Öröklés

ObudaFan # 2016.01.11. 21:33

Brigi11

Ha a férjed egyébként nem örökös, akkor a hagyatéki eljárás keretei között aligha, de egyébként közjegyző vagy ügyvéd előtt az örökölt részedet rá ruházhatod. Persze a célszerű megoldás megtalálásához többet kellene tudni az ügyről.

becuska # 2016.01.11. 10:58

Tisztelt szakértő!
Édesanyánk halála után semmit nem örököltünk,csak az utolsó nyugdíj összege van hátra ,szükséges-e hagyatéki tárgyalás ahhoz,hogy ezt az összeget megkapjuk.
Válaszát köszönöm Gné.

Ildyko79 # 2016.01.10. 19:17

Kedves Fórumozók!
A következőben szeretném a segítségeteket kérni:
Édesapám elhunyt. Anyukámtól nem váltak el, de volt egy 10 éves élettársi kapcsolata egy szintén házas nővel, aki hitelezői igényt nyújtott be a hagyaték felére, amivel semmi problémám nincs. Viszont ő pénzben kér mindent tőlem, mint törvényes örököstől. A kérdés az lenne, hogy én kérhetek-e hasonlót tőle.A hagyaték igazából 2 autó és egy bankszámla kb 150.000 forinttal, de nem kell egyik autó sem. Azt olvastam egy előző hozzászólásban, hogy az élettárs elsősorban természetben örököl.
Ezenkívül lenne még egy dolog: az élettárssal albérletben laktak, amit közösen rendeztek be. Mivel nekem az élettárs nem rokonom, és nem is vagyunk jó viszonyban (sosem voltunk), tarthatok-e igényt a bútorok és berendezési tárgyak felére. A törvény szerint haszonélvezeti joga van, rá, ami nem megváltható. Ez azt jelenti, hogy nem kérhetem a pénzbeli értékét. Igazából nem is a pénz kellene, de ha Ő nem megy bele abba, hogy természetben kapja meg az örökséget és nekem kellene őt kifizetni (amit nem szeretnék) csökkenthetem-e a követelését ezen tárgyak ellenértékével?

Előre is köszönöm a segítséget!
Ildikó

Brigi11 # 2016.01.08. 06:10

Tisztelt Szakértő!
Édesapám októberben hunyt el és még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás.A lakásszövetkezetnél felmerült egy probléma a garázsbérleti szerződés miatt és ehhez kapcsolódna a kérdésem.A hagyatéki tárgyaláson a bátyámmal ketten örököljük meg az apu részét és én ott kérhetem-e, hogy az én részemből írjanak tulajdoni jogot a férjem nevére.
Válaszát előre is köszönöm.
Brigi11

ObudaFan # 2016.01.07. 14:44

gourman

HA számítógéppel lett szerkesztve és tanúk nem írták alá, akkor érvénytelen.

gourman # 2016.01.06. 16:08

Obudafan,nagyon köszönöm a tájékoztatást!

gourman # 2016.01.06. 15:50

ObudaFan

A rendelkezés csak a nagybátyj által lett aláírva de tanúkkal nem.
Az alakiságot nem tudom eldönteni....

ObudaFan # 2016.01.06. 15:47

A számítógéppel szerkesztett irat is lehet érvényes végrendelet, ha a végrendelkező aláírta két tanú együttes jelenlétében és a két tanú is aláírta, valamint ha az egyéb alaki követelményeknek megfelel.
HA azonban nincs érvényes végrendelet, akkor a volt feleség családja nagybátyád után nem örököl.

gourman # 2016.01.06. 15:43

Jó napot!
Édesapám testvére 2015 nov. 1-én önkezével vetett végett az életének,aki a történetesen a nagybátyám.
Nagybátyám felesége 2011-ben elhunyt és mindent nagybátyám örökölt(ház fele,készpénzállomány lekötött betétek formájában).
Nagybátyám öngyilkossága után hagyott egy számítógéppel írt rendelkezést amiben a házat az elhunyt felesége családjának szeretné adni,a hátrahagyott készpénz és Gépkocsit pedig az édesapámra mint testvérre.Mint tudjuk a nem kézzel írt rendelkezés nem minősül végrendeletnek.
Igen ám de nagybátyám elhunyt feleségének családja vérszemet kapott,és most kéri a Családi házat,melynek értéke kb 6 millió forint.
Nagybátyámnak nem volt gyermeke,így a legközelebbi rokona édesapám,kérdésem az lenne,hogy jár-e az elhunyt feleség családjának bármilyen vonatkozásban a családi ház,vagy annak egy része,illetve ebben az esetben ki az örökös.
Nagybátyám után Édesapám,de kérhetnek-e egyenes ági öröklés címén házat, készpénzt,az autó felét a felesége rokonai.

