Öröklés


noname56 # 2012.04.28. 20:11

Barátaink idős emberek, gyermekük nincs. Kell-e végrendeletet készíttetniük, hogy egyikük halála esetén a másik legyen a kizárólagos örökös?
Mindkettőnek vannak testvérei, és azoknak családjuk, és azt szeretnének, hogy a túlélő szabadon rendelkezzen a kis házzal, és ha akar bemehessen szoc.otthonba, de ha a felét örökli az oldalági rokonság akkor a fél ház kevés a beugróhoz.

A végrendelet ebben az esetben megoldás , És mi van a köteles résszel ?

ObudaFan # 2012.04.27. 12:31

A legegyszerűbb az lenne, ha a testvérek írásban bejelentkeznének örökösnek a közjegyzőnél.

beegess # 2012.04.27. 06:19

Köszönöm szépen a megerősítést. Azt szeretném még kérdezni, hogy mint testvéreket a hagyatéki tárgyalásra idézik? Illetve hogyan kell hivatkozni az ági vagyonra? Mit kell tenni? Úgy gondolom, hogy az özvegy szeretné mellőzni a testvéreket! Megteheti?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 14:02

Azzal a kiegészítéssel, hogy az ági jellegre kifejezetten hivatkozni kell, a közjegyző hivatalból nem vizsgálja.

ObudaFan # 2012.04.26. 13:59

Az az örökölt vagyontárgy ági vagyon, a testvérek öröklik.

beegess # 2012.04.26. 11:21

TFórum!
A következő problémában kérem a tanácsaikat: 3 testvérből 1 testvér elhunyt, az elhunytnak nincs más rokona mint a felesége és a két testvére. A feleség mindenre igényt tart, azonban a 3 testvérnek van közös tulajdonában (volt) egy szülőktől örökölt kertes családi ház és 1 ha termőföld. A kérdésem az, hogy mire tarthat igényt a két testvér?
Valamint az egyik testvér fizette ki a szülői házat terhelő hitelt, valamint ő fizeti 15 éve a biztosítást, az áram, víz és gáz rendelkezésre állást, illetve a helyi adót is. Akár a hagyatéki eljárás során tehet valamit a testvér, vagyis hogyan juthat a pénzéhez?
Nagyon köszönöm előre is!

ObudaFan # 2012.04.25. 19:52

Azt gondolom te is érzed, hogy e néhány kiragadott adat alapján még hozzávetőleges válasz sem adható.

nzuzza # 2012.04.25. 11:21

T.Fórum! Hagyatékiperben másodszor adta vissza a bíróság a keresetlevelet hiánypótlásra a felperesnek,továbbá kérdőre vonták:"mi az oka annak,hogy peres eljáráshoz folyamodik,mikor nemperes eljárást is inditott párhuzamosan ugyanarról a végrendeletről?"Válaszukban kifejtették a felperesek, hogy ily módon akarják zároltatni a hagyatékot a bírósággal, mert a bűntetőeljárásuk /hamisitott végrendelet/ elhúzódása miatt a közjegyző felfüggesztette a megismételt hagyatéki eljárás megengedhetőségéről való döntéshozatalt... Ráadásul a nyomozóhatóság lefoglalta azt a végrendeletet, melyet bizonyitásnak szánt a felperes "jogai érvényesitéséhez", a kényszerintézkedésről készült jegyzőkönyv is már a másodfokú /megyei/ bíróság birtokában van. Nem rosszhiszemű már a pervitele a felperesnek? Mit fog lépni most a bíróság, meddig lesz türelme,mielőtt elutasitaná felpereséket? Köszi válaszát: Nagy István

ObudaFan # 2012.04.24. 08:46

Illetéket a vagyonszerzésért kellhet fizetni, de ennél az értéknél ez sok. Látni kellene ezt a "levelet".

Nnika # 2012.04.23. 20:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Igen szövevényes ügyben kérném tanácsát.
1998-ban vettem egy lakást, egy idős nénitől(1,75M), amit egy év után minden gond nélkül eladtam. 2004-ben!!!! levelet kaptam, hogy küldjem be az igazolást, hogy a teljes vételár kifizetésre került, addig nem jegyezhetik be a tulajdonjogomat. Erről sajnos nem készítettünk papírt. A tulajdonos és az ügyvéd is elhunyt, hiába kerestem őket. A tulajdonos fia jelen volt a teljes vételár kifizetésénél, tőle kaptam egy nyilatkozatot, hogy a pénzt megkapták. Ez természetesen nem volt elég, azt kérték, bizonyítsam be, hogy a fiú örökös. Hagyatéki tárgyalás viszont nem volt, mert a tulajdonos néni éltében mindenét eladott, hogy gyermekeinek ne kelljen adót fizetniük. Így aztán hagyatéki eljárásra került sor (2006!!!), mivel a néni halálakor - elvileg - még volt hagyaték. A lakást felértékelték (4,4M), majd a közjegyző azt mondta, az a legtisztább, ha én leszek a hagyatéki hitelező, az egész úgyis csak formaság, hiszen tulajdonképpen nincs is hagyaték, nekem ezzel költségem nem lesz. Tavaly (2011!!!) kaptam egy levelet, hogy fizessek be 104ezer forint illetéket, mint hagyatéki hitelező vagyok a 4,4M forintos lakásra. A többszöri telefon és levélváltás sem hozott sikert. Az idén adóvisszatérítést kaptam volna, amiből levonták a 104ezer forintot.
Kérdésem: Hagyatéki hitelezőként az örökösök helyett fizettem be ezt a 104ezer forintot? Ha igen, milyen úton tudom én ezt rajtuk követelni?
Tisztelettel: Nika

