Öröklés

zappee # 2012.07.03. 14:25

T. Szakértők

Végrendelet készítéséhez szeretnék tanácsot kérni.

4 éve elváltam, előző házasságomban született egy lány gyermekem. Ő most 7 éves. Sajnos a volt feleségemmel és a lányommal megromlott a kapcsolatom, a válás óta nem tartjuk a kapcsolatot.

Szeretnék úgy végrendelkezni, hogy halálom esetén szüleim vagy testvérem örökölje az ingatlanom és a vagyontárgyaimat. Lányomat szeretném kizárni az örökösödésből és a kötelesrész örökléséből is.

Mire kell hivatkozni a végrendeletbe ahhoz, hogy azzal elérjem célomat?

Válaszukat előre is köszönöm.

Summoning88 # 2012.07.03. 11:19

Tisztelt fórumozók!

Örökösödési ügyben szeretnék tanácsot kérni.
Édesanyám fivére elhunyt és örökül hagyott egy 9 millió Ft-ra értékelt ingatlant 20 millió Ft-os jelzáloghitellel. Én, édesanyám és két nővérem visszautasítottuk a hagyatéki tárgyaláson az örökséget.

Viszont a közjegyző helyettese, aki a tárgyalást vezette azt mondta, hogy Illés Zsuzsanna kiskorú kisfia (11 éves) nevében - nővérem, aki az ő törvényes gyámja nem utasíthatja vissza kisfia nevében az örökséget, még a gyámhivatal beleegyezése ellenére sem! Kértem, hogy mutassa meg a törvénykönyvben az ide vonatkozó pontot, hisz a fórumon olvastam korábban, hogy a gyermek nevében is visszautasítható lenne az örökség.

A hölgy aláhúzta és elém rakta a törvénykönyv nyomtatott kivonatában szereplő következő részt:

1959. IV. törvény
"Ptk.13/A. § (1) A kiskorú még a gyámhatóság jóváhagyásával sem tehet érvényesen olyan jognyilatkozatot, amellyel ajándékoz, idegen kötelezettségért megfelelő ellenérték nélkül felelősséget vállal, vagy amellyel jogokról ellenérték nélkül lemond.”"

Erre azt mondtam neki, hogy de ez a kiskorú jognyilatkozatát tartja érvénytelennek, nem a törvényes képviselője nyilatkozatát (logikusnak találom, hogy mondjuk egy 8 éves gyerek semmilyen nyilatkozatot ne tegyen a gyámja nélkül, és szerintem erről szól ez a pont.)

Ő azzal felelt, hogy nincs igazam, és nem kötelessége velem jogi vitákba bonyolódni, ez nem feladata, hozzunk magunkkal ügyvédet. A tárgyalás így el lett napolva augusztusig. A nővérem fel fogja keresni ez idő alatt a gyámhatóságot, remélem, hogy nem lesznek szabadságon az illetékesek.

Az volna a kérdésem, hogy mit tehetünk ilyen helyzetben? Valóban nem lehet elutasítani a kiskorú nevében az örökséget? Én tévedtem??

Előre is köszönöm a válaszokat!

Gabicsek # 2012.06.26. 06:42

Sőt, ha ezt nyújtották be a közjegyzőnél, hamis tanúzás vétsége is.
Panasz esetén lehet erre hivatkozni, és kérni kell, hogy az iratokat tegyék át a nyomozó ügyészségre. A panaszt felülvizsgáló ügyészség elképzelhető, hogy így helyt is ad a pansznak. Arra kell hivatkozni, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre az ügyben eljárni.
Találkoztam ilyen üggyel, a nyomozás ebben folyt, plusz csalás kísérletében.

ObudaFan # 2012.06.25. 17:53

Ez nem feltétlenül csak okirat-hamisítás, hanem csalás is lehet, annak már lehet a sértettje a törvényes örökös is, aki így feljelentést tehet és elutasítás esetén panasszal élhet.

nzuzza # 2012.06.25. 15:34

T.Óbudafan! Közjegyzői feljelentés alapján nyomozás indult hamis végrend. miatt. Kétlaposból egylaposat "csináltak", a rendőrdég megszűntette a nyomozást a köv. indokkal: előbb tételesen felsorolják hol vannak belejavítások, kikaparások a karaktereknél /oldalszámnál/, továbbá az aláírások az "igazin" hiányoznak az első oldalról,stb. A végső konklúzió mindez dacára: nincs bűncselekmény, mert szóról szóra megegyezik a két végakarat, "csak" egyszer két lapon, másszor egylapon. ......!!! És ezt komolyan gondolják?! Ennyit a közjegyző is látott, nem hülye! Hiszen egy vagyon sorsa múlik ezen az "apróságon".Szerintem is okirathamisitás történt, hisz így megreparálva /az üres első oldalra nyomtatták ki a végrendeletet/ ellentétes joghatást vált ki az alaki forma. Ráadásul a favorv testamenti elv alaki hibás végrendelet esetében nem alkalmazható. a közjegyző,mint feljelentő és tanú megkapta eme határozatot, vajon mit kell most lépni? Köszi válaszát: N.Z.

