Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.01. 09:07

Mondtam, hogy egyezkedni kellene. Tudniillik a nagymamának igazsága vagyon. Nem egy bizonyos összeg illeti meg valószínűleg, hanem tulajdoni hányad. Eladáskor pedig az eladási ár azzal arányos része.

iren55 # 2011.02.01. 10:04

Tisztelt Szakértők! Örökléssel kapcsolatos a kérdésem. Szüleim már rég, bátyám 1 hónpja meghaltak. Nagymamám egy hete. Valószinű, hogy én vagyok az örökös, de :Bátyámnak állítólag van egy 10 év körüli kisfia,olyan nőtől, akinek 4 gyereke van 4 apától. Tudtommal a bátyám nem vette a nevére a kisfiút. A gyerek állami gondozásban van évek óta. Kérdésem: van-e tennivalóm? Ha esetleg jelentkeznek az örökségért kérhetek apaságibizonyítást? Tisztelettel: Iren

monalisa1 # 2011.02.01. 11:38

Az mindegy hogy valaki családban nő fel vagy gyermekotthonban, az öröklést- tulajdoni dolgokat ezek nem befolyásolják.

A nőnek kell igazolnia hogy a kisfiú a bátyádtól van, pl a testvéred fizetett-e valaha is t.díjat a gyermek után?!

Vitás esetben a pár hete eltemetett bátyád exhumálására lesz szükség a DNS vizsgálathoz, már amennyiben koporsós temetés történt.

ObudaFan # 2011.02.01. 12:05

Nem biztos, hogy kell. A rokonokkal is lehet DNS-tesztet végeztetni.

monalisa1 # 2011.02.01. 16:16

II. Miklós volt orosz cár és családja (= a Romanovok) és a II. Erzsébet angol királynő családja közt a DNS vizsgálattal előzőekben már találtak bizonyos rokoni szálakat.

monalisa1 # 2011.02.01. 16:17

Csak közbevetőleg mint érdekesség:

NZsolt # 2011.02.01. 16:41

Kedves jogi szakértők!
Következőben kérném a segítséget:
Van egy kis földterület ami a már régen meghalt nagymamám nevén van (ez most derült ki).
Az ő örökösei a nagybátyám és apukám (aki szintén nem él már).
Így per pillanat nagybátyám és én vagyok az örökös.

Én viszont nem szeretnék örökölni és foglalkozni sem a dologgal.Ország másik végén van, kis értékű a föld.
Nem akarok hagyatéki tárgyalásra menni, ha sikerülne kis pénzért eladni, leutazni a szerződés miatt stb. Jobb lenne ha ezt egyedül a nagybátyám örökölné és intézné.
Hogy tudom ezt megoldani, hogy ne örököljek, de a nagybátyámat se akadályozzam meg, hogy ő viszont hozzájusson a kis földhöz.
Hogy tudnék odautazás nélkül lemondani a részemről?

Az ottani közjegyző olyasmit mondott a nagybátyáméknak, hogy csak közvetlen egyenesági öröklésnél(szülő-gyerek) lehet lemondani, mivel én unokája vagyok az egykori tulajdonosnak, nem mondhatok le róla, mindenképp öröklök.

Ez nekem furcsa.

Kérem segítségüket, hogy mit tegyek.

Előre is köszönöm!

Zsolt

csokis1 # 2011.02.03. 11:48

Sziasztok

A hagyatéki eljárásban van az alábbi fellebezési lehetőség:

A hagyatéki eljárás során a közjegyző által hozott, érdemi rendelkezést tartalmazó végzést – 15 napon belül – fellebbezéssel támadhatja meg az, aki a végzés valamely rendelkezését magára nézve sérelmesnek tartja. A fellebbezési jogosultságot nem a hagyatékban való érdekeltség alapozza meg, hanem a végzés – esetleg egyéb módon – sérelmes volta. A közjegyzőnél előterjesztett fellebbezés elintézése a megyei bíróság hatáskörébe tartozik. A megyei bíróság végzése ellen további fellebbezésnek nincs helye.

És van mondjuk a végrendelet bíróság előtti megtámadása:

az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés kézbesítésétől számított 30 nap alatt
lehet a pert megindítani
- a határidő leteltét követő legkésőbb 8. napig a keresetindítást a közjegyzőnél
igazolni kell

Erről a két határidőről kérdeznék.

Ha 15 napon belül megtámadják a közjegyző végzését akkor a 30 napos határidő kitolódik addig amíg megyei bíróság el nem bírálja a fellebezést, vagy a két határidő teljesen független egymástól?

Szutyi # 2011.02.03. 12:04

Tisztelt szakértők!
Édesapám 2008. december 11-én elhunyt.
Az ingatlan felét testvéremmel együtt örököltük 1/4-1/4 arányban.A szüleink által összegyűjtött készpénzüket nem osztottuk szét,hanem a bankban hagytuk.Két év után beteges édesanyám ápolását a testvérem vállalta. Így én lemondtam az anyai rész örökségéről.
Kérdésem: Jogosult vagyok-e a bankban lévő pénz 1/4-re?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.03. 12:12

Miért ne lennél?

kovitami # 2011.02.04. 20:54

Sziasztok!
Az özvegyi jog kötött házassági évekhez. Ha például édesanyám férjhezment 53 évesen és a férjének semmije nincs, akkor a férje örököl özvegyi jogot édesanyám halála után? Mit lehet ez ellen tenni édesanyámnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 01:00

Elválhat.

kovitami # 2011.02.05. 10:04

Más megoldás nincs? Ha kötöttek házassági szerződést akkor is van özvegyi jog?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 10:05

Olyat, amiben a férj lemondott az özvegyi jogáról?

kovitami # 2011.02.05. 13:19

Hát azt nem tudom, nem láttuk.

