hagyatéki tárgyalás

ObudaFan # 2009.08.27. 09:30

Megtartható és nem kell kimenteni, de célszerű előre levélben tájékoztatni a közjegyzőt, hogy nem kíván megjelenni, és hogy mi az álláspontja a hagyatékkal kapcsolatban (pl. nem vitatja, hogy a gyermekek egyenlő arányban részesedjenek.

Tasa # 2009.08.27. 08:28

Üdvözlet.

Segítséget szeretnék kérni. Férjem Édesapja 1 hónapja elhunyt. Mi jelenleg külföldön dolgozunk, és most értesítette a családja hogy a hagyatéki tárgyalásra kellenek az adatai. Kérdésem az lenne, hogy lefolytatható a hagyatéki tárgyalás az Ő jelenléte nélkül is vagy igazolni kell valamilyen irattal a távolmaradás okát? Ha igen milyennel?

Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.08.24. 18:57

Akkor nem minden esetben kötelező.

sityoka # 2009.08.24. 18:29

Az ingatlannak haszonélvezője volt haláláig. A hagyatéki eljárás viszont úgy tudtam akkor is kötelező ha csak ingósága autója készpénze volt-vagy tévedek
sityoka

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.24. 18:07

Ha ingatlan van a hagytékban, kötelező a hagyatéki tárgyalás lefolytatása. Ha viszont nincs hagyték, akkor miről tárgyalnátok. Másrészt, ha az ingatlannak édesanyád nem volt tulajdonosa, akkor az özvegy nem nyerhetett rajta haszonélvezetet.
A haszonélvezet törlését egyébként az kérheti, akinek érdekében áll. Például a tulajdonosok.

sityoka # 2009.08.24. 17:38

Segítséget szeretnék kérni!
Édesanyám tavaly májusban meghalt!
Azóta nem volt hagyatéki eljárás!
Az önkormányzatban azt mondták azért mert a férje úgy nyilatkozott, hogy nem kéri az eljárást!
Ez valóban így történik? Az ingatlan a testvéremmel fele-fele arányban a tulajdonunk de a haszonélvezet az özvegyé.
Édesanyám a tulajdoni lapon még rajta van mint holtig tartó haszonélvezet, ezt hogyan lehet megszüntetni?
Köszönöm ha segítenek
Sityoka

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.11. 20:14

:) Jó a jogérzéked, csak így tovább.

monalisa1 # 2009.07.11. 20:00

Köszönöm a besegítést...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.11. 19:46

Akkor nagyobb rész is jár abból az ingatlanból, mint a fele. Tanúként kell beidéztetni az előző férjet, hogy mennyit adott.

monalisa1 # 2009.07.11. 19:03

Esetleg szavahihető tanúk akik annak idején hallották tőletek, hogy a kapott pénz mire lesz ill. lett fordítva.

élni jó! # 2009.07.11. 13:56

Köszönöm szépen a válaszokat. A házat közösen vették, anyósomat előző férje kifizette (megvásárolta tőle a tulajdonrészét), az az összeg is erre az ingatlanra lett fordítva, ám ezt sajnos semmivel nem tudjuk bizonyítani.

Lyonee # 2009.07.11. 12:50

Azért annak nem ártana utánajárni, hogy a férj különvagyonából lett-e vásárolva az a ház.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.11. 11:18

Élni jó!

Mona jó helyen tapintott rá a dologra.

Nem évül el az öröklésen alapuló tulajdoni igény. (kötelesrész igény esetén 5 év az elévülés, de itt nem erről van szó)
Ketten a testvéreddel örököltök édesanyátok után. Pert kell indítani az örökhagyó házastársa ellen, örökrész kiadása iránt.

Lehet érdeklődni annál a települési önkormányzatnál, ahol az örökhagyó elhalálozott.

lac4 # 2009.07.11. 05:27

üdvözlöm! A kérdésem az lenne férjem 1995 ben elhunyt elváltunk már de kiskoru gyermekünk akkor 4 éves volt. mivel a szüleinél lakott igy öket értesitették hagyatéki ügyben amire utána járásom révén megtudtam meg sem jelentek. jelenleg a kisfiam 18 éves . legjobb tudomásom szerint volt férjemnek életbiztositása volt ami a fiamat illetné a volt anyosomék akkor tájt hitegettek hogy közjegyzöhöz is kell majd mennem de erröl nem kaptam semmiféle értesitést. volt egy lakásunk amiröl engem lemondattak papiron mikor még házasok voltunk ez a gyermekelhelyezési elött történt azzal a cimmel hogy nem vihetem ki a lakásbol a gyermekem ha nem irom alá édes anyos aposnak az elém tett papirost.ezt a válopernél is lobogtatták. ut: a lakást elcserélték ami persze a férjem nevén volt beleforgatták egy családi házba ekkor még elt a gyermekem apja.bár ugy tudom csak a lakása ö nem szerepelt tulajként.azota már eladták elváltak osztozkodtak . a kérdésem az lenne mivel a fiam arra ösztönöz segitsek utána járni ennek az ügynek mivel nagykoru milyen lépést tehet a biztositás ügyében is a biztositásrol még annyit hogy a volt férjemnek balesete volt egyébb egészség károsodása igy a bizt milliokat fizetett majd a bizt térités nélkül tovább élt akkoriban egy ügyvéd intézte a kártéritését akinek tudom a nevét talán ezen a vonalon elindulhatunk? köszönöm elöre is válaszát F. Krisztina

monalisa1 # 2009.07.09. 20:37

Remélve egyik fórumozó jogász érdemben hozzá fog majd szólni az általad felvetett problémához - várd meg a holnapi napot.

