Öröklés

ObudaFan # 2012.07.19. 06:43

A temetési költségek azért terhelnek. A közüzemi költségek csak akkor, ha örököltél is valamit, az örökség erejéig.

vibcsi # 2012.07.19. 11:05

Köszönöm a választ. Mindenképpen kell az írásos szerződés az örökség lemondására ahhoz, hogy lányom helyett mindent a két unokám örököljön? Nem lenne elég a megörökléskor a lányomnak visszautasítani az örökséget? Mi a külünbség a két eljárás között?

ObudaFan # 2012.07.19. 11:09

Elég. A különbség az, hogy az előbbi esetben már most biztos lehetsz abban, hogy ez így is lesz.

nicea # 2012.07.21. 12:35

Köszönöm a válaszokat!

csucsuska:)

dildy86 # 2012.07.22. 12:08

Üdvözlöm!

A segítség reményével fordulok Önhöz.Nagypapám idén áprilisban elhunyt. Nagyon közel állt hozzám, így 2006- ban írt egy végrendeletet (Közjegyzői okirat), amiben lefektette, hogy az ő ingatlanrészét (8/16-od rész), meglévő ingóságát, készpénzét kizárólagos örököseként rám hagyja. Mamám már 2002-ben elhunyt, papámnak adóssága nem volt. Azonban Nagypapámnak van 4 gyereke, ők a törvényes örökösök, én gondolom, csak egy "végrendeleti örökös" vagyok, ha lehet így nevezni. A tervem az, hogy hagyatéki eljárás után megszeretném vásárolni a házat.

1. kérdésem: Egy jogi személy azt mondta, hogy a végrendelet ellenére a törvényes örökösöknek jár az ingatlanból a Papám részének (8/16) a fele, és a másik felével rendelkezhetek én.Ez így igaz lenne?
  2. kérdésem: Aug 1-jén lesz a hagyatéki tárgyalás, Anyukám és egyik nagynéném le szeretne mondani a részéről az én javamra. Ez hogy lenn megoldható úgy, hogy az ő részük ténylegesen csak az én javamra menjen?
  3. kérdésem: Az ingatlan értéke 2 millió forintra lett felbecsülve, más ingatlanja nem volt, az ingósága 25 ezer forintra lett leltározva. Kell- e illetéket fizetnem az örökösödés miatt?
  4. kérdés: Az ingatlant meg szeretném vásárolni a későbbiekben, a hányad részek kifizetésekor ugyanúgy ezt a 2 millió forintot (hagyatéki előtti értékfelbecsülést) kell figyelembe venni? Mi ennek a menete? Ingatlanvásárlásnál mennyi lesz az illeték?

Az egyik nagynéném nagyon pénzéhes.

5. kérdés: Ez a pénzéhes nagynéném még 2002. decemberben a mamám halálát követő hagyatéki eljárás ráeső közjegyzői díját nem fizette be: 3000 forint. Ez az összeg mekkorára nőhette ki magát mostanra?Mit lehet ezzel a dologgal kezdeni, mert mint kiderült ráterhelték a házra?

Válaszát és fáradozását előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.22. 12:29
  1. Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, bejegyzett élettársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne. Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
  2. A kérdés nem könnyen értelmezhető, mert a végrendelet szerint eleve minden a tiéd. A kötelesrészi igényről egyszerű nyilatkozattal le lehet mondani. Ha mégis lenne olyan igény, ami a végrendelet ellenére a kötelesrészen túl jár nekik, édesanyád visszautasítása esetén a helyén a leszármazói örökölnek, azt te tudod, hogy egyedül vagy-e. Nagynénéd esetében viszont ebben a helyzetben az elfogadás és a neked ajándékozás a járható, még ha illeték szempontjából ez kedvezőtlen is.
  3. A 2. válasz végén írtakat leszámítva nem.
  4. Amiben megállapodtok. Ha nem lesz megállapodás, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani, és majd a perben szakértő megmondja, hogyan és mennyiért legyen megszüntetve a közös tulajdon.
  5. Azt legfeljebb az ő részére terhelhették.
sönike63 # 2012.07.22. 15:14

Üdvözlöm a Szakértőket!
Végrendeleti örökös vagyok,keresztanyám rám hagyta a házát.Meg volt a hagyatéki tárgyalás ahol senkinek nem volt kifogása a végrendelet ellen.A közjegyzőnő közölte hogy megfogjuk kapni a határozatot/végzést nem tudom melyik a helyes.Nekem kell fizetnem a közjegyzői díjat a postaköltséget és természetesen az örökösödési adót.Kérdésem hogy mi van akkor ha valamelyik törvényes örökös meggondolja magát, és mégis igényt tart az örökségre és megtámadja/érvénytelenítteti a végrendeletet és bírósághoz fordul.Én kifizetek minden költséget és közüzemi számlát a házra és ha mégis megtámadják évekig futhatok a pénzem után?Nincs elévülési ideje? Bocsánat ha hülyén fogalmaztam!
Előre is kösz!!

ObudaFan # 2012.07.22. 17:00

Elévülési ideje az nincs, de ha lemondtak kifejezetten az esetleges jogukról, akkor azt nem tudják majd érvényesíteni. Tudni kellene, pontosan milyen nyilatkozatok voltak.

sönike63 # 2012.07.22. 17:08

Kedves ObudaFan!
A közjegyző megkérdezett minden résztvevő törvényes örököst,hogy egyetértenek-e a végrendelettel és azt mondták hogy igen aztán aláírtunk egy papírt de megmondom őszintén nem tudom mi volt benne.A közjegyzőtől nem jött még a határozat.
Köszönöm a válaszát!

MajorDomus # 2012.07.22. 19:38

Ha ott lemondtak,akkor azzal pont.

akatona # 2012.07.24. 17:19

Kedves Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Ismét segítségüket szeretném kérni.

Édesapám két hónapja meghalt. Volt a tulajdonában egy gépkocsi. Nekem nincs jogosítványom, és jobb is az emberiségnek, ha nem vezetek :)

A hagyatéki tárgyalás csak szeptemberben lesz valamikor. Nincs semmi eltitkolt gyerek, semmi váratlan egyéb örökösjelölt. Most viszont lenne vevő az autóra. Sőt, ezzel indulnának egy magyarországi nyaralásra.

Én még hivatalosan nem írhatom alá az adásvételi szerződést, hiszen nincs meg a hagyatéki végzés.

Azt meg tudjuk-e oldani, hogy "kölcsönadás" vagy bármilyen formában addig tudja használni más az autót?

Ha igen, akkor kell-e írnunk valamilyen papírt az esetleges felelősségvállalással kapcsolatban, ha netán balesetet okoznának vagy szenvednének?

A gépjárművön természetesen van kötelező biztosítás.

Segítségüket előre is megköszönve:

Üdvözlettel:
Katona Ági

monalisa1 # 2012.07.24. 17:55

Bár az autót már megörökölted - az már a te tulajdonod -, de amíg a hagyatéki eljárás le nem zajlik, az okmányiroda nem írja át a nevedre. Tehát ami hivatalosan nincs a neveden azzal szabadon nem rendelkezhetsz.

Persze ez csak az én laikusi véleményem.

Dr.Attika # 2012.07.24. 17:56

Kedves akatona!
Nyugodtan írja alá az adásvételit. Édesapja halálának pillanatában ön tulajdonosa lett a gépkocsinak. A hagyatéki végzés ezt csak deklarálja. Jogszeűen ön a tulajdonos.

monalisa1 # 2012.07.24. 18:00

Dr.Attika, az autó forgalmijában az elhunyt neve szerepel...

MajorDomus # 2012.07.24. 18:34

Egy hét alatt megvan az átírás.

Egyébként az örökös a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz.

Tehát nincs akadálya az elAdásnak

monalisa1 # 2012.07.24. 18:55

Ismerősöm édesapja novemberben meghalt, a megörökölt autót az okmányiroda addig nem volt hajlandó átírni, míg a hagyatéki eljárás le nem zajlott., új forgalmi csak ezt követően.

Amiről nincs papírod hogy a tiéd, azt nem adhatod el...

Lajos84 # 2012.07.24. 19:31

Tisztelt SZakértők!

Azt szeretném kérdezni, hogyha kizárnak az öröklésből végrendeletileg, akkor ha adósság keletkezik idő közben, akkor az adósság kifizetésére sem kötelezhetnek?

Köszönöm előre is a választ.

novanda # 2012.07.24. 19:37

Kedves Fórumozók!

Nem tudom, ért-e valaki az állami bérlakásokhoz, de én egy ilyenben lakom két pici gyerekemmel mintegy 5 éve. Korábbi munkahelyemen utalták ki szolgálati lakásként, mert vidékről költöztünk fel. A munkahelyemről azóta kitettek, de a szerződésem határozatlan idejű, ezért tovább béreltem az ingatlant. Amióta azonban új szelek fújnak, minket is szeretnének kipenderíteni, pedig mind a négyen bejelentve élünk itt és nagyon szeretjük. Még a cégemnek is évek óta itt van a bejelentett székhelye, mert az állami vagyonkezelő cég külön hozzájárult. Ráadásul számos állagmegóvó felújítást végeztem az évek során, saját zsebből.

Eddig jogosulatlan léptékben emelték a bérleti díjat, most pedig előkerítettek egy állítólagos örököst, aki bejelentkezett a lakásért az államnál. Ez már azért is furcsa, mert mielőtt mi beköltöztünk, több mint 10 évig kutattak örökös után, de az idős párnak gyereke sem volt, így örökösök sem maradtak.

Szóval a kérdéseim:

• Milyen lehetőségeim vannak akkor, ha valóban perli az államot egy örökös, akinek peren kívül átadják majd az ingatlant?
  • Ki lehet-e tenni pici gyerekeket a bejelentett otthonukból?
  • Lehet-e kényszeríteni egy jogi személyt (Bt.), hogy székhelyet váltson saját kontójára, miközben a bérbeadó hozzájárult, hogy ott legyen a székhely?
  • Megtámadható-e az örökösi jogalap?
  • Ki minősül jogos örökösnek és van-e időkorlát a jelentkezését illetően?
  • Tarthatok-e igényt kártérítésre a fentiek ismeretében?

