Öröklés

majlo # 2009.10.14. 16:50

Köszönöm a válaszodat még egy dolgot szeretnék tőled kérdezni ha nem megyek el a hagyatéki tárgyalásra hanem leírom a mondanivalómat és ajánlott levélben elküldöm a közjegyzőnek/aminek a lényege,hogy nem egyezkedem/szerinted ez ugyanolyan értékű mindha ott lennék a tárgyaláson,tehát ebből semmi számomra kedvezőtlen nem történhet?Üdv:majlo

monalisa1 # 2009.10.14. 15:53

Szerintem függőben van az ügy az ő egyezségi szándéka okán... Vagyis ha az ujabb hagyatéki tárgyalás is eredménytelen lesz (...) vélem ujra rendelkezésére áll a 30 nap bírósághoz fordulni...

A közjegyző ettől függetlenül ideiglenesen már birtokodba adta az örökséget - rendelkezel felette.

Gondold csak meg: inkább megpróbál "megpuhitani" téged és így ESETLEG többet kaphat az örökségből - ezzel együtt az ujabb hagyatéki eljárás "szinte ingyen van" -, míg egy pereskedés hosszú és költséges...

Ha a közjegyző már az első körben hitelesnek elfogadta a végrendeletet, bíróságon nehéz dolga lesz a nővérednek!...

majlo # 2009.10.14. 15:38

Kedves monalisa1! Köszönöm a válaszodat igen valahogy én is így éreztem,gondoltam csak azt nem tudom,hogy így mi a helyzet a perindítással mert ugye volt egy határidő és nem élt a lehetőséggel.Most lesz egy hagyatéki tárgyalás,ha nem egyezünk meg a közjegyző nem hoz döntést gondolom én /kérlek javíts ki ha nem így van/és az előzményektől függetlenül még indíthat pert? Üdv:majlo

monalisa1 # 2009.10.14. 14:40

majlo

A testvéred valószínűleg nem biztos az esetleges perindítás "eredményében" ezért inkább egyezkedni próbál veled - hátha...

A közjegyzőnek is véges az ideje/türelme, vagyis a testvéred egy 2+1 hagyatéki tárgyalásra már nem fog lehetőséget kapni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

macskás # 2009.10.14. 14:00

Tsztelt ObudaFan!Tisztelt Fórumozók!

Én úgy veszem, hogy létezik, (mert egyszerűbb, ha a legrosszabb lehetőséggel számolok). Csak kérdés mit kezdjek a ténnyel.?
Ilyen is csak velem történhet.! De ha már megtörtént, ki hiszi el nekem, hogy nem akartam csalni!
Cic

ObudaFan # 2009.10.14. 13:39

Igen, ajándékozással.

Györgyi1982 # 2009.10.14. 12:59

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám és testvére örökölt egy családi házat 1/2, 1/2 arányban. Édesanyám szeretne lemondani az ő részéről az én javamra, mert szeretnénk megvásárolni azt a házat. Nekem egyébként van egy testvérem, aki nem tart rá igényt)Hogyan teheti ezt meg? Ajándékozással? - így nagyon magas az illeték.

Várom válaszukat!
Köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.14. 07:48

Nem, de a fiadtól megvásárolhatja.

zsupo # 2009.10.14. 07:47

Tisztelt szakértő!
Én a házam a fiamra irattam rajtam maradt a haszonélvezeti jog, a haszonélvezeti jogot az unokáimra tudom iratni?
Köszönöm szépen előre is a válaszát!

majlo # 2009.10.13. 21:29

Tisztelt Fórumozók! Ahagyatéki tárgyaláson a közjegyzői végzésben az volt,hogy a közjegyző ideiglenesen a tulajdonomba helyezi az örökséget a nővérem pedig 30 napon belül polgári pert indíthat mivel nem értett egyet a végrendelettel,ő a harminc napon belül nem indított pert,hanem kieszközölt még egy hagyatéki tárgyalást egy levéllel amit a közjegyzőnek írt amiben velem próbál egyezkedni,kérdésem,hogy mi van ilyenkor,hogy nem indított pert a megadott határidőn belül,a közjegyző újjabb tárgyalást tűzött ki,de hát a hagyatéki végzésben nem erről volt szó.Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.10.13. 17:11

