Öröklés

vibcsi # 2012.07.16. 06:53

Üdvözlöm!
Lányom (egyetlen örökösöm) és én is azt szeretnénk, ha egyenlő arányban az ő két gyermeke örökölné utánam összes ingó-és ingatlan vagyonomat. Mik a lehetőségek?
Köszönöm
vibcsi

bandi007 # 2012.07.16. 07:44

Jó napot!

Édesanyám halála után több bank azt mondja, hogy a hiteleit én örököltem. Hagyatéki eljárás nem lesz mivel semmilyen ingó illetve ingatlan vagyona nem volt. tehát nem örököltem semmit.
Mit tehet?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.16. 07:51

Leginkább a lemondás az örökségről.

ObudaFan # 2012.07.16. 09:03

bandi007

Ha örökség nincs, akkor a hagyatéki hitelezőket sem kell kielégíteni, mert az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

ObudaFan # 2012.07.16. 09:04

vibcsi

Írásban kell szerződést kötni az öröklésről lemondásról.

timmcsi86 # 2012.07.16. 15:35

Üdvözlöm!

Szintén öröklésről való lemondásban szeretném a tanácsát kérni, hova fordulhatok és hogyan lehet intézni? Édesapám és én nem tartjuk a kapcsolatot egymással már jó ideje és nem is ő volt aki felnevelt. Mivel nagyon rossz volt a kapcsolat mindig köztünk, most pedig évek óta kerüljük egymást, szeretnék lemondani mindennemű örökségről ami engem mint törvényes örökösét illetné meg, de ezt még most életében szeretném megtenni és ha lehet úgy, hogy az ő beleegyezése ne kelljen hozzá. Második házasságából is van már egy gyermeke akár az ő részére is lemondanék, vagy bármiképp amint megoldható. Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2012.07.17. 09:05

Az ő beleegyezése nélkül majd a halála után tudod az öröklést visszautasítani.

goddess # 2012.07.17. 20:09

Szeretnék tájékozódni egy kérdésben: Szüleimnek van egy kisebb értékű családi háza, mely hitelmentes.Édesapám 14 éve meghalt, így az ő részét, a lakás felének tulajdonát, én és a bátyám 1/4,1/4 részben megörököltük.A ház másik fele a még élő édesanyám nevén van. A kérdésem a következő:Az én 1/4 rész tulajdonomat át szeretném adni a három lányomnak, ilyen esetben milyen jogcímen tehetem meg, gondolok itt arra hogy ajándékozás...és hogy anyagilag mennyit kell ezért fizetnem, illeték, stb....esetleg van-e mód arra jogilag hogy ez nekem ne kerüljön sok pénzbe./Lányaim 20, 17,15 évesek/.
Másik kérdésem, édesanyám aki még benne él a lakásban szeretné bebiztosítani az öt unokáját, hogy halála után ne a két gyerekére, hanem az öt unokája nevére ruházódjon át az ő tulajdonrésze. Elég-e ilyen esetben egy végrendeletet írnia, tanúk előtt kell-e ezt megtennie vagy közjegyző szükséges hozzá? Vagy azt hallottuk hogy ajándékozás jogcímén ő mentesül az illeték alól, hiszen elmúlt 70 éves?
Előre is megköszönöm válaszát.

lajcsó # 2012.07.18. 06:31

Mindkét esetben - mivel a gyermek is meg unoka is egyeneségi rokon - az ajándékozás a legolcsóbb megoldás. Az ajándékozás során az ajándékozó ( akár te akár édesanyád) fenntarthat magának haszonélvezeti jogot az átruházott tulajdoni hányadon.

nicea # 2012.07.18. 06:32

Kedves szakértő!

Az "apám" (hú, de nehéz leírni), aki sohasem törődött velem meghalt. Nem hagyott rám mást, csak adósságot.

Temetéséről az önkormányzat gondoskodott (nem kaptam értesítést a haláláról). Miután azonban tudomást szereztem a történtekről, az önkormányzati ügyintéző arról tájékoztatott, hogy a temetési költségek és a közüzemi tartozások engem illetnek kamatostul.

"Apám" egy önkormányzati bérlakásban lakott, amit azóta már kiadtak. Bútorai, ingóságai semmilyen értékeket nem képviseltek.

Valóban fizetnem kell, (legjobb tudomásom szerint a hagyaték értékéig kellene, ami ugye nincs), vagy csak az ügyintéző próbálkozott? Az önkormányzati lakást illetően megillet engem bármiféle jog? Az önkormányzatnak (vagy bárkinek) kötelessége lett volna engem értesíteni a halálhírről?

Előre is köszönöm szíves válaszát!

MajorDomus # 2012.07.18. 07:21

A temetési költség hagyatéki teher,amiért az örökséged erejéig felelsz.

Ah önkormányzati lakáshoz akkor lenne jogod ha oda be lennél jelentve,vagy mint bérlötársi jogviszonyban szerepelnél,de ez s hajó már elúszott.

