Benibogi2
Ez így van, ezért ebben az esetben nem is látnám sok értelmét annak, hogy a kiskorúak örököljenek.
Benibogi2
Ez így van, ezért ebben az esetben nem is látnám sok értelmét annak, hogy a kiskorúak örököljenek.
muczus
Azért, mert megörököltétek. Én a helyetekben az élettárs örökösével szemben csak akkor mondanék le erről a követelésről, ha megelőlegezi felétek az illetéket.
Hiszékeny
A leírtak alapján jár a kötelesrész, de azt perben kell érvényesíteni, ha a másik fél nem ismeri el, mert az ilyen jogviták eldöntése nem a közjegyző feladata.
Üdvözlöm!
Édesanyám elhunyt, 8 gyermekére hagyott egy tehermentes ingatlant. Testvéreimmel le kívánunk mondani 2 testvérünk (ők gondozták) javára az örökségről. Milyen formában tehetjük ezt meg, ha a hagyatéki tárgyaláson sem kívánunk részt venni?
Köszönettel!
Ha egyik olyan gyermeknek sincs leszármazója, aki nem kíván örökölni, akkor egyszerűen visszautasítjátok z öröklést.
Ha van, akkor ez nem járható út, akkor szerintem csak úgy fog menni, hogy megöröklitek és neki ajándékozzátok, ebben az esetben viszont illetéket kell fizetnie (hacsak nincs élő közös felmenőtök, mert akkor meg lehet oldani, hogy ne kelljen).
Találkoztam már közjegyzővel, aki egy ilyen tartalmú ügyletet elfogadott osztályos egyezségnek. (Félreértés ne essék, szerintem sem az, de egy próbát megér, hiszen nem kerül semmibe.)
Üdvözlöm,
örökléssel kapcsolatban lenne kérdésem,
2012 januárjában elhunyt édesanyám, egyedüli örökösként elfogadtam a hagyatékot.. pár hónapra rá meg is kaptam a végzést amely tartalmazta a kötelezettségeket is egy pénzintézet felé akik benyújtották igényüket a tartozásra, mivel tartozást is örököltem...
egy hónapja, tehát majd 2 év után kaptam levelet egy másik pénzintézettől hogy édesanyámnak feléjük is volt tartozása és mivel én vagyok az örökös ezt nekem kell kifizetni... valóban ki kell fizetnem? a hagyatéki végzésben nem szerepel, nekem tudomásom se volt róla eddig...
Válaszát köszönöm előre is!
„a hagyatéki végzésben nem szerepel, nekem tudomásom se volt róla eddig...”
Annak sok jelentősége nincs. Az örökös az öröksége tárgyaival illetve az öröksége erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.
Tisztelt Jogász Hölgyek s Urak!
Azt szeretném megtudni, hogy végrendelet készítésekor/készíttetésekor abban tételesen fel kell-e sorolni a vagyontárgyakat, vagy csak elegendő annyit belefoglalni, hogy "összes ingó és ingatlan vagyonomat X.Y.-ra hagyom"?
A másik kérdésem, hogy a kárpótlás során visszakapott ingatlan magánvagyonnak minősül-e?
Válaszukat előre is köszönöm.
„csak elegendő annyit belefoglalni, hogy "összes ingó és ingatlan vagyonomat X.Y.-ra hagyom"?”
Úgy érted, kell-e tételes leltár egy általános örökösnevezéshez? Nem kell.
„a kárpótlás során visszakapott ingatlan magánvagyonnak minősül-e?”
Mi más lenne? Köztulajdon nem lehet.
„a kárpótlás során visszakapott ingatlan magánvagyonnak minősül-e?”
Mi más lenne? Köztulajdon nem lehet.
Mármint a házastársi közös vagyonhoz viszonyítva. Bocsánat, lemaradt.
Ja, hogy különvagyon-e. Szerintem az. Különösen, ha nem saját jogán, hanem felmenőre tekintettel kapta az illető.
Szép napot.Öröklési szerződés kötése 1998.04.01.-én történt.Földhivatali bejegyeztetés nem történt meg.Az örökhagyó halála után kit illet az ingatlan, és milyen jogszabály alapján,Köszönettel:Gabi
Tisztelt Szakértök!
Örökségről lenne egy kérdésem. Négyen voltunk testvérek, legidősebb bátyánk (egy lánya (42) van) már kb. 14 éve meghalt. Most az öcsém (71) tüdő rákban szenved és az orvosok szerint már csak pár hónapja van. A felesége és mostoha lánya már évekkel ezelőtt haláloztak. A felesége a részét (fél ház) a két mostoha unoka (egy lány 25 és fiú 18) nevére irtatták. Napokba meg kérdésemre elmondta, hogy az ö részét is a feleségének megígérve (ügyvéd?) végrendeletével, szintén a fent említett mostoha unokákra íratta.
Ezek után szeretném megkérdezni, hogy most én (73), húgom (68) és a bátyám lánya (42) ki vagyunk zárva? Vagyis mindent, autót, házban lévőket és szerszámokat a két mostoha unoka örökli? Üdv. Deni
Úgy tűnik.
Kedves Szakértők!
Apósom meghalt, így a férjem és testvérei és anyósom örökölték a házat , melyen jelzálog tartozás van, amit apósom nevén van, így ezt is örökölték.
