mondott le a Mama javára a részéről,az a Mama halálával visszaszállt rá?

Most akkor volt végrendelet, vagy sem? Mert ha volt, akkor nem szállt vissza, csak kötelesrészi igénye lehet édesapádnak.

klarianya # 2013.06.20. 10:52

Tisztelt ObudaFan!

Nem volt semmilyen végrendelet,csak szóban mondta

többször Mama,hogy a házat unokaöcsémre hagyja.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 12:11

Mamának semmilyen ingó-és ingatlan vagyona nem volt!!
Ez persze nem igaz.

Ami az ingatlant illeti, igaz kell legyen. Ezt ugyanis nem a hozzátartozóktól, bemondásból tudja a hagyatéki leltár összeállítója, hanem a telekkönyvből.

ObudaFan # 2013.06.20. 12:45

Vita esetén édesapádnak kell igazolnia, hogy volt vagyona a halála pillanatában és hogy kinél volt. Ha szeretne igényt érvényesíteni.

klarianya # 2013.06.20. 12:50

Értem!Csak édesapám intézkedhet?É,mint unoka nem? És azzal a ténnyel lehet valamit kezdeni,hogy a hagyatékiról semmilyen értesítést nem kaptunk?

Cukor1 # 2013.06.20. 12:52

Történetünk a következő:A fiam 2012.április 25.én meghalt autóbalesetben éjszakás műszakból hazafelé.A felesége akkor 14 hetes terhes volt időközben megszületett az unokám.A hagyatéki eljárás során a hagyatékot az autó roncs képezte, más egyéb nem volt a nevén.Illetve ami most képezi a problémánkat Önkéntes nyugdíjpénztár megtakarítása volt.Ez nem képezte a hagyaték részét a közjegyző elmondása szerint.Az öröklésről lemondtunk mivel a roncs autónak csak ktg-ei voltak.Az Unokám nevében az édesanyja lemondását jóváhagyta a gyámhivatal,ő most 9 hónapos.A probléma most kezdődik a biztosító nem fizeti ki a kb 200,000,-Ft-ot ugyanis az Örökségről le lett mondva kedvezményezett nem volt megnevezve ez ugyan csak most derült ki, mert velünk szóba sem álltak, a közjegyző meg közölte nem kötelessége utána járni mert nem része a hagyatéknak.Most ott tartunk,hogy az Unokám apa nélkül nő fel,de azt a pénzt amit az édesapja takarékoskodott meg tartja a biztosító.A kérdésem lehet e még ez ellen bármit is tenni.Mert ha tudjuk,hogy ez igy működik nem mondunk le az Örökségről.Marton Szilárdné Köszönöm hogy leírhattam.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 12:53

Te legfeljebb meghatalmazottként.
Miről kellett volna értesítenie, és kinek, ha nem is volt hagyatéki tárgyalás?

klarianya # 2013.06.20. 13:03

Gondolom arról kellett volna értesíteniük,hogy volt-e,és milyen vagyontárgya,merthogy volt háza is,amiben lakott,és volt félre tett pénze is!
Azt még a temetésen is bevallották,amikor kérdeztük,hogy mennyit fizessünk a temetésért?Azt mondták,nem kell semmit,mert volt a Mamának félre tett pénze,ami elég volt a temetésre,és még maradt is belőle!
Plusz ott volt a ház,ingóság stb.
Ezek szerint akkor bárki bármit hazudhat a közjegyzőnek?
Ki lehet fúrni bárkit az örökösök közül,és még tenni sem lehet semmit?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 13:12

Nem érted, hogy nem volt háza?! Ha lett volna, akkor lett volna hagyatéki tárgyalás, és ha lett volna, akkor nem írja neked azt a közkjegyző, hogy nem volt ingatlanja.

