Öröklés

csupacsoda # 2015.02.09. 20:48

Kedves Fórumozók!

Elhunyt édesanyám rendelkezett egy fél házzal, külterületi telekkel, bankszámlával, autóval, melyet mi, a gyermekei öröklünk. A temetés költségeit édesapánk fizette. Úgy hallottam, ezek a költségek az örökségből levonásra kerülnek. A számlák viszont nem a mi nevünkre szólnak. Szeretném, ha ezek a költségek nem őt terhelik. Miként lehetséges?
Másik kérdésem, miféle örökösödési illetékekkel, egyebekkel kell számolnunk még?
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel

airlady # 2015.02.09. 19:23

Szép estét! Tájékoztatást szeretnék kérni az ügyben, hogy ha külföldi örökös is van, akkor mi az eljárás?

Köszönöm: airlady!

laca50 # 2015.02.09. 14:53

Köszönöm a gyors választ.

Nem gondoltuk, hogy ez ilyen bonyolult manapság!
Sok dolog van ami nem a nyilvánosságra tartozik, ezért itt ezt nem is említem meg.
Viszont, akkor ha jól értem lemondani nem tud csak úgy egyszerűen, mivel van két kiskorú gyermeke. Gondolom ezt nem befolyásolja, hogy nem Magyarországon élnek.

ObudaFan # 2015.02.09. 14:36

Atól függ. Ha az öcsédnek nincs leszármazója, visszautasítja az öröklést, azzal te örökölsz és ennek nincs semmilyen többletköltsége. Ha van leszármazója, akkor vagy a leszármazó is visszautasítja, vagy ha ő erre nem hajlandó (vagy pl. kiskorú és a gyámhatóság nem járul hozzá a visszautasításhoz), akkor már csak azt lehet tenni, hogy elfogadja és neked ajándékozza. Ebben az esetben viszont már lesz 9% ajándékozási illeték.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.09. 14:34

Ajándékozási illeték (9%) jöhet szóba, ha nem jól csináljátok.

laca50 # 2015.02.09. 14:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám 2015. Dec. 18.án halt meg. Az öcsémmel 2-en örököljük az ingatlant. (családi ház) Az öcsém leszeretne mondani az én javamra.
Milyen és mennyi befizetni valóm lesz az államnak?
(örökösödési illeték, adó, vagy esetleg valami más illeték van még?)
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.02.09. 13:14

Az alapján, amit eddig írtál, azt lehet valószínűsíteni, hogy nem.

Dorottyanéni # 2015.02.09. 12:27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a gyors válaszát.

Ezzel kapcsolatosan még azt szeretném megkérdezni,hogy ha nem fogadom el ezt a hagyatéki tárgyaláson hagyatéki teherként (mert ő azzal fenyegetőzik hogy bíróságra viszi a követelését és még a per költségét is nekem kell megfizetnem) )akkor hiába
megy bíróságra ott sem fogják elfogadni a követelését?

Nagyon sokat tetszett segíteni a válaszával.

Köszönettel

Dorottyanéni

ObudaFan # 2015.02.09. 11:53

Ha nem volt olyan ígéret, hogy az ápolásért majd a hagyatékból őt több illeti meg, akkor ilyen követelése még a hagyaték terhére sem lehet.

Dorottyanéni # 2015.02.09. 09:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagymamám betegsége miatt,lánya ápolókat vett fel ,mivel ő nem kívánt vele lenni.
A nagymamám alzheimer kórban szenvedett így gyámság alá kellett helyezni,a lánya lett a gyámja. A gyámhivatalnak minden évben elszámolt a költségekkel és mivel a nagymamám nyugdíja nem fedezte az ápolási díjat így az ő pénzéből fizette őket.
Sajnos decemberben elhunyt a nagymama és kezdődnek a problémák.
Édesapám 2001 ben elhalálozott és helyében én léptem örököstársnak.Így a nagymama lánya egyben gyámja lettünk örökösök.
2005-től kezdődött a gyámság és eleinte a lánya egy másik ápolóval voltak a nagymamával felváltva.
20009 től már két ápoló volt és a lánya már nem vett részt az ápolásban.
Most ő hagyatéki teherként az ápolási díj felét kéri tőlem amit elszámolt a gyámhival felé én ebben nem is ellenkezem felét ki is fizetem. Ami a gond,hogy még saját magának is számol fel munkadíjat négymillió forintot. Kérdeztem tőle hogy akkor az ő munka díját miért nem számolta el a gyámhivatal felé ő kitérő választ adott nekem.
Az lenne a kérdésem,hogy csak azt a pénzt követelheti e tőlem amit hivatalosan elszámolt a gyámhival felé,vagy köteles vagyok az ő munkadíját is kifizetni amit követel. Bejelentett munkája volt ami után munkabért vett fel és még a nagymamánál is munkabért kér tőlem.
Semmilyen szerződés megállapodás nem volt,hogy az ápolásában amit részt vett több örökség illetné meg.

