Öröklés


drbjozsef # 2022.06.30. 08:47

Borsi,

Az új Ptk. szabályai szerint amennyiben valaki 15 éven át sajátjaként és szakadatlanul birtokol egy ingatlant, elbirtoklás útján automatikusan megszerzi annak tulajdonjogát, és még arra sincs szükség, hogy a tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön. Az elbirtokló tehát – a törvény erejénél fogva – bár tulajdonos lesz, de csak az ingatlan-nyilvántartáson kívül, éppen ezért külön kérnie kell az illetékes földhivataltól a tulajdonjogának az ingatlan- nyilvántartásba való bejegyzését, ugyanis ha az elbirtokló a tulajdonjogát nem jegyeztette be a telekkönyvbe, akkor az ingatlan-nyilvántartásban bízó, jóhiszemű és ellenérték fejében tulajdonjogot szerző féllel szemben nem hivatkozhat az elbirtokláson alapuló tulajdonszerzésére.

Elvileg megúszhatjátok. Viszont ha tényleg van elbirtokló, élni is akar vele, és ismeri a jogait, akkor a gyakorlatban lehet esélye.
Ha bejegyzésre kerültök az ingatlannyilvántartásba, akkor VELETEK szemben az esetleges használó hivatkozhat az elbirtoklásra, és perben feltehetőleg el is tudja birtokolni. Mert TI nem ellenérték fejében szereztek, hanem öröklés a jogcím. Ha eladjátok, és a tulajdoni lap alapján megveszi jóhiszemű harmadik fél, akkor vele szemben már nem tudja a használó bejegyeztetni az elbirtoklást, akkor elbukja. Egy gond lehet : ha ez a használó társtulajdonos egy közös tulajdonú ingatlanban, vagy az Fftv. hatálya alá tartozó ingatlan esetén az ottani szabályok szerinti jogosult elővásárló, akkor az elővételi joga miatt még az új tulajdonos bejegyzése ELŐTT tudomást fog szerezni az eladási szándékról, ezért akkor még veletek szemben meg tudja indítani az elbirtoklási pert.
Bár az jó kérdés, hogy a "jóhiszemű szerző" fogalomnak már megfelel az a vevő is, aki az elővétel miatt még nincs bejegyezve. Hiszen a szerződés megköttetett.

Mindenesetre : ha ti lesztek bejegyezve, akkor eladhatjátok akkor is, ha az elbirtoklási idő eltelt.

Borsi # 2022.06.30. 09:17

Meglepődtem ,hogy milyen gyorsan választ kaptam :)
Akkor vár Zala megye,megnézem a "birtokot" :)
Nagyon szépen köszönöm drbjozsef! :)
Üdv:
Borsi

drbjozsef # 2022.06.30. 10:07

Borsi,

Az sem árt, de szerintem több infó nyerhető, ha a tulajdoni lapokat kéred le ÉS az adott terület térképszelvényét. Azon látszik hol, hogyan helyezkedik el az ingatlan, mivel szomszédos, milyen útkapcsolata van, ilyesmik.

drbjozsef # 2022.06.30. 10:10

Borsi,

Megjegyzem, van még egy dolog, ami nektek jó :

Ptk. 5:48.§ Ha a tulajdonos menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy tulajdonosi jogait gyakorolhassa, az akadály megszűnésétől számított egy évig az elbirtoklás akkor sem következik be, ha egyébként az elbirtoklási idő már eltelt vagy abból egy évnél kevesebb volna hátra.

Ez az elbirtoklási idő nyugvása. Nem telik, ha nem tudod érvényesíteni a jogaidat - és az, hogy nem is tudtál az ingatlanokról, elég jó indok arra, hogy önhibádon kívül nem tetted.

Borsi # 2022.06.30. 13:55

Ez nagyon jó hír most nekünk! :)
Köszönöm szépen mégegyszer!
Szép napot! :)

Borsi

kadjarka # 2022.06.30. 19:58

Adott egy házaspár, gyerek nélkül. A feleségnek és a férjnek már meghaltak a testvérei, de azoknak vannak még elö gyerekeik.

