Öröklés


ObudaFan # 2010.12.16. 17:19

Amint írtam, ha a teljes örökrészednek (mindannak, amit örököltél) megfelelő összeget nem fizetted meg, akkor tőled akkor is követelhet a bank, ha a felét mér megfizetted. Más kérdés, hogy a túlfizetés megtérítését követelheted a másik örököstől.

bubuska11 # 2010.12.16. 13:22

Hogyan érvényesíthetem az igazam, és leghamarabb mikor? Hogyan kell egy ilyen helyzetnek véget vetni? Hol az igazság? Mi ennek a szokásos menete? Nem volt még ilyen esetetek?

bubuska11 # 2010.12.16. 11:59

Köszönöm szépen a válaszokat!
Kifizettem a részem. A banknál közölték, hogy ha a tesóm nem fizet, akkor engem is be fognak perelni, készüljek fel rá.
A bank egyből perel, vagy fizetési meghagyást bocsát ki? Ha beperelnek, és a bíróságon lobogtatom a papírt, amely igazolja, hogy befizettem a felét, a bíróság akkor is dönthet úgy, hogy fizetnem kell, illetve az én ingatlanomra is terhelhetik a tartozást?

ObudaFan # 2010.12.15. 12:05

Csak akkor nem tartozol, ha te ezzel a teljes örökrészednek megfelelő összeget kifizetted a banknak. Egyéb esetben bármiből folyhat a végrehajtás.

bubuska11 # 2010.12.15. 10:45

Ügyvéd mondta, mégpedig olyan, aki már nyert nekem pert.

Akkor mi várható? Mit csináljak? Nincs mindkettőre pénzem. Mi lesz a következő lépése a banknak? Kamatok, és 5 év mínusz egy hónap múlva felszólít, hogy a sokmilliósra duzzadt összeget csengessem be???? Aztán ráterheli a házamra?

Hogy szokták ezt elintézni????????

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.15. 10:37

Nem igaz. Biztos, hogy ügyvéd mondta?

bubuska11 # 2010.12.15. 09:59

Sziasztok!
Az előbb már írtam egy hosszút, de elnyomtam valamit, így kezdhetem újra....
Egy éve folyamatosan írogatok leveleket egy banknak, amelynek elhunyt apám tartozott. Kérem ezekben, hogy küldjenek szerződésmásolatot, illetve írják le, hogy mennyivel tartozunk mi, örökösök, hogy rendezni tudjuk a tartozást. Tértivevényes levelek, faxok, telefonálások, e-mailek mentek, válasz sosem jött.
Ma kaptam tőlük az első(!) levelet, miszerint FELMONDJÁK a szerződést, mert FELSZÓLÍTÁS ELLENÉRE SEM fizettünk(???). Kamatot is felszámolnak!
Ez ügyben rittyentek egy szép kis levelet a PSZÁF-nek, csatolom mellé az összes eddigi levelemet a bank felé. Hogy mi sül ki belőle, azt a jó ég tudja.
A legnagyobb problémám az, hogy én ugyan ma megyek, és befizetem egy összegben a tartozás felét (ketten örököltünk), de a testvérem nem fog fizetni. Egy ügyvéd szerint a végrehajtó rajtam nem hajthatja be az öcsém részét, ha felmutatom a papírt, ami igazolja, hogy befizettem a részem.
IGAZ EZ????

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.15. 08:11

Miért kellene kizárni? Eleve nem örökös, amíg a gyerekek - vagy azok leszármazói- élnek.

