Üdv! Kérdésem az lenne ,mi az öröklés rendje helyzetemben,Édesanyám elhunyt 2000-ben,hagyatéki nem volt mert nem volt a nevén sem ingó,sem ingatlan vagyon.20-évig voltak házasok Édesapámmal.Édesanyámnak van az első házasságából egy lánya,akit édesapám nem fogadott örökbe,csak nevelte.Édesapám elhunyt 2011-ben,Én örököltem utána egy családi házat.A hivatalban azt mondták az anyai ágról lévő féltestvérnek nem jár az örökségből.A féltestvér most követelné rajtam az anyai részről az örökséget,jár-e neki,ha jár milyen részben?!Köszönöm a válaszokat. M.
Öröklés
Ha közös vagyon volt az a ház, akkor a negyede az ő öröksége.
Köszönöm a választ ,még azt szeretném megtudni,édesapámnak a ház már megvolt mikor megesküdtek,akkor ez közös vagyonnak számít?Köszönöm.
Tisztelt Szakértő(k)!
Remélem tudnak nekem segítséget nyújtani.
Édesanyám 5 éve öröklési szerződést kötött a nagynénjével, miszerint anyukám a nagynénjéről gondoskodik, ápolja haláláig, cserébe anyukám megörökli nagynéném házát. A nagynéni év elején meghalt, én intéztem a nagynéni temetését édesanyám helyett, mivel sajnos anyukám időközben demens beteg lett. (folyamatban van anyukám gondnokság alá helyezése)
A hagyatéki tárgyalást felfüggesztették, mivel a közjegyző megállapította, hogy anyukám nincs cselekvőképessége birtokában és csak a gondnoksági eljárás után lehet lefolytatni a hagyatéki eljárást, miután engem kineveztek ideiglenes gyámnak.
Időközben tudomásunkra jutott, hogy egyik kedves rokon (aki édesanyám nővére és nincs jóban édesanyámmal)bejelentette a területi önkormányzatnál, hogy a nagynéni után léteznek törvényes örökösök. A nagynéni egyetlen gyermeke és férje meghalt a nagynéni életében. Én jóhiszeműen azt hittem a nagynéni ügyeinek intézése közben, hogy mivel öröklési szerződés köttetett édesanyám és nagynénje között, akkor édesanyám lesz az egyetlen örökös. A közjegyző asszisztense viszont közölte, hogy nem így van, bár a nagynéninek nincs élő gyermeke, viszont vannak törvényes örökösei, akik a nagynéni testvérei.
A nagynéninek egyetlen élő testvére van, a másik 4 már meghalt, édesanyám az egyik meghalt testvér gyermeke. Tehát édesanyám egyben az öröklési szerződés kedvezményezettje és egyben törvényes örökös is. A közjegyző asszisztense még annyit mondott, hogy nekik hivatalból értesíteni kell minden törvényes örököst a hagyatéki eljárásról, ami nem jelenti azt, hogy nem édesanyám fog örökölni mindent.
Csak nekem az nem tiszta, ha a nagynéni örökösödési szerződést kötött édesanyámmal, akkor az úgymond törvényes örökösöknek mi közük van mindehhez? Ez nem egyfajta végrendelkezés a nagynéni felől? (az örökösödési szerződés)Mire számíthat édesanyám, lehet, hogy nem ő örököl, hanem mellette még a számos törvényes örökös is?
„akkor az úgymond törvényes örökösöknek mi közük van mindehhez? ”
Az nem elég, hogy ők a törvényes örökösök? (Szinte látom, hogy háborognál, ha anyád halála után nem is értesítenének a hagyatéki eljárásról, mert öröklési szerződést kötött valakivel.)
Egyébként ennyire félsz? Már attól is berezeltél, hogy egyáltalán értesítették a törvényes örökösöket?
Köszönöm igazán kedves jól értesült válaszát. Igazán intelligens volt. Esetleg ügyvéd/jogász emberrel van dolgom? Nem vagyok berezelve. Édesanyám érdekeit tartom szem előtt, aki évekig ápolta az elhunytat, miközben a drágalátos rokonok felé sem néztek. És a temetés után sem az volt az első dolgom hogy utánanézzek a jogi procedúra pontos részleteinek.
Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék lehetőségeimről az alábbi témában:
nagybácsim 1 éve halt meg, gyermekei nem születtek soha, felesége nem volt. Legközelebbi hozzátartozója édesapám, mint testvére, s egy másik lánytestvér volt, aki már szintén meghalt. Mivel én segítettem őt mindenben, végrendelete úgy szólt, hogy én legyek a kizárólagos örökös. Ezzel minden rendben is volt.