Mégegyszer: amikor meghalt, nem volt ingatlantulajdona.

klarianya # 2013.06.20. 14:55

Látom maga nem érti,hogy SEMMIT NEM ÍRT A KÖZJEGYZŐ!
SEMMILYEN HIVATALOS ÉRTESÍTÉST NEM KAPTUNK!
Épp ez a problémánk!
Azt meg szerintem csak tudom,hogy volt-e háza nagymamámnak vagy sem!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 18:39

érdeklődtem,hogy mi az oka.
Kiderült,hogy azt nyilatkozta a rokonság,hogy Mamának semmilyen ingó-és ingatlan vagyona nem volt!!

Honnan érdeklődtél, ha nem a közjegyzőtől.

Azt meg szerintem csak tudom,hogy volt-e háza nagymamámnak vagy sem!
A jelek szerint nem tudod. Hetente nézted a telekkönyvben?

klarianya # 2013.06.21. 11:10

Kedves Béla!
Tanácsot kértem,nem kioktatást!!!
Ha nagyon érdekli,közlöm,hogy az Önkormányzat Jegyzőjével beszéltem,és a telekkönyvet nem néztem,ugyanúgy,ahogy Maga sem!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.21. 11:11

Ami az ingatlant illeti, igaz kell legyen. Ezt ugyanis nem a hozzátartozóktól, bemondásból tudja a hagyatéki leltár összeállítója, hanem a telekkönyvből.” - írtam már korábban.

Leráncigálhatod a lovat a folyóhoz, de erőszakkal megitatni nem tudod.

klarianya # 2013.06.21. 11:43

Pedig ha hiszi-ha nem ez történt!
A Jegyző mondta,hogy a rokonok ezt nyilatkozták!!!

Köszönöm a bölcs idézeteit!
Nagyon sokat segített!

Filamér # 2013.06.21. 12:09

Klarianya,
ha tudnál tényeket közölni, könnyebb lenne az együttgondolkodás. Volt hagyatéki tárgyalás? Amennyiben igen, akkor nagymamádnak a halálakor nem volt ingatlan a nevén. Ezen kár rugóznod, a közjegyző ezzel a ténnyel hivatalból tisztában van, nem a rokonok nyilatkozatára hagyatkozik.

klarianya # 2013.06.21. 13:18

Filamér!

Nem volt hagyatéki tárgyalás,és semmilyen hivatalos papírt sem kaptunk az egészről!
Se arról,hogy volt-e valami a Mama nevén,se arról,hogy nem volt!
Ezért érdeklődtem telefonon a Jegyzőnél,és Ő mondta,hogy nem volt hagyatéki tárgyalás!
Lentebb megtalálod a történetet!

Igazából csak tanácsot szerettem volna kérni,hogy milyen lehetőségeink vannak jogilag,nem pedig kioktatást,mint ahogy azt előtted tették.

ObudaFan # 2013.06.21. 13:54

Ha tudod, hogy volt ingatlana, csak tudod azt is, hol volt. Ebben az esetben a földhivatalban meg tudod nézni, valóban az övé volt-e, kiveszel egy teljes tulajdoni lapot és már igazoltad is.

Filamér # 2013.06.21. 14:12

Klarianya, te indítottál azzal, hogy volt hagyatéki tárgyalás, íme:

"Továbbá,az,hogy hamisan nyilatkoztak,és nem is értesített ki bennünket a hagyatéki tárgyalásról a Közjegyző,ez nem számít csalásnak?”"

ezért kérdeztem, hogy végül is volt hagyatéki tárgyalás vagy sem, mert a további hozzászólásaiddal együtt ez egyre kevésbé volt világos.

Tulajdoni igény nem évül el, ha volt nagymamádnak ingatlana a halálakor, akkor örökösként az erre vonatkozó igényedet érvényesíteni tudod.

klarianya # 2013.06.21. 15:57

Filamér!

"Továbbá,az,hogy hamisan nyilatkoztak,és nem is értesített ki bennünket a hagyatéki tárgyalásról a Közjegyző,ez nem számít csalásnak?”"

Ezt úgy értettem,vártuk az értesítést az időpontjáról,ami még 2 év eltelte után sem jött meg,és mint kiderült,
nem is volt!

A tulajdoni laphoz nem kell a halotti anyakönyvi?