ObudaFan # 2012.04.23. 18:36

A póthagyatéki eljárást akkor érdemes kérni, ha viszonylag egyszerűen igazolható, hogy az illető vagyontárgy a hagyaték része. Ha ebben vita van, akkor úgyis pert kell indítani.

frangelico # 2012.04.23. 17:47

Tisztelt Ügyvéd úr!
Köszönöm megtisztelő válaszát. Most újból nekifutok, talán utoljára.

  • mikor "nevelőapám" 1955-ben a család részévé vált, még nem volt divat a házassági szerződés. Mondjam/?/: nem is lett volna értelme, mert egy üres aktatáskával érkezett.
  • én viszont élénken emlékszem nagyszüleim és mártírhalált halt élsportoló nagybácsim hátrahagyott emlékeire, tehát van róla fogalmam, hogy mi is illetne meg édesanyám után.
  • valóban elkövettem a hibát, hogy nem kértem hagyatéki leltározást. Ma már tudom, gyanítanom kellett volna a "turpisságot", amikor a hagyatéki tárgyalásra ügyvéddel jelent meg, úgymond ellenemben, aki a lakás tulajdonosaként, annak eladásából intézeti ellátását finanszíroztam volna.
  • kérdezem tehát nem anyagi, hanem érzelmi "haszonszerzés" céljából: van-e értelme póthagyatéki eljárás kezdeményezésének, az vajon felülírja /felülírhatja/-e a már megkötött "akármilyen" szerződést?

Tisztelettel: Frangelico.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.21. 06:47

01lindy: az örökös csak a hagyaték tárgyaival illetve a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. (Azért ezt elég sokszor leírtuk már itt ahhoz, hogy egy kis böngészéssel meg lehessen találni.)

OFF
Még mindig kbs vagyok.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.21. 06:45

Leszármazó hiányában első soron a házastárs örököl, ha nincs házastársa sem, akkor a szülei egyenlő arányban; a kiesett szülő helyén annak leszármazói. [A többit most nem mondom. :)]

OFF
Itt kbs vagyok.
ON

eta52 # 2012.04.21. 05:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm gyors válaszát! Szeretném azt is meg-

tuni, hogy ki örökölhet utána, mivel saját

gyermeke nincs./édesanya, testvér/

Válaszát előre is köszönöm: eta52


Kedves Veci !

1951 12.22-én születt férfi vagyok 41 év munkaviszonyom van, mikor mehetek nyugdíjba és mi a teend?m ?

01lindy # 2012.04.20. 21:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám még életben van de nagyon beteg és félek, hogy nagy adóságot zúdít a nyakamba esteleg ha bekövetkezik a halála.
Szüleim elváltak lassan 20 éve. Édesanyámmal élek azóta.
Mit tehetnék ez ügy érdekében? le kéne mondjak az öröklésről? milyen úton-módon járjak el ez ügyben?

Válaszát nagyon várom és előre is nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.20. 11:56

Nem.

eta52 # 2012.04.20. 11:41

Tisztelt Fórumozok!

Szerencsére még nem aktuális, de szertnék tisztán

látni! Hugom volt férjének első házasságából szü-

letett gyermeke örökölhet e hugom után? A kérdéses

vagyon nem a volt férjével közösen szerzett, ha-

nem a szüleinktől származó örökségről van szó.

A hugom özvegy, a kislányt nem Ő hanem a saját

édesanyja nevelte fel. Ettől függetlenül a kapcso-

latuk jó.

Válaszukat köszönöm: eta52


Kedves Veci !

