Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.09. 12:14

Jól számoltál.

Beebe13 # 2010.11.09. 12:06

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő: Édesapám 2005-ben meghalt, a halála előtt tulajdonjog fenntartással eladott egy ingatlant X és Y-nak (X vevő, Y haszonélvező), már nem volt adókötelezettsége az eladással kapcsolatosan. A tulajdonjogot én és öcsém örököltük. Az ingatlan vételárát a vevők nem tudták kifizetni, így a tulajdonjog fenntartásos vételt 2008-ban töröltettük a széljegyről. Majd Z megvette 2008-ban az ingatlant és X, Y haszonélvezők lettek. Adófizetés szempontjából ki a releváns személy?Én és öcsém, vagy édesapám (akinek már adómentes volt az eladás)? Illetve melyik évet kell figyelembe venni, 2005, 2008? Fizettem adót ingatlan eladás után (2005-öt vettem figyelembe, és ez alapján számoltam).

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.09. 09:28

A törvényes öröklés rendje attól fog függeni, ki hal el előbb. De szabadon végrendelkezhetnek.

Deszki # 2010.11.09. 09:23

Tisztelt választ adó!
A kérdésem a következő lenne öröklés szempontjából. Adott egy házaspár idősek és egy tanyával rendelkeznek, közös gyermekük nincs, de az anyukának 2 gyermeke van egy másik apától. A jelenlegi férjével már 40 éve házasok, az új illetéktörvény módosítással milyen variációk léteznek, ha a " mostoha" apának egy bátyja van és a bátyának egy fia. Tételezzük fel hogyan alakul a sors, halálozás esetén az ingatlan tekintetében ami a házaspár 50–50%-ban tulajdonosai az ingatlannak. A két gyermek csak az anyai rész örökli felezve az 50%-os tulajdoni hányadot és a mostoha apa része a bátyjára szál. mivel közös gyerekük nincs? Ha a mostoha apa hal meg először akkor a feleségre szál át az ő része és a bátyja kiesik a körből? Ha a feleség hal meg először akkor mi újság? Hol találok pontos öröklési leírást ilyen esetekre?
Köszönettel egy érdeklődő!

monalisa1 # 2010.11.07. 19:26

Pang az ingatlanformalmazás, vevőt sokszor még lasszóval se (= jelentős árengedménnyel se) lehet fogni...

dorka11 # 2010.11.07. 19:01

monalisa1

"egy ingatlan végső árát mindig a vevő mondja meg"

ez nem egészen igy van!

monalisa1 # 2010.11.07. 18:47

Próbáld a tulajdonostársak valamelyikének eladni, valószínűleg így előbb lesz rá vevő mintsem "külső" személy jelentkezzen rá. Ingatlanforgalmazóval becsültessed fel, induló irányárnak jó lesz. (Egy ingatlan végső árát mindig a vevő mondja meg.)

monaLuis
laikus hozzászóló

Kriszta29 # 2010.11.07. 18:06

Tisztelt ügyvéd úr!

Édes apám után örököltem 5/24 részt ő meghalt.Kérdésem lenne hogy milyen úton módón tudnám eladni.Menyit kérhetnék érte?? Köszönöm válaszát.

Grád András # 2010.11.07. 16:26

Kedves Cathy55!

Amennyiben Önök az örökösök, semmi akadálya, hogy a hagyaték átadásáig (öröklési bizonyítvány kiállításáig) maguknál tartsák az autót, de óvatosságból írjanak egy megállapodást pár sorban arról, hogy az autót, mint a hagyaték tárgyát Önöknek átadják, és ezt két tanú előtt írják alá. Így végképp nem lehet elvben sem gond ebből. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

cathy55 (törölt felhasználó) # 2010.11.07. 14:51

tiszteletem!
édesapám meghalt. a nevelt gyerekeit bízta meg mindennel. hisz ők éltek vele. ezek szerint apu megbízta öket hogy a számláján van annyi pénz, abbol fizesse a temetését, így semmi költség nem hárul ránk,élet biztosítása idén járt volna le és tervei szerint a volt felesége sirkövét abbol csináltatta volna meg, így a nevelt gyeremeke beleegyezésemet kérte hogy az majd most már kettejük közös sirkövére költik majd. más egyébb nem is maradt ránk mint egy haszált auto. amit szeretnének ha elhoznánk és nem kellene nap mint nap látniuk, de a hagyatéki még odébb van. ilyen esetben elhozhatjuk? mert akár igazoltatás, vagy a ház elött is összetörhetik, stb. adodhat ebböl probláma? vagy hozzuk el? ők beleegyeztek, sőt az ő kérésük.köszönöm a válszat előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.05. 17:38

