Amíg a hitelező nem jelentkezik, nem feltétlenül derül az ki.
Öröklés
Éppen ez a probléma, ugyanis a néni nevén volt egy ház amiben jelenleg más, vétlen rokonok laknak. Szeretnénk kideríteni, hogy unokáék csináltak-e valami hülyeséget, aláirattak-e a nénivel valamit.
Miért nem kérdezed meg tölük ?
Mert szavahihetetlenek..
A kezesség is öröklődik?
Mint más tartozás.
jó tudni
Előre is köszönöm, ha valaki tudna segiteni.
10 éves fiamat egyedül nevelem és tavaly 2011-ben jelentkezett nálam a 25 éves lányom. Nem tudta, hogy én vagyok az édesapja, mert az édesanyja titkolta előlle. A Facebook-on keresett meg, én reagáltam is rá, találkoztunk is párszor, de sajnos az élet fintora, hogy nem túl szimpatikus a természete. Nem szeretném ezt kirészletezni, de a szüleim sincsenek elragadtatva. Sajnos jött az érzés mindanyiunknál, hogy igen örökség orientált a viselkedése. Édesapám utána érdeklődött egy régi ismerősénél aki azt az információt adta neki, hogy ha a kapcsolat felvételétől számitva 1 évig nem tesz semmit, hogy hivatalosan is az édesapja vagyok akkor már nem támaszthat jogot az örökségre. Ez valós információ volt?
Köszönettel
Eredeti kérdésemre visszatérve: tehát kideríthető-e az elhunyt személyról, hogy valahol kezességet vállalt-e, vagy smmilyen lehetőség nincs rá?
Tehát vagy beállít akármikor egy hitelező, vagy nem, a leszármazóknak életünk végéig bizonytalanságban kell élniük?
Azért elévülés is van a világon.
Tisztelt Jogi Szakértő!
Hagyatéki eljárást kellett megismételni, mert Édesapám halála után két féltestvérem a hagyatéki leltár felvételekor letagadott. Az új eljárásban keletkeztek kiadások(Földhivatali jelzálog bejegyzés, stb.)és még hátravan az elhalasztott tárgyalás is, mert nem tudunk megegyezni főleg az ingatlanok elosztásában, -ők ketten ellenem.
Kérdésem a He. 73.§.(1.)b. -jának értelmében, hogy mivel az újbóli eljárást kettejük hibájából kell lefolytatni ki mennyit köteles állni az eljárási költségből és a közjegyzői munkadíjból?
Jól értelemezem-e, hogy nekem csak a közjegyzői díj 1/3 rám eső részét kellene kifizetnem, az eljárási költséget visszakérhetném tőlük, tekintettel, hogy a Földhivatalhoz azonnali hatállyal be kellett egy összegben fizetnem a végzés szerint?
Hálás köszönettel venném ha adna valamilyen támpontot a költségek vonatkozásában, tisztelettel.
Erika1966
Miért kellett jelzálogot bejegyeztetni?
Judit74
Ajándékozással, ha él még utána több, mint 15 évet, mert akkor már nem lesz a kötelesrész alapja ez a vagyon.
Más olyan út, ami támadhatatlan nincs. Ez meg persze nem kockázatmentes.
Judit74
Illetve kifejezetten a különvagyonodat elismerheti a férjed házassági vagyonjogi szerződésben, és akkor a probléma legalább erre a részre megoldódik.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elnézést kérek, nem jelzálogot, hanem a "megismételt hagyatéki eljárás tényét" azért kellett bejegyeztetni, mert két féltestvérem a hagyatéki leltár felvételekor letagadott engem, mint néhai Édesapám első házasságából született vér szerinti gyermekét (azaz féltestvérüket), s mivel az első hagyatéki tárgyalás nélkülem zajlott, mindent a két féltestvérem javára jegyeztek be a Földhivatalnál. Mikor nyomozni kezdtem, hogy mikor lesz a hagyatéki tárgyalás, kiderült, hogy már megvolt, és az ingatlanok részükre kerültek bejegyzésre, illetve az ingóságokat is gyorsan áruba bocsátották, így kértem a hagyatéki tárgyalás megismétlését.