MajorDomus # 2012.07.18. 07:23

Egyébként úgy gondolod hogy csak akkor lennél köteles tisztességgel elkaparni s saját apádat ha milliókat hagyna rád ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.18. 07:33

az ajándékozás a legolcsóbb megoldás.
Az öröklési is illetékmentes.
És az ajándékozásnak megvan az a hátránya, hogy ha az örökhagyó 15 éven belül meghal (amire azért egy 70 éves személynél számítani kell), a gyermekek köteles részének alapjába beleszámít.
Szóval egy lemondás az örökségről talán jobb lenne. Ha nem is olcsóbb.

lajcsó # 2012.07.18. 08:05

Igazat adok neked, de én a kérdező hozzászólásából úgy veszem ki, hogy az átruházást érintően a felek között egyetértés van, csupán annak módja a kérdéses. Az sem mellékes tény, hogy amennyiben az ajándék a kötelesrészbe beszámításra kerülne akkor a kérdező a saját gyermekével kerülne elletétbe, ami vélelmezhetően nem áll szándékában.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.18. 10:05

Stimt, de én a magam részéről jobb szeretem az intézményes garanciákat a személyes garanciáknál. ;)

nicea # 2012.07.18. 12:36

OFF:
MajorDomus!

Nos, a temetésről már így is - úgy is lemaradtam.

Ha időben tudom meg a hírt, talán elgondolkodtam volna rajta. Bár erős a gyanúm, hogy én is annyit tettem volna érte, amennyit ő értem: SEMMIT.

Illetve, ő azért "tett értem" ezt-azt; a teljesség igénye nélkül:

• Pl.: neki köszönhetem, hogy az "apa" egy tökéletesen üres és értelmezhetetlen fogalom számomra
  • zsenge gyermekkoromban hosszú éveken keresztül nagyon durván terrorizált minket édesanyámmal (rémtörténetek egész sorát tudnám ide írni)
  • semmit sem tudott rólam, még a nevemet sem! Ha szólítani akart, azt mondta, Gyere ide!, vagy megnézte a személyi igazolványát...
  • kicsi (vasárnapi) gyerekként kocsmából-kocsmába hurcolt, ahol vagy azt néztem, hogyan iszik, vagy vártam rá a férfi WC előtt, ezeken a láthatásokon időnként öntudatlanra itta magát... (további rémtörténetek)
  • sohasem kaptam tőle semmit, sem Karácsonyra, sem születésnapomra, sem semmikorra, még szavakat sem
  • később egyáltalán nem látogatott
  • felnőttként én kerestem meg, de mindazt az agressziót, amit gyermekkoromban zömmel édesanyám ellen, ekkor már ellenem fordította
  • 15 év terápiába telt, hogy ilyenekről beszélni tudjak

...

Jó fej volt az öreg mi? Még humora is volt, hogy így búcsúzóul kizárólag adósságot hagyott rám.

anyamaci22 # 2012.07.18. 12:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A télen hirtelen elhunyt édesapám egyetlen életben maradt testvére.Gyerekei nem voltak,és már a testvérei sem éltek.Egyedül velem és családommal tartotta a kapcsolatot,mi látogattuk is őt.Rajtam kívül van még 2 unokatestvérem,akikről több,mint 25 éve semmit sem tudok,a lakóhelyük is ismeretlen számomra.Nagynéném hirtelen hunyt el,végrendeletet nem hagyott,mert pontosan azon a napon történt a halála,amikor is a közjegyzőhöz indult.Tegnap megtörtént a hagyaték tárgyalás,és a Közjegyző Úr szavaiból itélve,nem nyugodhatok meg,hogy egyetlen örökös vagyok,mert ha időközben előkerül a másik 2 örökös,őket ugyanúgy illeti az örökség,mint engem.Tényleg ennyire kilátástalan a helyzetem?Akkor is,ha a szomszédok igazolják,hogy csak én tartottam vele a kapcsolatot?És mire számíthatok egyáltalán az örökségemmel kapcsolatban,ami nem más,mint egy budapesti lakás és egy nyaraló?
Válaszát előre is megköszönve:
Ágnes

csucsuska # 2012.07.18. 12:47

nicea!
Együtt érzek veled, hasonló cipőben járunk, én teljesen megértelek! :-)

csucsuska # 2012.07.18. 12:49

anyamaci22
ez nem szép tőled, hogy mindent egyedül akarsz...a törvény szerint őket is megilleti a részük..

Sherlock # 2012.07.18. 14:20

Mi abban a kilátástalanság ha oldalágról jön 2 db 1/3 ingatlan?

szatisz # 2012.07.18. 15:40

Örököltünk egy házat engem a testvérem kifizetett belőle. Igaz nem tisztességesen mert a ház értéke 10-millió a bank szerint mert hitelből fizettet ki.De ezt a hitelt csak úgy tudta felvenni ha én előre lemondtam az ingatlanról magyarán az örökségemről. A szerződés szerint 1-év alatt kell elköltöznöm,de nekem még kellene egy kis idő még a másik házat megveszem. Lehet e vala hogyan egy kis időt nyernem hogy tudjak maradni az ingatlanban .Még rendezem a lakhatásomat?

MajorDomus # 2012.07.18. 19:29

Ha előkerülnek az örökösök,akkor kifizeted őket a nyaraló árából.

Ennél kilátástalanabb helyzetbe soha ne kerülj.

ObudaFan # 2012.07.18. 20:17

Akkor is,ha a szomszédok igazolják,hogy csak én tartottam vele a kapcsolatot?

Ennek semmi jelentősége.

nicea # 2012.07.19. 03:33

Ahhoz, hogy a rám hagyott adósság alól mentesüljek, alá kell írnom egy a hagyatéki eljárás (ingóságokra) lefolytatásáról lemondok? Illetve, kijelentem, hogy az elhunyt után ingatlan, avagy más kötelező leltározás alá eső vagyontárgy nem maradt? Ez utóbbit honnan tudhatom biztosan?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.19. 05:24

Sem egyik, sem másik nem szükséges a "mentesüléshez".