Mit jelent a válaszodban kedves „kbs”, hogy „ezért mint a kiskorú törvényes képviselője és gondozója közel olyan jogokkal bírna az ingatlanon, mint a haszonélvező”. Az a közel szó érdekelne…

A kiskorú tulajdonos nevében, helyett a törvényes képviselője gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat, így például a bérbeadásról dönthet.

ObudaFan # 2010.11.05. 14:59

Kötelesrész címén a leszármazót annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

stargirl # 2010.11.05. 13:42

Kedves KBS és ObudaFan!
Köszönöm az eddigi válaszokat, és elnézést, hogy nem voltam elég egyértelmű a kérdéseket illetően. Most megpróbálkozom újra… Először is nem „haldoklik” a párom, csak úgy gondoltam, hogy mivel ennyi minden van az ő nevén és nem vagyunk házastársak, tisztán szeretnék látni, ha neadja’Isten, történne vele valami…
Az előzmény: „Párommal (nem vagyunk házastársak, sem bejegyzett élettársak) közös gyermekünk fog születni jövő év elején. Neki az előző házasságából van egy nagykorú gyermeke. Páromnak jelenleg van egy 1/1 tulajdoni hányadú ingatlan a nevén, illetve 2 db gépjármű, amelyből egyiknek én vagyok az üzembentartója.”
(a nagykorú gyermek nem velünk él.)
Tehát kérdések újra…

  • Öröklésnél van az az ún. köteles rész. Ez mennyi százaléka az egész örökségnek?
  • Ha nincs végrendelet, és mindent 50-50%-ban örököl a két gyermek… Ingatlan vonatkozásban ez hogyan alakul - a nagykorú gyermek akár jogi úton is kötelezhet-e arra, hogy értékesítsük az ingatlant, hogy az ő részét fizessük ki. (Mi sem lakunk az ingatlanban, bérbe van adva.)
  • A gépjárművek vonatkozásában hogy alakul. Két tulajdonos lesz, egy nagykorú és egy kiskorú. Ki használhatja a járműveket? A nagykorú örökös kötelezhet-e ezek értékesítésére, hogy készpénzben megkapja örökségét.

Mit jelent a válaszodban kedves „kbs”, hogy „ezért mint a kiskorú törvényes képviselője és gondozója közel olyan jogokkal bírna az ingatlanon, mint a haszonélvező”. Az a közel szó érdekelne…

Köszönöm mégegyszer!
Stargirl (2010.11.01. 20:33)

pazs # 2010.11.04. 13:26

Ha nyílt örökbefogadás volt (márpedig ha titkos volt, akkor amúgy sem örökölnél), akkor erről elvileg tudhatnak családtagok. Ha valaki meghal, akkor a hagyatéki eljárásban részt vevők jelentik be az örökösöket, no meg nyilván az örökösök saját magukat. Külön nyilvántartás erre nincs és nem is fognak örökösök után kutatni a hatóságok. Úgyhogy figyelni kell...

bonita # 2010.11.04. 12:54

Tudna-e válaszolni arra, hogy ez esetben a vér szerinti apa külföldön él és meghal, akkor honnan fogják tudni, hogy én örököltem, ha a nevem közben megváltozott még három éves koromban, az örökbefogadás miatt.
Kinek kell ezt figyelemmel kísérni, illetve hogyan lehet ennek utána járni?

bonita # 2010.11.04. 12:47

köszönöm szépen!

pazs # 2010.11.04. 11:53

Attól függ, hogy titkos vagy nyílt örökbefogadás volt. Ezt az akkori papírokból lehet megállapítani. Ha nyílt volt (tehát a vér szerinti apa kifejezetten egy adott személy általi örökbefogadáshoz hozzájárult), akkor igen, örökölhet a vér szerinti szülőtől is.

bonita # 2010.11.04. 11:51

Szeretnék kérdezni: Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy ha rólam kb. 3 éves koromban a vér szerinti apám lemondott, és egy másik örökbefogadott, akkor a vér szerintitől örökölni lehet-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.04. 07:18

Melyikük kereste meg melyiküket, a nagymama A unokát vagy fordítva?