Kérelmemnek helyt adott a közjegyző, de mivel már az ingatlanokat is elkezdték árusítani, így a megismételt hagyatéki eljárás tényét be kellett jegyeztetni, nehogy közben már az ingatlanok se legyenek meg, úgy mint az ingóságok.Ezt az eljárási költség teljes összegét nekem kellett kifizetnem, a földhivatali végzés értelmében. Ezt kifogásolom, mert azért kellett újból kezdeni a hagyatéki eljárást, mert két féltestvérem letagadott, már meg is örököltek mindent jogerőre emelkedett hagyatéki végzéssel, amikor ez tudomásomra jutott. Valamint azt sem értem, hogy a hagyatéki eljáráskor becsapták a jegyzőt, majd a közjegyzőt és egészen eddig semmilyen szankciót nem szabtak ki rájuk.Szerintem ez okirat hamisítás és hivatali személy szándékos megtévesztése.Én pedig fizetek helyettük is, hogyan lehetséges ez?
Nagyon szépen köszönöm, ha tetszik válaszolni nekem mit és mennyit kell anyagilag vállalnom ebben az ügyben?( tehát mennyi földhivatali eljárási költséget és mennyi részt a közjegyző munkadíjából?)Egyelőre ott tartok, hogy még semmit sem örököltem, jól átvertek és még fizettem is érte.
Maradok tisztelettel megköszönve szíves türelmét.
Igen, azt szerintem nekik kell viselniük.
Mármint a földhivatali díjat.
Mert a házasságból született gyermek bezzeg hogy megdolgozott érte...
Ez így erősen színleltnek tűnő szerződés lenne.
Tisztel Ügyvéd Úr!
Nekem egy olyan jellegű gondom lenne, hogy a feleségemmel kötöttünk külön-külön egy-egy életbiztosítást. Én jóhiszemüleg megmondtam, hogy kit jelöltem meg örökösnek, de ő nekem nem. Nekem fontos lenne, mert a házasságunkon kívül is vannak gyerekek és hallottam, hogy van erre egy törvényes jogi vagy természetes út, ami alapján ezt ki lehet deríteni. Abban kérném segítségét, hogy ezt hogyan tehetem meg.
Segítségét előre is köszönöm
„megmondtam, hogy kit jelöltem meg örökösnek, de ő nekem nem. ”
Pontosabban kedvezményezettnek. Ez olyan titok, amelyet a biztosító nem fedhet fel előtted.
Tisztelt ügyvéd Úr!
Sokat keresgéltem a fórumon és az Interneten, de egyértelmű választ ezidáig nem leltem.
Edesapám sajnos 2011-ben elhalálozott és utánna én örököltem egy nyaralót. Ez a ynaraló idén értékesítésre került azon az áron amin a hegyatéki eljárásban szerepelt. Jól gondolom, hogy eztután nem kell adót fizetnem?
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel
Jól. (Meg kell jegyezzem, hogy erre azért sok helyen található egyértelmű válasz. Pl. itt a Fórumon több rovatban is.)
Lenne még egy komplexebb adóügyi kérdésem is.
Idén vásároltam egy építési telekt amire egy kis családi házat szeretnék készíteni./ki van fizetve/
Még édesapám halála előtt vásároltam egy telket amit idén fizetnek ki. A foglalózás megtörtént, az előszerződés szintúgy elkészítésre került. Ezen telket 1MFT-tal drágábban adom el mint vettem, vagyis adóznom kellene utánna. A teljesítési határideje a vevőnek ez év dec 31. Ezután elvileg kellene adóznom, kérdésem, hogy ezt bele lehet számítani adojog szerint az építési telek árába? Lenne még egy lakás amit szintén 1Mft-vel drágábban tudok eladni, de ebből fedezném az ingatlan felépítését melyet számlákkal is igazolni tudnék.
Köszönöm válaszát!
Én nem értem. Se a tényállást, se a kérdést, Majd csak jön valaki okosabb.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02