Öröklés

Zsu12345 # 2015.12.03. 10:34

Szeretném megkérdezni, hogy mi az öröklési rend abban az esetben amikor az elhalálozónak három testvére volt (abból kettő meghalt) de mindegyiknek van egy-egy gyermeke. Csak neki nem volt senkije. Ebben az esetben három felé osztódik az örökség? Egy az élő testvérnek és kettő a testvérek gyermekeinek?
Végrendelet nincs. Előre is köszönöm a választ.

tunde.hevesi # 2015.12.02. 16:19

Tisztelt szakértők.

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz.1991-ben örököltem egy házat a nagymamámtól.A tulajdoni lapon azóta én szerepelek mint tulajdonos.Mivel a mama újból férjhez ment a férjének özvegyi haszonélvezeti joga volt a házon.Múlt héten pénteken ő is elhunyt.Közös gyermekük nem született.A férjének a szülei nem élnek.Volt egy testvére és annak egy fia de már ők is meghaltak.A testvére fiának a volt felesége és annak 2 gyermeke viszont még él.A házban most találtunk készpénzt.A kérdésem az lenne hogy ez a pénz kinek jár.A temetést mi intézzük ebből a pénzből de a maradék pénz oda kell-e adom a távoli rokonoknak vagy az a miénk marad. Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel

deni # 2015.12.01. 15:22

Köszönöm a válaszokat. Ezek szerint nincs más választásom, perelni fogok. deni

ObudaFan # 2015.11.30. 21:03

Annak az 1/3-a, amit egyébként örökölne. Vagyis a teljes érték 1/6-a jelen esetben.

Duddux # 2015.11.30. 20:50

Elírtam, édesanyám már nem él...

Duddux # 2015.11.30. 20:49

ObudaFan,

Köszönöm a választ! Mivel más vagyona nincs édesapámnak, így a köteles rész biztos nem kerülne kifizetésre másból...
Azt még megmondaná mennyi a köteles rész? 2-en vagyunk testvérek, édesanyám más nem él.
Köszönöm

ObudaFan # 2015.11.30. 17:03

Duddux

A kotelesreszuket, kiveve ha edesapad az ajandekozas utan meg tobb, mint 10 evet el, vagy ha az egyeb orokseguk a teljes kotelesreszuket kiteszi.

Duddux # 2015.11.30. 13:06

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődnék, hogy ha édesapám haszonélvezettel nekem ajándékozza az ingatlanát amiben jelenleg él, az ő halála után a testvéreim követelhetnek az ingatlan értékéből valamit örökség címszóval?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.28. 09:28

Feljelenteni vagy erőszakkal behatolni?
Se. Perelhetsz.

deni # 2015.11.27. 23:59

Tisztelt Szakértök!
Öcsénk 2014.01.21. én elhunyt és a végrendelete szerint én a húgommal csak az Ingóságot, Ingatlant pedig az Öcsém végrendelete szerint a két mostoha unoka örökölte. Felesége már régebben kb. 2006 –ban elhunyt.

Öcsénk halála után a családi házat mostoha unokák rögtön le is zárták a és a hagyatéki leltárig minden kb. 700 ezer Ft. értékben eltulajdonítottak ami ellen a Rendőrségen följelentést tettünk. Sajnos a végrendelet tartalmát csak a hagyatéki leltárnál tudtuk meg de akkor már késö volt.

Ezek után a mostoha unokáktól kaptunk egy ajánlott levelet amiben a következö felszólítás volt: „Kérem önt, hogy a ingóságleltárban szereplő értékeket 2014.November 9 –én 10 és 11 óra között elszállítani szíveskedjék. Amennyiben az értékekre nem tart igényt, azt kérem írásban jelezze.“ Egy három szobás családi ház kipakolásához és elszállításához egy órát adtak volna a kedves mostoha unokák.