Igen ám, de ő gondoskodott egy távoli rokonáról, saját házában, eltartója volt. örökségül rá a ház haszonélvezeti jogát hagyta. Én gondoskodtam tovább az idős bácsiról, ám állapota nem engedte meg, hogy egyedül éljen, néha-néha már tiszta sem volt az elméje,magára veszélyes volt otthon, így idősotthonban helyeztem el, ahol rendszeresen látogatom, s anyagi feltételeket biztosítom.
Kérdésem az lenne, hogy - mivel a ház állapota lakatlanul romlik és romlik - hogyan lehetne a haszonélvezeti jogát , tudván, hogy ő már képtelen lesz ott életvitelét folytatni állapotából adódóan, levenni a házról.
Ha néha zavart - nem mindig - akkor lemondhat-e erről ő és milyen formában. Ha pedig azt nézem, hogy nem mindig tiszta, akkor milyen lehetőségeink vannak. Én őt ezzel még nem zaklattam, de tudom, hogy belátná mindezt és lemondana, de nem szeretném ezt, mielőtt nem tájékozódom.
Köszönöm válaszukat.
Tisztelt Roland!
Köszönöm válaszát.
„hogyan lehetne a haszonélvezeti jogát , tudván, hogy ő már képtelen lesz ott életvitelét folytatni állapotából adódóan, levenni a házról.”
Miért kellene "levenni"?
Azért, mert a ház állapota lakatlanul csak romlik. Egyébként egy kicsiny parasztházról van szó. Mielőtt valaki is kapzsiságot sejtene mögötte... valamint egy havi fizetés (nem minibálbér) havonta az otthon költsége....
Levenni leginkább akkor lehet, ha nem zavart. Közösen fel kell ehhez keresni egy ügyvédet.
De nem feltétlenül kell azt levenni, ha nem akarod eladni az ingatlant, mert ha a haszonélvező nem használja, hasznosítja, akkor a tulajdonos használhatja, hasznosíthatja.
Köszönöm a választ. nem használja senki, lakatlan és nem is azon a településen van, ahol mi lakunk, így nehéz kertet, udvart, házat rendben tartani.
Köszönöm újra.
Bérbe ki lehet adni.
Sziasztok!
Lehet nem jó helyre írok, de ezt találtam a legegyszerűbbnek.
Olyan helyzetben állunk, hogy három öcsémmel és szüleimmel, egy háztartásban élünk, elég jó lakónegyedben, nagyon nagy hitellel a fejünk fölött. Napról napra élünk, van hol a vizet, gázt villanyt akarják kikapcsolni stb...
Édesanyám szüleivel vagyunk a legjobb viszonyban, viszont ők ahogy tudnak segítenek nekünk. Édesapám egyedüli gyerek, szülei közül csak az anyja él és itt kezdődnek a bajok.
A nagymama milliókon ül, új kocsit vesz, házat újít, szaladgál a barátnőkkel, mások unokáit traktálja, nyaralgatni jár stb... Semmit nem segít nekünk, néha néha hoz valamicskét amivel nem jutunk előbbre. Azt mondta nincs nagymama kötelesség, és majd ha marad valami pénz a halála után lehet, hogy mi kapjuk meg, de ez még nem biztos. Férje halála után nem tudom, hogy apámnak kellet-e volna valamit kapni öröklés címen. Olyanokat is hallottam, hogy egy másik rokonra fogja hagyni minden vagyonát és nem ránk.
A kérdésem az lenne, van-e valami jogszabály vagy törvény vagy akármi, amivel pénzt kaphatnánk tőle, a halála előtt, illetve csinálhat-e olyat, hogy másra hagyja mindenét, vagy valami legális módszer???
Sziasztok!
Az alábbi jogi kérdéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
Egyik távoli ismerősöm édesanyja már meghalt 20 évvel ezelőtt. Az édesanyja tulajdonában lévő családi lakását fele részben ő, fele részben az állam örökölte.
Viszont most szeretne lemondani a saját részéről.
A kérdésem az, hogy jelen esetben ezt hogyan teheti meg, mi az eljárás menete? Mik az ide vonatkozó jogszabályi rendelkezések?
Vagy egyáltalán szükséges-e még a lemondás, nincs erre vonatkozó elévülési idő esetleg?
Köszönöm a segítséget!
Barátaim édesapját június 18-án engedték ki a kórházból, úgy hogy sejthető volt, hogy nem sokáig fog már élni (beszélni már nem tudott). Július 10-én meghalt. Június 20-án eltartási szerződést kötött az élettársával, melyről az örökösök csak később szereztek tudomást. Az ügyvéd csak az élettárssal találkozott, az elhunyttal nem, ezt ő maga ismerte el.
Milyen esélyekkel támadható meg az eltartási szerződés? Mire lehet számítani perköltségként?
