Öröklés


monalisa1 # 2010.12.31. 18:07

Ha édesapád hallgat a Doktornő szavára akkor már félig sinen van az ügy, a többi a szakorvos dolga.

Addig is, és egyébként is, apukád a vásárlásról áttérhetne az eladásra: azt a rengeteg mindent próbálja eladni a vatera.hu-on keresztül - ez is lehet egy érdekes elfoglaltság, valamint pénzt is hoz a házhoz...

Sok szerencsét!
Én is BUÉK!

varjúháj # 2010.12.31. 15:35

Kedves Monalisa1!
A 30 hifitorony, a 47 világvevőrádió, a számolhatatlan videofelvevő, mobiltelefon, autórádió, lemezjátszó,magnó, Leica fényképezőgép nem férgesedik el, és nem gyulékony.
mostmár orvosi neve is van ennek "boltkóros" tudom, vásárlási mánia.
DE! adtál egy ötletet, mert a háziorvosával tudok beszélni, ő az én háziorvosom is, és szeret orvoshoz járni.
beszélek vele pszihológus ügyben, és apu biztos el akar menni, ha a doktornő küldi.
Köszi az ötletet!!!!
BUÉK!

monalisa1 # 2010.12.31. 10:56

Közérdekből lehet akár névtelen bejelentést is tenni., mind egy esetleges épülettűz mind a vélelmezett férgek a lakásban, megállja a közérdeket.

monalisa1 # 2010.12.31. 10:50

Édesapád kóros állapotán csak pszichiáter tudhat segíteni, más nemigen. A gond az hogy apudat neked kell elvinni az orvoshoz...

A tűzoltóságnak bejelenteni hogy rengeteg gyulékony kacat felhalmozódott a lakásban - tűzveszélyes, ergo leéghet az egész ház.

A Köjálnak is lehet bejelentést tenni miszerint rovarok lehetnek már - szinte "mozog" az egész lakás.

Ha van közös képviselő akkor ő tegye meg a bejelentések, ha nincs vagy nem vállalja akkor elég egy névtelen bejelentés is....

A kézbesítési posta vezetőjétől kérj egy meghatalmazási űrlapot és töltsd ki - és anyukáddal irasd alá, hogy a nyugdíját ezentúl te vehesd át. (Egyidejüleg a Nyufigot levélben tájékoztatni hogy pl. februártól a nyugdíját ne bankszámlára utalják hanem a továbbiakban rendes postai kifizetéssel.)

A rendőrségi panaszbejelentés azért nem jó mert apukád bizonyára mindig más-más alkalmi árustól vásárolgat, ez meg egy lomis piacon nem tilos.

varjúháj # 2010.12.31. 08:41

Kedves Gyika!
kivitelezhetetlen ötlet!
én már mindent átrágtam, számtalan variációban, de rendőrség, gyámság alá helyezés,feljelentés, bejelentés, szóba sem jöhet.
Vagy belehalna szégyenébe-bánatába, vagy úgy összeveszne velem, egyszemkedvenc lányával, ami visszavonhatatlanul szétrombolná a családot.
amíg áktiv volt, jó nevű jogászként kereste a kalácsunkba a mazsolát, és nem szenilisedett el.
ezzel azt akartam mondani, nem egy egyszerű eset.
Valami ésszerű, lightosabb megoldást kell találnunk:)

gyika # 2010.12.31. 04:30

Kedves Varjúháj.
Elnézését kérem,hogy,mint egyszerű kérdező,mégis megszólítom.De nem hagyhattam ki.
Az ön Édesapját valószínű,hogy egy orgazda hálózta be.
Mielőbb menjen el a rendőrségre,mielőtt a lakásmaffia kezére kerülne a lakás.

varjúháj # 2010.12.30. 19:19

Bocsánat, több hibát is vétettem! nem az örökségemet féltem, én is magam jó anyagi háttérrel rendelkezem. A szüleim hátralévő évei miatt aggódom, és mnt stilisztikai hibámat, javítom, " nem a még meglévő Teremtő, hanem a Teremtőtől kapott, még hátralévő, szép éveikre gondoltam.

