Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.04. 09:35

Az örökös az örökhagyó tartozásaiért első sorban az örökség tárgyaival, másodsorban az örökség erejéig felel. A többi már mondtam.

drbjozsef # 2020.01.04. 11:09

yesss,

  1. Az örökösök jogutódként adósokká váltak, érinti őket a fizetési kötelezettség. És nem, nem "logikus", hogy ő fizesse, ha ketten voltak adósok akkor főszabály szerint egyenlően oszlik meg közöttük a fizetési kötelezettség, vagyis a felét az örökösöknek kellene fizetnie. Sőt, ha a túlélő tulajdonostárs fizette eddig egyedül, akkor akár követelése is lehet felétek (gyk. tartozott neki az elhunyt, amit szintén örököltetek)
  2. Nem reális esélye nem áll fennt, hanem szinte biztos, hogy KHR listára kerültök ti is, ha nem fizetitek a tartozást. Az örökség elfogadásával jogutóddá váltok a szerződésben, nem kell külön szerződést kötni a bankkal.
  3. Ahogy az ügyvéd úr írta : naná. Mármint új szerződésre nincs szükség, a régi alapján felszólít, és eljárást indít ha kell.
  4. lásd előző mondat.
  5. Nem teljesen. Utólag nem jár használati díj, ha nem előzte meg felszólítás. Vagyis fel kell szólítani arra, hogy tegye lehetővé a tulajdonrészetek használatát a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó passzusai szerint. Ha ezt megtagadja, akkor kérhető tőle használati díj. INNENTŐL számítva jó esélyik vannak, megítélheti a bírósg, de ez sem automatikus sok minden függ a körülményektől is.
  6. Mint általános jogutódtól persze, mindenféle tartozást követelhet, nem csak a bank, hanem bárki, magánszemély is. Hogy hogyan? Hát kéri levélben mondjuk. Aztán ha vita van majd a bíróság eldönti.
  7. Ez megállapodás kérdése, de mind jogutód, elvileg a szerződés szerint kell fizetni. Ami ugye normál esetben eleve részleteket jelent egy hitelnél. Azért, mert az adós meghalt, még nem válik automatikusan egy összegben esedékessé az egész hátralévő tartozás. Csak akkor, ha az örökös(ök) nem fizet(nek) szerződésszerűen.
  8. Igen, végrehajtást indítanak. Annyiban rugalmasak, hogy részletfizetés kérhető, és ha belátható időn belül térül meg a tartozás, meg is engedik. Nekik se jó a végrehajtás feltétlenül, de ha nincs megegyezés, csak az marad. És ne felejtsd el : a végrehajtás nem az ingatlan ellen indul, hanem az adós ellen. Nem biztos, hogy az örökölt ingatlant hajtják végre, hanem a fizetésedet tiltják, vagy a bankszámládat inkasszózzák. Legalábbis előfordulhat, mert főszabály szerint, ahogy az ügyvéd úr is írta, az örökség tárgyaival felelsz elsősorban, tehát az örökölt ingatlannal. De bénázással könnyen ráfuthat a végrehajtás a saját vagyonodra is.

Hogy milyen gond lehet az alkoholista lakó miatt? Hát ez már nem jogi kérdés, de sokminden, ami a jogot is érintheti. Lakásmaffia, egyéb tartozások, eladja a részét, beköltöztet idegeneket, nem fizeti a közüzemi számlákat, satöbbi.

Érdemes megegyezni. Az minden eljárásnál jobb. Lehetőleg szerződésben, mert idővel változhatnak a körülmények, változhatnak az emberek...

Kalkulator # 2020.01.04. 12:30

Sziasztok!
Külföldi pénz örökséggel kapcsolatban lenne kérdésem.
Olyan valutában lévő pénz, amit már az intézkedő bank elhelyezett egy számomra megnyitott számlára, hozzáférési adatokkal, ez esetben milyen terhei,bejelentési kötelezettségeim vannak?

drbjozsef # 2020.01.04. 20:12

Kalkulator,

Nekem úgy rémlik, másik topikban kaptál választ... de ismétlés a tudás unokája, vagy mi.