Annyit külön, hogy a helyi önkormányzat legfeljebb azt tudja megmondani - bár 8 évre visszamenőlegesen kérdéses az iratok archiválása -, hogy ha volt is hagyatéki eljárás azt melyik közjegyzői irodához szignálták ki.

élni jó! # 2009.07.09. 20:06

Köszi a választ! Tudjuk, hogy mikor vették az ingatlant, az is biztos, hogy házasságkötés utáni esemény, vásárláskor eleve csak a férj nevére került az ingatlan. Azt is tudjuk pontosan mennyiért adták el. A gond ott kezdődik, hogy egy ismerős ügyvéd szerint 5 év alatt elévült a dolog. Mi úgy hallottuk, hogy addig, míg örökösök élnek, nem évül el. A helyi önkormányzatnál tudnak felvilágosítást adni a hagyatéki tárgyalás megtörténtéről?

monalisa1 # 2009.07.09. 19:32

Egyrészt egy ingatlannal kapcsolatos követelés nem évül el, másrészt a földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás fogalma.

Be kell szerezni a kérdéses ingatlan tulajdoni lapját teljes terjedelmében, ezt bárki megkérheti - nyílvános. (Pár ezer forint a fizetnivaló.) Azon rajta lesz mikortól meddig volt "csak" a bácsi nevén a ház - vagyis ha a házasság ezen időn belüli akkor bizonyára közös vagyon volt a feleséggel.

Az illetékhivatal megmondja anno mennyiért adta el a bácsi a házat, annak fele összege + kamatok jogos követelés vele szemben.

Ügyvédre szükség lesz.

"Lisa"
laikus hozzászóló

élni jó! # 2009.07.09. 19:09

Kedves Mindenki!
Anyósom 8.5 éve halt meg. Férje kb. 2 évre rá eladta a házat, ami csak a férj nevén volt. Mi azt hittük ez így van rendjén, mert férjem és húga anyósom előző házasságából született. Nemrég megtudtuk, hogy a házasság alatt szerzett vagyon közös vagyonnak számít, akkor is, ha csak az egyik fél nevén szerepel, így a gyermekeknek joguk lett volna az anyai részre. Nem tudjuk, hogy volt-e hagyatéki tárgyalás, erről értesítést nem kaptak a gyermekek. Ennyi idő elteltével érdemes belekezdeni valamibe? Ha igen, akkor hogy fogjunk hozzá?
ELőre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.08. 05:58

Az illő eltemetés költségeibe a gyakorlat beleérti a szokásos értékű síremlék állítását is. Az pedig teljesen normális, hogy a koporsós temetést követően csak hosszabb idő, pl. kilenc hónap, elmúltával állítják fel a sírkövet. Korábban nem is lehetne, a frissen feltöltött sír ülepedése miatt elmozdulna, ledőlne.

ObudaFan # 2009.07.07. 17:06

Ha ebből per lesz, nekik kell bizonyítani, hogy ezek valóban a temetés költségei voltak, és hogy ezeket ők fizették meg. Ha azonban ezt bizonyítják, megnyerik.

monalisa1 # 2009.07.06. 21:02

Muszáj volt ezt ide is beírni? A másik topicban jogász ugyanezen kérdésekre választ adott már - legfeljebb a válasz nem tetszett...

ObudaFan # 2009.07.05. 09:40

Szerintem először egy ügyvédhez fordulj.

cserniica # 2009.07.05. 05:16

Már írtam ebbe a fórumba. Az unokatestvéremet a férje megfojtotta, majd utána öngyilkos lett. Ajándékozási szerződés volt kettejük között. A férj hagyatéka az államot illeti. A másik felét ketten örököltük egy másik unokatestvérrel. Az unokatestvérem halála után nem vettek rólam tudomást és a másik örökös megkapta a ház kulcsát és tudomásom van arról, hogy a lakást átkutatták. Az hogy elvittek-e valamit a lakásból, az csak valószínűsíthető. Olyan dolgokra derült fény, ami erre utal. Például az első tárgyaláson elővette a bakkártyát, ami nála volt. Jegyzőkönyvezték, hogy az államtól és tőlem kéri a temetési költséget, holott rájöttem, hogy az elhunytak ezt még életükben kifizették. A jegyző és az ügyintéző ezekről a dolgokról nem hajlandóak tudomást venni. Szerintük teljesen jogszerű volt, hogy megkapta a másik örökös a ház kulcsát. Miután én közöltem a másik örökössel, hogy ez csalás és ennek következményei lesznek, lemondott az örökség ráeső részéről az önkormányzat javára. Egy tárgyalás már volt, ahol erről még szó sem volt, csak a csalás kiderülése után. A végleges hagyatéki tárgyalásra szeptemberben fog sor kerülni.Kérdésem, hogy megteheti-e ezt, mert az ügyintézők részéről részrehajlást gyanítok. Hová fordulhatok ebben az ügyben, ha úgy érzem, hogy nem érvényesülnek a jogaim?

ObudaFan # 2009.06.30. 20:10

Nincs mit.

lustakutya13 # 2009.06.30. 16:57

Köszönöm a segítséget megteszem a lépéseket.
Üdvözlettel Lustakutya13

Üdv.Lustakutya13