Mivel akkor még nyomozás nem zárult le nem tudtunk a felkérésnek eleget tenni és megvártuk a Rendőrségi nyomozás végét. Ami pár hónappal ezeröt ért véget és sajnos nem is lett belőle semmi. Mert ahogy az ügyvéd mondta „ha egy Rendőr valami oknál fogva nem állapít meg lopást, akkor nincs lopás, ennyi“

Nyomozás lezárta után írásban többször felkértem a mostoha unokákat, hogy tegyék lehetővé a hagyatéki leltárban feltüntetett tulajdonom elvitelét amit a mai napig sem voltak hajlandók.
Ezek után csak egy kérdésem lenne: milyen joguk van nekik az Ingóságunkat elzárva tartani. Mit tudok ez ellen csinálni. Feljelenteni vagy erőszakkal behatolni?
Válaszokat előre is köszönöm. Üdv. Deni

Immaculata # 2015.07.27. 12:17
  1. Ha közös otthonukként jelöli meg, akkor haszonélvezetet a fél házra.
  2. Az 1/3-nak a felét örökli.
  3. A bankszámla fele a hagyaték része.
  4. Nem örököl semmit.
mokrisz80 # 2015.07.27. 12:10

Tisztelt ügyvéd úr!
Kérem segítsen eligazodni a törvényben, hogy az alábbi esetben hogyan alakul az öröklés.
Férjem édesanyja újra házasodott, de időközben sajnos elhunyt. Egy gyermeke van, az új férjenek is egy (másik házasságból született) gyermeke van. Közös gyermek nem született.
A férjem édesapja (régebbi) halálakor a családi házuk felét megörökölte már, így anyósom tulajdonában maradt a ház másik fele. Állandó lakcímként ez a ház volt megjelölve. Mikor összeházasodott az "új" férjével, ideiglenes lakcímként a "új"férj háza volt bejegyezve. Ezen kívül anyósom tulajdonában volt az édesapja után egy másik ház 1/3 része. Saját bankszámláját megszüntette és a jövedelme az "új" férj bankszámlájára érkezett.

1. Ilyenkor a családi házból az új férj (1/4 rész) tulajdont, vagy haszonélvezetet örököl? Életvitelszerűen hol az ideiglenes lakcímen, hol az állandó lakcímen... szóval szinte meghatározhatatlan.
  2. a másik ház 1/3-nak is felét megörökli az új férj?
  3. Ha nem volt saját bankszámlája, és valószínű a hagyatékban fel sem vették, ilyenkor abból is örökölhet a férjem, vagy mivel nem anyósom nevén volt a számla, így az nem a hagyaték része?
  4. Amennyiben az új férj is meghal, az új férj tulajdonában lévő ingatlan és ingóságokból a férjem anyósom egyenes ági leszármazottjaként szintén örököl?

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.07.15. 10:44

Zsuzsika72

1. Igen. De ha nem megy ki, akkor nem lehet kizárni, csak peres úton lehet kiköltözésre kényszeríteni.
  2. Igen, ha 5 éven belül adod el. Az szja mértéke a különbözet (eladási ár - a hagyatékban megállapított érték és az egyéb ráfordítások) 16%-a, illetve 2 év után már csak ennek a 90%-a, 3 év után 60%-a, 4 év után 30 %-a.
Zsuzsika72 # 2015.07.15. 08:14

Tisztelt Ügyvéd úr!

1. kérdés
Édesanyám meghalt 2 gyermeke van /az egyik én vagyok/.
A végrendeletébe az öcsémre csak a köteles részt hagyta a lakásból.Ha kifizetem az öcsémnek a a felértékelt lakás hagyaték által megállapított köteles rész értéket akkor felszólíthatom, hogy hagyja el a lakást? Be van jelentve a lakásba mert az anyukámmal együtt élt.

2., kérdés
Ha a hagyatéki értéknél magasabb áron értékesítem a lakást miután az öcsémet kifizettem és a nevemre került akkor adóznom kell utána?
Várom válaszát, köszönettel: V3

ObudaFan # 2015.07.13. 15:00

Éva26

Pert lehet indítani a közös tulajdon megszüntetése iránt és ott vagy magához válthatja a lányod az ő részét, vagy árverési értékesítést kérhet.