Köszönöm megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel

ObudaFan # 2015.02.04. 15:44

A tkarítás, egerek kérdésében a birtokvédelmi eljárás, a rezsi nem fizetése ügyében a per.

Glory24 # 2015.02.04. 06:00

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék Öntől segítséget/tanácsot kérni.
Anyósom és testvére örökölt egy lakást, melyben jelenleg is élünk.
Anyósom testvére pár évvel ezelőtt elhunyt, a fia beköltözött az egyik szobába.
Ezzel annyi a gond, hogy semmilyen közös költségbe nem hajlandó fizetni,pedig az áramot is ugyanúgy fogyasztja, mint mi. A szobát melyben jelenleg is tartózkodik már szinte lakhatatlanná tette.
Takarítani mi ott nem tudunk, mert bezárja az ajtót. Előfordult, hogy hetekig nem tartózkodott otthon.
Folyamatosan átrágják a falat az egerek, és ez már elviselhetetlen számunkra.
Kérem segítsen, mi lehetne a megoldás.
Segítségét előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.02.03. 21:47

Célszerűbb lenne ezt annál az adott banknál megérdeklődni, mint itt, hogy épp az ő szabályzatuk szerint ez hogyan megy.

Samandra # 2015.02.03. 17:53

Jó napot kívánok!

Szeretnék néhány kérdésre választ kapni, bízom benne, hogy tudnak segíteni.
Elhunyt egy rokonunk, aki a nagymamám testvére volt. Örököl utána a 6 testvére, egyenlő 1/6-od arányban. Mivel az egyik testvére (nagymamám) már nem él, a gyerekeire száll 2 felé. Mivel sajnos már anyukám sem él, így a testvéremmel kapunk fejenként 1/24-ed arányban.
A hagyatéki tárgyaláson én képviseltem a külföldön élő testvéremet. Írt egy meghatalmazást, két tanúval aláíratta és ennyi, hitelesíttetni nem kellett, elfogadták így is. Hanem, azt az információt kaptuk, hogy mivel az örökség részét képzi (ingatlanon kívül) készpénz és értékpapír is, nem biztos, hogy az Államkincstár és a bank el fogja fogadni a meghatalmazást. Elvileg az összes örökösnek egyszerre kell jelen lennie a felvételnél. De a testvérem nem fog tudni hazajönni.
Kérdés: elég lenne-e egy ugyanolyan meghatalmazás, mint legutóbb, hogy két tanú aláírja és elküldi nekem postán, ugyanis nem tud elutazni a konzulátusra azért, hogyott hitelesíttesse. Főleg, hogy városokkal arrébb van a legközelebbi. Felvehetem-e én azzal a papírral a pénzt és az értékpapír után járó összeget? Vagy mindenképpen haza kellene jönnie? Az is csak úgy kivitelezhető, ha elengedi a munkáltatója és abban az esetben, ha ő itt hozzá is jutna a pénzhez, mert abból fedezné az utazás költségeit. De ez nem érné meg, mert kb. annyit kap, mint amennyibe az út lenne. Ezért szeretnénk meghatalmazással elintézni, de közjegyzőhöz nem fog tudni külföldön elmenni.
Kellene intézkednem a nevében a bankban, az államkincstárnál és ott, ahol a lakás kulcsát kiadják, mert ott is egyszerre kellene jelen lenni, így tájékoztattak.

Válaszaikat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2015.01.30. 11:01

ObudaFan köszi, megfogadom!
Egyébként nagyon jó ügyvéd! :-)

ObudaFan # 2015.01.30. 10:26

Ha vügyvéded, akkor rá hallgass, mert én viszont nem láttam az iratokat.

Szomorú örökös # 2015.01.30. 10:22

ObudaFan

Köszönöm a választ! Egyébként az itteni ügyvédem minden papírt átnézett, ő ezt eléggé egyértelműnek tartotta, hogy a végzés alapján kell elszámolnom, a meghagyás érintettjének ügyvédje szerint meg nem és még azt is feldobta, ahogy írtam, hogy akár meg is támadható. Én csak azért kérdeztem rá nyilvánosan is, hogy mások esetleg mit gondolnak ezzel kapcsolatban, mert úgy gondoltam, hogy a másik ügyvéd egy rakás tévedésben van benne.