varjúháj # 2010.12.30. 19:08

Köszönöm a gyors válaszát, akkor leírom a helyzetemet.
Édesanyám, édesapám él hál'istennek, 85 évesek,egészségesek.
De! édesapám kihasználva, hogy édesanya tipegős lett, nem megy az utcára , bankba, rátette a kezét, a havonta beérkező cca. 300.000 Ft nyugdíjukra, és a bolhapacon minden féle, mint megbizonyosodtunk róla, lopott müszaki cikket összvásárol, így már lenullázta több miilió forintos bankszámlájukat. Tele a 97 m2 lakás hifitoronnyal, mobiltelefonnal, autórádióval. A konyhaszekrény, a gardrószekrény, a kis szsoba, szinte csak csapásokon lehet közlekedni a sok sz@rtól!
Édesnyám belefáradt a hadakozásba és abba, hogy nem lehet se enni az asztálnál, se takarítani nem tud.És abba is, hogy a "temetési pénz" is elment.
Édesapám egyre rapszódikusabb, kiabál, hisztizik, ócsárólja anyut. Tönkre tette a biztos háttért, ami a még meglévő Teremtőtől megítélt életükből hátra van.
Mit tudok tenni, hogy megmentsem az éedes szüleimet a katasztrófától?

monalisa1 # 2010.12.30. 18:05

Megtisztelő, de mindig leírom: én csak egy laikus fórumozó vagyok.

Ha mindez nem tántorítja el, a cufi2&freemail.hu e-mail címem megtalál.

varjúháj # 2010.12.30. 17:45

Tisztelt Monalisa1!
szeretnék egy kínos családi ügyben tanácsot kérni, él még édesapám, édesanyám, ezért nem a fórumon.
hogy tehetném meg?
Köszönettel: Zsuzsánna

monalisa1 # 2010.12.30. 16:57

Emez két örököstársat nem lehet kötelezni arra hogy amaz két örököstárs tulajdoni hányadát magához váltsa.

A bíróság majd elrendeli amaz két tulajdonostárs tulajdoni hányadának árverezését, na, ha van pénz, akkor emez két tulajdonostárs kedvezőbb áron tudja azt megvenni, mint az ügyvédek által mondott vételár.

Azonban senki sem vesz olyan tulajdoni hányadot -még hosszú távú befektetésként sem- ahol az ingatlant haszonélvet terheli, valamint osztozkodni kéne más tulajdonostársakkal.

Lehet hogy az egész ház árverezésre kerül, de bárki is venné azt meg, "megörökli" az özvegyet a haszonélvezete miatt, ergo amíg ő él oda nagy valószínűséggel nem költözhet be.

Róka fogta csuka.

monaLius
laikus hozzászóló

alex0314 # 2010.12.30. 16:42

Tisztelt ügyvéd urak!

A probléma a következő volt egy házaspár elhunyt a házaspár egyik tagja, a házaspárnak van 4 gyermeke, megvolt a hagyatéki tárgyalás. Az ingatlan, amibe a házaspár élt 50-50%-ban volt a tulajdonuk, a hagyatéki tárgyalás a következő állapította meg, az elhunyt után a négy vérszerinti örökös örököl egyenlő arányban. A házastárs az elhunyt után a saját 50%-os tulajdonán kívül örökölte az 50%-os haszon élvezetett az elhunyt után. A 4 örökös közül 2 kijelentette a hagyatéki tárgyaláson az ügyvédjük által, hogy nem kívánnak közös tulajdonban maradni sem a másik 2 örökössel sem az életben maradt özveggyel. A hagyatéki tárgyalás ezzel lezárult az elmúlt napokban a 2 örökös kapott 1-1 levelet a másik két örökös ügyvédjétől, hogy meg kívánják szüntetni a közös tulajdont oly módon, hogy felajánlják megvételre az örökrészüket. Ha nem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor haladéktalanul megindítják a közös tulajdon megszüntetésére a pert.
A kérdésem a következő lenne, ha elindítják a közös tulajdon megszüntetésére a pert milyen ítéletre lehet számítani?

