KBS!
Köszönöm a válaszod ha jól értelmezem akkor nem kell aggódjak.
Tompa
KBS!
Köszönöm a válaszod ha jól értelmezem akkor nem kell aggódjak.
Tompa
Sziasztok !
A segítségeteket szeretném kérni . Hosszú lenne leírni a peres ügyet amelybe csöppentünk. A kérésem annyi, h erősítsetek meg ,h jól értelmezem a jogszabályt .
A tulajdoni igény nem évül el [Ptk. 115. § (1)], ezért érvényesíthetô az élettársi kapcsolat fennállása alatt, annak peren kívüli felszámolása során, illetôleg az élettársi közös vagyon megosztása iránt indított peres eljárásban is. Annak sincs akadálya, hogy az egyik fél halála, ehhez képest az élettársi jogviszony megszűnése után a túlélô élettárs vagyonközösségi igényét volt élettársa örököseivel szemben érvényesítse, ha a közös gazdálkodás eredményeként elôállt teljes vagyonszaporulat a hagyatéki leltárban az örökhagyó hagyatékaként szerepel. Az örökhagyó halálával ugyanis a polgári jogon alapuló vagyoni jellegű jogok és kötelezettségek, mint a hagyaték részei az örökösökre átszállnak (lásd a Ptk. 598. §-hoz fűzött magyarázatot). Ebbôl az is következik, hogy az életben lévô élettárssal szemben tulajdoni igénnyel az elhunyt élettárs jogutódjai is felléphetnek, hiszen jogelôdjük jogot szerzett arra, hogy az élettársi vagyonközösségbôl az ôt illetô részt megkapja.
Ez a bekezdés azt jelenti ,h arra az ingatlanra az örökösök nem érvényesíthetnek tulajdonjogi igényt ami a hagyatéki leltárban nem szerepel? Ezt jól értem ?
Bocsi kicsit hosszúra sikerült.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nincs mit.
Köszi a választ!
Klasszikus hagyatéki tartozás. Akármi van a kocsikkal, az egész örökséged értékének erejéig felelős vagy ezekért.
Tisztelt Fórumozók!
Ismét szeretném a segítségüket kérni, ha lehet.Fiam után megvolt a hagyatéki végzés, amely során örököltem többek között 2 autót, amelyről csak most, a jogerős végzés után derült ki számomra, hogy lízingesek. A közjegyzőtől annak idején meg is kérdeztem, hogy van-e tartozás az autókon, de ő azt mondta: nincs. Most azonban a bank küldi a csekkeket, és én nem tudom mit tegyek? A járművek átírására hétfőn kerül sor, már ha egyáltalán lehetséges ez. (mindenfélét hallottam már, pl. olyat is, hogy törzskönyv hiányában nem kerülhet a nevemre. Mert törzskönyve persze nincs az autóknak.S mindkettőt szeretném eladni, amint csak lehet.)
Kérem, legyenek szívesek tanácsot adni ez ügyben!
Hálás köszönettel:
Zsuzsimama
Már bocsánat, de vagyoni jellegű vitákban a lelki meg fizikai sérelmek nem játszanak. Ugyanakkor tulajdoni igényt kötelmi jellegű jogviszonyra építeni sem lehet.
Vagy tévedsz, és a jogosult nem is azt kéri, amit te állítasz, vagy az az ügyvéd nem igazi ügyvéd.
Tisztelt Fórumozók!
Szüleim elváltak Édesapám nem fizetett gyerektartást, ezért Édesanyám nem fizetett rezsiköltséget. Apám halála után egy darab ingatlant öröklünk a húgommal. Ebben az ingatlanban lakik Édesanyám, a húgom, a kedvesem, apám anyja (2003. évi haláláig), keresztanyja, unokaöccse.
Apám keresztanyja most ügyvéd által követel 1/3 tulajdonrészt, mert nagymamám halála után 3 évig (a közmű órák leválasztásáig) ők fizették a teljes rezsiköltséget (520.000.-), valamint valamiféle kölcsön fejében ami Apám és a keresztanyja közt jött létre (állítólag 3.5 m). Én nem érzem úgy, hogy a hosszú évek alatt eltűrt lelki és fizikai sérelmek után ez nekik járna. Mik a lehetőségeim és az esélyeim?
Előre is köszönöm a segítséget
Tompa
Köszönöm Mona
Az örökös csak a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Vagyis a negatív örökséget nem kötelező felvenni - visszautasítható. Mindezek után az autóval- és a tartozáskülönbözettel azt csínál a bank amit tud.
Ettől függetlenül, javasolt a kfgb végett az illetékes biztosítónál, valamint az önkormányzat gépjárműadó részletnél tértis levélben bejelenteni, hogy az autó tulajdonosa az apukátok sajnos meghalt - nehogy évek múlva esetleg csekket küldjenek holmi nemfizetés okán...