Olyan kérdésem lenne, hogy van-e lehetőség a testvérek részére, hogy lemondjanak az adósságról ezáltal az örökségről is anyósom javára?
Vagy lemondhatnak az örökségről, az adósságról viszont nem lehet?
Köszönöm a segítséget.
Brigi
Kedves Szakértők!
Párom (élettársam)rákos beteg pár hónapja van hátra.
Van a nevén egy autó ,ami régi kiadású .kis értékű 250 ezer forint lehet kb.
Kérdésem az lenne, van két lánya az egyikkel együtt él felnevelte becsülettel 20 éves, a másik korábbi házasságból van, 6 éves koráig tartotta vele a kapcsolatot most 26 éves, utána az anya megszakított mindent a megszületett 2. lánya miatt.
öröklési szempontból az örököl vagy sem? mit lehet tenni hogy kimaradjon? más vagyontárgy nincsen semmi csak ez.
köszönettel
Természetesen a vér szerinti leszármazott örököl.
Készülhet végakarat, abban lehet rendelkezni ezekről, de akkor is van köteles rész.
Ha a párja nem akarja, hogy a másik lány is részesedjen, akkor a legegyszerűbb módja, ha most átírják annak a nevére, akinek szánja, akár vételei, akár ajándékozási szerződéssel.
Persze ez pénzbe kerül, de akkor is pénzbe kerül, ha valaki megörökli és utána kell átíratni.
„Olyan kérdésem lenne, hogy van-e lehetőség a testvérek részére, hogy lemondjanak az adósságról ezáltal az örökségről is anyósom javára?
Vagy lemondhatnak az örökségről, az adósságról viszont nem lehet?”
Az örökségről le lehet mondani.
Az adósságot megörökölni nem lehet, csak a megörökölt vagyont terheli az az adósság, ami az elhunytat terhelte a halálakor.
Örökségről lemondani csak az örökhagyó életében, vele kötött szerződésben lehetett volna. A hagyatéki eljárásban visszautasítani lehet a hagyatékot, de azt nem valaki "javára". Pl. ha a visszautasítónak gyereke van, az lép a helyére.
Kedves Szakértők!
Az alábbi esetben szeretném megkérdezni, hogy mit tehetünk:
A szüleim a házasságuk után vásároltak egy lakást és más ingóságot. Minden ingóság az édesanyám nevére lett íratva a Földhivatalnál, édesapám pedig haszonélvezeti jogot kapott. Nem tudom, hogy ez az évek múlásával mindennek ellenére nem vált-e közös tulajdonná (hiszen 35 éve házasok). Édesapámnak az előző házasságából további két gyermeke született akiket évtizedek óta nem láttunk,nem hallottunk felőle és édesapám nem szeretné,ha ők is örökölnének,ha meghal. Az lenne a kérdésem,hogy a szüleim házassága alatt közös lett-e a tulajdon, illetve ha igen,akkor milyen módon tudnánk édesapám hagyatékát megvédeni. (Egyébként az előző házasságból édesapám minden vagyont az előző feleségére és gyermekeire hagyott)
Köszönettel!
Kedves Szakértők!
Az alábbiakban kérnék segítséget:
A szüleim már öt éve meghaltak. A hagyatéki tárgyalás során a két testvéremmel egyforma arányban örököltünk. Sajnos testvéreimmel nem tudok egyeztetni, beszélni. A húgom a szüleim otthonát zsákruhák tárolására használja, anélkül, hogy én is belegyeztem volna. Ő csak a szemétszállítási pénzt fizeti a rezsiköltségekből. A többi díjat én és a nővérem fizeti. A házba egyenlőre betudunk járni, de élvezni nem tudjuk a tulajdonunkat. Az lenne a kérdésem, hogy ez esetben milyen jogi lépéseket tehetnék, vagy milyen szakághoz kellene fordulnom.
Köszönettel!
Kedves Szakértő!
Köszönöm a választ megértettem, átiratjuk ez alegjobb.
Köszönettel szép estét
vida gabi
Ha az öröklési szerződés érvényes, az abban megnevezett örököst illeti. Az öröklési szerződés alapján a tulajdonjog csak az örökhagyó halálával száll át, így addig legfeljebb az elidegenítési és terhelési tilalmat lehet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni, ennek elmaradása viszont nem jelenti azt, hogy az öröklési szerződést ne lehetne érvényesíteni.
Tisztelt Szakértők!
Osztatlan, közös helyrajzi számon lévő családi házunk fele anyukám nevén, másik fele az én nevemen van. Jelzáloghitellel terhelt az ingatlan, amiben férjem az adós, anyukám és én adóstársak vagyunk. Anyukám azt szeretné, ha halála után az enyém lenne a ház másik fele. A gond ott kezdődik, hogy az egyik testvérem után az ő két gyereke, valamint a másik testvérem is örökölne, ha nem készül végrendelet. Viszont ez nem jó, mert kötelesrészt sem akar rájuk hagyni.Anyukám jó egészségnek örvend, szellemileg friss, de a jelenleg is folyó (tavaly elhunyt másik testvérem) örökösödési vitákból okulva nem szeretnénk még lehetőséget sem adni arra, hogy megtámadható legyen a kizárólagos öröklésem. Milyen szerződést kell kötnünk, illetve orvosi szakvéleményt is mellékelnünk kellene-e, hogy a későbbiekben ne hivatkozhassanak beszámíthatatlanságra.
Köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02