Öröklés esetén az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényben meghatározott módon öröklési illetéket kell fizetni. Az öröklési illetékkötelezettség az örökhagyó halála napján keletkezik. Az öröklési illetékkötelezettség magyar állampolgár által örökölt, külföldön levő ingóhagyatékra, valamint a külföldi hagyatékba tartozó vagyoni értékű jogra kiterjed abban az esetben, ha a hagyaték helye szerinti államban öröklési illetéket vagy ennek megfelelő adót nem kell fizetni. A külföldön történt illeték- vagy adófizetés tényének bizonyítása az örököst terheli.

yesss # 2020.01.05. 15:46

Kedves drbjozsef,

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Sajnos ez nem túl jó hír az örökösök számára. Nem kizárt, hogy érdemes visszautasítaniuk az örökséget (annak ellenére, hogy jelenleg a mérleg az ingatlan ára miatt pozitív), mert sok kellemetlenség lehet belőle. BKK széljegy már pár éve van a tul lapon, nem tudni, hogy miért, ki a felelős érte, mindenesetre feltételezhető, hogy azóta sem fizettek. Az elhunyt után ezen felül némi adósság az örökség.

Két kérdésem maradt:

  1. BKK-t érdemes megkeresni a fent leírtak tükrében?
  2. "Érdemes megegyezni. Az minden eljárásnál jobb. Lehetőleg szerződésben, mert idővel változhatnak a körülmények, változhatnak az emberek..." - ezt írtad, kérlek fejtsd ki mire gondolsz!

    Az úriember pl. bolond lenne önként eladni a részét. Hisz nem nagyon lenne hova mennie, az örökösök pedig nem tudnák őt most kifizetni, nem is beszélve arról, hogy az ő jövendőbeli örököseivel kitolnának, mivel az a pénz várhatóan elúszna. Alá lehetne íratni vele egy olyan papírt, hogy pl. nem idegenítheti el a saját részét, vagy, hogy vállalja a kölcsön megfizetését, annak fejében, hogy az örökösök nem formálnak igényt "használati díjra", sem a "helyre", ami jog szerint megilleti - de attól tartok ez édes kevés lenne a banknak, aki az örökösöktől kérné a pénzt, amennyiben adóstársak, s picit sem érdekelné az ügyvéd előtt aláírt szerződés. Attól tartok azonban, hogy az úriember szellemi állapota már pillanatnyilag sem teszi lehetővé az értelmes beszédet.

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Üdvözlettel,
Tamás

drbjozsef # 2020.01.05. 17:16

yesss,

BKK széljegy már pár éve van a tul lapon, nem tudni, hogy miért, ki a felelős érte,

Biztos tudni. A végrehajtási jogot ugyanis az adós tulajdonrészére jegyzik be. Nézd meg jobban.

Fentiek tükrében? Itt fent az én hozzászólásom van...:)
Minek fordulnál a bkkhoz, ha még azt sem tudod ki tartozik, mivel, és miért?

Alá lehetne íratni vele egy olyan papírt, hogy pl. nem idegenítheti el a saját részét
Nem, ilyet nem.

vagy, hogy vállalja a kölcsön megfizetését, annak fejében, hogy az örökösök nem formálnak igényt "használati díjra", sem a "helyre", ami jog szerint megilleti
Ilyet lehet, csak hát mi lenne a biztosíték, hogy betartja? A nagy semmi.

- de attól tartok ez édes kevés lenne a banknak, aki az örökösöktől kérné a pénzt, amennyiben adóstársak, s picit sem érdekelné az ügyvéd előtt aláírt szerződés.
Egészen biztosan nem érdekelné. A ti szerződésetek egymás között nyilván nem vonatkozik harmadik félre, pláne olyanra, aki felé már évek óta élő szerződés van.

Attól tartok azonban, hogy az úriember szellemi állapota már pillanatnyilag sem teszi lehetővé az értelmes beszédet.
Pech. Akkor csak annyit tehettek, hogy figyeltek a hitelre, nyomon követitek, hogy fizeti-e. Ha nem, akkor fizessétek ti, dokumentálva, ha egyszer meghal, és esetleg ez az ingatlanfél még a nevén lesz, akkor követelhetitek az örököseitől a túlfizetéseteket. Ha nem, akkor buktátok.