ObudaFan # 2015.12.18. 14:15

Tamacsita

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

Tehát első körben meg kell határozni azt a vagyont, amit az együttélés alatt szereztek, éspedig nem ajándékozás vagy öröklés útján. A temetési költséget le kell vonni. Azután a fenti arányok szerint meg kell határozni, hogy abból milyen arány illeti meg az élettársat. Az így meghatározott rá jutó részből már elvitte a bankszámlapénzt, ehhez képest kell megnézni, hogy jár-e még neki valami, vagy ő tartozik valamennyit visszafizetni.

Ha mindebben nem lehet megegyezni, akkor polgári perben lehet követelni.

Tamacsita # 2015.12.17. 05:12

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi ügyben kérném a segítségét.
Édesapám elhunyt. Édesanyámtól nem váltak el, élettársával 15 évig éltek együtt.
Egy személygépkocsi van a nevén, amit az élettárs használ. Ezt az együttélés alatt vásárolták.
Saját bankszámlája volt, amiről az összes pénzt is levette az élettársa, mivel volt hozzáférése a számlához. Ebből fizette a temetés költségeit.
Amennyiben bizonyítani tudjuk, hogy több pénzt vett le számláról, mint ami költsége volt mit tehetünk?
Az ingóságok felére az élettárs is igényt tart. Jogos ez a követelés?
Köszönöm a segítségét!

oregbeatsuhanc # 2015.12.15. 10:21

Immaculata (korábban törölt felhasználó)

Minősítgetésétől sem mentes válaszára reagálva elöljáróban megjegyezem:szokták mondani "a stílus maga az ember"

"Egy újabb okostojás, amiből bőven van a fórumon."

Nem tudom minek, kinek képzeli magát, hogy ezzel a felütéssel kezdi mondókáját.
Lehet, hogy nálam jobban ért a joghoz, ami nem nagy kunszt, hiszen nem vagyok jogász. Viszont van némi jog és igazságérzékem valamint, véleményem.
"A joghoz nem ért, de véleménye az van."

Ebben akár egyet is érthetünk azzal kis kiegészítéssel. hogy véleményemmel egy korábbi saját esetemre és az azzal kapcsolatban megbízott ügyvédi tanácsra asszociáltam deni beírásának bevezető soraira és a rendőrségi eljárásra. Ha nem haragszik idézem Önnek a következőt is: "A fórumtagok nem minden esetben jogvégzett szakemberek." Jogi Fórum szerkesztősége

"Máshol kellene legközelebb kifejteni."

Köszönöm az ilyen jó tanácsot. Ezt is az Ön stílusának vagyok kénytelen betudni. Ez a fórum, ha nem tévedek egy szabad fórum, - ha jogi is - ahol bárki leírhatja az adott témában a saját véleményét, amiről aztán akár lehet véleményt nyilvánítani, csak szerintem nem így, ahogy fent idézett mondatában Ön teszi.

"A per az ingóságok kiadása érdekében lett javasolva."

Ezt azért, ha nem is derült ki fölfogtam és ez rendben is volna, kérdés, hogy az ellopott holmin túl, -hagyatéki leltár ide, vagy oda - maradt e annyi, amiért megéri e pereskedni. (ez megint csak magánvélemény)

Ezzel részemről az Önnel való "csevejt" itt be is fejezném, azzal a titkos reménnyel, hogy hátha képes lesz stílusát a jövőben pozitív irányba javítani.
Üdvözlettel: öbs. nem jogász, nem ügyvéd

Immaculata # 2015.12.13. 18:25

oregbeatsuhanc

Egy újabb okostojás, amiből bőven van a fórumon. A joghoz nem ért, de véleménye az van. Máshol kellene legközelebb kifejteni.
A per az ingóságok kiadása érdekében lett javasolva.

Immaculata # 2015.12.13. 18:25

oregbeatsuhanc

Egy újabb okostojás, amiből bőven van a fórumon. A joghoz nem ért, de véleménye az van. Máshol kellene legközelebb kifejteni.
A per az ingóságok kiadása érdekében lett javasolva.

oregbeatsuhanc # 2015.12.13. 18:11

Kedves deni!
Csak akkor érdemes, szerintem perelni, ha biztosan tudja bizonyítani, hogy a halál bekövetkezte előtt az ingóságok az elhunyt tulajdonában (meg)voltak. Ha pl. ezeket fosztogató rokonok időben ellopták nehéz lesz a bizonyítás. Erről az apróságról egy tisztességes ügyvédnek illik Önt tájékoztatni, mielőtt az ügyét perre viszi, mert neki biztos a bevétel, ha veszít is, Önnek viszont további veszteség.
Üdvözlettel: öbs. nem ügyvéd

lajcsó # 2015.12.12. 21:54

"Mit tudunk tenni, hogy ha ő úgy nyilatkozik, hogy a hagyatéki ügy intézkedés nélkül lezárható?"
A problémáddal keresd meg az illetékes jegyzőt vagy hagyatéki ügyintézőt!

