Erzsó55 hozzászólását elolvasva egy csöppet tátva maradt a szám! Semmiképp nem vitatom, hogy ami jár az jár, de hogy így várjon valaki az apja halálára!!!!
Amennyiben csak akkor "kíváncsi" rá, ha meghalt, akkor minden évben érdemes felkeresni az illetékes önkormányzatot, és rákérdezni, él-e még!
Ha már nem, akkor lehet az özvegynél jelentkezni, hogy én is itt vagyok.! Mostmár kérem a jussomat.!
Lehet, hogy nagyon elítélendő a véleményem, de ha életében nem kereste, akkor vajon miért keresi a halála után? Vajon érdekelte-e, hogy hogyan élt, volt-e valami problémája, nem volt-e olyan beteg, hogy teljes ápolásra szorult?
Egy gyerek nem tehet arról, hogy a világra jött, ez biztos.
De vajon azokat nézi-e valaki, akik együtt voltak jóban-rosszban, és most itt maradtak, nem elég a gyász,mert ők tényleg szerették az apát-férjet, és nem csak az örökség érdekli őket.
Cic
Öröklés
Nagybátyádnak és családjának a tőletek való elhidegülése nem bír érdemi jelentőséggel az örökösödés vonatkozásában.
Ha a nagyszülők nem készítenek végrendeletet, akkor a törvényes öröklés általános szabályai szerint, édesapád halála miatt, szülei (tehát a te nagyszüleid) után, az őt megillető örökrészt a leszármazói (vagyis te és a testvéred) öröklitek.
Amennyiben viszont a nagyszüleid (illetve kettejük közül a még életben lévő) érvényes végrendeletet készít, akkor az öröklés rendjét az fogja meghatározni, tehát annak tartalma lesz a mérvadó.
Konkrétabban?
Tisztelt Válaszadó!
nagyszüleimnek két fia (2-2) és négy unokája. Egyik én vagyok:), édesapám pár éve meghalt.
Mire számíthatunk mi a testvéremmel egy esetleges jövőbeli öröklési tárgyaláson.
(unokatestvéreim és nagybátyám rendkívül elhidegült tőlünk apám halála után)
Köszönöm!
Az örökös az örökségével azt kezd, amit akar. Végrendelettel persze megoldható, hogy mondjuk csak haszonélvezetet - és persze kötelesrészt - örököljön. A haszonélvezet meg nem ruházható át.
Jaj, természetesen a megnyugtató megoldás arra kellene, hogy NE juttathassa az élettárs kezére...
Örökléssel, ajándékozással kapcsolaban kérdeznék. Nagymamámnak két gyermeke van, anyukám az egyik, akivel nem tartják a kapcsolatot. A másik pedig anyu nővére, aki több, mint 20 évig külföldön élt (nem hivatalosan). Anyu nővére évtizedek óta tartó masszív alkoholizmusa és ebből eredő betegségei miatt hazaköltözött a nagymamámhoz. A külföldön élő ugyancsak alkoholista élettárs viszont mindenáron szeretné megszerezni a nagymamám kizárólagos tulajdonában lévő családi házat. Ennek többször hangot is adott, hogy az a ház mamám halála után az övé lesz. Nagymamám az idősebbik lányát nem szeretné kizárni az öröklésből, hisz elvileg nem is teheti. De azt semmi esetre sem szeretné, ha esetleg vele bármi történne, akkor a lánya a házat eltékozolja, azaz bármilyen formában hozzá juthatna a külföldi élettárs. Nagynénémnek nincsenek gyerekei, tehát ezáltal örököse sem? Egyenes az út az élettárnak a házhoz? Anyukám anno ki lett fizetve, tehát ő öröklés szempontjából elvileg nem kerül képbe. Milyen megnyugtató megoldás lenne, ami lehetővé teszi, hogy nagynéném akár haszonélvezőként, akár tulajdonosként az élettárs kezére juttassa a házat, ha az élet úgy hozza?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Irni kell egy levelet az apa lakhely szerinti önkormányzat jegyzőjének és kérdezni: xy él-e még?
Ha esetleg már elhunyt, akkor meg arról kérni a tájékoztatást, hogy a halálozás hónapjában "náluk" ki volt az un. ügyeletes közjegyző - mert az esetleges hagyaték dolgában ő volt illetékes eljárni.
Ha xy már elhunyt, és az örökségből valaki kimaradt (...) utólag lehet kérni a közjegyzőtől póthagyatéki eljárást.
Ahogy itt nemrég egy jogász leírta: a közjegyző "hozott" anyagból dolgozik, ergo nem tudhatja "a" családfát...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Tisztelt Fórumozok!
Nekem is lenne egy kérdésem az örökléssel .
A / macskás /-nak adott válaszokat ha jól értelmezem :
Ha a második feleség nem adja be a férj halála után ,hogy az elsö házasságból is van örökös akkor azt addig nem kapja meg amig nem tudja meg ,hogy örökölt.
Hogy tudja meg, hogy meghallt az apja ha nem tartották a kapcsolatot az apa hibájából /nem kérte még a láthatást sem válás után/.
Hivatalból nem keresik ki hogy hány gyereke van?
Erzso
Annabella
Azonban amennyiben az unoka még kiskorú, az ő örökrészét 18. éves koráig a gyámhatóság "vigyázza", vagyis az özvegyen maradt szülő tetszése szerint nem rendelkezhet a gyermek által megörökölt 1/3-ad ingatlanrésszel.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Igen, az elhunyt testvér helyén az ő leszármazója örököl. Tehát háromfelé osztódik az örökség, az örökhagyó két gyermeke és unokája a törvényes örökösök.
