Újfent nagyon köszönöm a segítséget! Időközben megérkezett az idézés a tárgyalásra, mert az özvegy kategórikusan kijelentette, hogy hiában van két ági örökös, de mindenre igényt tart, bár a közjegyző által felvett jegyzőkönyvben egyértelműen le van írva, hogy a két ági ingatlan az ági örökösöké. Azt szeretném kérdezni, hogy van arra mód, hogy a két testvér egy egy nyilatkozatban leírja, hogy elfogadja az örökséget, de nem kíván részt venni a hagyatéki tárgyaláson? Azt hiszem az előzőek ismeretében ez természetes, a felesleges konfliktus senkinek nem tesz jót és úgy emlékszem, hogy nem lehet kárára a testvéreknek, ha nem jelennek meg. Köszönöm még egyszer!
Öröklés
nagyj
Megjelent, már válaszoltam is rá. A gyerekek örökölhetik az örökrészük erejéig, a feleséged meg valószínűleg nem lesz felelős érte. De a biztos válaszhoz tudni kellene, mi ez a bírság pontosan.
beegess
Elvileg van mód, de nekem az a tapasztalatom, hogy egy hagyatéki tárgyaláson azért gyakran merül fel sok apróbb-nagyobb kérdés, ami miatt azért érdemes inkább részt venni.
Segítséget szeretnék kérni,a következő problémára:Az elhunytnak, sem a szülei,sem a férje,nem él már! Gyermeke nem született!Testvérei közül négyen élnek,ketten elhunytak!Kérdéseim:Csak az élő testvérek örökölnek,vagy az elhunyt testvérek gyermekei is?
Is.
Kedves Hozzáértők!
Kérdésem a következő:
Nagypapám idősek otthonában él. Most úgy döntött, hogy a házát el szeretné adni. A ház 1/4 részben a nagybátyám, 1/4 részben az én, 1/2 részben a nagypapám nevén van.
A kérdés az, hogy a nagypapám 1/2 részét lehet-e letéti számlára helyezni a későbbi viták elkerülése céljából (nagybátyám több, mint valószínűleg szeretné ezt a részt is magának megtartani). Ha nem kerül letéti számlára, akkor a későbbiekben hogyan lehet élni az ő fél részére vonatkozó öröklési jogommal?
Kérdésem még az, hogy nagypapám kb 5 millió Ft-ot tartalmazó bankszámlájának felügyeleti joga kié lesz? Ezt is szeretnénk közjegyzővel hitelesíttetni, mert nagybátyám erre is igényt tartana.
Tudom, amíg él a nagypapám, ne gondoljunk erre, de az ő kérése az, hogy ne legyen vita a halála után, és ezért szeretném jogszerűen rendezni, és erre rávenni nagybátyámat, akinek eszében sincs.
Köszönettel.
Ezt a nagyapád tudja rendezni, és úgy, ahogyan ő akarja.
Tisztelt ObudaFan!
Röviden a történet. Balesetet okoztak egy a tulajdonomban levő járművel. A járművön nem volt biztosítás. A mabisz fizetett a biztosító helyett. Közben beperelt engem, és első körben 1.2millió forint fizetésére köteleztek. Második körben már 5.3millió volt a követelésük.Válaszod szerint a gyermekek örökölhetik.A fontosabb viszont az, és itt jön a kérdés, megtehetem-e, hogy csak a felét fizetem ki? Másik felét meg a feleség. Nagyon fontos kérdés, mert éppen válunk. Köszönöm.
Kovács Béla Sándor, köszi a választ, rendkívül informatív volt és sokat segített...
Elsősorban az érdekelt volna, hogy elméletileg jog szerint a nagyapám fél részének a fele engem illet-e, vagy nem.
Kösz.
Nekem nincs humorérzékem, úgyhogy nem is érzem a szövegedben az iróniát. Annál inkább nem, mert ha hiszed, hanem, tényleg az a pontos és helyes válasz, amelyet adtam. Nem véletlen, hogy senki nem javította vagy pontosította.
„Elsősorban az érdekelt volna, hogy elméletileg jog szerint a nagyapám fél részének a fele engem illet-e, vagy nem.”
Amíg él? Addig nem. De ezt már mondtam.
Bár nem nekem szólt, de mi nem világos? Elméletileg jog szerint?? (mi van?)
Mi illetne téged? Még azt sem tudni, hogy csak ketten lennétek-e örökösök, s te máris kijelölt gondnokként kezelnéd nagyapád vagyonát b@sszus!
Csoda, hogy még nem kérted a gyámság alá rendelését, bár már nem vagy messze tőle...
Na, előttem némileg finomabban meg közben már el is mondták...
Bocsánat, lekéstem.