1951 12.22-én születt férfi vagyok 41 év munkaviszonyom van, mikor mehetek nyugdíjba és mi a teend?m ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.18. 19:51

Szóban mindkét gyermekem jelezte, hogy lemondana javamra.
Ahhoz tényleg meg kellene várni a nagykorúságot. De a hagyatéki tárgyalás időpontja általában nem kívánságműsor.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.18. 19:49

Frangelico: akárhányszor írod körül, akkor sem fogom tudni, mi az Isten csudája lehet az az állítólagos szerződés, így aztán azt se lehet megmondani, hogy milyen jogkövetkezmények kiváltásra alkalmas, milyenekre nem.

Mindenesetre a haszonélvező nem idegenítheti el a haszonélvezetével terhelt dolgok, mert nincs rendelkezési joga. A konkrét esetben azonban - ha jól értem - egyúttal tulajdonostárs is. Persze, így sem idegenítheti el a dolgokat, csak a saját tulajdoni hányadát, és arra is elővásárlási jogod van. Csakhogy ha nem készült hagyatéki leltár, akkor magad sem tudod, hogy mid van, bizonyítani meg végképp nem tudod.

fmatea # 2012.04.18. 17:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem 2011. 08.25.-én hunyt el, egy kiskorú és egy nagykorú gyermekünk van. A hagyatéki tárgyalást 2012. május 15 -re tűzték ki. Kisebbik gyermekem 2012 június 01.-én tölti be 18. életévét.
Kérdéseim:

  • Egyszerűsítené-e az eljárást és a további ügyintézést, ha már mindkét gyermek nagykorú lenne?

Ha igen, lehet-e kérni, és milyen indokkal a tárgyalás későbbi időpontra való kitűzését?

  • van egy hitellel terhelt autónk, ami a férjem nevén volt. Úgy tudom, hogy nagykorú gyermekem lemondhat javamra a tulajdonjogáról, a kiskorú megteheti-e ezt, vagy csak nagykorúvá válásakor? Von-e ez maga után újabb tárgyalást, illetéket stb.? Szóban mindkét gyermekem jelezte, hogy lemondana javamra.

Válaszát előre is köszönöm

frangelico # 2012.04.18. 17:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm segítőkész válaszát.
Akkor most nagyon leegyszerűsítve:

  • édesanyám elhunyt
  • nevelőapám haszonélvezeti jogon a lakásomban lakik
  • kitenni sohasem szándékoztam, mi több a lakás eladásából intézeti elhelyezését is felkínáltam /mindhiába/
  • édesanyám holmijait /személyes hagyatékát/ nem akartam elhozni özvegye /nevelőapám/ elhunyta előtt
  • a család ajánlása ellenére azonban, kötött egy - számunkra valóban ismeretlen tartalmú - szerződést, melynek lényegére abból következtetünk, hogy a másik "szerződő fél" kijelentése szerint a lakásból most már semmit sem lehet elhozni.
  • mindezekután köteles vagyok-e eltűrni a hagyaték feletti egyoldalú rendelkezést, megismerhetem-e a feltehetően számomra hátrányos szerződési feltételeket és van-e módom jogorvoslatra???

Megtisztelő válaszát köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.18. 16:25

Frangelico!

  • Főszabályként az ingatlanokat és a nyilvántartott illetve az illetékköteles értéket elérő ingóságokat kell leltározni.
  • A leltárnak nem sok köze van az örökösök tulajdonjogához.
  • Ugye, viccelsz? "Ismeretlen tartalmú szerződésről" mondjuk meg, hogy jogszerű-e?
  • Ezt a kérdést sem értem. Persze, nyilván én vagyok a hülye.
Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.18. 16:22

Azt szeretném kérdezni, hogy a nem örökhagyó által írt magánvégrendelet érvénytelen-e, ha azt csak az azt készítő meghatalmazott ügyvéd és egy másik tanú írta alá?

Az már két tanú. Mi a probléma? Vagy valami tiltja, hogy ügyvéd tanú legyen?

frangelico # 2012.04.18. 15:56

Tisztelt Tanácsadók!
2012.04.02.17,30-kori kérdésemre adott válaszaikat - kissé megkésve ugyan - köszönöm./részletek ott/
Kérdéseim az üggyel kapcsolatban:

  • hagyatéki szempontból milyen vagyontárgy esik leltározási kötelezettség alá????
  • a hagyatéki tárgyaláson tett azon kijelentésem, miszerint: "egyéb vagyontárgy leltározását nem kérem" jelenti-e azt, hogy lemondtam, visszautasítottam édesanyám örökségét, nem tartok igényt "holmijaira", nekem kedves emléktárgyaira, családi relikviákra???
  • jogszerű-e az az ismeretlen tartalmú szerződés, amit nevelőapám kötött a lakásban maradt, és haláláig elhozni, eladni nem szándékozott, édesanyám hagyatékát is képező ingóságokra kötött???
  • van-e reményem arra, hogy jogi úton megoldást találjak és édesanyám öröksége ne idegen kezekbe kerüljön????

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat, segítségüket.