ObudaFan # 2012.06.20. 05:52

A perköltség mértéke nagyban függ a pertárgy értékétől.

mentaldr. # 2012.06.20. 05:43

" Édesapám egy hete elhunyt"
"én az a tanú vagyok, aki előző nap látta."

Akkor ki vagy Te?

ObudaFan # 2012.06.19. 08:39

Persze, az a tapasztalat, hogy elhunyt ember valamikori elmeállapotát rendszerint nagyon nehéz bizonyítani.

ObudaFan # 2012.06.18. 20:55

Forduljanak, de a siker még úgy is kétséges.

Gabicsek # 2012.06.18. 20:38

Gyanítom, orvosszakértő kell, és ez egyik kórházhoz sem tartozik. Az orvosi iratai alapján nyilatkozik az igazságügyi orvosszakértő.

ObudaFan # 2012.06.18. 19:40

Az ügyészt kell meggyőzni, ő indíthat pert. Orvosi szakvélemény nélkül biztosan nem fog.

Gabicsek # 2012.06.18. 18:51

Gondolom, te vagy az egyik gyerek.

mentaldr. # 2012.06.18. 17:35

Laikus kérdés: élettársat nem illet meg haszonélvezet?

ObudaFan # 2012.06.18. 17:29

Ha a "tudatállapot fennállása nélkül alatt azt érted, hogy nem volt beszámítható, akkor esetleg lehet tenni valamit. Ha beszámítható volt, akkor semmit.

Teljes cselekvőképtelenség okából kizárólag az a házastárs indíthat érvénytelenítési pert, aki a házasságkötéskor teljesen cselekvőképtelen állapotban volt. A cselekvőképtelenség megszűnése után ezt a pert hat hónap alatt lehet megindítani attól a naptól számítva, amelyen a házastárs cselekvőképességét visszanyerte. Ha a házastárs cselekvőképességének visszanyerése előtt meghalt, a házastárs halálától számított hat hónap alatt a házasság érvénytelenítése iránt az ügyész indíthat pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.18. 06:30

Öröklünk majd egy házat és jó pár hitelt.
Nem majd. Már a tietek.

ObudaFan # 2012.06.17. 18:26

Vivien0220

A bank az örökrész vagy annak az értékének erejéig végrehajthat, így aligha fog lemondani az igényéről. Azért persze próbálkozni bármikor lehet. A gyámhatóság felé alá kell támasztani, hogy miért is jó ez az elidegenítés a kiskorúnak. Természetesen ha így ki tudja fizetni a hagyatéki terheket végrehajtás nélkül, az lehet egy indok.

ObudaFan # 2012.06.17. 18:24

Azt gondoltam, hogy ennél több véleményt írnak, de ha nem, hát ez van....

Ne haragudj, de szerintem azt gondoltad, hogy a saját prekoncepciód kap megerősítést, de az téves volt. A válasz viszont ilyen egyszerű.

Gabek78 # 2012.06.16. 20:02

kösz a nagy semmit!

Vivien0220 # 2012.06.16. 10:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám ez év áprilisában sajnos meghalt. Kiskorú öcsémmel vagyunk az örökösök. Öröklünk majd egy házat és jó pár hitelt. Van egy 1,5 milliós hitel az OTP bank felé. Én rész munkaidőben dolgozom és kérelmezni szeretném a banktól hogy tekintsen el a kamattól és csak a tőketartozást keljen kifizetni. Erre van lehetőség vagy az Ügyvéd Úrnak van valami jobb tanácsa. A teljes hiteltől bank nem tekint el valamilyen módon?
És még az lenne a kérdésem hogy a házra találtam vevőt de öcsém részével mit kell tennem, a gyámhatóságnak milyen kérvényeket kell írni hogy az ő részét is el tudjam adni?
Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:
Vivien

ObudaFan # 2012.06.15. 19:57

Létrejöhet.

kuszimo87 # 2012.06.14. 14:29

Köszönöm.

ObudaFan # 2012.06.14. 13:26

Öröklési bizonyítványt kell kérni a közjegyzőtől, hogy tudd igazolni, hogy te vagy az örökös.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 10:02

A biztosítási összeg - bár kedvezményezett híján az örökös kapja - nem hagyatéki vagyon.

kuszimo87 # 2012.06.14. 09:42

Tisztelt Fórum!

Édesapám pár hónapja halt meg.Volt neki egy bankszámlája.amihez tartozott egy normál életbiztosítás.Aminek összege 2 millió forint.A mai nap folyamán kaptam levelet a közjegyzőtől,hogy hagyatéki vagyon nem maradt utána.Ez most azt jelenti,hogy nem jár semmi?
Még egy mondatban hozzátette,hogy az illetékes banknál örökösi minőség tanúsítása szükséges.Most ilyenkor mi a teendő?Várom válaszát!

MajorDomus # 2012.06.13. 20:57

Kérdezd meg.