Öröklés

csegi # 2015.06.27. 13:45

Üdv mindenkinek!

Édesapám nagyon beteg, és az volt kérése, hogy segítsünk neki abban, hogy mindenét szétoszthassa még életében a gyerekei és anyám között. Mivel a ház, ahol élnek, jelzálog joggal terhelt, így nagyon elhúzódott az ügyintézés. Az ajándékozási szerződés a bank módosított szerződésével már a földhivatalban van, széljegyzetként már be van jegyezve. Sajnos attól tartunk, hogy a határozatot már nem éli meg... :( Valaki tudja, hogy ilyen esetben kérni kell-e a hagyatéki eljárást?

A válaszokat előre is köszönöm!

Gema # 2015.06.27. 08:14

Tisztelt Fórumtagok!

Testvérem jelentős összegű tartozást halmozott fel a NAV felé. A szüleim attól tartanak, ha ne tán-tán velük történik valami, az örökségből ezen összeg a NAV-ot illetné meg. Érdeklődni szeretnék, hogy ez hogyan akadályozható meg?
Az örökségről való lemondással tisztában vagyok, azonban félő, hogy az örökség fennmaradó részének reményében nem tenné meg.

Előre is köszönöm válaszaikat!

ObudaFan # 2015.06.24. 13:55

Hjanos

Végrendelettel elképzelhető.

Hjanos # 2015.06.24. 06:56

Tisztelt Hozzáértők!

Nagymamám nevén lévő tehermentes ingatlant, halálozása esetén 3 gyereke örökölné egyenlő arányban. Sajnos ebből kettőnek van elég jelentős tartozása (adó, gyerektartás, bank felé kölcsön), ők nagymamámmal is élnek . Ilyenkor az ingatlannal mi történik öröklés esetén? Mert attól félek, hogy ha az ingatlan elmegy a követelők felé, akkor fedél nélkül maradnak, lehet -e valami haszonélvezeti jogot örökölni?

ObudaFan # 2015.06.23. 13:51

Nagybátyádnak mindenképpen fizetni kell és a házból is végrehajtható a hiteltartozás, ha visszautasítjátok az öröklést, ha nem. Tehát ha nem lesz fizetve, nem maradhatnak a házban a rokonaid.
Egyébként visszautasítás esetén nem felelsz a hagyatéki tartozásért, ha pedig nem utasítod vissza, csak az örökségeddel.

ThecakeisaLie # 2015.06.22. 16:48

Tisztelt Szakértő, kedves fórumozók!

Édesapám tavaly decemberben elhalálozott, a hagyatéki tárgyalás Július 07-én lesz. Két öcsém van, egy nagykorú, és egy még kiskorú. Szüleim hivatalosan nem váltak el, de édesanyám 2 éve nem él velünk, befolyó jövedelme sincs, egy tanyán dolgozik vidéken, cserébe a fedélért és az ételért. Kiskorú öcsém gyámja a nagypapám.

Édesapám halálakor egy megközelítőleg 13 millió forint értékű devizahitelt hagyományozott ránk, melynek a házunk és a telek a fedezete. A ház fele részt édesapám tulajdona, fele részt a nagybátyám örökli majd nagypapám halála után. Ezen felül néhány hitelkártya tartozást is örökségül hagyott, bár ezek értékéről nincs pontos ismeretünk, illetve egy személyautót, és egy robogót. Az örökölt ingatlan értékét nem tudom, viszonylag nagy telek, rajta egy 2*150 m2 méretű két szintes, rossz állapotú családi ház.

Az örökléssel kapcsolatban a kérdésem az volna, hogy miképpen lehet a hitelt kiváltani úgymond? Lentebb már többször olvastam, hogy az örökös csak az örökrész mértékéig felelős a hagyatéki tartozásért, ez azt jelenti, hogy ha minden örökségemről lemondok, akkor a tartozások általam örökölt része fedezve van (tehát nem öröklöm)? Mi történik abban az esetben, ha az összes reánk szálló örökség értéke nem fedezi az összes reánk szálló hitel értékét? Továbbá a nagypapám, aki haszonélvező az ingatlanon, és kezes a hitelben mire számíthat ezzel kapcsolatban? Gondolom mivel kezes, ezért neki fizetni kell, de ha mi lemondunk a házról, akkor ő továbbra is maradhat benne a gyámsága alatt lévő kiskorú öcsémmel?

