Szomorú örökös
Nem köteles elfogadni a hagyatéki leltár szerinti értéket.
Milyen okra hivatkozva szeretné megtámadni?
Szomorú örökös
Nem köteles elfogadni a hagyatéki leltár szerinti értéket.
Milyen okra hivatkozva szeretné megtámadni?
Rebarbara36
A lakcím bejelentés nem fog befolyásolni semmit. Viszont ha szükségesek voltak a felújítási munkák, tulajdonosként a költségek arányos viselésére köteles vagy.
Palikaaa
Lehetséges. Viszont ha a nagypapa halt meg előbb, akkor a közös lakást leszámítva minden vagyontárgyon a gyermekei s a nagymama 1/3-1/3 arányban örököltek, a nagymama után viszont ezt az 1/3-ot is az unoka örökölte. Az utolsó közös lakásra az az arány áll, amit írtál. (Más kérdés, hogy a gyerekeknek a mam után a mama teljes hagyatéke után jár a kötelesrész.) Ha a mama halt meg előbb, akkor valóban az az arány áll minden vagyonra, amit írtál.
Deodátó
Ha tehermentesíteni szeretnétek, akkor az mindenképpen fizetendő. Ha meg ti fizetitek ki az örökös helyett, akkor az örökössel szemben lesz követelésetek. Ugyanakkor célszerű lenne az egész előtt megállapodni azzal a másik örökössel, ha meg lehet vele állapodni, hogy kifizetitek a tartozást a részéért. Ha nem állapodtok meg, gyors megoldás nem lesz.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elsőnek a végrendeletet írt nagymama halt meg, aztán a nagypapa.Várom válaszát,
,köszönettel: Pál
treg
Köszönöm a segítséget.
csaknek
Megkérdezed az elhalálozás helye szerinti önkormányzaton, hogy hová került.
Palikaa, hátha még azt is elárulnád, milyen sorrendben haltak el a néhaiak.
Van ez olyan bonyolult, hogy ne lehessen itt, távorvoslással megoldani.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Volt férjem,5 hónappal ezelőtt meghalt.Én válás után elköltöztem,közös,nagykorú fiammal.A volt férjem maradt a közös családi házunkban az élettársával és kiskorú közös gyermekükkel.A fiam szeretné kifizetni,az apai rész másik örökösét,így én és a fiam nevén lenne a családi ház.Rengeteg köztartozást halmoztak fel a házban(1.7mill.ft.)aminek a felét a fiamnak kell kifizetni természetesen.Ez még nem is lenne olyan nagy gond,de a volt férjem hitelt vett fel,saját nevére, az ő ház részére 12.mill.ft.-ot,amiből vettek egy panel lakást,az élettárs nevére,mert nem tudták volna fizetni a családiházzal járó költségeket.Kedves Ügyvéd Úr, az lenne a kérdésem,hogy mi a teendő ha tehermentesíteni akarjuk az ingatlant a banki jelzálogtól? Azt tudjuk,hogy az apai részt az ingatlanból ki kell fizetni,de mi a helyzet a jelzáloggal? Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Szakértők!
Öröklési ügyben kérném a tanácsukat.
Egy öreg házaspárról van szó egy fiú és egy lány közös gyermekkel. A házaspár rendelkezett közös ingatlannal és ingósággal. Sajnos mindketten elhunytak, de a nagymama halála előtt végrendeletet írt melyben az unokáját nevezte meg örököseként. Viszont férje a nagypapa aki szintén már elhunyt halála előtt nem rendelkezett végrendeletben örökösről. Kérdésem az, hogy hogy fog alakulni az öröklés?Az unoka örökli az ingatlan 50%-át a két gyermek pedig 25-25%ban osztoznak az ingatlannal?? És az ingóságot ki örökli?Egyáltalán ez lehetséges, hogy mivel házaspárról volt szó az egyik fél külön végrendelkezhet a közös tulajdonukról?
Válaszát előre is köszönjük.