Először azt kellene megkérdezni, aki szerint létezik ez az ember, hogy ő mire alapozza.

macskás # 2009.10.13. 14:34

Haszonélvzeti jogom van a gyerekeim által örökölt részen. Az nem azt jelenti, hogy enyém a haszon, ha kiadom?
Viszont én nem követelhetem a közösköltség tulajdonihányadára eső részre?
Nem kötözködni akarok, ha valaki meg tudja mondani hogyan keressem, anélkül, hogy engem és a gyerekeimet bűntetnék meg, megteszem.
Ugyan ObudaFan ugyan azt mondta nincs búntetés, ha előkerül, és én hiszek neki, de azért nem vagyok teljesen nyugodt.
Cic

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.13. 14:10

Nem. Lakásbérleti díjat akkor sem fog tudni kérni.

kadaj01 # 2009.10.13. 13:40

Nem biztos, hogy jó dolog nem értesíteni... tegyük fel, hogy megörökli a két gyermek a lakást, majd a harmadik fekete bárány mondjuk 15 év múlva tudomást szerez erről... simán perelhet az elmúlt évek lakásbérleti díjért is. Nem biztos, hogy megéri.

macskás # 2009.10.13. 13:35

Köszönöm szépen a választ. ha jól értem, akkor várjak.
Ha jelentkezik, akkor következik a megegyezés.
Gondolom akkor kell majd ügyvédhez fordulnom, mert ezt egyedül tudom megoldani.
Nagyon rendes vagy, hogy így segítesz az embereknek, pedig gondolom van elég dolgod.
Mégegyszer köszönöm.
Cic

ObudaFan # 2009.10.12. 14:38

A jogi válasz az, hogy fölöslegesen foglalkozol ezzel. A többi nem jogi probléma.

macskás # 2009.10.12. 11:11

Azt tudtam, hogy a férjem nős volt már egyszer, de nem szeretett róla beszélni, soha nem is került szóba, annyit tudtam, hogy rövid ideig tartott és rossz ötlet volt.
A férjem nagynénje most idónként-ritkán telefonál, hogyan vagyunk, és mikor a hagyatéki eljárásról beszéltünk, hogy végre azon is túl vagyunk, ekkor került szóba, hogy ők úgy tudják, hogy van, és sikerült-e megtalálni, mert a temetésen nem volt ott, tehát biztos nem vagyunk jóban.
Hát sehogy sem vagyunk.
Ez az információ nem hiányzott.
Idáig is megvoltam nélküle, de most viszont nem tudom mit kezdjek vele?
Itt örlődöm, mert a gyerekeimnek sem mertem szólni, elég nekik egyenlőre az apjuk halálát feldolgozni.
(19-21 évesek, tanulnak még, de még nincsenek túl a történteken.)
Abban is reménykedem, hogy talán nem is igaz, hiszen a férjem nem mondta, de viszont akkor a rokonok miért mondják?
Cic

ObudaFan # 2009.10.12. 10:48

Mégis, mit tudsz róla, honnan tudod, hogy létezik?

macskás # 2009.10.12. 09:46

Kedves Obudafan!

