Öröklés

Summoning88 # 2012.07.05. 18:41

Üdv!

Újra én vagyok, lentebb megtalálhatja mindenki a történetem, miszerint a közjegyző azt mondta, hogy nem lehet kiskorú nevében visszautasítani az örökséget (jelen esetben egy 9m Ft-os ingatlant 20m Ft hitellel).

Mivel ügyvédektől nem kaptam olyan választ, amiben nem csak véleményt, hanem biztos választ fogalmaznak meg, felkerestem email-ben egy közjegyzőt, aki szerencsémre szintén válaszolt - és nekem adott igazat.

Tehát összefoglalva... jelen esetben az ügyet kezelő közjegyző rá akar írni egy ekkora adósságot egy kiskorúra, törvénytelenül (!), miközben megtagadja a törvény adta jogainkat (!) mindezt talán azért, hogy megkapja az iroda a befizetendő 80.000Ft-ot, ami az ügy lebonyolításáért jár - hiszen ha mindenki visszautasít és senki nem örököl, akkor azt senki nem fizeti be.

Na most mit lehet tenni? Szörnyű, ami itt megy. (Eme kérdésemre még várom a választ az említett "külsős" közjegyzőtől) Csak gondoltam megosztom veletek is a dolgot.

LuckyReal # 2012.07.07. 07:16

Segítsetek, mert már teljesen belegabalyodtam az eljárási procedúrába:

Apósom testvére elhunyt, akinek sem gyermeke sem házastársa, sem "már" szülei nem voltak.
Az apósom és még 2 testvére reménykednek az örökségben , mert mindenki segíteni akarja a saját családját.....

De közben megjelentek a szorgos semmirekellő családtagok is pl. elhunyt testvérek gyermekei, stb.....

Ellentétes irományokat olvasgatok, le tudnátok nekem egyszerűsíteni azt, hogy ki most a törvényes örökös??????

köszönöm a segítséget...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:35

Monorita: ha az örökhagyónak a szülei nem élnek, akkor örökösei a testvérei és az elhunyt testvérek helyén azok leszármazói. Hagyatéki hitelezőként kell bejelentened az igényt a hagyatéki eljárásban. Aztán vagy fizetnek önként vagy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:36

Mivel ügyvédektől nem kaptam olyan választ, amiben nem csak véleményt, hanem biztos választ fogalmaznak meg,
Khhmmm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:38

Miért lennének a testvérek gyermekei "semmirekellők"? Adjad neki, rokoni érzések!

LuckyReal # 2012.07.07. 08:19

Sajnos soha semmit nem tettek, nem segítették sem halálakor, sem elötte. Most pedig minden kéne nekik. Nah azt már neeeeemmm!

MajorDomus # 2012.07.07. 09:31

A ,,tett,, és a ,,segítség,, nem feltétele a törvényes öröklésnek..

Ha végrendele és gyermek,meg szülö nincs,akkor a vagyon annyifelé osztódik ahány testvére van. Az elhunyt testvér helyébe annak leszármazói lépnek.
Ha van már élő testvér és egy pedig meghalt,vagont annak van három gyereke akkor a vagyon kilenc felé osztódik 3/9-3/9-ed részt kap a két élő testvér ,a három gyerek pedig fejenként 1/9-ed részt.

Helyettesítsd be a vagyont és tudod mire számíthatsz.

ObudaFan # 2012.07.07. 13:39

Mivel ügyvédektől nem kaptam olyan választ, amiben nem csak véleményt, hanem biztos választ fogalmaznak meg

Olyat a bíróságtól lehet majd kapni, ha odáig jut a dolog, és ahhoz nem elég e-mailben az ügy néhány adatát megadni.

Summoning88 # 2012.07.07. 19:19

Nem akartam kifogásolni, hogy (teljesen érthető módon) csak véleményt fogalmaztak meg! Köszönöm, hogy válaszoltak egyáltalán!
A közjegyzőt érdemes volt felkeresni, mert ő határozott és részletes választ adott.

Monorita # 2012.07.08. 08:07

Köszönöm a választ.

Sajnos, azt is mondják, hogy csak a legközelebbi élő hozzátartozó örököl, azaz az elhunyt testvérek gyermekei nem. Nem tudok kiigazodni, de majd lassan kiderül...

Ui. amikor a férje meghalt, a férj testvéreinek a gyerekei jelentkeztek az örökségért, de szerencsére nem lettek bejegyezve, így egyszerűbb volt az eljárás. Mindent a házastárs örökölt. Még el sem intéződött jóformán minden, már ő is távozott...

ribizli2012 # 2012.07.09. 06:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Következő kérdeésem lenne:

Édesapám elhunyt 2 éve, 4 gyermek maradt utána.Az Ő édesanyja él,ki a törvényes örökös az Ő édesanyja után.Édesapámnak van egy testvére.

Tisztelettet!

ObudaFan # 2012.07.09. 10:51

Monorita

Dehogynem.

ribizli2012

Édesapád testvére 50%-ban, édesapád gyermekei pedig 12.5-12.5%-ban.

glamour # 2012.07.09. 14:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő ügyben szeretnék tisztán látni, és ebben kérem az Ön segítségét.