ObudaFan # 2015.01.30. 10:10

Szomorú örökös

Ez alapján sem gondolom, hogy a meghagyás jogosultja feltétlenül elfogadta ezt, mint az elszámolás alapját. A hagyatéki terhek pedig az örököst terhelik, nem a meghagyás jogosultját.

Palikaaa # 2015.01.29. 20:04

ObudaFan
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm szépen a segítségét!
Üdvözlettel: Pál

treg

Szomorú örökös # 2015.01.29. 16:59

ObudaFan

1. Hagyatéki vagyon: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx szám alatti ingatlan xxxxx része, melynek leltári és örökösök által elfogadott lakott forgalmi értéke 7 040 000 Ft.

Még ezek után is az a véleményed, hogy nincs rögzítve és nincs megegyezés erről a hagyatéki végzésben?

Egyébként az a kérdésem, hogy ha úgy van rögzítve, ahogy leírtam, akkor a hagyatéki terhekből egy fillért sem vonhatok le belőle? Van abból is bőven több százezer forintnyi. Akárhogy is nézzük, a hagyatéki végzés meghagyása alapján öröklő "kedves rokon" egy huncut ganyi vassal sem járult hozzá pl. a temetési költségekhez, azt egyedül kellett kifizetnem. De bezzeg most tartja a markát vastagon és próbál még jobban lehúzni engem, mint ahogy azt valójában szerintem megtehetné. :-(

ObudaFan # 2015.01.29. 11:38

Szomorú örökös

Ebből a mondatból annyira azért nem egyértelmű, hogy megállapodás született a leltár szerinti értékről. Perzse lehet, hogy a teljes jegyzőkönyvet látva másra lehet jutni.

ObudaFan # 2015.01.29. 11:36

Palikaaa

Ha a végrendelet az ingóságokról is rendelkezett és ha azok nem voltak a nagypapa különvagyona, akkor az unoka is részesedik belőlük.
Mindenki csak a saját tulajdoni hányadát adhatja el, így a teljes ingatlan csak közösen értékesíthető.

Palikaaa # 2015.01.29. 09:17

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Igen elfelejtettem megírni, hogya végrendeletet írt(unoka javára) nagymama halt meg előbb utána a férje. Tehát akkor az ingatlan 50% az unokáé, 25-25%ban pedig az elhunytak gyermekeié? Az ingóság pedig csak a gyermekeké?Vagy az unoka itt is részesedik az ingóságból?
Ebben az esetben hogy hárman részesednek az ingatlanon gondolom értékesíteni is csak közös beleegyezéssel lehet az ingatlant?
Köszönöm válaszukat
ÜDvözlettel: Pál

treg

Deodátó # 2015.01.29. 07:28

Nagyon szépen köszönjük a gyors választ!

Szomorú örökös # 2015.01.29. 05:12

ObudaFan

Ez szerepel a hagyatéki végzésben:

"A szerződés 8. pontjában rögzített kötelezettség vállalást, amely szerint az örökhagyó a halálát követő egy éven belül az ingatlan forgalmi értékének 1/3-ad részének megfelelő összeget ki kell adni xxxxxxxx-nek, tudomásul veszi és arra kötelezettséget vállal az adó és értékbizonyítványban meghatározott 7 040 000 Ft-ot tekintik."

Szerintem egyértelműen rögzítették, hogy ez az ár az elszámolás alapja, még ha kicsit nyelvtanilag furcsa is a vége. :-)

A hagyatéki vagyon is pontosan ezen az értéken van megállapítva, ami nyilván nem a piaci értéke, mivel a megállapításkor lakott is volt - ezért volt is levonás a hagyatéki leltári érték megállapításánál - viszont jelenleg egy haszonélvezeti jog is van rajta, amit majd nyilván nekem meg kell váltanom, erre már egyezség is van a haszonélvezővel. Ezekről nem akar az illető rokon tudomást venni és ő úgy gondolja, hogy neki a piaci értékből jár a pénze. Furcsa, hogy csakis a lóvé érdekli, az ezt terhelő terhekről úgy gondolkodik, hogy azok csakis rám vonatkoznak.

Hogy a tisztelt ügyvéd úr milyen alapon kívánja a jogerős hagyatéki végzést megtámadni, azt nem tudom - mondom szerinte még az öröklési szerződés is érvényes, pedig anyukám elhalálozott több éve - de az azért előjött, hogy a kedves rokon lehet kicsit pénzéhes lett és az 1/3-ad rész helyett fele-fele arányra akarja változtatni a végzést. Azt hiszem, hogy a törvényes elszámolás után megszakítok ezzel a kedves rokonnal minden kapcsolatot...ő választotta ezt az utat.