Előre is köszönöm a segítségét.

ObudaFan # 2015.06.22. 13:44

Az özvegy haszonélvezetet örököl, a tulajdonjogot a gyerekek öröklik egymás közt egyenlő arányban. Az más kérdés, hogy egyáltalán mire vonatkozik az öröklés, hiszen vélelmezni azt kell, hoyg ez az ingatlan valójában házastársi közös vagyon, így a fele eleve az Öné. Amennyiben viszont az örökösökkel erről nem tud megegyezni, az már nem a hagyatéki eljárásra, hanem peres útra tartozik.

jolika27 # 2015.06.20. 08:12

Ha nem akkor hogyan? Kérhetnék kicsit bővebb választ?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.20. 06:43

Nem.

jolika27 # 2015.06.19. 21:10

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni.
A volt férjem meghalt.
15 év házasság után,2 éve váltunk el közös megegyezéssel,amiben közös lakás használat volt megállapítva (az ingatlan kizárólag a férj nevén van bejegyezve) továbbá minden ingóság fele fele arányban megosztva. Igazság szerint nem osztozkodtunk nem nyilvánítottunk neki jelentőséget.A válás után 1 évvel elöltöztem a közös használatra ítélt lakából de pár hónap múlva a volt férjem költözött hozzánk.
2 közös gyermekünk van de a néhai férjemnek van egy házasság előtti gyermeke is. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az ingatlan tulajdoni hányada hogyan alakul? Az ingatlan és az ingóság fele engem illet akkor is ha ez a földhivatalban nincs be jegyezve és a fele osztódik a három gyermek között?

ObudaFan # 2015.06.03. 13:57

Tunde1982

A temetés költségeit közösen kell viselnetek, ha a hagyatékból erre nem futja. Ha futja, akkor viszont abból kell végső soron rendezni.

syncopa # 2015.05.26. 20:18

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi témában kérném a véleményüket:

Vér szerinti apám születésem után néhány hónappal elhagyott bennünket. Gyerektartást soha nem fizetett, 58 évig soha nem keresett, soha egy szem cukrot sem kaptam tőle. Második házasságából is van két gyereke, akikkel végig egy családot alkottak.

Két hónapja egy helyi napilap gyászrovatából értesültem arról, hogy elhunyt.

Mi ilyenkor a helyzet?
Jár alapból a köteles rész?
Közjegyző automatikusan megkeres, kiértesít hagyatéki ügyben, vagy hogy van ez ilyenkor?

Minden választ köszönök előre is.

ObudaFan # 2015.05.26. 14:20

Perpeetum

Legfeljebb az együttélés ideje alatt közösen szerzett javak, illetve közös beruházások vonatkozásában lehet igénye, egyebekben nem. A temetés költségeit viszont kérheti, és így hagyatéki hitelezőként a hagyatéki eljárásban részt vehet.
Ha az emélített ingóságokat nem adja ki, azokat polgári perben lehet követelni.

Perpeetum # 2015.05.26. 13:04

Tisztelt Szakértők!

Férjemmel 38 évvel ezelőtt házasodtunk össze, közösen építettünk egy házat vidéken, melynek 1/2-1/2 részben tulajdonosai vagyunk.
Férjem a szülei után örökölt egy házat kb. 10 éve, melynek 1/1 részben ő a tulajdonosa.
Házasságunk alatt két közös gyerekünk született.
1997 után az én Bp-i saját lakásomba költöztünk, ahonnan ő 2007-ben különböző okok miatt (beteg lett az egyik gyerekünk, nem szeretett Bp-en élni, stb.)elköltözött a vidéki házunkba, de ennek ellenére jó viszony volt köztünk, hetente 2x-3x jött hozzánk, mindent megbeszéltünk, havonta ugyanúgy adta a fizetését (200 ezer Ft), mint előtte, együtt karácsonyoztunk, húsvétoztunk, minden örömünkben bánatunkban ugyanúgy osztozott, mint előtte...
Hivatalosan nem váltunk el, ez sosem merült fel!