Köszönettel, Novanda

akatona # 2012.07.24. 20:55

Kedves Dr.Attika!

Az Ön hozzászólása feletti rész aggaszt leginkább.

Mi van, ha a bármilyen szerződés aláírása és a hagyatéki végzés közötti időben balesetet okoz vagy baleset éri a vásárlót/bérlőt? Ki a felelős? A biztosító elfogadja majd a papírunkat?

A kötelező édesapám nevén van, bár édesanyám folyószámlájáról vonják a díjat. A kötelező biztosítójának még nem jelentettük be a tragédiánkat, vártuk a végzést.

monalisa1 # 2012.07.24. 21:24

Apukád halotti bizonyítványa nem "igazolás", hogy te vagy az autó új tulajdonosa, tehát amíg a közjegyző nem adja ki a hagyatékot, az autót eladni nincs módodban., az okmányirodán az átíratási kérelmeddel mint idejekorai, elhajtanak...

A vevővel írhattok egy szándéknyílatkozatot miszerint csakis neki adod el a kocsit, ő meg kijelenti, hogy x forint összegért hajlandó lesz azt megvásárolni, majd...

Az autót kölcsön se adhatod, hiszen hivatalosan nincs mivel bizonyítani, hogy az már a tiéd.

A biztosítást, na azt lehet fizetni., a hagyatéki már nincs olyan messze, erre a kis időre nincs értelme a kocsit a forgalomból ideiglenesen kivonatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.24. 21:43

Monalisa, ezt nem kellett volna. Jó választ elrontani.
Egyébként meg ha nem akarja eladni, akkor m ne adja el. De akkor minek kérdezősködik?

Dr.Attika # 2012.07.25. 04:16

Kedves akatona!
Mi az aggasztó?
Megírják aláírják az adásvételit. Onnantól a vevő dolga az átírás, az új kötelező. Ön írjon levelet a biztosítónak, jelentse be a tulajdonos változást és az eladás tényét. Ennyi, nem több. Az okmányiroda megnyugtatására írják bele a szerződésbe, hogy ön öröklés jogcímen lett tulajdonos.

Dr.Attika # 2012.07.25. 04:24

Ha az okmányiroda kekeckedik az alábbi jogszabályra kell hivatkozni:
326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet
a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

19. A törzskönyv
81. § (1) A jármű tulajdonjogát igazoló okirat a törzskönyv. Egy járműhöz egy időben csak egy érvényes törzskönyv tartozhat. A közlekedési igazgatási hatóság a jármű első forgalomba helyezése során annak, aki a jármű tulajdonjogát igazolja, törzskönyvet ad ki (16. melléklet).
(2) A törzskönyv a jármű közúti forgalomban való részvételének nem feltétele.
(3) A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba-vételekor továbbá a jármű vagy a tulajdonos adatainak, valamint a törzskönyvben feltüntetett bármely más adat változásakor új törzskönyvet kell kiállítani, a korábbi törzskönyvet vissza kell vonni és érvénytelenítve a keletkezett iratokkal a Hivatalnak meg kell küldeni.
(4) Az ellenkező bizonyításáig a törzskönyvet birtokló ügyfelet jogszerű tulajdonosnak kell tekinteni.

Át kell adni a törzskönyvet az új tulajdonosnak a szerződés aláírása és a vételár kifizetésekor.

Mivel innentől ő birtokolja a törzskönyvet őt kell tulajdonosnak tekinteni. Ha az okmányirodának kétségei lennének, akkor bizonyítsa ő be, hogy nem az a tulajdonos, aki birtokolja a törzskönyvet.

wzsuzsa36 # 2012.07.25. 06:49

Tisztelt Szakértő!
Júniusban édesanyám elhunyt, utána örököltem egy ház felét(kb 8M) és egy lakást (kb 6M). Azt szeretném tudni, hogy ezekkel kapcsolatban milyen költségek terhelnek, mint közjegyzői, mint adózási (földhivatal, illeték, stb)kérdésekben. Mivel gyesen vagyok, kérhetek- e költségmentességet a közjegyzői eljárás alól, ha igen, akkor hol kell ezt jelezni, mi ennek a folyamata?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Zsuzsa

monalisa1 # 2012.07.25. 13:49

Az egyenesági öröklés illetékmentes. A hagyatéki eljárás költsége valamilyen táblázat alapján, az örökölt vagyon értéke szerint. Az eljárás költségéből a közjegyző nemigen fog engedményt adni - egyéni vállalkozó, a részletfizetésről is ő dönt. Hivatalos számlát ad.

Adót nem kell fizetni, de tegyél majd adóbevallást - örökséged, így legalizálod a lakások megszerzését a továbbiakra nézve.

Pár ezer forint a földhivatali illeték, azaz a tulajdoni lap.

monaluis
laikus hozzászóló