Tamacsita # 2015.12.12. 14:10

Tisztelt Szakértő!
Édesapám elhunyt. Halála előtt 15 évig haszonélvezőként élt élettársával abban a lakásban aminek a fele tulajdona az enyém és a testvéremé, a másik fele az élettárs unokájáé.
Egy személygépkocsi van a nevén, amit az élettárs használ. Ezt az együttélés alatt vásárolták.
A bankszámlájáról a pénzt is levette az élettársa, mivel volt hozzáférése.
Az élettárs a hagyaték intézésétől teljesen elzárkózik, mondván nincs örökség. Mi nem tudunk intézkedni, mert a hagyatéki leltárhoz neki kellene nyilatkoznia. Mit tudunk tenni, hogy ha ő úgy nyilatkozik, hogy a hagyatéki ügy intézkedés nélkül lezárható?
Édesanyámtól papíron nem váltak el, abban a lakásban ahol most édesanyám él, fele-fele arányban tulajdonosként szerepel.

Köszönöm a segítségét!

Tamacsita # 2015.12.12. 14:10

Tisztelt Szakértő!
Édesapám elhunyt. Halála előtt 15 évig haszonélvezőként élt élettársával abban a lakásban aminek a fele tulajdona az enyém és a testvéremé, a másik fele az élettárs unokájáé.
A bankszámlájáról a pénzt is levette az élettársa, mivel volt hozzáférése.
Az élettárs a hagyaték intézésétől teljesen elzárkózik, mondván nincs örökség. Mi nem tudunk intézkedni, mert a hagyatéki leltárhoz neki kellene nyilatkoznia. Mit tudunk tenni, hogy ha ő úgy nyilatkozik, hogy a hagyatéki ügy intézkedés nélkül lezárható?
Édesanyámtól papíron nem váltak el, abban a lakásban ahol most édesanyám él, fele-fele arányban tulajdonosként szerepel.

Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2015.12.07. 15:06

Kormys

A bank egyoldalúan nem vonhat be semmit új fedezetként, jelzálogjogot egyoldalúan nem alapíthat. Más kérdés, hogy amennyiben a hitel nem lesz fizetve, akkor a testvéred bármilyen tulajdonát, így amennyiben ez a tulajdoni hányad a testvéredé lesz, azt is, végrehajtás alá vonhatja.
A végrehajtás során pedig lehet árverezni a 25% hányadot is, bár persze kérdés, hogy lesz-e, aki megvegye.
Az örökös az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, ez vonatkozik testvéred gyermekeire is, egyébként az öröklést vissza is lehet utasítani.

ObudaFan # 2015.12.07. 15:00

tunde.hevesi

Ha az örökhagyó pénzéről van szó és nem hagyott maga után végrendeletet hátra, akkor azt a törvényes örököseinek kell kiadni.

tunde.hevesi # 2015.12.06. 12:04

Üdvözletem
Valaki tudna nekem segíteni a már lejjebb említett kérdésemben.
Köszönettel

Kormys # 2015.12.05. 08:18

Tisztelt Szakértők!

Én és testvérem ketten vagyunk gyermekei édesanyánknak, apánk meghalt. A terhelés-mentes családi házban csak nekem és édesanyánknak van 50-50%-os tulajdonjogunk. Testvéremnek magántulajdona nincs, de egy korábbi, férje általi, személyi hitel készfizető kezeseként fizetése 30%-át (mint maximumot) automatikusan vonják tőle. (testvéremnek van 3 gyermeke).
Édesanyánk majdani halála után az anyai házrész két részre fog osztódni, így 75%-ban én, 25%-ban testvérem lesz a tulajdonos.

• Ezt a 25%-os tulajdonrészt a bank bevonhatja mint új fedezet?
  • Tehet a 25%-ra, vagy az egész házra jelzálogot a bank?
  • Kötelezheti őt a ház 25%-os tulajdonrész eladására (engem pedig megvételre)?
  • Milyen hátrány érhet engem a későbbiekben e miatt?
  • Milyen megoldást tudna javasolni arra, hogy a testvérem készfizető kezessége a későbbiekben semmilyen negatív kihatással ne legyen rám és leendő tulajdonomra(családi ház)?
  • Testvérem gyermekei örökölhetik a már aktív státuszú készfizető kezességet?
  • Testvérem gyermekei örökölhetik a tartozást ha testvérem nem tud majd egy idő után fizetni?

Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2015.12.04. 12:48

Zsu12345

Ha szülő nem él, akkor igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 08:57

A lakás 1/2-ét a két gyerek örökli, az özvegy holtig tartó haszonélvezetet kap rajta. A hagyaték többi része három felé oszlik közöttük. (De a hagyatékba a közös vagyonnak csak a fele tartozik bele.)

Miért ne lehetne használni az autót? Nincs benne motor?

szklari1953 # 2015.12.04. 01:09

Tisztelt Ügyvéd úr!
Adva van egy család és 2 nagykorú gyerek ahol az Apa 2 hónapja elhalálozott.
A közös lakás 1/2- 1/2 arányba van a szülök között tulajdonba. A család autója az Apa nevén van.
Kérdésem:
A lakás az új öröklődősí törvény szerint hogy történik?
Az autónál is, hogy történik?
Az autót lehet-e használni a hagyaték lézáródásáig.
Köszönöm a válaszokat.