Vagy visszautasítjátok az örökséget. Ha most még több millióval pozitív, akkor megpróbálhatjátok, hogy nem utasítjátok vissza, és rögtön eladjátok a részeteket valakinek, aki megveszi lakottan is, nyilván nyomott áron, aztán bajlódjon ő a lakóval.

yesss # 2020.01.05. 17:48

drbjozsef,

BKK: nyilván pótdíj és annak járulékai. És tökéletesen igazad van. Abban a tévhitben éltem, hogy a bejegyzés, a teljes ingatlanra vonatkozik, de utánanézve egyértelműen beazonosítható, hogy kinek a tulajdoni hányadára jegyezték be, az "Utalás:" címszó alatt szerepel. Elnézést a járatlanságomért és köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem.

"A fentiek tükrében": úgy értettem, hogy azok alapján amit leírtál, s amit idéztem is Tőled. Nyilván azért lett volna érdemes a BKK-hoz fordulni, hogy megtudják az örökösök, hogy milyen összegű tartozásról van szó, azt kin követelik (az örökhagyón vagy az alkoholista tulajdonoson). Természetesen az alkoholista nyert, így ez a probléma megoldva.

Az ingatlan értéke miatt jelenleg biztosan pozitív több millióval. Köszönöm a tippet, ezt megpróbáljuk, bár azt gondolom nem lesz egyszerű ilyen vevőt találni, annak ellenére sem, hogy rossz az úr egészségi állapota.

KÖSZÖNÖM!

Tamás

Sündör # 2020.01.07. 20:24

Szeretnék segítséget kérni!

Adott egy ingatlan, aminek édesanyám az 1/1 tulajdonosa.
Édesanyámnak két gyermeke született: én és a húgom.
Nekem van egy nagykorú fiam.

Édesanyámnak már csak hetei vannak hátra, hamarosan öröklünk. Azt tudom, hogy az örökség 1/2 része az enyém lenne, 1/2 része húgomé lenne, de én azt szeretném, hogy a teljes örökség a húgomé legyen.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan érjem el, hogy a teljes örökség a húgomé legyen?
Elég az, ha a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző előtt én visszautasítom az 1/2 örökrészem? Akkor rögtön húgomé lesz 1/1 az örökség?
Vagy, ha az én visszautasításom következtében fiam lenne helyettem az örökös, akkor ő is utasítsa vissza az 1/2 örökrészét? Akkor így - két visszautasítás után - végre a húgomé lesz 1/1 az örökség?

Ja, és húgomnak kell valami illetéket fizetnie?

kistota21 # 2020.01.07. 22:33

Tisztelt ügyvéd úr!

Egy kis jogi felvilágosítással kapcsolatban fordulok önhöz, mivel jelen esetben tanácstalan vagyok és több kérdés is felmerül bennem. A történet a következő.

Családtagom ezelőtt 8 évvel elhumyt, makd utólag kiderult, hogy több tartozást is hagyott maga után. Sajnos a hagyatéki tárgyalás idején ezekkel a tartozasokkal sem én, sem a másik örökös nem voltunk tisztában, illetve mindketten fiatalkorúak voltunk.
A behajtó cég egy peres eljárást kezdeményezett. Én és a másik örökös is ekkor tduta meg azt, hogy milyen jellegű tartozásunk keletkezett immáron nekünk. Egy személyi kölcsön, mely mostanra a kamatokkal együtt 8 millió ft körüli összeg lett. Sajnos elévülésre nem tudunk hivatkozni, mert mint kiderult a bank korábban folytatott levelezést az elhunyt házastársával, aki jelen esetben az örökös édesanyja. Arról korábban is volt tudomásunk nekünk örökösöknek, hogy egy hitelt öröklünk, de erről a tartozásról nem. Jelen állás szerint, a végrehajtó által a bíróságon követelt összeg és a korábban örökölt tartozás, már jelentősen meghaladja az örökség értékét.
A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy van e valamilyen jogi hivatkozás esetlegesen arra, hogy ebből a helyzetből hogyan tudnánk úgy kikerülni, hogy ezt a hitelt ne kapjuk meg. Másik kérdésem, hogy ilyen esetben maga az alap hitel vagy a kamatos kamatokkal felszámolt hitelt a mérvadó összeg atekintetben, hogy tudomásom szerint a tartozások összege nem haladhatja meg az örökség értékét. Jelen esetben az örökség értéke 12 millió ft, az örökölt tartozás 8 millió ft. Ez a hitel 1,7 millió ft, de a mai napra 8 millió ft. Így már jelentősen túl lépünk az örökség értékén.
Utolsó kérdésem az lenne, hogy az ilyen úton megörökölt személyi kölcsön, nem fizetés esetén milyen módon hajtható be az örökösökön. Ha jól tudom, csak az örökség erejéig felelünk a tartozásokért, saját vagyonunkkal nem. Továbbá, egy olyan személyi kölcsön amelyben nem volt kezes és fedezet sem, azzal behajtáskor terhelhetik e az örökölt ingatlant, illetve a volt házastárson követelhetik e?

Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.01.08. 05:38

kistota21,

Ptk.
7:96.§ (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
7:97.§(1) Az örököstársak a közös hagyatéki tartozásokért mind a hagyatéki osztály előtt, mind azt követően egyetemlegesen felelnek.

Azt mondjuk nem értem, miért lépett jelentősen túl az örökség értékén a hitel. Ha a hagyatéki vagyon 12 millió, a tartozás meg 8, akkor az még messze nem lépte túl. A 12 millió értékig helyt kell állnia az örökösöknek az örökhagyó tartozásaiért. Ha úgy érted, hogy a 12 millió jelentős részét már kifizettétek más, előbb ismert tartozásra, akkor csak annyit kell fizetned ebből, amíg a 12 milliót el nem éritek. Többet elvileg nem.

Annyit követelhet a hagyatéki hitelező, amennyi a szerződés szerint neki jár. Ha az örökhagyó - elhunyta után az örökösei - nem fizették szerződésszerűen a hitelt, akkor jár rá a késedelmi kamat, és a behajtás esetleges költségei, vagyis a 8millió.

Milyen módon hajtható be? Bárhogy, és bármelyik örököstől (az egyetemleges felelősség miatt). Végrehajtási eljárást indítanak, és ha megvannak a hagyaték tárgyai, akkor azt felajánlhatjátok, ha nincs, fizetni kell, ha nem fizettek, akkor a saját vagyonotokból (fizetésből letiltás, bankszámla inkasszó, ingó vagy ingatlan árverés) végrehajtják.

A volt házastárson akkor követelhetik, ha ő is örökös volt.

kistota21 # 2020.01.08. 08:31

drbjozsef

Köszönöm a válaszát.
Korábban nem f9galmaztam egyértelműen a tartozás összegével kapcsolatban.

A hagyatéki tárgyalás 2011ben történt, ekkor az örökölt ingóságok 12 millió ft értékűek. Akkor örököltünk 8 millió ft tartozást + a kamatokat, ami mára 17 millió ft. A fizetésből 33%-ot vonnak, de a tartozás egyre magasabb. De ezzel a hitellel tisztában voltunk, ez be is került a hagyatékba.
Viszont volt egyéb tartozás, amiről tudomásunk nem volt, a hagyatékba sem került bele. Ezzel a hitellel kapcsolatban keresett meg minket idén a bíróság, mivel a hitelintézet perre vitte az ügyet. Az elévülés idő nem telt még el sajnos. Ez a hitel 1,7 millió ft volt, de mostanra 8 millió, amit a hitelintézet követel. Így a két hitel összege kamatokkal 25 millió ft körüli összeg. Ha az alaphitelt nézzük akkor 9,7 millió ft körüli összeg.
Kamatok nélkül a fizetésre nem is lett volna lehetőségünk, mivel az öröklés idején mindkét örökös fiatalkorú volt, keresettel nem rendelkezett.

Jelen esetben a két hitel alapösszegét kell néznünk, vagy a kamatos kamatokkal létrejött összeget? Mert az alap összeg ugye nem haladja meg az örökség értékét, kamatokkal viszont kétszerese.

ObudaFan # 2020.01.09. 13:21

Sündör

Neked és a fiadnak is vissza kell utasítani.
Egyenesági rokonok között nincs öröklési illeték, márpedig húgod az örökhagyó egyenesági rokona.

