Öröklés

eta52 # 2012.04.21. 05:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm gyors válaszát! Szeretném azt is meg-

tuni, hogy ki örökölhet utána, mivel saját

gyermeke nincs./édesanya, testvér/

Válaszát előre is köszönöm: eta52

Kedves Veci !

1951 12.22-én születt férfi vagyok 41 év munkaviszonyom van, mikor mehetek nyugdíjba és mi a teend?m ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.21. 06:45

Leszármazó hiányában első soron a házastárs örököl, ha nincs házastársa sem, akkor a szülei egyenlő arányban; a kiesett szülő helyén annak leszármazói. [A többit most nem mondom. :)]

OFF
Itt kbs vagyok.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.21. 06:47

01lindy: az örökös csak a hagyaték tárgyaival illetve a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. (Azért ezt elég sokszor leírtuk már itt ahhoz, hogy egy kis böngészéssel meg lehessen találni.)

OFF
Még mindig kbs vagyok.
ON

frangelico # 2012.04.23. 17:47

Tisztelt Ügyvéd úr!
Köszönöm megtisztelő válaszát. Most újból nekifutok, talán utoljára.

• mikor "nevelőapám" 1955-ben a család részévé vált, még nem volt divat a házassági szerződés. Mondjam/?/: nem is lett volna értelme, mert egy üres aktatáskával érkezett.
  • én viszont élénken emlékszem nagyszüleim és mártírhalált halt élsportoló nagybácsim hátrahagyott emlékeire, tehát van róla fogalmam, hogy mi is illetne meg édesanyám után.
  • valóban elkövettem a hibát, hogy nem kértem hagyatéki leltározást. Ma már tudom, gyanítanom kellett volna a "turpisságot", amikor a hagyatéki tárgyalásra ügyvéddel jelent meg, úgymond ellenemben, aki a lakás tulajdonosaként, annak eladásából intézeti ellátását finanszíroztam volna.
  • kérdezem tehát nem anyagi, hanem érzelmi "haszonszerzés" céljából: van-e értelme póthagyatéki eljárás kezdeményezésének, az vajon felülírja /felülírhatja/-e a már megkötött "akármilyen" szerződést?

Tisztelettel: Frangelico.

ObudaFan # 2012.04.23. 18:36

A póthagyatéki eljárást akkor érdemes kérni, ha viszonylag egyszerűen igazolható, hogy az illető vagyontárgy a hagyaték része. Ha ebben vita van, akkor úgyis pert kell indítani.

Nnika # 2012.04.23. 20:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Igen szövevényes ügyben kérném tanácsát.
1998-ban vettem egy lakást, egy idős nénitől(1,75M), amit egy év után minden gond nélkül eladtam. 2004-ben!!!! levelet kaptam, hogy küldjem be az igazolást, hogy a teljes vételár kifizetésre került, addig nem jegyezhetik be a tulajdonjogomat. Erről sajnos nem készítettünk papírt. A tulajdonos és az ügyvéd is elhunyt, hiába kerestem őket. A tulajdonos fia jelen volt a teljes vételár kifizetésénél, tőle kaptam egy nyilatkozatot, hogy a pénzt megkapták. Ez természetesen nem volt elég, azt kérték, bizonyítsam be, hogy a fiú örökös. Hagyatéki tárgyalás viszont nem volt, mert a tulajdonos néni éltében mindenét eladott, hogy gyermekeinek ne kelljen adót fizetniük. Így aztán hagyatéki eljárásra került sor (2006!!!), mivel a néni halálakor - elvileg - még volt hagyaték. A lakást felértékelték (4,4M), majd a közjegyző azt mondta, az a legtisztább, ha én leszek a hagyatéki hitelező, az egész úgyis csak formaság, hiszen tulajdonképpen nincs is hagyaték, nekem ezzel költségem nem lesz. Tavaly (2011!!!) kaptam egy levelet, hogy fizessek be 104ezer forint illetéket, mint hagyatéki hitelező vagyok a 4,4M forintos lakásra. A többszöri telefon és levélváltás sem hozott sikert. Az idén adóvisszatérítést kaptam volna, amiből levonták a 104ezer forintot.
Kérdésem: Hagyatéki hitelezőként az örökösök helyett fizettem be ezt a 104ezer forintot? Ha igen, milyen úton tudom én ezt rajtuk követelni?
Tisztelettel: Nika

ObudaFan # 2012.04.24. 08:46

Illetéket a vagyonszerzésért kellhet fizetni, de ennél az értéknél ez sok. Látni kellene ezt a "levelet".

nzuzza # 2012.04.25. 11:21

T.Fórum! Hagyatékiperben másodszor adta vissza a bíróság a keresetlevelet hiánypótlásra a felperesnek,továbbá kérdőre vonták:"mi az oka annak,hogy peres eljáráshoz folyamodik,mikor nemperes eljárást is inditott párhuzamosan ugyanarról a végrendeletről?"Válaszukban kifejtették a felperesek, hogy ily módon akarják zároltatni a hagyatékot a bírósággal, mert a bűntetőeljárásuk /hamisitott végrendelet/ elhúzódása miatt a közjegyző felfüggesztette a megismételt hagyatéki eljárás megengedhetőségéről való döntéshozatalt... Ráadásul a nyomozóhatóság lefoglalta azt a végrendeletet, melyet bizonyitásnak szánt a felperes "jogai érvényesitéséhez", a kényszerintézkedésről készült jegyzőkönyv is már a másodfokú /megyei/ bíróság birtokában van. Nem rosszhiszemű már a pervitele a felperesnek? Mit fog lépni most a bíróság, meddig lesz türelme,mielőtt elutasitaná felpereséket? Köszi válaszát: Nagy István