Válaszraváró # 2015.07.13. 13:22

Édesanyám és 2 unokatestvére 35 éve segítni kezdtek egy rokon házaspárt, akiknek nem született gyermeke. Ahogy idősödött a házaspár, úgy kellett egyre gyakrabban a segítség, a segítők főztek rájuk napi szinten felváltva és az élet minden területén támogatták őket. Főztek, takarítottak, gondozták őket, az állataikat ellátták, a földükön elvégezték a munkát stb. 11 (azaz tizenegy) évvel ezelőtt örökösödési szerződést kötöttek a 3 eltartó a házaspárral. A bácsi évekkel ezelőtt elhunyt (az Ő testvérének leszármazottai a 3 unokatestvér = eltartók). A néni most halt meg idén januárban (89 évesen). A néni nevén lévő 2 kisebb földterületet (ami összesen 1,5 hektár és kb 1,5 Millió forint értékű) most a földtörvény miatt nem tudják megörökölni, mert a 3 eltartó egyike sem hivatalos "gazdálkodó", tanfolyamot nem végeztek. Mindhármom örökös már nyugdíjas korban van... Ahhoz, hogy a 3 évtizednyi munkájuk és a 11 éve megkötött szerződésben lévő földhöz hozzájussanak mindhárom örökösnek el kellene végeznie a "földes tanfolyamot", ami a falugazdásztól szerzett információ alapján kb 1 évig tartana és kb 350 ezer forint személyenként! Ha a 3 örökösből valaki nem felel meg a feltételnek, akkor egyikük sem örökölhet, pedig a 3 személyből 1-nek jelenleg sincs a nevén egy m2-nyi föld sem, tehát a rá eső fél hektárnyi földet a földtörvény szerint megörökölhetné, de jelenlegi helyzet szerint elbukják az örökségüket, amiért nagyon sokáig dolgoztak. Tényleg nincs semmi megoldás? Így elvehetik a jogos örökségüket ennyi munka után 2015-ben?

Éva26 # 2015.07.10. 12:18

Üdvözlet mindenkinek! lenne egy kérdésem! van egy fél háza a Lányomnak 2-en tulajdonosak benne de a lányom elszeretné adni a lakást! de a másik fél akadályoztassa! ilyenkor mi a teendő? köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.28. 09:42

OFF
A széljegyre vétel senkit nem tesz tulajdonossá - pláne nem nyilvántartáson kívülivé. (Már csak azért sem, mert a széljegy "belül" van a nyilvántartáson.)
Van olyan, hogy "nyilvántartáson kívüli tulajdonos" - de a megajándékozott pont nem az.

De ennek semmi köze csegi kérdéséhez, kár volt idekeverni.
ON

A megajándékozott a bejegyzéssel lesz tulajdonos, de a bejegyzés a földhivatali kérelem benyújtásának napjával fog megtörténni. Ez a dátum a konkrét esetben megelőzi az ajándékozó halála napját; tehát az ingatlan a hagyaték megnyíltakor már nem lesz az örökhagyó tulajdona. Akkor sem, ha az örökhagyó esetleg a bejegyzés megtörténte előtt meghalna.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.28. 08:13

akik szeljegyzetben vannak, azok nyilvantartason kivuli tulajdonosok ez esetben.
Szerintem ne tetézd...

csegi # 2015.06.28. 08:08

Köszönöm! Igen, arra volta kíváncsi, hogy ez a ház így alapja lesz-e egy hagyatéki tárgyalásnak. Mindenkinek szép napot kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.28. 07:24

Business, Business, ismered te a hagyatéki eljárásról szóló törvényt?

így nem lesz hagyatéki eljárás.
Pontosabban hagyatéki tárgyalás nem lesz.

Csegi, továbbra sem értem, mit akarsz kérdezni. Ha azt, hogy bejegyzik-e a megajándékozott tulajdonjogát, akkor miért nem azt kérdezed? Igen, bejegyzik. De ezt tulajdonképpen már ketten, háromszor mondtuk is.

csegi # 2015.06.28. 05:14

Tudom, hogy ha nincs semmilyen vagyona, akkor erről a helyi jegyzőnél nyilatkozni kell, így nem lesz hagyatéki eljárás. A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha még az ajándékozásról a földhivatal nem hozta meg a határozatot, csak széljegyzetként van feltüntetve, az jogi szempontból minek számít? Ebből a szempontból az ajándékozási szerződés dátuma számít akaratnyilvánításnak? Adóssága nincs (a mi hitelünket miatt van jelzálogként bejegyezve a házuk), az ingóságait anyukáknak ajándékozta.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.27. 19:03

:) Ez az. Ezért kérdeztem, hogy mi a kérdés.

Bori Bori # 2015.06.27. 18:45

Ezt én nem értem. Még életében elajándékozta a vagyonát. A hagyatéki eljárás a halálakor meglévő vagyonára vonatkozik. Már életében sincs vagyona. Halálakor sem lesz. Nem lesz miről beszélgetni a hagyatéki tárgyaláson.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.27. 16:07

Csegi, tulajdonképpen mit akartál kérdezni?