Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.12. 11:07

De ha az a kérdés, akkor a személyi jövedelemadó szempontjából ezek elkülönült ügyletek, nincs közük egymáshoz.
(Amúgy sincs értelme van annak a kérdésnek, hogy ha több ügyletből több adófizetési kötelezettség keletkezik, akkor azok csökkentik-e egymást. Két pozitív szám összege hogyan lehetne negatív?)

ticzi # 2012.06.12. 11:21

igazán azért vagyok tanácstalan, mert a céges ügyvéd váltig állítja, hogy az örökölt nyaraló után ha eladásra került kell fizetnem adót.
Öröklődési illeték nincsen mivel egyenes ágú rokon vagyok ,de viszont ha eladásra kerül és még nicns 15éve a nevemen akkor keményen kell fizetni.
Most mi a tényleges helyezet?

Köszönöm türelmét!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.12. 11:27

az örökölt nyaraló után ha eladásra került kell fizetnem adót.
Feltéve, hogy drágábban adod el, mint a szerzési érték.

ticzi # 2012.06.12. 11:32

Pár telefonálás után a következőre jutottam.
Az eladott nyaraló után 2013-as adóbevallásban kell adózni méghozzá az eladott nyaraló értékének 25%-ának a 16% vagyis a teljes értékének a 4% korrekt....

ObudaFan # 2012.06.12. 13:17

Öröklés esetén nem egészen ez a helyzet. Öröklés esetén a vételár és a hagyatéki eljárásban megállapított érték különbségének a 16%-a az adó. Már ha idén vagy tavaly örökölted meg. Ha régebben, akkor kevesebb.

Gabek78 # 2012.06.12. 18:57

„megmondtam, hogy kit jelöltem meg örökösnek, de ő nekem nem"

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nem a biztosítót kérdeztem, hogy megmondhatja-e, hanem milyen jogi úton lehet hivatalosan megtudni, hogy ki az örökös. Van erre egy hivatalos procedura, olyasmire gondolok, mint pl a kényszer-kijelentés állandó lakcímről, csak nem találom sehol. Ebben kérném a segítségét, hogy milyen jogi anyagban keresgéljek. Nekem ez mindenképpen hivatalos úton kell, ha nem így lenne akkor lakcímkártyával az ügyfélszolgálaton megmondanák törvény ide vagy oda nem számít semmi,ismerősnek is megmondták. MO-n nincs adatvédelem,csak beszélnek róla.

Segítségét előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.12. 20:48

Így van az, ha henteshez telefonál az ember jogi tanácsért. (Miután már a Jogi Fórumon megkapta.)

MajorDomus # 2012.06.12. 21:19

Ennyi ingatlan árából már egy adoszakértöt is meg lehetne fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.13. 10:15

hanem milyen jogi úton lehet hivatalosan megtudni, hogy ki az örökös.

Pontosan arra válaszoltam. (valóban mondhattam volna közérthetőbben is, de félek, megsértődnél.)

MajorDomus # 2012.06.13. 20:57

Kérdezd meg.

kuszimo87 # 2012.06.14. 09:42

Tisztelt Fórum!

Édesapám pár hónapja halt meg.Volt neki egy bankszámlája.amihez tartozott egy normál életbiztosítás.Aminek összege 2 millió forint.A mai nap folyamán kaptam levelet a közjegyzőtől,hogy hagyatéki vagyon nem maradt utána.Ez most azt jelenti,hogy nem jár semmi?
Még egy mondatban hozzátette,hogy az illetékes banknál örökösi minőség tanúsítása szükséges.Most ilyenkor mi a teendő?Várom válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 10:02

A biztosítási összeg - bár kedvezményezett híján az örökös kapja - nem hagyatéki vagyon.

ObudaFan # 2012.06.14. 13:26

Öröklési bizonyítványt kell kérni a közjegyzőtől, hogy tudd igazolni, hogy te vagy az örökös.

kuszimo87 # 2012.06.14. 14:29

Köszönöm.

ObudaFan # 2012.06.15. 19:57

Létrejöhet.

Vivien0220 # 2012.06.16. 10:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám ez év áprilisában sajnos meghalt. Kiskorú öcsémmel vagyunk az örökösök. Öröklünk majd egy házat és jó pár hitelt. Van egy 1,5 milliós hitel az OTP bank felé. Én rész munkaidőben dolgozom és kérelmezni szeretném a banktól hogy tekintsen el a kamattól és csak a tőketartozást keljen kifizetni. Erre van lehetőség vagy az Ügyvéd Úrnak van valami jobb tanácsa. A teljes hiteltől bank nem tekint el valamilyen módon?
És még az lenne a kérdésem hogy a házra találtam vevőt de öcsém részével mit kell tennem, a gyámhatóságnak milyen kérvényeket kell írni hogy az ő részét is el tudjam adni?
Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:
Vivien

Gabek78 # 2012.06.16. 20:02

kösz a nagy semmit!

ObudaFan # 2012.06.17. 18:24

Azt gondoltam, hogy ennél több véleményt írnak, de ha nem, hát ez van....

Ne haragudj, de szerintem azt gondoltad, hogy a saját prekoncepciód kap megerősítést, de az téves volt. A válasz viszont ilyen egyszerű.

ObudaFan # 2012.06.17. 18:26

Vivien0220

A bank az örökrész vagy annak az értékének erejéig végrehajthat, így aligha fog lemondani az igényéről. Azért persze próbálkozni bármikor lehet. A gyámhatóság felé alá kell támasztani, hogy miért is jó ez az elidegenítés a kiskorúnak. Természetesen ha így ki tudja fizetni a hagyatéki terheket végrehajtás nélkül, az lehet egy indok.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.18. 06:30

Öröklünk majd egy házat és jó pár hitelt.
Nem majd. Már a tietek.

ObudaFan # 2012.06.18. 17:29

Ha a "tudatállapot fennállása nélkül alatt azt érted, hogy nem volt beszámítható, akkor esetleg lehet tenni valamit. Ha beszámítható volt, akkor semmit.

Teljes cselekvőképtelenség okából kizárólag az a házastárs indíthat érvénytelenítési pert, aki a házasságkötéskor teljesen cselekvőképtelen állapotban volt. A cselekvőképtelenség megszűnése után ezt a pert hat hónap alatt lehet megindítani attól a naptól számítva, amelyen a házastárs cselekvőképességét visszanyerte. Ha a házastárs cselekvőképességének visszanyerése előtt meghalt, a házastárs halálától számított hat hónap alatt a házasság érvénytelenítése iránt az ügyész indíthat pert.

mentaldr. # 2012.06.18. 17:35

Laikus kérdés: élettársat nem illet meg haszonélvezet?

Gabicsek # 2012.06.18. 18:51

Gondolom, te vagy az egyik gyerek.

ObudaFan # 2012.06.18. 19:40

Az ügyészt kell meggyőzni, ő indíthat pert. Orvosi szakvélemény nélkül biztosan nem fog.

Gabicsek # 2012.06.18. 20:38

Gyanítom, orvosszakértő kell, és ez egyik kórházhoz sem tartozik. Az orvosi iratai alapján nyilatkozik az igazságügyi orvosszakértő.