Ha édesapámnak volt egy felesége, aki elvált tőle, majd pár hónap múlva ismét visszaköltözött, de nem bejegyzett élettársak sem és nem is házasodnak újra össze, ő akkor is haszonélvező lesz az ingatlanon, amit édesapám vásárolt még a házasság előtt jóval, ha ő elhunyna?
Köszönöm.
Öröklés
Tisztelt Fórum!
Idős nagybátyámnak nincs gyermeke, szülei nem élnek már, és úgy gondolja, hogy törvényes örökösei a testvéreinek a gyerekei lesznek. A testvérei sem élnek már, de mindegyiknek vannak gyerekei. Én úgy tudom, hogy csak egyenesági leszármazott örökölhet. Ha a testvérei gyerekeire akarja hagyni a vagyonát, akkor végrendelkeznie kell? Mivel egyedül él, szüksége van/lesz némi gondoskodásra (nem eltartásra), létezik ilyen "gondoskodási-ellátási" szerződés? Ez biztonságot jelentene neki és így ő is kapna valamit cserébe a rokonra átruházó vagyonért.
köszönöm,
üdv.
Tünde
Az ügyben kérem a segítségüket, hogy 2011-ben elhunyt az Édesanyám. Örököltünk tőle egy ingatlant, de volt egy élettársa, aki hivatalosan nem lett örökös. Erről van végleges jogi határozat is. Felkértük, hogy hagyja el a lakást, de ő a mai napig nem tette meg. Most viszont szeretnénk az ingatlant eladni. Mit tudunk tenni és mindez mennyibe kerül nekünk? Sajnos mindannyian munkanélküliek vagyunk.
Előre is köszönöm a segítségüket!
Nem.
A 4:92-4:95. §§ arra az esetre nem fog vonatkozni, ha az élettársi kapcsolat az egyik fél halálával szűnik meg?
Nem. (Meg hát nincs is itt közös gyerek.)
Tisztelt Fórum!
Édesapánk folyószámláját a testvérem kezelte,de szinte sajátjaként bánt vele,a legtöbb átutalás a testvérem saját folyószámlájára került.Voltak nagyobb kiadások,amit elismerek,és tudok róla.Amikor az édesapánk meghalt,vita alakult ki közöttünk,mert szerintem nem számolt el jól a kezelt pénzösszeggel.Előzetes megállapodás nem történt,nincs írott szerződés ,hogy ő kezelje a folyószámlát.Jogosan számoltathatom el a testvéremet?A saját számlájára küldött pénz az örökségnek minősül-e?
Ha volt joga a saját számlájára utalni, akkor legfeljebb kötelesrészi igényed lehet utána, ha nem, akkor persze örökség. Hogy volt-e joga, az a közte és az édesapátok között létrejött megállapodás függvénye, ami pedig bizonyítási kérdés.
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Kedves Fórumozók!
2011. novemberében meghalt a nagynéném (házas volt, férje túlélte, közös gyermekük nem született).
Nagymamám (elhunyt nagynéném édesanyja)igényt tartott volna a lánya hagyatékára, de a temetés időpontján kívül semmit nem tudott meg a férjétől. Sajnos időközben a férj is elhunyt - halála előtt eltartási szerződést kötött a keresztfiával.
Mivel én nem tartottam a kapcsolatot nagynénémmel (sajnos még a haláláról sem tudtam) nagymamám ezidáig várt, hogy szóljon nekem és megkért, valahogyan segítsek kideríteni, hogy mi lett a lánya hagyatékával. Nagymamám a hagyatéki eljárásba nem vett részt, nem tudja mi került a hagyatékba.
Annyit sikerült kiderítenem - hogy az öröklési sorrend szerint - mindent a férje örökölt. Azt mondták ezért nem is volt szükséges, hogy a nagymamámat értesítsék.
Viszont a jogrend szerint az ági vagyon nem szállhatott rá.