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt Ügyvéd úr
Édesapám halála után csak egy autót hagyott maga után,amin banki hitel van. mivel nincs más amit örökölhetnénk ezért nem kell fizetni? vagy visszaútasítjuk ezt az egy örökséget és nem kell fizetni?
Köszönöm válaszát
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ. Apám barátnője füllentett a feladás dátumáról (kicsit megrendült a bizalmam és kezdek kételkedni hogy Apám személyes dolgait megkapom)és tegnap szerencsésen megérkezett a papír.
köszönettel
Tompa
Kedves Tompa!
Az anyakönyvvezető bármikor kiállít kérésre (és némi illeték lerovása mellett) halotti anyakönyvi kivonatot, úgyhogy ez a korlátlanul szaporítható javak közé tartozik, akár a születési és a házassági anyakönyvi kivonat. El kell tehát menni az anyakönyvvezetőhöz, aki az eredetit kiállította, és csinál másikat. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt ObudaFan!Kedves Fórumozók!
Édesapám halotti anyakönyvi kivonatát a barátnője állítólag sima levélben adta föl nekem, de már két hete nem jött meg. Hol és hogyan lehet pótolni?
Előre is köszönöm
Örökséget nem lehet részben visszautasítani. (Van néhány kivétel, de az autó nem az.)
A férjem halála után egy gk.lizing maradt fenn , melyet nem fedez a gk. értéke. A kérdésem, hogy két gyerekem örökli ezt, ha visszautasítjuk az örökség ezt a részét akkor mentesülünk-e a hiteltartozás kifizetése alól. A bank gondolom elviszi az autót, de még igy is 1 millió-t kellene a hitelre fizetni.Az örökségben ezenkivül ingatlan is van, azt lehet-e külön kezelni, mármint,hogy az nem lesz elutasítva.
A gyermekek öröklik, de ez a mostani, használatra vonatkozó jogosultság fennmarad.
a házasság felbontásakor megegyezés született a közös ingatlan tulajdonról, oly módon hogy az ingatlan 50%-50%-ban továbbra is közös tulajdon maradt, használatra a volt feleségnél. A volt férj új házasságot kötött. Kérdésem, halál esetén van e továbbra is lakhatási jogom(volt feleség) az ingatlan megállapodásban rögzített részére, vagy az örökösök "kitehetnek". Örökli e a jelenlegi feleség az ingatlan részt, vagy csak az elhunyt gyermekei?
Válaszukat köszönöm: Honorata
A következőt szeretném megtudni:
A hagyatéki eljárás során a közjegyzőnek csak a rokonok vagy netán a végrendelet alapján érdekelt személyek nyilatkozatai elmondása alapján kell informálódnia és az alapján formálisan (személyi okmányok stb.) döntést hozni avagy közokiratok alapján neki kell vizsgálódni és felkutatni a családi parentélát. Milyen mélységűnek kell lennie az ő vizsgálódásának? Elég, ha megtudja valakiről pl. hogy leszármazó nélkül, özvegyen halálozott el, vagy ilyen esetben azt is ellenőriznie kell, hogy mikortól vált özveggyé. ill. egyáltalán volt-e valaha leszármazója. Ha volt, akkor mioóta nincsen stb.
(Sokszor a közjegyző számára maga a hozzátartozó még ha jó indulatú, akkor sem tud információt adni vérszerinti rokonokról, hisz olyan távoliak vagy mert egyáltalán nem tartottak kapcsolatot. A közjegyzőnek viszont lenne módja a közokiratokba, különböző nyilvántartásokba (halotti, születési anyakönyvi kivonatok, földhivatali ingatlan nyilvántartások stb.) betekinteni, melyekből hiteles információt nyer. Civil állampolgárnak a hivatalok erősen korlátozottan adnak ki információt, adatot.)
Csak már peres eljárás során lehet részletesen vizsgálódni, vagy a hagyatéki eljárás - mint "nemperes" eljárás - során a közjegyzőnek is meg kellene ezt tenni, ha a végrendelet értelmezése, illetve a hagyaték odaítélése ezt indokolja.
„Nem ez az osztozkodás alapja? Akkor mi alapján állapítjuk meg hogy mennyit ér az ingatlan és mennyit kellene fizetniük nekünk a tulajdonjogunkért cserébe? Bocs, de én laikusként ezt nagyon nem értem:(((”
Két eset van: 1. a közjegyző előtt megállapodtok, ahogy szeretnétek. 2. Polgári perben dől el a dolog, ahol nem ezt a szakvéleményt fogja a bíróság felhasználni, hanem igazságügyi szakértőt rendel ki.