üdvözlettel: Pál
treg
Koszonom a Valaszat...
Tisztelt ügyvéd úr!
Anyai nagyszüleim ajándékozási szerződésben rám,és a nővéremre hagyták a nagyszülői házat.A kilencvenes évek elején keletkezett a szerződés.Nagyapám elhunyt,nagyanyám pedig Idősek Otthonában él.
Három évvel ezelőtt én még a nagyszülői házban éltem,de elköltöztem a lakcímemet meg nem vátoztattam.
A nővérem ott él,bőviteni akarja a házat,felújitotta a beleegyezésem nélkül,a felújitás évekkel ezelőtt is volt,de arról a nővérem számlákat felmutatni nem tud.arról,hogy most vannak e a felújitásról számlák,nem tudok.
A kérdésem az volna,hogy szeretném az állandó lakcímemet megváltoztatni,és ha megváltoztatom,akkor mennyire lenne ez a hagyatékinál nekem hátrány?
Nem kötnének e bele abba,hogy mivel a lakcimem megváltozott,nincs jogom a házhoz,vagy nem érint e a lakcimváltás úgy,hogy mivel nem ott lakom,nem újitottam fel a házat nem adtam bele pénzt,igy nem kérhetem a ház felének az árát?
Válaszát előre is köszönöm!
Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne:
Honnan lehet megtudni, hogy melyik közjegyzőhöz tatrozik a hagyatéki eljárás?
Előre is köszönöm.
Üdvözletem!
Az én ügyem kicsit bonyolult, de azért megpróbálom érthetően előadni. Édesanyámmal volt egy öröklési szerződés, amely szerződés a hagyatéki eljárás alapja volt. Ez alapján én voltam az egyetlen örökös azzal a meghagyással, hogy édesanyám halálát követően legkésőbb egy évvel az anyai rész egyharmadát ki kell fizetnem az unokájának készpénzben. Ezzel nem is lenne gond, ha ez nem ingatlan lenne, ráadásul annak is csak a 4/5 része az anyai örökség, mert a maradék 1/5 rész mindig is az enyém volt. Azóta folyamatosan próbálkozom a nevezett ingatlan értékesítésével - sikertelenül. Most a családtag követeléssel lépett fel támadólag, hogy fizessek neki 15 napon belül és hiába próbálom lehiggasztani, szinte sikertelen ügy.
Nem beszélve arról, hogy ő ezt a 4/5 rész dolgot nem akarja felfogni, márpedig muszáj lesz neki. Ő azt gondolja, hogy az egész ingatlan édesanyámé volt.
Jeleztem neki, hogy a ház eladása esetén tudok csak fizetni, akkor a polgári jog alapján törvényesen kiszámított késedelmi kamattal együtt megkapja a pénzét. Bonyolítja a helyzetet, hogy ő a mindenkori forgalmi érték alapján akar velem elszámolni, viszont a hagyatéki végzésben forintosítva van az anyai rész értéke, rögzítve ráadásul, hogy a felek megegyeztek ezen összegben, mint az elszámolás alapja.
Egyik kérdésem, hogy követelheti-e ő a mindenkori forgalmi érték alapján történő elszámolást, vagy kénytelen lesz a jogerős hagyatéki végzésben szereplő összeget elfogadni?
Másik kérdésem, hogy az ügyvédje azt állítja, az öröklési szerződés még mindig él szerinte, és az bármikor a hagyatéki végzéssel - ami jogerős immáron 3,5 éve - megtámadható. Ez vajon mennyire fedi a valóságot? Van egy olyan érzésem, hogy a tisztelt ügyvéd úrnak sikerült egy nagy adag tévedést összeszednie és azt közölni velem és ügyfelével egyaránt.
Illene.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A volt férjem 3 hónappal ezelőtt halt meg, 2 közös gyerekünket én nevelem. A válás után élettártsától született egy gyermeke. Kérdésem, hogy a közjegyző megkeresi a gyerekeket, ha az élettársa nem jelzi (ami nagyon valószinű), hogy az ő fián kivül is vannak gyerekek, vagy nekünk kellene ezért szólni?