Tegyük fel, hogy a feleség elhalálozik.Ekkor ugye a férj örököl mindent vagyont. A kérdésem az, hogy ki örököl amikor a férj is eltávozik?

Csak a férj testvérének a leszármazottjai vagy a feleség testvérének a gyerekei is örökölnek?

Majordomus # 2022.06.30. 20:43

Nem.

drbjozsef # 2022.07.01. 04:06

kadjarka,

Ha az elhunytnak nem élnek a szülei, akkor a házastárs örököl mindent. A házastárs csak leszármazók és az örökhagyó szüleinek hiányában teljes örökös.

Ha ezen öröklés után a másik házasfél is meghal, akkor - végintézkedés hiányában - a törvényes öröklési rend szerint történik az öröklés, és természetesen csak az ő rokonai örökölnek, ha élnek a (már elhunyt) testvérének a leszármazói, akkor ők. A korábban elhunyt házastárs rokonai ilyenkor már nem örökölnek.

kadjarka # 2022.07.01. 10:03

Köszönöm a gyors választ!

vaabaa # 2022.07.01. 15:04

drbjozsef

Tavaly meghalt anyósom akkor vette ki a sógorom és elvitte magával hogy apósnál ne legyen annyi kp otthon, após ellátására szántuk, de most egy évre rá ő is meghalt, a pénz megmaradt ill. majd még ebből lesz eltemetve az lejön belőle. De akkor nagy valószínűséggel sógoré legyen vele boldog.

drbjozsef # 2022.07.01. 16:18

vaabaa,

Értem. Hát, jó eséllyel igen.
Ha közös volt anyósoddal, akkor szinte biztos, hogy haláleseti kedvezményezett volt, ha azt fel tudta venni a haláleset után, ahogy osztap írta, mérpedig az jogilag ajándékozás, tehát az övé.
Persze, számonkérheted, ha szerinted az egyértelműen anyósod pénze volt, de jogi szempontból nem tudsz mit tenni valszeg.

Majordomus # 2022.07.01. 21:04

Akkor "boldog lesz vele" !

Szentesi_A # 2022.07.08. 21:17

Tisztelt hozzáértők,

Ha van egy ingatlan, aminek az öröklése fele-fele arányban történt ott mi a mérvadó az ingatlan értékét illetően, ha az egyik fél kifizeti a másikat. A hagyatéki eljárában szereplő összeg, vagy mondhatja az egyik fél, hogy az nem jó és kevesebbet, vagy többet mond ?

Köszönöm
Aladár

Sombokor # 2022.07.09. 04:14

@Szentesi_A

A vételár megállapodás kérdése, a hagyatéki eljárásban szereplő összeg nem köti a feleket.

Amennyiben a vételár több, mint az hagyatékiban szereplő érték, a különbség után az eladónak adóznia kell.

shiwnouk # 2022.07.09. 17:37

Elnézést lehet, hogy elég nagy sületlenséget kérdezek.. Édesanyám férje pár hónappal ezelőtt beszámolt a jövendő örökösök előtt, arról hogyan végrendelkezett. Ő még életben van csak nem túl jó egészségügyi állapotban és úgy gondolta most jött el ennek az ideje.
A lényeg, hogy a megtakarításai egyenlő arányban oszlanak majd meg a két fia és anyukám között, de a 60%-os tulajdonhányadát egy vállalkozásban kizárólag a gyerekeire hagyja egyenlő arányban.
A kérdésem az volna, hogy meg lehet azt tenni végrendelet ide vagy oda, hogy a vállalkozásából semmilyen tulajdonrészt nem hagy édesanyámra?

Ha nem volna végrendelet, akkor azt gondolom biztosan jutna anyukámnak is a vállalkozásból és ha ezt jól gondolom akkor nem tudom, hogy felül lehet-e írni ennyire kedvezőtlenül az alapesetet egy végrendelettel.

Igazándiból ez az egész addig eszembe se jutott ( mert azt hittem bárhogyan lehet végrendelkezni és az kőbe van vésve) amíg a hold alapkezelő podcastjében volt téma az öröklés és abban az derült ki, hogy a törvények szerinti öröklési rendet egy végrendelettel azért olyan nagyon nem lehet felülírni és gyakran a vagyonos ügyfelek ezzel totál nincsenek képben, azt hiszik könnyen kisemmizhetik rokonaikat, de ehhez valójában még életükben kell átadni a vagyonelemeket, végrendelettel nem lehet 0-ázni csak úgy a potenciális örökösösök valamelyikét az egyes vagyonelemekből.