Eltartási szerződés esetén az "eltartó" által megszerzett ingatlan után járhat kötelesrész?
Az elhunyt bankszámláján történt pénzforgalomról (pénzkivétel) az örökösök kaphatnak tájékoztatást?
A választ előre is köszönöm!
Ingatlan tulajdonjogával nem lehet felhagyni. Az az öröklés is eléggé hihetetlen; mert hogy került oda az állam.
Különben meg adja nekem.
Sokra nem mennél vele, egy kies lakatlan környéken, egy lepukkant siralomház-szerű, kopott ingatlan, ahova igazából közel sem merészkednek még a vállalkozó szelleműek sem...
Lehet rosszul mondtam, nem öröklés, akkor biztos más a jogi megfogalmazása. A lényeg, hogy fele részben ő, fele részben az állam a tulajdonos. És a saját részéről szeretne lemondani, így 20 év távlatában.
Vagy egyáltalán mit tehet ebben az esetben, ha ő már arra az ingatlanra nem tart igényt a továbbiakban? Ennek a jogi útjáról szeretnék érdeklődni, mik az ide vonatkozó szabályok?
"Vagy egyáltalán mit tehet ebben az esetben, ha ő már arra az ingatlanra nem tart igényt a továbbiakban?" Ajándékozza oda az önkormányzatnak!
Azért nem ártana szakembernek megmutatni az ingatlan tulajdoni lapját. Mert lehet, hogy az állam a tulajdonos a kérdező édesanyjának csak tartós földhasználata van az ingatlanon.
egy_fiatal_felnott
Az ellen, hogy még életében elköltse minden vagyonát, semmit nem tudtok tenni.
Ha nem költi el, de másra hagyja, édesapádnak kötelesrészi igénye lesz.
Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, bejegyzett élettársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne. Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
kastanie
A tartási szerződéssel elidegenített vagyon után nem jár kötelesrész. Az, hogy az ügyvéd úgy ellenjegyzett egy ilyen szerződést, hogy nem is látta az egyik felet, az ő fegyelmi felelősségét mindenképpen felveti, de a szerződés ettől nem érvénytelen. Az pedig a körülményektől függ, hogy az időpontra tekintettel esetleg jó erkölcsbe ütközésre lehet-e hivatkozni.
Sziasztok!
Apukám meghalt, vagyonban maradt utána egy ingatlan és névre szóló értékpapír ( kincstári takarékjegy ).
Az értékpapír az ő nevére szól, meghatalmazás, kedvezményezett nincs hozzá, tehát ahhoz csak a hagyatéki eljárás keretében lehet hozzájutni. A kérdésem az, hogy mivel Anyukám ( a házastársa ) él, neki a haszonélvezeten kívül jut-e valami ezekből az értékpapírokból? Tudom, hogy Apukám nevére szólnak, de ezt végül is közös pénzből vette Apám, a közösen összekuporgatott nyugdíjukból. Erre így vonatkozik, hogy a házasság alatt szerzett vagyon az fele fele arányban oszlik meg? Tehát mondjuk függetlenül attól, hogy Apám neve van rajta, a fele Anyukámé lenne?
Üdv. mindenkinek! A kérdésem a következő lenne:
Hogyan zárhatja ki mindkét szülő,hogy három gyermeke közül az egyik ne örököljön utánuk semmit (erkölcstelen életet folytat, iszik, hajnalban jár haza,nem segít a háztartásban felnőtt nő létére,csúnyán beszél szüleivel,nem tiszteli őket). Végrendelet elég hozzá vagy más szükséges ehhez? Köszönöm a választ.
melcsi503
Végrendeletben ki kell tagadni és ezt indokolni kell. Erősen ajánlott ügyvédi segítséggel megírni a végrendeletet.
Üdvözlök Mindenkit!
A következőre szeretnék választ kapni:
Egyik rokonom 2009-ben saját kézzel írt végrendletet, amelyben örökösének engem jelölt meg. A végrendeletet átadta nekem, amelyről azután teljesen megfeledkeztem. Most azonban a rokonom kórházba került, gyógyíthatatlan beteg. Eszembe jutott a végrendelet, amelyben pontos kérései vannak a halála utáni közvetlen teendőkről és a temetés körülményeiről.
Formailag a következő képpen néz ki a végrendelet: egylapos, két oldalon saját kézzel írt, amelyen szerepel a végrendelet írásának helye, pontos ideje, a végrendelelkező adatai (név, születési hely, idő, anyja neve,aláírás, olvasható név, lakcím) és az én adataim is ( név, születési hely, idő, anyja neve)
Azt szeretném megtudni, hogy érvényes-e a végrendelet?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02