Öröklés

mermen # 2013.11.05. 11:40

Sziasztok!
Egy érdekes jogesetet vázolnék,nem tudom hova forduljak,ill. érdemes-e elindulni valamerre ezzel az üggyel.Aki ügyvédnél már jártam ,nem igazán tudtak mit mondani,mert nem találkoztak még hasonló estettel.Nagyapám és nagymamám édesanyámat erkölcsi oknál fogva(már ez alaptalan-alkohol problémái volta,de ez ok kitagadásra)kitagadták az örökségből.Nagypapám saját kezűleg végett vetett nagymamám életének,ezért a nagymamám örökségéből kiesett.Itt jövök a képbe.Egy házról van szó aminek a fele-miután anyukám is kiesett az örökségből-engem illet.Időközben nagyapám eladta-eltartási szerződéssel az új asszonyának.Így mégsem öröklök semmit.Ekkor szereztem véletlenül tudomást az egészről,mivel én kiskorú voltam,nem tudtam ezekről a dolgokról.Nagyapám 1 éve meghalt,az "örökségem" az új asszony családjában.Volt annak idején mikor nagymamámmal végzett nagyapám örökösödési tárgyalás ahol engem édesanyám képviselt(aki egyébként nekem ellenérdekű felem volt,nem is képviselhetett volna),ott édesanyám kapott 150000 ft,,megvásárolta nagyapám a köteles részt.Azóta édesanyám is meghalt.Nagyon kusza ügy.Hová,kihez forduljak?Érdemes-e?Tulajdon jog soha nem évül el?Ha valaki tud szívesen fogadom tanácsát.Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.05. 12:11

Nagyon kusza ügy.
Csak kuszán adod elő. Ráadásul bizonyos részletekben valószínűleg tévedsz is.

mermen # 2013.11.05. 15:04

Lehet,hogy kuszán adom elő,próbáltam röviden,nagyjából vázolni,ettól független sztem tényleg az.Lehet,h tévedek is,de ha azt írod vszínű tévedek,szted miben?

lifegourmet # 2013.11.07. 22:59

Tisztelettel kérdezem, hogy változott e törvény, jogszabály idén, ugyanis örökbefogadott gyerek esetén (aki ugye egyeneságinak számít) ingatlan öröklése után 9% illetékfizetésre kötelezték.
2 éve ez még nem így volt. illetékmentes volt.

köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.08. 06:19

Most pláne az. Már ha felmenő az örökhagyó.

Szóval milyen rokonsági fok volt az örökhagyó és az örökös között?

lifegourmet # 2013.11.08. 06:54

Tehát: örökhagyó, anya, örökös gyerek. (örökbefogadott) Az örökölt ingóság: ház.
Erre kellett 9%-ot befizetni.
(mmint a ház felértekelt összegének %-át)

ObudaFan # 2013.11.08. 09:41

Arra nem kell semmit fizetni. Igazoljátok az adóhatóság felé az örökbefogadás tényét és kérjétek az illeték visszatérítését.

lifegourmet # 2013.11.08. 09:46

Bocsánat, most tudtam meg. Nevelőszülő volt. Az apuka második házassága. Gyerekkora óta nevelte.

ObudaFan # 2013.11.08. 09:51

Akkor ezt igazolni kell. Az meg értelmezési kérdés, hogy a felnőtt gyermek esetében még lehet-e nevelőszülőről beszélni.

lifegourmet # 2013.11.08. 10:28

Köszönöm.