Ha pedig visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, akkor nem lesz mit örökölni rajta. Se a gyerekeknek, se másnak.

remenyhal # 2010.12.15. 07:53

Szép Napot,

Olyan kérdésem lenne, h a volt férjemmel van 3 közös gyermekünk. Van neki magánnyugdíj tagsága, melynek a kedvezményezettjei a gyerekeink. Ő most újra nősült, elvett egy nálánál 20 évvel fiatalabb lányt. Az exem azt mondta, h továbbra is a gyerekek lesznek a kedvezményezettek. Kizárhatja -e bármilyen indok nélkül a mostani párját az örökségből,ügyvéd előtt, vagy kell hozzá valami nyomos érv, h miért zárja ki?Illetve mi lesz akkor ha visszalép az Állami nyugdíj rendszerbe, mert én azt hallottam azt csak a feleség örökölheti? Vagy arról is lehet rendelkezni, h ne Ő kapja meg?

köszönöm a választ előre is.

Üdv: reményhal.

ObudaFan # 2010.12.11. 11:34

Amivel én ugyan nem értek egyet, de ez van.

Dogmatikai szempontból én sem. Pragmatikus szempontból inkább. :)

kikibebe # 2010.12.10. 17:19

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 12:20

Úgy van, ezt a gyakorlat a hagyatéki eljárásról szóló jogszabály szerinti, örökösök közötti egyezségnek tekinti. (Amivel én ugyan nem értek egyet, de ez van.)

ObudaFan # 2010.12.09. 11:22

Viszont a hagyatéki tárgyaláson az örökrész ingyenes átengedéséről másik, meghatározott örökösnek már lehet rendelkezni.

Dr.Attika # 2010.12.09. 11:08

Lemondani az öröklésről csak az örökhagyó életében a vele történő megállapodás alapján lehet és csak a törvényes örökösnek. Most már ahogy kollégám írta csak visszautasításnak van helye. Viszont nem határozhatja meg, hogy kinek a javára utasítja vissza. A visszautasító nyilatkozatot akár telefonon is meg lehet tenni a közjegyző felé. Az örökrészt a sorban következő örököstárs örökli.

kikibebe # 2010.12.09. 10:57

Úgy gondoltam,hogy leírom azt is hogy kinek a javára mondok le az öröklésről.

ObudaFan # 2010.12.09. 09:45

Visszautasíthatod, persze, csak akkor kérdés, hogy a törvényes öröklés szabályai szerint az kapja-e, akit szeretnél, hogy kapja.

kikibebe # 2010.12.09. 08:19

Üdvözlet!

Az alábbi kérdéssel fordulok önökhöz.
Apai nagyszülő után örököltem egy ingatlant és a hozzá tartozó telket. Az én részem az örökség egy nyolcad részének az egy ötöde.
Hagyatéki tárgyalás már volt egyszer,ott nem szerepelt a hagyatékban.
Szeretnék lemondani az egyik örökös javára.
Hogyan lehetne ezt megoldani,úgy hogy ne kelljen elutaznom egy újbóli hagyatéki tárgyalásra.
Két tanú előtt, lehetséges lemondó nyilatkozatot írnom,és azt továbbítani?
Ha igen,mit kell tartalmaznia a nyilatkozatnak?
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.12.04. 09:30

Nincs mit.

miss zsebo (törölt felhasználó) # 2010.12.03. 16:55

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.12.02. 10:36

Ha sikerül bizonyítani, hogy az a pénz megvolt, akkor polgári pert lehet indítani, bár ha az ápolás költségeit jó eséllyel érvényesíteni tudják ők.

miss zsebo (törölt felhasználó) # 2010.12.01. 13:14

ÜDV!

Következőben kérnék segítséget:

Nyár elején meghalt a nagymamám. 2 fia volt, az egyik az apukám, aki már nem él, és még egy fiú a nagybátyám.

Nekem pedig 1 húgom van. Néhány napja volt a hagyatéki tárgyalás, ahol kiderült, hogy némi földet örököltünk kb 7 százezer ft értékben, és az utolsó havi nyugdíját, ami 2/4, 1/4, 1/4 arányban oszlik 70.000 ft.

A papírokat aláírtam a hagyatékin.

Mint utólag kiderült pénz is járt volna, és nem kevés...