A vállalkozás jelentősen nagyobb értékkel bír ebben az esetben mint a megtakarítások.

Nagyon köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.09. 18:43

meg lehet azt tenni
Meg.

(Szerinted mégis mire való a végrendelet?)

Majordomus # 2022.07.09. 19:23

Miért, szerinted ki kellett volna semmiznie a fiait a második felesége kedvéért?
Kap elég tisztességes vagyont.

osztap # 2022.07.09. 19:31

shiwnouk,

Anyádnak esetleg kötelesrészre lehet majd igénye a két gyerekkel szemben, a férje halála után. A törvényes öröklés rendje szerint szerint egy gyermekrésznyi, azaz a megtakarítások és az üzletrész harmada járna neki (Ptk. 7:58. §). Ennek a harmada a kötelesrész.

Ha a végrendelet alapján járó összeg (megtakarítás / 3 ) kisebb, mint a kötelesrész, azaz (megtakarítás + üzletrész) / 9, akkor a különbözetre igényt tarthat. Kérnie kell, nem automatikus.

Ha a férje adott/ad ajándékokat, esetleg köt tartási vagy életjáradéki szerződést, az növelheti a kötelesrész alapját.

Majordomus # 2022.07.09. 19:38

Nehéz menet lesz!

Szentesi_A # 2022.07.09. 21:21

Kedves Sombokor,

Köszönöm a választ !!!!

Aladár

Szomorú örökös # 2022.07.10. 05:08

shiwnouk

A kérdésem az volna, hogy meg lehet azt tenni végrendelet ide vagy oda, hogy a vállalkozásából semmilyen tulajdonrészt nem hagy édesanyámra?.....Ha nem volna végrendelet, akkor azt gondolom biztosan jutna anyukámnak is a vállalkozásból és ha ezt jól gondolom akkor nem tudom, hogy felül lehet-e írni ennyire kedvezőtlenül az alapesetet egy végrendelettel.

Mi több, el is adhatja a vállalkozás-részét és fel is élheti haláláig. Amíg él, addig ehhez sok közötök nincs.

azt hittem bárhogyan lehet végrendelkezni és az kőbe van vésve

Nagyon jól hitted eddig is, ne agyalj rajta.

floren123 # 2022.07.14. 20:04

Tisztelt hozzáértők,

Hagyatékkal kapcsolatos kérdésem lenne, 2 testvér örökölt egy ingatlant, 1/2 1/2 arányban, amiben az egyik szülő lakott, másik szülő régen meghalt.
Lezárult a hagyatéki eljárás, közjegyző kiküldte a végzést.
Az egyik örökös testvér most találta ki, hogy ő igényt tartana az általa eddig fizetett rezsiköltségre, amit a szülő nem tudott fizetni.
Utánaolvasva ezt hagyatéki hitelezői igénynek hívják.
Kérdésem, ezt mennyi időre visszamenőleg kérheti az örökös? Vagyis ha ő fizette akár 30 évig a rezsit az ingatlan után, amit tud bizonyítani, akkor arra az összegre?
Illetve mit fogad el a közjegyző, hagyatéki tárgyaláson, mint bizonyíték?
Persze mindezt most úgy akarja, hogy 2/3 1/3 arányban legyen a hagyaték elosztva, kb hasraütéses alapon.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.14. 20:35

Nem jók ezek a kérdések. Ha valóban követelést támaszt veled szemben a testvér, a legokosabb az lesz, ha megkeresel egy ügyvédet.

Zöldövezeti11 # 2022.07.15. 03:19

De hát már lezárult a hagyatéki eljárás !

Lezárult a hagyatéki eljárás, közjegyző kiküldte a végzést.

Újra kezdenéd ?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.15. 05:21

Mi az, hogy nem jók ezek a kérdések?
Volt rá esély, hogy elmagyarázzam neked. Érted: volt.