trigi79 # 2013.11.08. 13:01

Kedves Óbudafan

már sok jó tanácsot kaptam tőled régebben is.
most új problémám adódott.
édesapám meghalt,nemsokára lesz a hagyatéki tárgyalás.
valószínű,hogy az én két gyermekemre hagyott 1-1 telket.
de én nem szeretném megtartani egyéb okok miatt.
tudom hogy ebben az esetben nekem nem sok beleszólásom van,mert a gyámhatóság is dönthet,mivel kiskorúak örökölnek.
tehát az örökösösdési adó őket nem terheli,de ha én el akarnám adni a telkeket,akkor gondolom egyből lenne örökösödési adóm.
csak azt szeretném megkérdezni,hogy van e más módja ennek,vagy lemondani az örökségről???
emellett szeretném megkérdezni,hogy a közjegyzői díjat mindenféleképpen ki kell fizetni?
4 fő lett beidézve,így gondolom 4 felé oszlik az összeg.
de ha én lemondok minden esetleges örökségemről,akkor is fizetni kell????
válaszodat előre is köszönöm

Zsucsa128 # 2013.11.12. 21:43

Szüleimtől a testvéremmel megörököltünk egy házat. Nekem szükségem volna pénzre, de a testvéremnek nem annyira érdeke minél hamarabb eladni. Mit tehetnék????

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.13. 06:14

Keresel vevőt.

ObudaFan # 2013.11.13. 06:27

Ha a vevőnek csak az egész ingatlan kell és nem tulajdoni hányad, ami azért elképzelhető, akkor pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt.

ObudaFan # 2013.11.13. 06:29

trigi79

Ha te visszautasítod az öröklést, a helyeden is a gyerekek örökölnek, és akkor ők fizetik a közjegyzői díjat.
Öröklési illeték az így sem, úgy sem lesz. Ha eladjátok a megörökölt ingatlant, akkor sem ez, hanem esetleg szja fizetése merülhet fel.

Emesi # 2013.11.13. 08:47

Sziasztok!
Örökölni fogok nagyapám után, még nem volt hagyatéki tárgyalás. Azt meg tudom valahol nézni vagy kérdezni, hogy mi volt a nevén, mit örökölhetek, vagy csak a hagyatéki tárgyaláson fogom megtudni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.13. 09:53

Már a leltárból is megtudod. Legalábbis azokat a vagyon tárgyakat, amelyeket nyilvántartanak.

Emesi # 2013.11.13. 09:59

Milyen leltár? Azt ki készíti? Hol tudom megnézni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.13. 10:06

A hagyatéki ügyintéző. A néhai utolsó lakóhelye szerint illetékes polgármesteri hivatalban. Szólni fog.
(Kissé türelmetlennek tűnsz.)

Emesi # 2013.11.13. 10:28

Nem vagyok türelmetlen, csak abszolút nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal. Aug. végén halt meg nagyapám, és nagymamám mondta, hogy a közeljövőben lesz a hagyatéki. Neki a hivatalban mondták. Csak próbálok tájékozódni, hogy ne úgy üljek ott,mint egy szerencsétlen, és ne tudjak semmit.

Emesi # 2013.11.13. 10:32

Egyébként meg nagymamám azt akarja, hogy mondjak le az örökségről, mert a nevelt fiára akar hagyni mindent. Értetlenül állok a dolog előtt, nem értem, hogy miért, és miért zárja ki a lányát (aki meghalt, de attól mi itt vagyunk). És azt sem tudom, hogy miről kell lemondani, mert nem tudom, mi az örökség. És halvány ibolyám sincs, hogy mit csináljak.

ObudaFan # 2013.11.13. 14:53

A bankszámlát, az ingatlant, az autót vélhetően megtalálja az ügyintéző, illetve a közjegyző. Egyéb ingóságokat meg simán letagadhat a nagymama, vita esetén neked kellene igazolni, hogy az a hagyaték része.

Emesi # 2013.11.13. 15:50

Akkor ezek szerint ha volt a nevén föld, azt megtudom.

Zsucsa128 # 2013.11.13. 17:59

Ha keresek vevőt a megörökölt házra - nem biztos, hogy elfogadja az árat.... :-( Hogyan kötelezzem, hogy elfogadja....?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.13. 18:40

Sehogy. De csak megérti, hogy perrel rosszabbul jár.