Váratlanul két héttel ezelőtt meghalt, amit egy telefonhívásból tudtunk meg, most derült ki hogy volt egy élettársa (állítólag 1 éve?).
Az élettárs nem értesített minket, hogy férjem kórházba került ahol 1 nap múlva elhunyt, el sem tudtunk búcsúzni tőle!...

Ez az állítólagos élettárs megszerzett a kórházban minden papírt, ami a temetéshez kell, semmit nem tudtunk tenni, hogy a család, rokonság, barátok, munkatársak kérése szerint legyen a temetés, nem is értesített minket a temetés időpontjáról, mindent a saját kedve szerint csinál...

Ami a férjemnél volt (mobiltelefonja, laptopja, vidéki házak kulcsai, a mi Bp-i lakásunk kulcsai, autója papírjai és kulcsa, autója, stb.) nem hajlandó átadni, azt mondta szűkszavúan, hogy majd a hagyatéki tárgyaláson átadja!...
Az ő elmondása szerint 1 évig éltek együtt az ő Bp-i lakásában, de ezt minden ismerősünk kétkedve fogadja, mivel ezt a nőt sem a munkatársainak, sem a barátainak, sem a rokonoknak nem mutatta be! Szomszédok sem látták a vidéki háznál a nőt.

Nem tudok róla, hogy férjemnek lenne végrendelete, és ez a nő sem tud ilyenről.

KÉRDÉSEM :

• Kell-e attól félnünk, hogy ez a nő ráteszi a kezét a közös- és a férjem különvagyonára?...
  • Jogot formálhat-e a férjem nevén levő autóra?...
  • Hogyan követelhetjük vissza tőle a lakásaink kulcsait, mobiltelefont, karórát, arany karkötőt, laptopot, stb?... (Az én lakásom kulcsai nem is lehet tárgya a hagyatéknak!)
  • Joga van-e a hagyatéki tárgyaláson részt venni?...
  • Joga van-e a temetés költségeit tőlünk követelni, miközben ő volt aki erőszakkal magához ragadta ennek az intézését, mi ki voltunk rekesztve a szertartásból, még értesítést sem küldött a temetés időpontjáról?...

Az elmúlt egy hét alatt azzal kellett szembesülnöm, hogy egy ismeretlenségből előbukkanó "élettársnak" több joga van, mint nekem a 38 évi hivatalos házassági dokumentumommal!... Félek, hogy ez a nő nem csak a temetésre telepedhet ilyen erőszakosan rá, hanem a közös- és férjem vagyonára is!...

Előre is köszönöm mielőbbi válaszukat!

ObudaFan # 2015.05.25. 09:22

Csillus0

Nem.

Csillus0 # 2015.05.24. 07:19

Tisztelt szakértő!

Kérdésem a következő; Az én édes bátyám 2014-ben végrendelet nélkül meghalt.Szüleink már nem élnek. Neki családja, felesége, gyermeke nem volt.Apai részről volt egy bátyánk, aki 1997-ben halt meg.Neki sem volt felesége, élettársa se gyereke.

Kérdésem; Az apai részről lévő féltestvér valamilyen rokonai örökösnek tekinthetőek-e a 2014-ben meghalt bátyám után?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözletem; Csilla

ObudaFan # 2015.05.20. 18:28

bebita

Házastársként ő lesz a törvényes örökös. Ha arra szeretnél utalni, hogy a házasságkötéskor cselekvőképtelen állapotban volt, ezt az ügyészségen jelezheted.

ObudaFan # 2015.05.20. 18:23

Irén1

A gyámhatóság hozzájárulását be kell szerezni és a gyámhatóság vélhetően kérni fogja a vételár teljesítésének igazolását.

ObudaFan # 2015.05.20. 18:21

GabHB

Tudod igazolni, ogy külön éltek és nem volt remény az életközösség helyreállítására? MErt ha ez igazolható, akkor támadható ez a haszonélvezet.