Abban szeretném a segítséget kérni, hogy hova kellene fordulni ági örökléssel kapcsolatban, illetve, hogy mennyi az elévülési idő, amíg még az igényt belehet nyújtani. Valamit elég-e hozzá a halotti anyakönyvi kivonat?
Köszönettel:
Nóra
A bíróságon lehet pert indítani az ellen, akinek átadták a hagyatékot. Főszabály szerint nincs határideje, de lehetnek olyan helyzetek, amikor érvényesül az öt éves elévülési idő (pl. ha az illető már értékesítette az örökségét). Azt, hogy az illető vagyontárgy ági vagyon volt, nagymamádnak kell bizonyítani, így nem lesz elég a halotti anyakönyvi kivonat.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm válaszát. Ha jól értem nagymamámnak már azért is pert kell indítania, hogy egyáltalán megtudjuk mi került a hagyatékba? Nagymamám házának 1/4 tulajdonrészben volt örökös a nagynéném (nagypapám után). Azt szeretnénk, ha ez az 1/4 rész vissza szállna a nagymamámra. Tulajdoni lapon még nem jegyezték át a tulajdon jogot (ellenben a nagynéném házán már az eltartási szerződés szerinti személy szerepel). Arra gyanakszunk, hogy ez a rész nem került bele a hagyatékba, hiszen akkor itt is módosítottak volna. Mi ennek a résznek a sorsát szeretnénk elsősorban rendezni.
A nagymamám mi alapján lehet jogosult köteles részre? Jelenleg még a nagynéném személyes holmijait sem kapta meg, mert a férj rokonai semmiben sem partnerek. Válaszát előre is köszönöm.
Nóra
Szerintem a jogi érdek valószínűsítésével meg kellene próbálni a közjegyzőtől kikérni a hagyatékátadó végzést.
Kötelesrészre akkor lehet jogosult a nagymama, ha a nagynénitől öröklés útján került a férjéhez a hagyaték. Ha viszont ági vagyon volt, nem a kötelesrész jár utána, hanem törvényes örökös is lehet a nagymama.
Tisztelt fórumozók!
Egy kis segítségre lenne szükségem! Apai ági nagypapám nyár elején halt meg, és a hagyatéki tárgyalása múlt héten volt, ahová engem és a testvéremet (unokák) is beidéztek. Jelen volt még nagypapám egyik fia (édesapám testvére) és nagypapám testvére. Az apám már meghalt. Hagyatékként egy házas ingatlan fele volt megnevezve összegszerűen. Ez konkrétan 3.000.000 Ft. (temetési költség és egyéb költségek levonása után) A másik fele már apám testvére nevén van. Így csak a másik fele volt a hagyaték tárgya, amiből apám és a testvére fele-fele arányban örököltek. De mivel apám meghalt így az ő része testvéremre és rám szállt fele-fele arányban. Ez nem igazán tetszett az ott ülő rokonoknak. Hozzáteszem a végrendelet is megkérdőjelezendő volt! Papám testvére írta (aki nem túl okos), tele helyesírási, fogalmazási hibákkal. A végén papám aláírásával. A közjegyző nő meg is jegyezte, hogy hogyan lehet ilyet írni és leadni. Próbálta úgy fogalmazni, hogy nekünk semmi se jusson az örökségből! (Így biztos kevesebb pénzt tudnának a kocsmában hagyni!) Felmerül a kérdés, hogy mikor is íródott az a végrendelet és papám mikor írta alá? Amikor már nem igazán tudott magáról vagy tudta, hogy mit ír alá? Végül a közjegyző elfogadta a végrendeletet. Ott eldöntöttük, hogy nem visszük bírósági útra és tárgyaláson kívül megegyezünk. A héten megjelentek, hogy hozták a ránk eső részt. Borítékkal és ügyvédi papírral érkeztek! Ám az összeg nem annyi volt amennyi tulajdonképpen járt volna. A számításaim szerint testvéremre ¼ és rám is ¼ jár, ami testvérek közt is 750.000-750.000. Enne töredéke volt a borítékban! Én a papírokat nem írtam alá. Nyílván minél előbb szeretnék kirendezni magukat, hogy a mi nevünk ne kerüljön rá a házra. Az is kérdéses számomra hogy egy 700m2-es házat+telket hogy állapíthatnak meg 6.500.000 Ft-nak. A városban ahol van, elég központi részén fekszik. 3 hálós, 1 nagy nappali, konyha, összkomfortos, nagy garázs, melléképület, nagy udvar. Az ilyen házak itt minimum 13-14.000.0000-ért kelnek el.