ObudaFan # 2012.04.25. 19:52

Azt gondolom te is érzed, hogy e néhány kiragadott adat alapján még hozzávetőleges válasz sem adható.

beegess # 2012.04.26. 11:21

TFórum!
A következő problémában kérem a tanácsaikat: 3 testvérből 1 testvér elhunyt, az elhunytnak nincs más rokona mint a felesége és a két testvére. A feleség mindenre igényt tart, azonban a 3 testvérnek van közös tulajdonában (volt) egy szülőktől örökölt kertes családi ház és 1 ha termőföld. A kérdésem az, hogy mire tarthat igényt a két testvér?
Valamint az egyik testvér fizette ki a szülői házat terhelő hitelt, valamint ő fizeti 15 éve a biztosítást, az áram, víz és gáz rendelkezésre állást, illetve a helyi adót is. Akár a hagyatéki eljárás során tehet valamit a testvér, vagyis hogyan juthat a pénzéhez?
Nagyon köszönöm előre is!

ObudaFan # 2012.04.26. 13:59

Az az örökölt vagyontárgy ági vagyon, a testvérek öröklik.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 14:02

Azzal a kiegészítéssel, hogy az ági jellegre kifejezetten hivatkozni kell, a közjegyző hivatalból nem vizsgálja.

beegess # 2012.04.27. 06:19

Köszönöm szépen a megerősítést. Azt szeretném még kérdezni, hogy mint testvéreket a hagyatéki tárgyalásra idézik? Illetve hogyan kell hivatkozni az ági vagyonra? Mit kell tenni? Úgy gondolom, hogy az özvegy szeretné mellőzni a testvéreket! Megteheti?

ObudaFan # 2012.04.27. 12:31

A legegyszerűbb az lenne, ha a testvérek írásban bejelentkeznének örökösnek a közjegyzőnél.

noname56 # 2012.04.28. 20:11

Barátaink idős emberek, gyermekük nincs. Kell-e végrendeletet készíttetniük, hogy egyikük halála esetén a másik legyen a kizárólagos örökös?
Mindkettőnek vannak testvérei, és azoknak családjuk, és azt szeretnének, hogy a túlélő szabadon rendelkezzen a kis házzal, és ha akar bemehessen szoc.otthonba, de ha a felét örökli az oldalági rokonság akkor a fél ház kevés a beugróhoz.

A végrendelet ebben az esetben megoldás , És mi van a köteles résszel ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.28. 21:01

Épp csak azt nem írtad, hogy házasok-e. Mert a házastárs leszármazók híján törvényes örökös, az élettárs meg nem.

ObudaFan # 2012.04.29. 11:38

És még házastársak esetén sem lehet kizárni az ági vagyont, hiszen vannak testvérek.

noname56 # 2012.04.29. 19:03

Köszönöm a választ, házasok persze, :)

Értem, sőt sejtettem, hogy így van,akkor a tovább élőre gondok várnak, esetleg van valami használható tanácsotok ? - mert ameddig mindketten jól vannak nem akarják meglépni ezt, szívesebben vannak a sajátjukban, csak aggódnak a jövő miatt :(

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.29. 22:54

Nem figyeltél.

noname56 # 2012.04.30. 10:36

Dehogynem KBS, köszike, értem amit írtál: a megmaradó házastárs örököl.
Viszont ObudaFan válaszát is értelmezve mondom, mivel ági öröklés is van ebben az esetben, ezért ha az egyik örököl a másik két testvérével osztozik az elhunyt részén, akkor gondolom egyenlő arányban megy a köteles rész, tehát a saját fél háza mellé a másik fél egyharmadát örökölhati. Ha a másik a túlélő fél, akkor a megmaradónak az elhunyt egy testvérével kell osztoznia, tehát az első esteben az egész házra nézve egy fél és egy 1/6-od az örökölt rész, míg a másik esteben a fél mellé + 1/4-et örököl a tovább élő.
Nincsenek rosszban a rokonsággal, viszont egyásra számíthattak eddig is.
Ha esetleg rosszul értelmeztem a válaszokat kérlek javítsatok ki,de ha jól gondolom, akkor is jelezzétek köszike.

És erre mondom, hogy gáz, mert a kis ház értéke nem annyi, hogy a másik felének töredékrészével elég legyen egy jobb otthonban egy beugróra.

Köszönöm mindkettőtöknek a felvilágosítást, hát akkor így kell hozzáállni a dolgokhoz, most még időben vannak :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.30. 10:38

mivel ági öröklés is van ebben az esetben,
Csak lehet.
De zárjuk rövidre: mikor és milyen módon szerezte a házaspár az ingatlant, ki a telekkönyv szerinti tulajdonos?

noname56 # 2012.04.30. 10:44

1974-ben vásárolták közösen, fele-fele arányban tulajdonosok, és mindent közösen csináltak vele.

ObudaFan # 2012.04.30. 11:20

Akkor az nem lesz ági vagyon.

noname56 # 2012.04.30. 12:31

Tényleg ? De jó ! :D

Köszönöm szépen a választ !

nagyj # 2012.04.30. 17:41

Tisztelt Fórum!
Eddig nem jelent meg a beírásom sehol sem.Gondoltam megpróbálom itt is.Kaptam egy több milliós büntetést.Kérdésem az lenne,hogy örökölhetik-e gyermekeim?Ha nem tudom kifizetni.Illetve mivel házas vagyok,azt szeretném,hogy az asszony fizesse ki felét.Lehetséges ez?Még egy,házasságom alatt alapított vállalkozásom közös vagyon-e?Köszönöm.