ObudaFan # 2011.02.05. 14:28

A házassági szerződés még nem zárja ki az özvegyi jogot. Végrendelettel viszont pl. kötelesrészre lehet redukálni.

Grád András # 2011.02.05. 14:45

Kedves NZsolt!

Úgy látom, senki se válaszolt elseje óta. Bárki, így Ön is visszautasíthatja az örökséget a Ptk. 674.§ alapján (a lemondás más, az szerződés alapkján történik). Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2011.02.05. 14:48

Ps: Nem feltétlenül kell odautaznia, elegendő ha teljes bizonyító erejű magánokiratban teszi meg a lemondását (számítógépes szöveg, aláírás, két tanú), és ezt elküldi a közjegyzőnek. Minél előbb lépjen!

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2011.02.05. 14:59

Kedves Csokis1!

A kettő független egymástól, az ideiglenes hagyatékátadó végzés elleni bírósághoz fordulás a lényeges, azt kell határidőben megtenni. Üdv:

emmerich0520 # 2011.02.05. 15:26

Tisztelt Fórumozók!
A tavaly elhunyt apósommal kötöttünk a feleségemmel együtt egy öröklési szerződést.Megörököltünk egy családi házat,amin jelzálog van.A napokban volt a hagyatéki tárgyalás és a közjegyző szerint nem kell visszafizetnünk a tartozást,mivel a szerződéses örökös az örökhagyó tartozásaiért nem felelős.Ez valóban így lenne?
A segítő válaszokat előre is köszönöm !
Emmerich

ObudaFan # 2011.02.05. 15:35

Nem is, csakhogy a jelzálogjog az meg terheli az ingatlant, és akkor is végrehajtanak az ingatlanból, ha az ingatlan tulajdonosa nem felel a tartozásért. Elidegenítési és terhelési tilalmat kellett volna bejegyeztetni az ingatlanra, vagy tartási szerződést kötni öröklési szerződés helyett.

emmerich0520 # 2011.02.05. 17:44

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ!
Elidegenítési és terhelési tilalom van a tulajdoni lapon a számunkra,valamint az öröklési szerződésen is szerepel,amit visszaküldtek a földhivataltól.
E szerint akkor van rá esély,hogy ne kelljen fizetnünk?
Tisztelettel:
Emmerich

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 20:12

A kolléga úgy értette, hogy ha nem lett volna rajta már korábban a jelzálog. A tilalomnak visszamenőleges hatálya nincs.

sos301 # 2011.02.06. 04:44

Tisztelettel érdeklődnék . Túl hosszú , másoknak érdektelen ,a szerencsétlenségem , hát megpróbálom röviden. Ősszel mindkét szülőm meghalt. Ők '65-ben elváltak, ugyanekkor új házasságot kötöttek. Vitték bele mindenüket ,csak minket nem , a két nagyszülő közt ingázva telt az életünk. A '90-es években Anyám is, Apám is megözvegyült. Ezután előtérbe kerültem , mivel egyre jobban segítségre , ellátásra szorultak. Öcsém időközben elhunyt. Így tettem a dolgom , mint a gép , unokák mellett,munkahely mellett. Két különböző településen. Nem foglalkoztatott engem az anyagi vonzata a dolgoknak amíg Anyám szeptemberben meghalt , a házon élvezeti joga volt,továbbá tehát minden a mostohaapám előző házasságaiból a két lányáé .Tudomásul vettem .De a temetésre kölcsönöket kellett kérnem , az utolsó havi nyugdíj + munkahelyi segélyből még vissza sem fizettem ,mire október elején Apám is meghalt.Az ő második házasságából született lánya az örökös a házon,de még Apám életében sikerült neki úgy lenullázni mindent, hogy az utóbbi években Keresztanyám (apám testvére)kezelte Apám nyugdíját. Éveken át mondta , milyen hálás nekem, hogy ilyen szépen gondoskodok Apámról...Hát nem tudom ,miben is reménykedtem , reménykedek ? A temetést keresztanyám állta ,megemlítettem neki, ha belevennék a nevem a temetési számlába , kapnák némi segélyt a munkahelyemen . Esélyem sem volt, megsértődött. Újabb kölcsönkérésem a koszorúra munkatársaimtól. Időközben megtudtam , hogy Apámnak földje, ingatlanai is voltak , de nekem az a gyanúm itt már volt hagyatéki tárgyalás ,keresztanyám menye az ottani önkormányzatnál dolgozik,el tudja rendezni , hogy engem nem is értesítenek ? Bocsánat hogy ilyen hosszúra sikerült , köszönöm a türelmet , figyelmet . Megérthetik keserűségem, nekem az is gond kitart e a tüzelőm tavaszig , míg keresztanyám felhívom időnként illendőségből , az ő gondja hogy Thaiföldön van fia ,menye ,unoka egy hónapig (kicsit pihennek). ...Tehát értesítenek , vagy nem kötelesek tudomást venni rólam ? Bármilyen tanácsot , javaslatot szívesen fogadok . Minden jót kívánok !

emmerich0520 # 2011.02.06. 04:57

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm a válaszát,bár azt nem értem,hogy ha lett volna rajta korábban elidegenítési és terhelési tilalom,akkor hogy tehetett volna rá jelzálogot.
Tisztelettel:
Emmerich