„ „Nem, a gazdagodás értékét követelheti.“ Ezt meg pláne nem értem.”
Azt az értéket követelheti, amennyivel a beruházás miatt többet ér a tulajdoni hányadod.
"csak az illeték mértéke miatt van jelentősége"
Nem ez az osztozkodás alapja? Akkor mi alapján állapítjuk meg hogy mennyit ér az ingatlan és mennyit kellene fizetniük nekünk a tulajdonjogunkért cserébe? Bocs, de én laikusként ezt nagyon nem értem:(((
"Nem, a gazdagodás értékét követelheti." Ezt meg pláne nem értem.
„Kérdéseim: mi alapján állapítják meg az ingatlan értékét? ”
Szakértő állapítja meg. Tekintettel arra, hogy csak az illeték mértéke miatt van jelentősége, nem nagyon érdemes újraértékeltetni.
„A ráfordítás teljes összegét levonhatná a mi részünkből?”
Nem, a gazdagodás értékét követelheti.
Örökléssel kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.
A nagyszüleim ingatlana az öröklés tárgya. A nagypapám halála után apué lett a ház 1/6-ának tulajdonjoga. Ha jól gondolom a mamámé 3/6-od, és a három testvér mindegyikéé 1/6. Apu halála után az öcsémmel mindketten 1/12-ed tulajdonjogot örököltünk. Most meghalt a nagymamám. Az örökösök a két gyereke és apu után mi ketten az öcsémmel lennénk. Az egyik testvér lemondott a másik javára, így a végeredmény az lett, hogy hárman maradtunk örökösök, 4/6 (mama egyik gyereke) és 1/6 (öcsém az egyik unoka), 1/6 (én a másik unoka) mértékű tulajdonjoggal.
Kérdéseim: mi alapján állapítják meg az ingatlan értékét? Csak a fele ingatlan képezte most az örökség tárgyát, akkor a megállapított összeg csak a felére vonatkozik? 3.7 tized millió szerepelt az iratban, még a feléhez képest is nevetségesen alacsony összeg.
Ha volt helyszíni szemle az ingatlannál, arra nem kellett volna idézést kapnunk?
Ma volt a hagyatéki tárgyalás, nem sikerült megállapodnunk, mert bár a teljes ingatlan 4/6-ában tulajdonossá váló rokon ki akar minket fizetni, de azt mondta hogy neki 800 ezer forint ráfordítása volt (fürdőszoba felújítás, gáz bevezetése) és ezt az összeget a mi részünkből vonta le teljes egészében. Tehát úgy gondolta hogy kb. 1,2 millió járna nekünk fejenként, de levont 400-400 ezret és csak 800 ezret fizetne nekem is és az öcsémnek is.
A ráfordítás teljes összegét levonhatná a mi részünkből? Az ingatlanban a mamámmal együtt a most 4/6-ot öröklő fia és hat éve az élettársa lakik. Van egy közös gyerekük. (Természetesen mama szerintük egy fillért sem hagyott hátra, amit kétlek, de legyen az övék, nem érdekel. De a ház más téma. Az a rész apué lenne, mi miatta örököljük, ezért nem szeretnénk úgymond elherdálni apu részét.)
A hagyatékit elnapolták, két hét múlva folytatjuk. Mit tehetünk?
Bocs hogy ilyen hosszúra sikeredtem....
„1.Árverésen, vagy milyen módon történik?”
Árverésen.
„2.Hány napon belül indul el, és milyen határidővel?”
Egy ilyen per másfél-két év, és a végrehajtás sem rövid. Plusz kérdés, mikorra lesz egyáltalán végrehajtási vevő.
„3.Melyik hatóság lesz az illetékes az értékesítés levezetésében?
4.Kijelölnek egy végrehajtót?”
Önálló bírósági végrehajtó.
„5.Családtag/hozzátartozó is megszerezheti a kényszerértékesítés során?”
Igen.
„Ha még a jogi eljárás megindítása előtt szerzünk egy biztos vevőt a házra, aki piaci áron megvenné, akkor van rá mód, hogy a kényszerértékesítés elrendelését követően biztosan az ő kezébe, és piaci áron kerüljön a ház?”
Nincs.
Tisztelt Szakértő!
Öröklésnél 3 testvérből 2 el akarja adni az örökölt házat. A harmadik testvér nem akarja eladni, se kifizetni nem akarja őket. Ezért jogi útra terelődik az ügy. Ha a bíróság kényszerértékesítést rendel el:
Ha még a jogi eljárás megindítása előtt szerzünk egy biztos vevőt a házra, aki piaci áron megvenné, akkor van rá mód, hogy a kényszerértékesítés elrendelését követően biztosan az ő kezébe, és piaci áron kerüljön a ház?
Előre is köszönöm a segítségüket!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |