hagyatéki tárgyalás

Dr.Attika # 2011.02.04. 11:25

Azért az ingatlan-nyilvántartáson kívüli házastársi közös tulajdon fennállhat. Az apa nevén bejegyzett nem biztos, hogy a valóságban is 1/1. Inkább 1/2 az.

ObudaFan # 2011.02.04. 16:37

Csakhogy annak az örökléshez semmi köze.

Nicol1414 # 2011.02.07. 20:28

T.Cím!
2007-ben öröklési szerződést kötöttem. A hagyatéki tárgyaláson derült ki, hogy az okiratot készítő ügyvéd alaki, formai hibát követett el.Maga a szerződés tartalma megvalósult, de a közjegyző felhívta a törvényes örökösök figyelmét, hogy a szerződés érvényteleníthető.
Mire számíthatok? Az örökhagyó szándéka nem számít?
Köszönettel várom válaszukat.

ObudaFan # 2011.02.07. 21:26

Fordulj a MÜBSÉ-hez kártérítésért majd.

Didi23 # 2011.02.10. 15:04

2010.02.11. édesanyám meghalt bp-en, 7 évig én ápoltam. Állandó lakása Kecskeméten volt, itt tartották júniusban a hagyatéki eljárást. Kézzel írt végrendeletet a közjegyző és a húgom nem fogadta el, hiába mondtam van másik végrendelet bemutatom később lezárták az ügyet. Halott öcsém gyermeke ott lemondott azonnal a javamra a végrendeletet tiszteletben tartja, a közjegyző nem írta bele. Iratokat(személyi) nem kérték el, a húgommal jött egy hölgy a közjegyzőt tegezte engem szidott végig, hogy a pénzért vittem el a anyám, stb. Mai napig nem tudjuk ki volt ott. Fellebbeztünk a bíróságon, kötelezték a közjegyzőt újból tárgyalja az ügyet, megfelelő tájékoztatással és íratok beszerzésével. A bírósági papírokból az is kiderűtl húgom is fellebbezett és azzal hogy a közjegyző többször felszólított engem a másik végrendet átadására és én nem kértem az elnapolást. HAZUGSÁG Kérdésem nekem nem kellett volna a húgom fellebbezését megkapnom? Ő az enyémmel szaladgált ügyvédhez, ő miért kapta meg?
Nem bízom ebben a közjegyzőben mert a húgom mellett áll ismeri. Rokkant vagyok nem kérhetem,hogy Budapesten tárgyalják pártatlan közjegyzővel?

ObudaFan # 2011.02.10. 17:48

Meg kellett volna, hogy kapd. Ez szerintem kevés lesz a közjegyző kizárásához.

Didi23 # 2011.02.10. 21:58

Folytatás!1 éve halt meg az édesanyám, az örökségem egy házrész Kb.21oo.ooo Ft.7 éve ápoltam felhoztam Bp-re, addig elloptak mindent, kirabolták. 2 éve kötelezett a többi tulajdonos aki sosem lakott ott bontásra. Én fizettem ki mindent. Akkor még élt az anyám, ezért is döntött, hogy nekem adja. Mikor elhoztam kifizettem a víz, gáz stb tartozását, elhamvasztottam. A húgom nem fizetett semmit, nem látogatta, most kéri az örökségét. Van végrendelet, amit nem fogadtak el mert nem volt pontos nap írva csak év hónap. Saját kezű végrendelet, ápoltam, adósságát fizettem. Közjegyző hibázott új hagyatéki eljárást írtak ki , köteles vagyok fizetni megint? A közjegyzőnek a másik géppel írt végrendelet sem jó és megint elfelezi a most már üres telken a részünket, kérhetem a bontás árát és a hamvasztásét?
Mit kell írni a elfogultság kérelemhez és van-e rokkantságomra valami kedvező lehetőségem?

Gréta22 # 2011.02.14. 12:41

Kedves Hozzáértők!

Szeretnék abban segítséget kérni, hogyha a hagyatéki tárgyalásra a közjegyző által kért nem kevés pénzösszeget nem tudom vinni jelenlegi kedvezőtlen anyagi helyzetemből kifolyólag, akkor mit lehet tenni? Kérhetek és kaphatok részletfizetést, vagy fizetéshalasztást, stb? Addig a közjegyző megterheli zálogjoggal a hagyatékot a követelése erejéig?

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.02.14. 13:04

Zálogjogot nem tehet rá. Bírói úton érvényesítheti a követelését.

pocok926 # 2011.02.14. 13:26

Kedves fórumtársak! Négy hónapja halt meg édesapám, akivel nem tartottuk a kapcsolatot. Nekem az elhalálozásáról nem szólt senki - pedig a családtagok tudnak a létezésemről - véletlenszerűen újságból értesültem e tényről. Kérdésem arra vonatkozna, hogy ilyen esetben mi alapján történik az örökösök felkeresése? Hivatalból utánajárnak, hogy kik az elhalálozott gyermekei? Jogilag mi az eljárási folyamat ilyen esetekben? Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.02.14. 15:00

A jegyző és a közjegyző az ismert vagy ismeretlen öröklésben érdekelt adatainak megállapítása és az ezekről rendelkezésére álló adatok ellenőrzése céljából adatot igényelhet a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból, valamint a születési, házassági és halotti anyakönyvet vezető anyakönyvvezetőtől.

De azért nem árt, ha bejelentkezel az illetékes közjegyzőnél.

monalisa1 # 2011.02.14. 15:05

Ajánlott levélben tudassad létezésedet a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzővel, valamint jelentsd be igényedet az örökrészedre. Kérd hogy a hagyatéki tárgyalásra idézzen meg téged is.

Arra hadd ne térjünk ki, hogy a család többi tagja valószínűleg "kifelejtene" téged az örökségből - ezt pótlod a fentik alapján.

Ha esetleg nem tudod, hogy az elhalálozás hónapjában ki volt az illetékes közjegyző, az önkormány jegyzője tájékoztat.

Előfordulhat, hogy a temetési költség egy részének megtérítésével így utólag "megkínál" a családod, ez jogosnak mondható.

A közjegyzői munkadíjat is az örökösök fizetik egymásközt arányosan.

Ha ingatlanrész az örökséged, 20 M Ft/fő-ig illetékmentes az ezen öröklés.

Azonban anyukád özvegyi hasznonélvezeti joga terheli, vagyis amíg ő él nemigen jutsz hozzá az abból téged megillető összeghez.

monalisa1 # 2011.02.14. 15:06

ObudaFan megelőzőtt.

monalisa1 # 2011.02.14. 15:15

Előfordulhat, hogy bankszámla is a hagyaték része, de a pénzt a család azóta valószínűleg kivette már...

Mindegy, a hagyatéki eljáráson kérd a közjegyzőt, hogy a nagyobb bankoknál érdeklődjön: apukád nevén a halála napján volt-e számla, és ha igen mekkora összegről.

Ekként pedig így utólag is megillethet abból ugyszintén az örökrészed., megfizetik vagy bíróságon keresztül kötelezheted rá őket.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.02.14. 18:38

Segítséget és/vagy jogi tanácsot kérek: Fűtéskorszerűsítés történt a házban, az önerőt tavaly időre befizettem. Édesanyám 100 % tulajdonában volt a lakás, sajnos november 15-n elhunyt. Most a második részlet befizetésére szintén 1 hét határidőt adtak, azzal, hogy amennyiben nem történik meg a befizetés, a pályázattól elesik a tulajdonos és a teljes kivitelezés összegét kell kifizetni. Hivatkozhatom- e arra, hogy hagyatéki eljárás alatt van a lakás, tulajdonjoga nem tisztázott, kérhetek- e haladékot a most esedékes összeg befizetésére a hagyatéki eljárás befejezéséig? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.14. 19:36

Mi a vitás az öröklésben?

monalisa1 # 2011.02.15. 14:31

Javaslom, ha tudod fizesd be - hiba lenne kiesni a pályázatból -, a költséget utóbb megosztva követelt az örököstárs(ak)tól.