Érdekelne, hogy utána lehet-e járni, hogy ki értékelte fel a házat és lehet-e kérni, hogy valaki felértékelje újra?
Mi van abban az esetben, ha nem akarnak annyit fizetnek amennyi hivatalosan megjár?
Előre is köszönöm!
Kedves, tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni nem tudom, kihez kellene első körben fordulni a problémánkal. A páromék 3-an vannak testvérek. Már csak anyósom él, apósom elhunyt. Anyósom felvett az egyik testvérnek nagy összegű kölcsönt. Az összes papír erről a tranzakcióról eltűnt, azt sem tudjuk pontosan melyik banktól bankoktól vették fel a kölcsönt, kölcsönöket. Anyósom most nagy beteg, félünk, hogy a testvérnek felvett kölcsön 1/3-át anyósom halála után megörököljük. Mi ilyenkor a teendő?
Lemondanánk az örökségről is, de több mint valószínű ez a testvér is le fog mondani. Ha mind 3 testvér lemond, akkor ez a tartozás kié lesz? Lehetne esetleg egy "elismervényt" íratni, hogy ezek a tartozások ez miatt a testvér miatt keletkeztek?
Most anyósom egy gondozóházban van. A férjem állja a költségek nagy részét. Ha mindenről számlát kér, kötelezhetik-e a testvéreket a költségek egyenlő részben megfizettetésére a későbbiekben, esetleg mondjuk a hagyatékin?
Válaszukat előre is köszönöm!
Linux, kisregény helyett elárulhatnád, mi a kérdésed. (Az se lenne baj, ha pontosan közölnéd, miben egyeztetek meg az örököstárssal.)
Titi, az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak az örökség erejéig felel.
Tisztelt hozzáértők!
Az alábbi kérdésem lenne:
Ha a végrendeletet egy kockás papírra írták, nincs ügyvédnél letéve, nem hitelesítették.
Érvényesnek tekinthető-e?
Illetve, ha valaki meghal, egyetlen rokona a testvére de együtt él valakivel (nem élettárs, nem házastárs és bejelentve sincs)olyankor ki örököl?
( hát ez elég suta fogalmazás lett de remélem érthető)
:)
Kedves, tisztelt Kovács úr! Köszönöm a választ!
Linkas63
„Ha a végrendeletet egy kockás papírra írták, nincs ügyvédnél letéve, nem hitelesítették.
Érvényesnek tekinthető-e?”
Lehet érvényes, ha egyébként megfelel az érvényesség kritériumainak. Így ha elejétől a végéig saját kezűleg írta, vagy ennek hiányában két tanú is aláírta, akkor elég jó eséllyel érvényes.
De azért van sok kisebb-nagyobb szabály, így a biztos válaszhoz látni kellene a végrendeletet.
„Illetve, ha valaki meghal, egyetlen rokona a testvére de együtt él valakivel (nem élettárs, nem házastárs és bejelentve sincs)olyankor ki örököl?”
Ha nincs végrendelet, akkor a testvér.
Tisztelt Fórum!
Egy eléggé kényes ügyben kérnék elindulási segítséget4
Röviden írnám le 35 éves vagyok soha nem tudtam ki az apám az anyám a napokban közölte velem .
Az illető tehát a biológiai apám 9 éve halt meg kiderült van 3 testvérem is de még senki nem tud semmit sem ők sem az apám özvegye!