Segítségüket előre is köszönöm Alex0314!

monalisa1 # 2010.12.30. 15:45

Bocs, de tényleg homokban a fejed...
Már miért lennétek kénytelenek eltűrni hogy a tulajdon névre történő átíratásáig a közműtartozások tovább növedekjenek?!

Adjon a közműcég befizetési csekket, a pénzt arányosan dobjátok össze, és a megboldogult örököseként fizessétek be.

Ha a tartozás egalizálva van, a közműóra átírható.

Külön: a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőtől kell vinni egy igazolást miszerint xy -egy a tizenegyből- örököse az elhunytnak, bár a hagyaték kiadása még némi időbe telik.

A semmiért ne hízzon már a közműcég bankszámlája!

csokis1 # 2010.12.30. 15:28

Egyikőtök -mintegy a tulajdonostársak közös képviselője- írassa át a nevére a közműórákat.

Ez szerintem nem járható. Amíg papíron is nem miénk a lakás addig szerintem nem állnak szóba velünk.

monalisa1 # 2010.12.30. 14:58

A halál bekövetkezésének pillanatától tizenegyed magatok megörököltétek a lakást, a földhivatali bejegyzés csak mint a tulajdonlás adminisztratív lerendezése.

Tessék összeírni melyik szolgáltatótól mennyi tartozás gyült eddig össze, és a pénzt összeadva azt mielőbb rendezni. (A csodát ne várjátok, a tartozás nem íródik le...) Az egyik-másik szolgáltatónál megpróbálni részletfizetést elérni.

Egyikőtök -mintegy a tulajdonostársak közös képviselője- írassa át a nevére a közműórákat. Az év 12 hónapból áll, vagyis nem olyan megerőltető hogy a továbbiakban 11-ed magad egy havi számlaköltséget odaad "a" képviselőnek, ő meg befizeti azt.

Egy árverezésből soha senki nem jön ki jól, vevő meg nem valószínű hogy lesz arra a lakásra ahol ennyi a tulajdonostárs.

Javaslom tessék összejönni, megállapodni, és főleg a találkozóra NEM üres pénztárcával menni.

Külön: előfordulhat hogy egyikőtök-másikótok nem tudja vagy nem akarja bevállalni a tartozások rá eső 11-ed részét, ebben az esetben legkésőbb a hagyatéki eljáráson az öröklést visszautasíthatja - örökli a részét (és a tartozásrészét) a másik tíz.

Szóval ne "a" homokba dugott fej domináljon hanem mielőbbi hathatós lépéseket tenni.

Könnyen lehet hogy a tartozások miatt valamelyik szolgáltató besokkol és kikapcsolja a gázt, a villanyt, a vízet., a visszakapcsolás nincs ingyen, de csakis a számla rendezése után...

csokis1 # 2010.12.30. 13:13

Kedves MonaLisa,

Segítsél kihúzni a fejünket a homokból...

gyika # 2010.12.30. 06:37

Sajnos egy apró,de nagy jelentőséggel bíró hibát követtem el az előbbi hozzászólásomban.

"Akkor jött,hogy Édesanyámék,fo­gadtak egy Román,Magyarul jól beszélő ügyvédet,akivel mindent megbeszéltek,kés­zséges volt és arról tájékoztatta őket,hogy semmi okát nem látja annak,hogy megkapják a jogos örökségüket."

Szóval az ügyvéd azt mondta,hogy semmi okát nem látja annak,hogy ne kapnák meg.

Elnézést ezért.

gyika # 2010.12.30. 06:20

Tisztelt Hölgyeim,Uraim.

Egy Romániai örökséggel kapcsolatban szeretnék kérdezni,illetve néhány mondatban leírni,hogy mi is a problémám.

A történet 1970-ben kezdődött,mikor is Dédnagyapám elhalálozott.

Erdélyben élt,Nagymamámat akkor az ott élők,mint később kiderült,félreinformálták az örökséggel kapcsolatban,mondván,hogy végrendelkezett és az ott maradottakra hagyott mindent.Nem vér szerinti rokonok,csak szomszédok voltak ők.A dolognak sajnos nem tudott Nagymamám utánanézni,mert akkoriban lehetetlen volt,legalábbis neki.És mert hitt nekik,amit nem kellett volna.Mert semmilyen papírt nem látott és sajnos a temetésre sem tudott elmenni,mert nem szóltak neki.