Nem valószínű, hogy a lakás örökösödési vitája miatt hajlandók lennének leállni több hónapra/évekre.

Sokba kerülne ez a lakás örököseinek...

zsoka63 # 2011.02.15. 16:54

Segítséget szeretnék kérni, Édesapám meghalt és most jön a hagyatéki tárgyalás. Ketten vagyunk testvérek, van egy bátyám. Édesapám halála előtt végrendeletet hagyott, miben rám hagyja az ingatlam. Persze a bátyám megkapta az Ő részét míg élt apukám. Az ikerház fele neki épült, ami a bátyám nevére is került. Anyagi segítséget is nyújtottak neki a szüleim, ami bele is van foglalva a végrendeletbe. Ezzel magyarázva, hogy miért én öröklök most. Kérdésem az lenne, hogy van e ilyenkor köteles rész az öröklésnél. Köszönöm a választ.

nasti # 2011.02.16. 18:51

Segitseget szeretnek kerni a kovetkezo ugyben.Anyukam meghalt es a testveremmel orokolnenk az anyai reszt.Edesapank meg el Hal Istennek.A kerdes az lenne,hogy en az anyai reszemet rahagyhatom-e a kiskoru gyermekemre?Ha igen akkor a kesobbiekben mire lehet szamitani.Kell-e illeteket fizetni es mi a modja,hogy a gyerekre hagyjam.Kulfoldon elunk a kicsivel es hagyateki targyalas meg nem volt csak a hagyateki leltart vettek fel.Valaki azt mondta,hogy a gyerekem javara nem mondhatok le csak a testveremere amit en kicsit furcsallok.Ha megis igy van,hogyan tudom kikerulni,hogy mindent elveszitsek.Apukank hajlando az apai reszrol vegrendelkezni a nevemre ha a testverem javara mondok le csak nem tudom,hogy ez a kesobbiekben nem jelent-e hatranyt.

ObudaFan # 2011.02.16. 19:04

Ha visszautasítod az öröklést, a gyermeked örököl helyetted, feltéve, hogy ez az egy gyermeked van. Illetékmentesen fog örökölni.

nasti # 2011.02.22. 19:37

Kedves ObudaFan,

Koszonom a valaszt.Azt szeretnem megkerdezni,hogy a hagyatek visszautasitasara van-e esetleg mintalevel,mert kulfoldon vagyok es igy nekem kene a megszerkesztett levelet bevinni a kovetsegre ,hogy igazoljak az alairasom hitelesseget.

koszi megegyszer a segitseget

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.22. 21:25

Nem kell azt hitelesíttetni. Nem meghatalmazás.

vadász243 # 2011.02.23. 21:36

Tisztelt fórumozók

Több olyan osztatlan közös tulajdonban lévő földben is van tulajdoni hányadom, ahol a tulajdonostársak egy része már meghalt, a földet pedig a tulajdoni lapok szerint nem örökölte senki. Vannak ismerőseim, akik ilyen esetekben póthagyatéki eljárások útján már jópár hektár ilyen ,,gazdátlan" föld tulajdonosai lettek, de a részletekbe ők nem tudtak/akartak beavatni. Remélem itt azért majd olvassa valaki amit írok és tud majd segíteni. A kérdésem az lenne, hogy konkrétan mi a menete ennek az eljárásnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.23. 22:05

Póthagyatéki eljárással is csak az örökösnek adják át a hagyatékot. Tulajdonossá azonban ő sem ezzel válik, hanem a hagyaték megnyíltával.

Dr.Attika # 2011.02.23. 22:14

Vagyis az ön tulajdoni hányada nem változik, ha nem örökös. Önnek kell felkutatni az örökösöket és csak akkor szerezhet tulajdonjogot ha velük erre vonatkozó tulajdon átruházására vonatkozó szerződést köt.
Örökös mindíg van. Ha más nem a Magyar Állam.