A kérdésem az lenne ilyenkor hogy tudom bizonyítani hogy az illető volt az apám valamin miután soha semmit nem kaptam tőle pedig állítólag tudta az igazat jár e nekem valamilyen örökség?
Köszönöm
Tisztelt Forumozók!
Tanácsot szeretnék kérni örökség visszautasítással kapcsolatban.
Édesapám után maradt kb. 1.5 milliós tartozás amit négyen örökölnénk+egy ingatlan aminek értéke kb. 7millió,és anyukám haszonélvézeti jogot örökölne(elhunyt házastárs után).
Ha visszautasítom az örökséget,a tartozásokat nem kell kifizetnem,de azt a gyermekeim megöröklik,ha viszont az ingatlant anyukám eladná,hogy a tartozásokat kifizesse azt csak a gyámhivatal engedélyével tehetné mert kiskorúak is tulajdonosok??
Köszönöm előre is,ha tud valaki tanáccsal szolgálni nekem !
Az örökhagyó (nagynénénk) számlájáról, halála utáni napon az élettárs (szla hozzáférési jog 2012-től) levett közel 2 M Ft-ot. Ezt a hagyatéki tárgyaláson tudtuk meg, közben az élettárs is elhunyt. Az örökösök a hagyatéki eljáráson úgy döntöttek, hogy erre a pénzre nem tartanak igényt, mivel nem akarjuk az élettárs örökösét kellemetlen helyzetbe hozni. A hagyatéki tárgyalás ott nem zárult le, mert egy örökös nem jelentkezett, 2014. január 14-én lesz a következő, erre csak a hiányzó fél kapott meghívást.
Kérdésem, hogyan tudjuk megoldani, hogy a 2 M Ft után ne mi fizessük az illetéket, hanem közvetlen az élettárs örököse?
Hagyatéki tárgyaláson hivatalosan lemondhatunk-e javára , stb.?
Jelenlegi helyzet, az örökösöknek kell az örökhagyó halála napján a bankszámlán lévő összeg után az illetéket kifizetni és utána majd mi kérjük el az élettárs örökösétől, a közel 2 M Ft-ra eső illetéket.
A közjegyző, aki szerint más megoldás nincsen, egy külön jegyzőkönyvet iratot az élettárs örökösével, hogy vállalja az összeg kifizetését, de számunka érthetetlen, hogy miért mi előlegezzük meg.
Szép napot!
Megkaptam a hagyatéki végzést
Hagyatéki tárgyalás előtt írásban közöltem a közjegyzővel a köteles részre fent tartom az igényemet.
Van végrendelet melyből kiragadok egy részt:…… nevű gyermekemen kívül még 2 gyermekem van. Fent megjelölt házas ingatlanomból ne örököljenek, mert őket már életem nagyobb anyagi juttatásban részesítettem és más vagyontárgyaimból is fognak még örökölni és ajándékot kapni. Őket a köteles részüket meghaladóan már a vagyonomból kielégítettem.
Ez a végrendeletben írt nagyobb anyagi juttatást több mint 15 éve történt mely bizonyított. A bizonyítékot a közjegyzőnek át is adtam. Mikor kaptam a nagyobb anyagi juttatást akkor szó sem volt a köteles rész kifizetéséről, először a végrendelet elolvasásakor merült fel.
Hagyatéki végzésen nem szerepel a köteles rész felosztás. Telefonon érdeklődtem a közjegyzőtől és azt a választ kaptam, hogy nem jár a köteles rész.
Azt szeretném megtudni valóban nem jár a köteles rész?
Választ előre is köszönöm.
krisz790
Vagy teljes örökrész, vagy ha van végrendelet, amiből kihagytak, akkor kötelesrész jár.
Ha az anyakönyv szerint nem ő az édesapád, akkor apasági pert indíthatsz, amiben ezt majd megállapítják a DNS-minta alapján.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02