Nagymamám házát halála után édesanyám örökölte, mivel ő az egyedüli gyereke, így a hagyatéki tárgyalás gyorsan lezajlott, és édesanyámé lett a ház.
Most, fél évvel később a mamám egyik testvére (3-an voltak testvérek) azzal fenyegeti őt, hogy elperli tőle a ház harmadát, mert úgy véli, az őt illeti. Pár évtizeddel ezelőtt a 3 testvér és az anyukájuk ebben a házban laktak, de a két testvér azzal mondtak le a saját részükről (szóban, mindenféle papír megírása nélkül), hogy a húguk lesz a az idős anyjuk gondviselője. Miután a dédim meghalt, mamámé lett teljes egészében a ház.

Az lenne a kérdésem, hogy a testvéreknek van-e bármiféle joguk ahhoz, hogy megtámadják a hagyatéki tárgyalás eredményét vagy mamám tulajdonjogát megkérdőjelezzék.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

anonyma00 # 2012.07.10. 07:08

Tisztelt Szakértők!

Az alábbiakban szeretném a véleményüket, tanácsukat kérni:
Édesapám meghalt 2,5 éve.
Egy napokban érkezett, az elhunyt családjának címzett levélben arra kéri egy Végrehajtó cég a hozzátartozókat, hogy küldjék el nekik a Halotti anyakönyvi kivonatot és a Hagyatéki végzés másolatát.

A Hagyatéki végzésben nincs tartozás megemlítve.

Ez a levél meglehetősen meglepett 2,5 után, nem tudom, hogy mire számíthatok és hogy pontos címzés nélkül köteles vagyok-e beküldeni nekik ilyen bizalmas dokumentumokat mindenféle háttér információ nélkül?

Esetleg volt valami adóssága édesapámnak, amit most majd rajtam akarnak érvényesíteni?!

Válaszukat előre is köszönöm!

lajcsó # 2012.07.10. 08:36

A "Végrehajtó cég" nem hatóság. Tehát nem vagy köteles nekik semmilyen iratot kiadni.Azt megteheted, hogy bővebb tájékoztatást kérsz tőlük az iratok felhasználási célját érintően. Megfelelő válasz esetén továbbra is rajtad múlik, hogy kért iratokat odaadod nekik vagy nem.

ObudaFan # 2012.07.10. 08:54

glamour

Ha van tulajdoni hányaduk a házban telekkönyvön kívül, akkor annak kérhetik a megállapítását. Hogy van-e, annak az eldöntéséhez azért ennél jóval pontosabb tényállás szükséges.

glamour # 2012.07.10. 13:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha a házban lévő értéktárgyakra utal, akkor az elég kevés dolog, ami megmaradt (pár régi szekrény, egy varrógép), és nincs arról papír, hogy akármelyik testvéré lenne, mamám használta azokat, amíg ott élt. Tehát semmilyen papírjuk nincs arról, hogy a ház vagy a benne lévő tárgyak körül akármelyik megilletné őket (ha mondjuk az egyik szekrényt ők vették volna, bizonyítani nem tudják, ennyi év távlatából írásosan lehetetlen).
Már évtizedek óta mindkét testvér a saját házában él, tehát szükségük se lenne semmire. A házon és a hozzá tartozó néhány bútoron kívül semmilyen vagyontárgy nincs.
Mit gondol így a dologról? Ha valamilyen információt kifelejtettem volna, kérem írjon!

Nagyon köszönöm!

MajorDomus # 2012.07.10. 21:13

Glamour
Nem vagyok jogász,de szerintem nincs.

Kizárólag édesanyád nevén volt az ingatlan,te vagy az egyetlen törvényes örökös.
Ha a néni pert indít, mint felperesnek neki kell bizonyítania a jogalapot ami nem lesz könnyű és főként nem éri meg.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.07.10. 22:17

glamour

A 3 testvér volt jogosult a házra. Ismerni kellene a hagyatékátadó végzést, miért csak a nagymama lett egyedüli örökösként bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.

ribizli2012 # 2012.07.11. 07:48

Köszönöm a választ!
Még egy kérdés:

Édesapám elhunyt,4en örököltünk gyerekek és az özvegye.Én nem tudtam az örökségemhez jutni,mert ugye ök laknak a lakásba és ük használják a földeket is.
Van valami jogom,lehetőségem arra hogy hozzájussak az örökségemhez?

ObudaFan # 2012.07.11. 20:47

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.

A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

symbolic # 2012.07.12. 10:49

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogyha egy hagyatéki tárgyalás (végrendelet nem volt) után 25 évvel valaki a halott apából vett DNS mintával igazolja hogy ő is az apa gyereke, akkor meg lehet támadni a korábbi örökség szétosztását, és lehet követelni a vagyonból ennyi idő elteltével??

MajorDomus # 2012.07.12. 20:02

Kissé morbid.
Ezért kiástad az öreget ?

Szerintem nem.

De. Az elmúlt 25 évben nem gyűjtöttél annyit hogy ne legyen szükséged erre ?

Pesze ha Onassis volna az apuka én is perelnék.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.12. 20:15

Az öröklés tulajdoni igényt keletkeztet - amíg az örökség megvan. Utána azonban már csak kötelmi igény, ami öt év alatt elévül.

ObudaFan # 2012.07.12. 20:51

Elhunyt ellen indított apasági perben exhumálnak.