Köszönöm, hogy foglalkozol velem, de most egy kicsit elakadtam. Mivel a férjem fia sohasem jelentkezett idáig, nem is tudhatja talán, hogy az apja meghalt. Én benne lennék, hogy addig ne is tudjon róla, amíg nem keresi-mert ugye a férjem már nem keresheti meg őt- nekem meg elvileg semmi közöm hozzá, de az a bibi, hogy két rossz közü
  • vagyis , hogy sajnos meg kell osztanom, egy teljesen ismeretlen, számomra idegen emberrel azt, amit egész életünkön át a kettőnk gyerekeinek gyűjtöttünk, illetve, ne próbáljam valahogy értesíteni, nehogy baj legyen abból, hogy eltitkoltam--én az első variációt tartom , fájó szívvel, megnyugtatóbbnak.
Remélem nem bonyolódtam nagyon bele, érthető mit is akartam. Teljesen ki vagyok idegileg egyébként, itt maradtam majdnem nyomorékon, és a férjek itt hagyott hirtelen , 53 évesen. Ha azt tanácsolod, hogy várjam míg ő jelentkezik, és ebból nekem, sem a gyerekeimnek semmi baja nem lesz, megteszem,, mert ettől a ténytől, hogy aférjem eltitkolta előlem, még jobban kiakadtam, és még arra is vigyáznom kell, hogy a két lányom ne vegye észre rajtam,hogyan érzem magam Elnézést a hosszú levélért, remélem érthető Köszönöm:Cic
ObudaFan # 2009.10.12. 09:18

Nem gondolnám, hogy a te feladatod lenne keresni, ha nem jelentkezik.

macskás # 2009.10.12. 09:07

Nagyon köszönöm a gyors választ, csak nem tudom, hogyan kezdjek hozzá.
Én hol tudom keresni?Semmit sem tudok róla csak azt, hogy van-volt?
Sajnos én rokkant vagyok, nem tudok mozogni, csak segítséggel.
Köszönöm!
Cic

ObudaFan # 2009.10.12. 09:02

Büntetés nem lesz, de ő is örökös. Legjobb lenne megegyezni vele.

macskás # 2009.10.12. 08:58

Segítséget kérnék! Önhibámon kerültem olyan helyzetbe, melytől nem tudok aludni. Sajnos meghalt a férjem (ez is elég lenne az idegi kiboruláshoz!).
Nem nagyon tartottuk a kapcsolatot a rokonaival, de ugye a temetésre mégis "illett" értesítést küldeni.
Minden lezajlott, élünk ahogy tudunk, most volt a hagyatéki tárgyalás. Van egy lakásunk, melynek a fele az enyém, a másik fele a két lányunké 50-50% arányban, az én haszonélvezetemmel.
Most tudtam meg, véletlenül, hogy a férjemnek az előző házasságából van egy fia.
Most mi lesz? Soha nem tartották a kapcsolatot, legalábbis az én tudtommal nem.
Soha nem követtem el semmi törvénytelent, és most tessék.!
Mit tegyek?
Mi a büntetés ebben az esetben?
Nem merek semmit sem tenni, hiszen ki hiszi el nekem, hogy nem csalni akartam?
Persze elgondolkodtató-hiszen halottról vagy jót, vagy semmit-a gyerek miért nem kereste őt soha?
Úgy 30 év körüli lehet.
Segítség!!!!!!!!
Cic

aszem # 2009.10.12. 08:25

Köszönom a gyors választ!

"Minek az elfogadása előtt?"
Az örökség elfogadása előtt, mert még nem volt a hagyatéki tárgyalás.

A kölcsön negyedét is az elfogadástól kezdve kellene nekem fizetni? (Esetleg érdemes lehet elgondolkodni, azon, hogy ne fogadjam el, mert mire lejár előfordulhat, hogy a ház értéke annyira lecsökken, hogy annyi sem marad, hogy visszajöjjön kifizetett kölcsön, az esetleges plusz kiadásokat nem is számítva)

Vagy jobb lenne valamennyiért átadni nekik a részemet, hogy egyikünk se járjon rosszul, és elkerüljük a későbbi komplikációkat?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.12. 06:20

Mi történik, ha ők nem tudják fizetni a kölcsönt

A negyedét neked kell fizetni; de a banknak egyetemlegesen tartoztok, ha hátralék keletkezik, azon hajtják be, akin tudják.

Van-e értelme esetleg újra felbecsültetnem az értékét még az elfogadás előtt?
Minek az elfogadása előtt?