Sajnos időközben ő is elhalálozott/1989/anélkül,hogy bármit tudott volna tenni ez ügyben.

Ez évben előkerült egy ottani rokon,eljött személyesen,hogy elmondja,ki is az aki magáénak tudja,bitorolja a földet erdőt,mezőt,házat.Édesanyám nagyon meglepődött,hiszen abban a tudatban élt,testvéreivel együtt,hogy nekik nincs ott már semmijük.Kiderült az is,hogy nem volt végrendelet és a korrupt román hatóságok és az ottani jogrend természetesen nem foglalkozott a dologgal.Édesanyám és testvérei kilátogattak oda,hogy tisztázzák a dolgokat és az asszony aki még él és rátette a kezét mindenre,beismerte a "gazságot",amit egy szóbeli megállapodásra alapozott néhai Dédapám és ő között.Családom nem az a fajta akik foggal körömmel harcolnak,veszekednek.Kértek egy bagatel összeget az asszonytól és lemondtak volna az őket megillető dolgokról,amire boldogan igent mondott,mert a valós vagyon töredéke lett volna.De másnapra nemet mondott.
Kígyót-békát rikoltozott.Gondolom valaki kiokosította valamiről,vagy csak egyszerűen ilyen a természete.

Akkor jött,hogy Édesanyámék,fogadtak egy Román,Magyarul jól beszélő ügyvédet,akivel mindent megbeszéltek,készséges volt és arról tájékoztatta őket,hogy semmi okát nem látja annak,hogy megkapják a jogos örökségüket.

Az említett asszony nem fogadott ügyvédet,majd mikor megkapta az első bírósági idézést nem jelent meg,majd másodjára mégis csak ügyvédet fogadott,de ez úgy tűnik,hogy csak időhúzás,mert egy-két hónappal mindig elcsúszik a tárgyalás.Ez már nyár eleje óta így halad és majd talán februárban lesz folytatás.

A földeket az ottani komuna műveli,használja,ezért már közel 40 éve annak az asszonynak fizetnek terménnyel stb.Az erdő fáját használják és eladják,a házat elbontották.

Kérdésem csak annyi volna,hogy van-e reális esély a tulajdon jog tisztázására és ha az esetleg sikerül,volna-e sansz kártérítést kérni,illetve kapni?A 40 éves jogtalan használat miatt.

Illetve,találkozott-e valaki ezen a fórumon hasonló üggyel.

És milyen sikerrel,kudarccal járt?

Van-e a két ország között hatályos rendelkezés ilyen esetekre?Tekintettel a speciális helyzetre a két ország között.

Nagyon szeretnék Édesanyámnak segíteni az ügy tisztázásában,hogy pont kerüljön egy hosszú és nem szép história végére.

Válaszukat előre is köszönöm.

csokis1 # 2010.12.29. 18:51

Mind a 11 embernek homokba van dugva a feje?!

Miért mit lehet tenni? A szolgáltatók szerintem nem állnak szóba velünk amíg nem vagyunk földhivatalnál bejegyzett tulajdonosok?

ObudaFan # 2010.12.29. 17:09

A legegyszerűbb a jegyzőhöz, vagy az ügyészséghez fordulni, hogy rokontartás iránt nem kívánnak-e pert indítani.

monalisa1 # 2010.12.29. 16:42

Ha per lesz a dologból leginkább a háziorvossal, a falugondokkal stb. tudod majd igazoltatni hogy napi x órában ápoltad, gondoztad a nagymamát, előtte a nagyszülőket is. És hogy szinte az év 365 napján mindig.

Az ezen rendkívüli munkavégzésed megtérítéseként reális mondható a mindenkori minimálbér felére igényt tartani, és x időpontra visszamenőleg + kamat.

Ami a felmerült költségeket illeti: a rendszeres felírt gyógyszerek költségéről is háziorvos ill. a patikus tudhat nyílatkozni.

A többlet mosatás is pénzbe kerül: mosószer, víz, villany stb. (Havi átlagban mondjuk 2 kg átlagos árfekvésű mosószer vásárlása.)