Bocsánat, de leírtam, hogy nagyapám egy idősek otthonában lakik mert képtelen az önellátásra. Azt nem írtam, hogy éppen haldoklik, de ez van sajnos.
Azt pedig TUDOM, hogy mi az enyém, és mi nem. TUDNI, hogy ketten lennénk az örökösök, senki más, ugyanis nincs más hozzátartozónk és nincs végrendelet. Én az édesanyám után örököltem meg az ő 1/4 részét.
NEM AZT KÉRDEZTEM, hogy addig, amíg él, mit örökölhetek, ennyire nem vagyok hülye, sőt szemét számító sem, még ha sietve hülyén is fogalmaztam!!!
Sőt, gyámság alá sem szeretném helyezni, viszont nincs kedvem a halála után pereskedni a nagybátyámmal. Erre irányult volna a kérdés, lehet, hogy félreérthetően írtam, elnézést.
FinanceFairy: ha nagyapád most meghal, akkor valóban a fél házának fele neked, a másik fele a nagybátyádnak jár.
Ha eladjátok a lakást és halálakor még meglesz a nagypapádnak járó pénz, akkor annak fele neked, a másik fele a nagybátyádnak jár, már amennyiben a nagyapád addig nem ír érvényes végrendeletet.
Ennek semmi köze a bankszámla felügyeletéhez (az micsoda egyébként?).
Szóval ne legyél ideges, de szerintem nem azt kérdezted, amit szerettél volna.
A nagyapád életében annak utaltatja a neki járó vételárat, akinek akarja.
FinanceFairy,
Neked se kéne idegeskedned, ha mindjárt az utolsó, és egyben egyenes kérdést tetted volna fel.
Ddr
pazs, köszi, csak rohantam, közben telefonáltam, és idiótán fogalmaztam sajnos...
A bankszámla felügyeleti jogát pedig több, mint valószínű, hogy félreértettem. Egy ügyvéd ismerős tanácsolta a letéti számlát, hogy nagybátyám ne tudja a nagypapám részét "eltenni".
Ha még életében átutalja nagybátyámnak az ő 1/2 részét, onnantól kezdve nagypapám halála után én már nem kérhetem annak a rám eső részét?
Az már akkor ajándék, és nem része a hagyatéknak. De a köteles rész alapjába beszámít.
lucundus, tudom, hogy hülyén fogalmaztam.... Jogos. Nem idegeskedtem, csak tanácstalan vagyok, ráadásul laikus...
Ajándéknak minősül ajándékozási szerződés nélkül is, simán átutalással?
Mit jelent pontosan az, hogy a köteles rész alapjába beleszámít?
„Mit jelent pontosan az, hogy a köteles rész alapjába beleszámít?”
Azt, hogy amikor megnyilik a hagyaték, ez az összeg beleszámít úgy, hogy levonásra kerül annak örökrészéből, aki az ajándékot kapta.
Ddr
Az a betudás. A köteles rész alapjába úgy számít bele, hogy hozzá kell adni a nettó hagyatékhoz, és ezen összeg fele az örökrészed. Ha ezt nem éri el, amit ténylegesen jussolsz, akkor a megajándékozott köteles az örökrészedet a köteles rész mértékéig kiegészíteni.
T.Fórum! Hagyatékipert inditottam a törvényes örökös ellen,mert van végrendeletem,igaz időközben a rendőrség kényszerintézkedéssel lefoglalta okirathamisitás megalapozott gyanuja miatt.Feljelentett a közjegyző,(szerintem alaptalanul), akkor a rendőrségi jkv-ben miért a "megalapozott gyanú" szerepel,mire alapoznak,ha csak 6 hónappal a feljelentés után, később foglalták le a végrendeletet? Mire számithatok a fővárosi biróságon a meginditott perem elbirálását illetően,félek fentiek tudatában a Törvényszék nem ad illetékmentességet.A hagyatékipert azért inditottam,hogy perfeljegyzés kerüljön az ingatlanra, nehogy a törvényes örökös értékesitse.Arról már letettem,hogy érvényesnek ismerje el a biróság a végrendeletet, mert a rendőrségi nyomozás,meg lefoglalás biztos elültette a bogarat a törvényszék fülében. Mit tanácsol, szálljak ki mégis az egészből, mert még rosszhiszemüséggel is megvádolhatnak,akkor meg fizethetek ujra. De nagyon nem szeretném,hogy a törvényes örökös örököljön! Mit tanácsol? Köszönöm,ha válaszol: Tusszento
Nincs mit tanácsolni, ha a végrendelet nem hamis(mondjuk tudjuk, hogy jelen esetben az) akkor megkapod az örökséged.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Az azért elég nagy pontossággal megállapítható, hogy egy aláírás egy meghatározott személytől származik-e, vagy sem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02