Előre is köszönöm a válaszát.
A felesége javára nem tudja az öröklést visszautasítani, mert a felesége nem törvényes örökös. HA visszautasítja, akkor az ő részét is a nővére örökli. A feleségének legfeljebb ajándékozni tudja az elfogadott örökrészt, ami egyértelműen fedezetelvonó ügylet. Megjegyzem, szerintam az öröklés visszautasítása is az volna.
A nővér az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Teljesen mindegy, mit örököl meg, ha az osztályos egyezség szerint a kocsi az övé, akkor is felel a hagyatéki tartzásokért a kocsival. Aztán természetesen a tőle végrehajtott összeget meg követelheti a tesvérétől.
Jo estet vagy sziasztok... Uj vagyok itt ... es tanacsra lenne szuksegem..
Segítséget szeretnek kérni… egy barátomnak kellene tanács… leírnám a tényállást röviden:
A barátomnak decemberben elhunyt az édesapja hirtelen váratlanul…édesanyja már több mint 3 éve halt meg…. a kérdések az örökléssel kapcsolatosak lennének..
A hagyaték tárgyát képezi egy ingatlan, amely az előző hagyatéki eljárás alkalmával 10 millió forintra lett felbecsülve,(tulajdoni lapját mellékleten megküldöm) a benne lévő ingóságok, és egy személygépkocsi (amely tehermentes).
Sajnos az ingatlanon több jelzáloghitel is be van jegyezve.... a hiteleket a barátom vett fel, de a szülei adóstársak voltak..:( A hiteleket 2011 őszén mondta fel a bank. Évek óta nincsenek törlesztve.
A srác ellen több végrehajtás van folyamatban…. van egy ingatlana, amelyen több vh jog van bejegyezve.. NAV os es egyéb VH miatt…
A barátom édesapjának volt egy OTP nél felvett hitele, személyi kölcsön, amelyhez tartozott egy hitelkártya szerződés is (azt hogy ehhez volt e biztosításuk meg nem tudjuk). A személyi kölcsönből van még hátra kb. 830 ezer Ft.. a hitelkártyához nem volt nyúlva... Ugyanakkor a lakossági folyószámláján is mintha úgy látnánk hogy 640 ezer Ft. felhasznált keret van.
A barátomnak van egy nővére.
A kérdések a következők:
A fenti adósságból milyen tételeket követelhetnek örökösöktől… és milyen formában?
A barátom, ha lemond a felesége javára az örökrészéről, mi követelhető a feleségétől? És hogy ez a lemondás vagyonkimentésnek minősül-e a barátom szempontjából a jelenleg folyamatban lévő végrehajtások ügyében?
A nővérétől mely adósságokat követelhetik… és milyen formában ( munkabér letiltás stb..)?
Lehet- e pld úgy egyezkedni, hogy a testvér csak a szgkocsit örökölné….másra nem tartana igényt… ? A barátom meg lemond mindenről a felesége javára…?
Segítséget elore is koszonom...
Kedves ObudaFan!
Köszönöm szépen, így már minden egyértelmű:)
A hagyatéki eljárás fejezetben is írtam egy kérdést, a közjegyző kapcsán, megtennéd, hogy ha tudsz, arra is válaszolsz?
Kösziiiiii :)
Az öröklés után nem kell szja-t fizetni. A ház után is azért kell, mert eladod. Bankszámlapénzt meg nyilván nem adsz el.
Arra gondoltam, hogy miután készpénzt is öröklök, ezen összeg után is kell 16%-os jövedelemadót fizetni?
Mármint mi? A bankszámlapénzt szeretnétek eladni?
Kedves Óbudafan!
Köszönöm a gyors választ!
Még valami: az örökölt, bankszámlán elhelyezett összegre öröklésére is ez vonatkozik?
Heki65
Az eladási ár és a hagyatéki leltár szerinti érték különbségének 16%-át.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02