ObudaFan # 2015.05.20. 18:20

Hubilla

Ha most szeretné ingyenesen rád íratni, az fogalmilag ajándékozás. És természetesen nem ártana, ha a testvéred is aláírna egy, a kötelesrészre is kiterjedő lemondó szerződést.

bebita # 2015.05.19. 18:48

Tisztelt Ügyvéd Úr/ak!

Egyéni problémámmal fordulok Önökhöz. Keresztanyám rákos beteg, sajnos már egyre rosszabbul néz ki.
Keresztapámmal 25 évig éltek élettársi kapcsolatban, ám most márciusban Keresztapám egyedül bejelentkezett, hogy szeretne összeházasodni. Az esküvőt megtartották, Keresztanyám az
esküvőn végig morfium tapaszt viselt. Ezt követően nem nagyon javult az állapota.
Két héttel ezelőtt, mielőtt behozta volna a kórházba, előtte összevonatta a számláikat,
melyek addig külön voltak. Keresztapámnak és Keresztanyámnak nincsen gyermeke, közös házban élnek.
Érdekelne, hogy Keresztanyám halála esetén Édesapám (Keresztanyám testvére) örökölhetne-e utána valamit? Keresztanyámnak Édesapámon kívül nincsen hozzátartozója.

Köszönettel: Bebita

Irén1 # 2015.05.19. 18:01

Tisztelt ügyvéd úr/nő.Olyan kérdésrl fordulok önhöz hogy szeretnék egy olyan házat venni egy olyan személytől akinek van egy egy fél árva kislánya ez a ház az öröksége fele a kislányé fele az anyájé.De ezen a házon jelzálog hitel van és ugy egyeztünk meg hogy a jelzálog hitel öszege a ház vételi ára.Arra lennék kìváncsi hogy a gyámügynek menyire van hozzá köze?És hogy ien esetbe eladható e az ingatlan mert ő nem tudja fizetni a törlesztöt ezért eladná.Ill ahoz hogy mi meg tudjuk venni a vételi ár többnek kellene lenni papiron mint a hitel.Így nem tudjuk hogy azzal is elkell e számolni a gyámügy felé.?Tisztelettel irén

Jó napot.A kérdésem a következ? lenne.Albérletben lakom a lakásban ahol élek és 2011 decembere óta nem jött villany számlám Áta akartam íratni az

GabHB # 2015.05.19. 16:30

Tisztelt ügyvéd úr!

Segítséget kérnék a következő ügyben: édesanyám után örököltem én tulajdonjogot egy ingatlanon, illetve édesapám a haszonélvezeti jogot. A szüleim törvényesen nem voltak elválva. Az ügyvéd, akitől nemrég tanácsot kértem azt mondta, hogy édesapám nem örököl semmit, így haszonélvezetet sem, mert 1.a szóban forgó ingatlan szülői öröksége volt édesanyámnak, nem pedig közös vagyon édesapámmal, 2.ezenkívül a szüleim hosszú évek óta nem éltek házasságban, beszélő viszony nem volt köztük, külön laktak, más lakcímen, mással élettársi kapcsolatban élve. Ennek ellenére a közjegyző mégis haszonélvezeti jogot ítélt meg édesapámnak. Most már nem tudom, hogy akkor ki tévedett, az ügyvéd, akit megkerestem, vagy pedig a közjegyző? És ha fellebezek, mennyi az esélye, hogy a haszonélvezeti jogot elveszik az apámtól? Válaszát előre is köszönöm!

Hubilla # 2015.05.19. 16:10

Kedves Segítségnyújtók,

Édesanyám abban az ingatlanban lévő egynegyed részét, amiben él édesapámmal, rám akarja íratni. (Az ingatlanban már van fele rész tulajdonjogom, a másik 1/4 rész édesapámé)
Van egy bátyám is, aki nem tart igényt anyai örökrészére.

Mit tanácsolnak, mit tegyünk? Hogyan történjen az 1/4 anyai rész rám hagyása? (Gondolok itt laikusként: ajándékozás, végrendelet, stb...?)

Válaszukat köszönöm!

Üdv., H.

ObudaFan # 2015.05.19. 14:27

Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.