Még tudni kell, hogy a mama kb 5 éve nagybátyáméknál élt. Amikor odaköltözött, eladták a mama házát, amiből apukám csak az elhunyt apukája után kapta meg a részét. A mama megtartotta magának a saját részét. Eladta még a szőlőjét is.

Mi a házból kb 1,5 millió forintot kaptunk, a szőlőből 3-4 százezret. Így a mamának majdnem 4 millió forint maradt. Nem számolom a spórolt pénzt...

Az igaz, hogy sok gyógyszert szedett, és kb 1 évig kórházban volt, de ennyi akkor sem megy el.

Időközben vettek nagyobb lakást is a nagybátyámék, de a mamát kórházból betették otthonba, ahol 2 héten belül meghalt, tehát nem is tervezték haza vinni. Még ünnepekre sem vitték haza a kórházból, pedig annyira nem volt rosszul...Amikor a húgom megkérdezte, hogy hol a pénz, azt a választ kaptuk, hogy felszámolt a feleségének 2 millió párszázezer forintot, mert ápolta a mamát. A nőt egyébként tavaly vette csak el több évi együttélés után úgy, hogy nem tudhatta a mami, hogy elvette. Azonban ápolási szerződés nem volt.

Gondolom a nagybátyám kezelte a mama pénzét, de ez nem jogosítja fel arra, hogy kisajátítsa!, vagy igen?

Tudunk lépni valamerre ezzel kapcsolatban, vagy elfelejthetjük a pénzt...?

ObudaFan # 2010.11.30. 18:11

Az örökös az örökrésze erejéig felel a tartozásért.

rodriguez # 2010.11.30. 15:16

Tisztelt KBS!
Féltestvéremmel ketten vagyunk tulajdonosai egy ingatlannak, ahol 15 éve nem lakunk, mivel édesanyánk különélő férje élt ott, mint haszonélvező. Két héttel ezelőtt jutott a tudomásunkra, hogy illegálisan köttette be és használta - azaz lopta - a gázt. Ezt azonnal jeleztem is a szolgáltató felé. Az ott élő férj időközben meghalt, kérdésem, hogy öröklődik-e a gázszolgáltató felé fennálló (gondolom, fennálló...) tartozás.
Én nem vagyok a haszonélvező örököse, féltestvérem viszont mint fia, örököl utána.
Egyáltalán a természetes örököst vagy az ingatlant terhelheti egy ilyen jellegű tartozás? Nem szeretnénk elveszíteni a házat - és ha nem muszáj - kifizetni sem más tartozását. Válaszát előre is köszönöm...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.30. 12:33

Azt is lehet, a haszonélvezet megváltásának hívják; ilyenkor az özvegy egy gyerekrészt kap. De ezt nem a közös vagyonra, hanem csak a hagyatékra kell alkalmazni. A közös vagyon fele ugyanis eleve az özvegyé.

Igen, készpénz, értékpapír esetén a haszonélvezőt illetik a kamatok, a hozam.

Mancus # 2010.11.30. 12:13

Köszönöm a gyors választ, és valóban én is úgy gondolom, hogy a közjegyző is tudja, de sajnálatos módon nem mondta el a hagyatéki tárgyaláson. Nagynéném 4 fia azt szeretné, ha a szóban forgó vagyon 5 egyenlő részre oszlana, és minden érdekelt (értsd édesanyám és ők) egyformán örökölnének. Kérdezném, ha a nénit haszonélvezet illeti meg, akkor az konkrétan takarékjegy esetében mit jelent? A kamatokat? Ha a takarékjegyek lekötése lejárt, ki jogosult azokat újra lekötni? Hiszen az névre szól, a tőkét és a kamatot a tulajdonosnak fizeti ki jelen esetben a Posta, viszont a tulajdonos és a "haszonélvező" különböző. Sajnos a fiúk úgy néz ki, hogy szeretnék az őket nagymamaként nevelő nénit kizárni az örökségből. Ilyen esetben hogy lehet az ő érdekeit megvédeni? Előre is köszönöm a segítségét.