Tisztelt jogi Szakértők!
Apai ágon féltestvéremet 2011. augusztus hónapban családi veszekedés közben a férje meggyilkolta. Elhunyt féltestvérem hagyatéki ügyében eljáró közjegyző helyettes mai napon kézhez vett megkeresésében arról tájékoztatott, hogy a hagyatéki leltár adatai szerint törvényes örököse, a házastársa, aki a féltestvérem meggyilkolásának gyanújával előzetes letartoztatásban van. A Pest Megyei Rendőr- főkapitányság a közjegyző helyettesnek hivatalosan megerősítette, a büntetőeljárás folyamatban létét és vádemelés megtörténtét
Tekintettel arra, - szólt a tájékoztatás – hogy a hagyatéki leltár adatai szerint örökös kiesése esetén én, mint az örökhagyó féltestvére lennék jogosult az öröklésre, felhívnak, hogy a megkeresés kézhezvételétől számított 15 napon belül teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozzak arra vonatkozóan, hogy kívánok-e örökös érdemtelenségére és így az öröklésből való kiesésére hivatkozni?
Kérdésem: Köteles vagyok-e nyilatkozni, illetve ha megteszem, az rám nézve milyen - az előttem ma még ismeretlen tartalmú hagyatékra vonatkozó -kötelezettségekkel jár? Logikusan, amíg a jogerős ítélet meg nem születik, nem vagyok örökös, így nem igazán értem, miért lenne szükséges arról nyilatkoznom, hogy majdan hivatkozni akarok-e az örökös érdemtelenségére, így az öröklésből való kiesésére? Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel Dezsilia