Ezt már többször leírtam. Ugyanúgy, ahogy bérbeadni is csak a 4/5-öt tudjátok, eladni is csak a 4/5-ödöt tudtátok volna. Ha azt a 4/5-öt akarta valaki megvenni, és azt jogellenesen akadályozta, az persze járhat egy kárigénnyel. De ezt nem tartom valószínűnek.
5ös örökség - lakás
- 1
- 2
tehát ha akadályozza 1 testvér a bérbeadást, akkor van lehetőség kártérítési igényre.
ha viszont az értékesítést akadályozza 1 testvér-amiből kimutatható veszteség származik- akkor nincs lehetőség kártérítésre?
A 4/5-ét bérbe adhatjátok. Ha ezt is megakadályozza, akkor van egy tuti kártérítési igényetek.
ja logikusan hangzik a bérbe adás, de azt gondolom, hogy ha a közös értékesítés nem ment, akkor a közös bérbeadás is 1 testvér akaratába ütközne.
marad per, ha nincs egyéb lehetőség
ropi21
A per idejére bérbe lehet adni így a rezsit más fizeti valamint némi haszon is képződik.
Az ilelték a pertárgyérték 6%-a, az esetleges ügyvédi munkadíj szabad megállapodás kérdése, ha ingatlanforgalmi szakértő kirendelésére kerül sor, az kb. 150e Ft.
az szép idő,addig változhat a piac, na meg a rezsi díjak
várható/átlagos perköltség?
Budapesten 2-3, vidéken 1-2.
vagyis
„közös tulajdon megszüntetési per az egyetlen megoldás.“
kb. hány év egy ilyen?1-3-5?
okés ezt értem de nem életszerű egy vevő aki 4/5-öt akar venni... így a 4 testvér nehezen tudná eladni
Még egyszer: a ti 4/5-ötöket eladhattátok volna, ha ez a 4/5 bárkinek kellett volna. Az ő 1/5-e viszont az övé.
az ár kb 8.5 volt 2007 őszén az nem volt jó az eltelt 1.5 évben fokozatosan 6.5-ig esett...+ a 1.5 évre eső rezsi költség ami nem lett volna ugye ha mondjuk 8.5-nél 1 testvér bólint és nem vár 1.5 évet meg 1 laza buktát...
Igen. Végső soron az is lehet, hogy annak az egy testvérnek van igaza a néggyel szemben pl. abban a kérdésben, hogy annyiért, amit az eddigi vevőjelöltek ajánlottak, nem szabad eladni az ingatlant.
összefoglalva
közös megegyezés hiányában a per marad mint megoldás, melynek költségei 1/5-1/5 részben terhelik az 1+4 testvért.
az eladási ár szintén ilyen arányban jár az1+4 testvérnek.az addigi rezsi-költségek is ilyen arányban oszlanak meg.
az pedig hogy 1 testvér akaratából alakult ez így "nem nyom semmit a latban" ...
az igazságérzet háboroghat, de ez így jogszerű?
Igen.
Az ügynökségeken, a magánzókon is túl van már a történet viszont a megegyezés szándéka sem látszik...
"közös tulajdon megszüntetési per az egyetlen megoldás."
ez gondolom jó pár év, addig további fölöslegesen kidobált költségek, amiket közösen kell állni-bár csak az 1 testvér magatartása/szándéka miatt keletkeztek...
hát nem tudom lehet jogszerű, de az én igaszsáérzetem háborog.
Gondolom a perköltség is közös , azaz 5 felé megy?
Ez is csak akkor járható, ha ő is beleegyezik. Ha nem egyezik bele semmibe, akkor a közös tulajdon megszüntetési per az egyetlen megoldás.
Közösen tessék felkérni egy ügynökséget az ingatlan értékesítésére - a költség megoszlik az örökösök közt. És az ügynökségnek kulcsot adni, vagyis ő mutatja be a lakást az érdeklődnek, így nincs további "szabotálás" az egyik örököstárs részéről.
Ha eladunk egy ingatlant az előszőr majd' minden esetben pénzbe kerül...
Monalisa
laikus hozzászóló
írhatnám azt is szabotálja az értékesítést, és ezzel szándékosan és általa tudottan anyagi veszteséget okoz 4 testvérének...az etikai/morális oldala egy dolog engem a jogi lehetőségek érdekelnének, ha már a békés megegyezés nem járható út
magam részéről annak örülnék ha nagymama élne és nem lenne ez a herce-hurca
A szemben található másik társasházi lakást lakja -ami az ő tulajdona-, a közös ingatlan nem lakott.
Így a vevők nála kopogtatnak, ha meg kívánják tekinteni a lakást.
Miért tőlem kérded? Én írtam?
Egyébként egyszerűen: odamegy, amikor jönnek háztűznézőbe, és elküldi őket.
„a megjelenő érdeklődőket, vevő jelölteket elküldi”
Hogy tudja elküldeni, ha nem lakja?
Ezt fejts meg!
Senki nem lakja. A kérdező írta, hogy üres.
A rezsikiadás közös elszámolása csak közös költség, esetleges felújítási alap, kommunális adó, szemétdíj lehet.
Fogyasztást kizárólag annak kell fizetnie, aki azt ténylegesen lakja.
illetve az estleges értéknövekedést
/ami az utóbbi 1.5 évben inkább kb. 2 millió veszteség/ a havi rezsikiadások(kb. 50ezer/hó) sajnos semlegesítik
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02