ObudaFan # 2020.01.09. 13:23

kistota21

Ha tartoztok, akkor kamattartozás is van. De itt annak ellenére, amit írsz, az elévülésben mégis lehet, hogy érdemes lenne gondolkozni.

drbjozsef # 2020.01.09. 14:46

Sündör,

Ha a fiad is és te is visszautasítjátok az öröklést (apropó, fiad nagykorú? Ha nem, akkor nemigen fog menni, a gyámhivatal nem engedi), hogy ez a hagyatéki végzésbe így is kerüljön. Ebben az esetben nem kell a húgodnak fizetnie illetéket.

Ha "lemondtok róla a javára" vagy ilyesmit mondanátok, akkor az jogilag ajándékozásnak minősül, így is kezeli a közjegyző, és a testvéred 9% illetéket fizetne lakóingatlan után, és 18%-ot minden más után.

Esetleg még egy lehetőség : ha van a hagyatékban több ingóság, akkor akár osztályos egyezséget is köthettek a közjegyző előtt. Ennek keretében tetszőlegesen oszthatjátok meg illetékmentesen egymás között a hagyatékot azzal a feltétellel, hogy mindkettőtöknek örökölnie kell valamit. Esetedben ez lehet egy kisebb értékű ingóság, vagy valamennyi készpénz, minden más a húgodnak mehet.

ObudaFan # 2020.01.10. 11:05

Írta, hogy nagykorú, tehát a megoldás egyszerű.

drbjozsef # 2020.01.10. 12:47

Bocsánat, jogos, tényleg.

Tallér # 2020.01.12. 18:56

Tisztelt fórumtagok

Hol tudnék utánanézni hogy élettársi kapcsolat esetén milyen öröklési jogok illetik meg a megözvegyült élettársat?

Egy ismerősömnek akarok segíteni.
Bejegyzett vagy nem bejegyzett élettársi öröklés érdekel hagyaték tárgyát illetően

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.12. 19:17

Ezt nem kell nézegetned. Az élettárs nem örökös.

Tallér # 2020.01.12. 19:55

Ugyan mi alapján nem?Akarhol nezem mindenhol azt olvasom hogy igen

Grave7 # 2020.01.12. 23:04

@Tallér: A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:55-74. §§-ban is nézted? Csak mert nem az „Akarhol nezem mindenhol azt olvasom” számít, hanem a törvény - itt pedig nem szerepel élettárs.

Megjegyzem, bejegyzett élettársi kapcsolatot azonos nemű személyek köthetnek.

oligaliga # 2020.01.13. 04:47

Tallér

A bejegyzett élettárs ugyanúgy örököl, mint a házastárs. Csakhogy - ahogy Grave7 írja - ilyen kapcsolatot csak azonos nemű személyek köthetnek.

drbjozsef # 2020.01.13. 11:50

Tallér,

Amire te gondolsz (már ha nem azonos nemű párról beszélünk), az a regisztrált élettársi kapcsolat. De sem ez, sem a "sima" élettárs nem örököl.

Viszont, érdemes tudni, hogy az élettársnak lehet megtérítési igénye az örökösöktől. Az élettársi közös vagyon hasonlóan működik, mint a házastársi közös vagyon (de néhány fontos részletszabályban más), ezért ha az elhunyt fél nevén voltak vagyontárgyak, ingatlan(ok), amelyek az élettársi közös vagyonba tartozhatnak, akkor ott esetleg lehet keresnivaló.

Tallér # 2020.01.15. 19:42

@drbjózsef

18 év élettársi(nő+ferfi) kapcsolatban vettek közösen egy lakást.Az elhunyt nevén van a lakás.Az elhunytnak van egy lánya és egy fia örökösök.A fiú örökös ki akarja túrni a megözvegyült éllettársat a lakásból,a nagy gond az hogy a hagyaték tárgyát képező lakásra 2 fiú gyermek is be van jelentve ( nem közös)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.15. 21:51

Ezzel kellett volna kezdeni. És nem az öröklés rovatban. Sürgősen keressen meg egy ügyvédet.

Ivish # 2020.01.17. 15:32

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy meghalt a nagybátyám, akinek soha nem volt felesége és gyermeke sincs, szülei is meghaltak, illetve egyetlen tesvére is meghalt az én édesanyám, csak unokatestvérei vannak illetve az ő szüleik. A kérdésem az lenne hogy ki örököl utána? Az unokatestvérei és szüleik is? Előre is köszönöm.