Ne hagyd hogy az unoka bármit is alá tudjon íratni a nagymamával - lehet hogy nem is tudná mit ír alá...

Legjobb ha a majdani örökség szóba se kerül, így nem teszel bogarat a leányzó fülébe...

Egyenlőre még a fent jelzett költségek megtérítése iránti igényt se hozd elő neki.

Ismétlem, ha per lesz a dologból a bíróság majd mindent kiszámoltat., valószínűleg az örökölt vagyoni értékéből levonásba helyezik.

monaLuis
laikus hozzászóló

Muti # 2010.12.29. 16:03

Az előzőekhez még csak annyit, hogy a lány unoka olyan szinten nyúlja le havonta a nagymama nyugdíját, hogy sokszor a rezsit sem tudja kifizetni. Mi fizetjük ki olyankor helyette. Elképesztő állapot.

Muti # 2010.12.29. 15:56

Tisztelt Mindenki!
A férjem nagymamájáról van szó, aki a két gyermeke és férje halála után gyakorlatilag egyedül maradt.
A páromék ketten vannak testvérek, és van egy lány unokatestvérük. Tehát három unoka.
A nagymama elég rossz állapotban van az anyósom betegségének kezdete óta(2007 november. Amikor anyósom meghalt (2008. július) azután a testvére is lebetegedett és ritkán tudott csak hazajárni. Ekkor még a nagyapa is élt. Az anyósom betegsége óta gyakorlatilag én láttam el a nagyszülőket, mai napig a nagymamát. A személyes dolgainak rendbentartása, mosás, takarítás, bevásárlás, a gyógyszerek feliratása, beszerzése- egyszóbal minden, mivel ő már nem igazán képes ellátni magát sem. A lány unoka havonta hazajár és lelejmolja a nyugdíj egy részét (amit persze még a nagymama is tagad, mivel ő a kedvenc unokája). A lány unoka ha hazajön gyakorlatilag semmi különöset nem segít a gondozásban. Kb 2 hónapja megegyeztünk abban, hogy lemond a nagymama tulajdonát képező ingatlan részről, amit majd ő örökölne. Miután a nagymama megtudta most az a helyzet, hogy átengedné az unoka, ha mi kifizetjük.
Szerintetek mi ilyenkor a teendő. A nagymama problémás eset, és engem már teljesen ki csinál idegileg. Egyedül hagyni viszont nem lehet, és nincs is szivem magára hagyni.
Az ismerősöm azt javasolta, hogy ha bírósághoz fordulnék, akkor megállapítanák a gondozási díjat naponta, amit a lány unokának ki kellene fizetni.
Létezik ilyen? Mennyi összeget állapítanak meg ilyenkor? Érdemes ezzel foglalkoznom? Azért is macerás a helyzet, mert ha a ház a lány unokáé lesz felerészben, akkor is minket fognak macerálni, mivel mi helyileg a legközelebb vagyunk hozzá. Én leszek az ő gondnoka akkor is, ha már a nagymama nem él? A házat ugyanis nem akarja, hogy eladják.
A férjemet is egyre jobban idegesíti a dolog, mivel a szabadidőm nagy része erre megy el, hogy a nagymamáját pátyolgatom. Se nyaralni, se sehová elmenni nem tudunk, mivel még a gyógyszert sem képes egyedül bevenni. Mit tegyek??

monalisa1 # 2010.12.29. 14:59

Mind a 11 embernek homokba van dugva a feje?!

csokis1 # 2010.12.29. 13:16

Sziasztok

Örököltünk egy lakást, összesen 11-en.
Az örökhagyó halála óta lassan egy év telik el, a hagyaték átadó végzés még nem jogerős és a közműszámlák, közös költség lassan tetemes összeget tesznek ki, amiket nem fizet senki. A közműcégek ilyenkor mit tehetnek? Gyűjtik a tartozásokat, késedelmi pótlékozzák és végül végrehajtás alá teszik a kintlévőségeiket?
Lehet hogy a végrendelet meg lesz támadva, akkor ez évekig eltarthat és a tartozások a lakás értékével megegyezőek lesznek?