Nagyon köszönöm a gyors választ. Örülök hogy így az unoka nem marad ki az elhalálozott szülője utáni örökségből.
Üdv.: Annabell
A 2 élő és az elhunyt gyermeke.
Kedves Fórumozók!
Már sokat olvastam öröklési ügyek után, de még most sem értem a törvényes öröklési jogot. Ha 3 testvér közül egy elhalálozik, de neki már van egy gyermeke akkor a három testvér édesapjának tulajdonában lévő ingatlannak kik lesznek a törvényes örökösei? Csak a két élő testvér számít vagy az elhunyt testvér gyermeke is törvényes örökös lesz?
- > Öröklés, ajándékozás (utolsó hozzászóló kibo; 20.20.16.)
Bocsánat, tudna nekem valaki segiteni hogy hol találom meg a saját beirt dolgomat? mert elveszitettem nem tudom megnézni hogy irt-e valaki valamit hozzá.
Nem értem ilyen köteles részről beszél, amikor nincs végrendelet. Követelheti, de azt elég nehéz lesz bizonyítani. A legjobb megoldás, ha a területi, vagy kerületi jegyzőnél érdeklődik(az is lehet, hogy az élettárs nem jelentette önt a hagyatékira, ezért az már megtörtént ön nélkül). Azért ennyi ideig nem tart a hagyatéki(jó esetben).
Véleményem szerint a lakást örökölte meg azzal, hogy köteles eladni. Mentes az illeték alól az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír megszerzése. Más értékpapírok illetékkötelesek.
Tisztlet ObudaFan!T Fórumozók!
Az Édesanyám (71 éves)végrendelettel örökölt értékpapírokat, valamint egy lakást, vagy az értékét. Azért írom, hogy vagy, mert még magunk sem tudjuk, hogy mit is.
A lényeg, hogy az örökhagyó a szóban forgó lakásra már adás-vételi szerződést kötött mint eladó, és felvett 1 millió forintot foglalót ingatlanközvetítő iroda előtt, jogi képviselettel a vevő részéről. A vevőt bejegyezték a földhivatalban. Közben történt a sajnálatos halál eset. Időközben a vevő fizetési határideje lejárt, úgy tudjuk, hogy ügyvédi letétbe helyezte a fennmaradó összeget a vételárból. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az Édesanyám a lakást örökölte meg, vagy a vételárat? Úgy tudom, az illeték megfizetésénél nem mindegy….
Laikusként azt gondolom (az interneten megpróbáltam alaposan utána nézni), az halál pillanatában lép érvénybe az öröklés. Akkor még a tulajdona volt a lakás, mivel 1 millióért nem lehetett a vevőé. A közjegyző a végrendelet kihirdetésekor két §-ra hivatkozott, és a földhivatalra bízta a döntést. Azt gondolom, ha a a földhiv.-on múlik, számunkra kedvezőtlen döntést hoznak.
Továbbá még szeretném megtudni, hogy az értékpapírok után kell illetéket fizetni? Adózás szempontjából mi a teendője az Édesanyámnak, aki nyugdíjas?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv
Téma: roncsautó örökösödési illetéke
Tisztelt ÓbudaFan, Kedves Fórumozók!
Édesapám 2008. novemberében hunyt el, a hagyatéki tárgyaláson, végzésen túl vagyok. Örökségem egyik darabja egy 27 esztendős működésképtelen személyautó, amelyet -egy önkormányzati ügyintéző tanácsát megfogadva néhány hónapja- azóta sem irattam nevemre. Azt mondta, szállíttassam el, s a bontási igazolást vigyem be az önkormányzathoz. Pár napja lebeszéltem egy roncsautó szállító céggel az autó elszállítását, akik ingyen elvinnék, s adnának bontási határozatot is, ma pedig felszólítást kaptam az Apeh-től, hogy fizessem be a szuperautó örökösödési illetékét. Csekély 46000,- Ft-ot. Az összeg stimmel, ha a ccm-t nézzük, csak hát...
Szeretném megtudni, hogyan kerülhetem el a befizetési kötelezettséget, van-e hivatalos eljárás erre, azon kívül, hogy tiszteletteljes kérést intézek az APEH-nak, amit vagy figyelembe vesznek, vagy nem.
Előre is köszönöm a választ, válaszokat, üdv.
Köszönöm szépen.
A földhivatalban be tudsz tekinteni a terheket alapító okiratokba, és a jogosulttal tudsz azokról egyeztetni. A többi a közjegyző dolga.
Tisztelt ObudaFan!Kedves Fórumozók!
Most halt meg Édesapám, és szerencsére soha nem kellett még ilyet intéznem, de most nem tudom mi a teendő.
Egy valamit tudok, hogy a házunk 65%-ban az Ő nevén van. Meg van terhelve, nem tudom mennyivel. Állítólag valami illeték be nem fizetés, meg valami (már nem élő)cég tartozás. Honnan derítem ki hogy milyen tartozás van a házra terhelve? Van-e valamilyen vállalkozás amiből örökölhetek? És egyáltalán van-e valami aminek még utána kell nézzek?
Előre is köszönöm
Tompa
Kedves Fórumozók!
Elhunyt édesanyámnak volt egy forint bankszámlája. Halála előtt egy héttel kötött egy kiegészítő megállapodást a bankkal, amely szerint a haláleseti kedvezményezett egyben az egyetlen örökös, én legyek. Az lenne a kérdésem, hogy a bankszámla hagyaték tárgyát képezi-e, vizsgálja-e a jegyző, illetékköteles-e, illetve ebben az esetben mi a helyzet az özveggyel, ha ő külön bankszámlával rendelkezik/rendelkezett? A nyugdíjuk mindkettőjüknek a saját bankszámlájukra folyt be.
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02