Ezt most komoly? Tényleg ezt kérdezed? Tőlünk?

szatymazijanosne # 2010.11.04. 05:17

Nekem is segítségre lenne szükségem.

Adott két testvér, egy anya és egy nagymama. Ezentúl nevezzük a két testvért A unokának és B unokának.
A nagymama már öreg és gondolkozik hogy öröklési szerzodést csináltasson a házáról (ami a belvárosban van tehát valószínuleg az értéke folyamatosan megy fel). A nagymama nem hagyhatja a házat az egyetlen lányára (a két testvér anyjára) mert tartozásai vannak és elvinné a bank a házat ha megörökölné azt, tehát ésszeru döntés hogy a két unokára hagyná.
És most jön a csavar a történetbe. B unoka beszél a nagymamával telefonon amikor is a nagymama közli vele hogy A unoka megkereste ot hogy eltartási szerzodést köt vele ha az egyik fiára hagyja az egész házat.
Ekkor B unoka felhívja A unokát hogy mégis hogy gondolja ezt, mire A unoka közli vele hogy nem o kereste meg a nagymamát hanem a nagymama kereste meg ot és felajánlotta hogy rá iratná a házát. Ekkor megegyeztek hogy nem orá hagyja a házat hanem az egyik fiára avval az érvvel hogy o egy vállalkozó és hitelekbol él, valószínuleg rossz idokben a bank rátenné a kezét a házra. Azt is közölte hogy neki amúgy sincs szüksége házra van neki egy szép nagy.
Annyit még tudni kell hogy a nagymama és A unoka ugyanabban a városban élnek tehát emiatt szorosabb kapcsolatban vannak egymással mint B unoka aki csak
telefonon képes a nyagymamával kapcsolatot tartani mivel messze lakik tole.

Kérdések:

Melyikük kereste meg melyiküket, a nagymama A unokát vagy fordítva?

Ha a nagymama "érzelmi alapon" csak az A unokara (vagy az o fiára) hagyja a házat akkor a B unoka megtámadhatja-e az örörökösödési szerzodést és ha igen, mekkora sikerrel? Mekkora jelentosége van a megtámadáskor hogy az A unoka vagy a fia örököl?

Lehetséges-e hogy a két unoka nem csak fele-fele arányban örökölje a házat hanem példának okáért 30-70 %-ban?

A válaszokat elore is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 10:16

Mondtam, hogy félrevezető lehet.
Hiszen kérdezte a végrendeletet, abban pedig tetszés szerint el lehet térni a törvényes öröklés arányaitól, és például az élettársnak is lehet benne haszonélvezetet juttatni.
Özvegyi joga valóban nincs a túlélő élettársnak, de ebben az esetben a kiskorú gyermeke 1/2 arányban örököse lenne a másik élettársnak, ezért mint a kiskorú törvényes képviselője és gondozója közel olyan jogokkal bírna az ingatlanon, mint a haszonélvező.

nosferat6 # 2010.11.02. 09:54

T. ObudaFan!
Köszönöm a segítséget

ObudaFan # 2010.11.02. 08:59

stargirl

Mindenki után a saját gyermekei egyenlő arányban örökölnek. Az örökrészére mindenki csak az örökhagyó halála után tarthat igényt. Élettársnak nincs özvegyi joga.

ObudaFan # 2010.11.02. 08:57

nosferat6

A közjegyző közvetlenül keresi meg a bankokat. Az ingatlan vonatkozásában ha nem lesz megegyezés, a közös tulajdon megszüntetése iránt pert kell indítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 07:04

Pontosítani kellene ezeket a kérdéseket. Egyedül a harmadikra lehetne úgy ahogy válaszolni, de még az is félrevezető lenne.

Haldoklik a kedves "párod"?