hagyatéki tárgyalás

Amcsi70 # 2011.03.04. 06:57

T. Cím!

Édesapámmal kisgyermek korom óta, több évtizede nem találkoztam. Most kaptam egy idézést hagyatéki tárgyalásra, miszerint tavaly meghalt és végrendeletben egy rokonára hagyta az ingatlanát és a végrendelet szerint mása nincs. Ha nem jelenek meg a hagyatéki tárgyaláson megbüntethetnek-e ezért és bár nem öröklök semmit, számíthatok-e rá, hogy fizetnem kell valamiyen címen a közjegyzőnek?

Válaszát előre is köszönöm: Amcsi

lewho # 2011.03.04. 07:52

Nem büntetnek meg, ha nem mész el. A költségeit főszabályként az örökös viseli.

Viszont kérhetsz kötelesrészt, ha a végrendelet alapján te nem örökölsz.(Ha akarsz.)

buxus # 2011.03.25. 17:02

Tiszteletem! Örökösödésnél ki számít leszármazottnak? Annyit tudok, hogy az utód, stb. Elég bonyolult a helyzetünk, a lényeg, hogy az örökhagyó, utód, testvér, szülők, nagyszülők nélkül hunyt el, a közjegyző szerint az örökhagyó apjának a testvérének az utódja, mint leszármazó az örökös, és nem kell visszamenni a parentéliában a nagyszülői szintig emiatt. Ez valóban lehetséges? A jogban csak leszármazott szerepel, mint aki örökölhet, ebben az esetben az unokatestvér annak tekinthető? Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2011.03.25. 18:08

Leszármazók házastárs és bejegyzett élettárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.

Ha ez volt a kérdés.

buxus # 2011.03.25. 18:26

Azt a részt nem értem, hogy – az öröklésből ugye kiesett mindkét szülő, mivel már régen elhunytak – ennek leszármazói kicsodák? Tulajdonképpen a mondat második része nem világos. Egy kicsit konkrétabban meg tudná fogalmazni? köszönöm.

andy89 # 2011.04.01. 17:53

Tiszteletem!

Hagyatéki tárgyalásra szóló idézést kaptam kézhez egy olyan személy után, akivel nem tartottam a kapcsolatot. Érdeklődnék, hogy ebben az esetben köteles vagyok-e megjelenni a tárgyaláson, illetve érdemes-e egyáltalán részt vennem? Továbbá az elhunytnak tartozása van az Idősek Otthona felé, ahol elhunyt, végrendelet hiányában ki az örökös és kit terhel a tartozás? Az idézés úgy fogalmaz, hogy nyilatkoznom kell, hogy elismerem-e magam örökösnek, ha nemmel nyilatkozom, akkor ki tekinthető örökösnek?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.04.01. 21:23

Nem köteles megjelenni, de ha negatív a hagyaték, akkor azt esetleg érdemes visszautasítani.

Ptk. 607. § (1) Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke.
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.
(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs vagy a bejegyzett élettárs örököl.
Ptk. 608. § (1) Leszármazók házastárs és bejegyzett élettárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
(3) Ha a kiesett szülőnek nincs leszármazója, egyedül a másik szülő, illetőleg annak leszármazói örökölnek.
Ptk. 609. § (1) Leszármazóknak, házastársnak, bejegyzett élettársnak, szülőknek és szülők leszármazóinak hiányában törvényes örökösök egyenlő részekben az örökhagyó nagyszülői.549
(2) Az öröklésből kiesett nagyszülő helyén ennek leszármazói örökölnek ugyanúgy, mint a kieső szülő helyén ennek leszármazói.
(3) Ha a kiesett nagyszülőnek leszármazója nincs, helyette nagyszülőpárja, ha pedig ez is kiesett, ennek helyén leszármazója örököl.
(4) Ha valamelyik nagyszülőpár kiesett, és helyükön leszármazójuk nem örökölhet, az egész hagyatékot a másik nagyszülőpár vagy ezek leszármazója örökli.
Ptk. 610. § Ha sem az örökhagyó nagyszülője, sem a nagyszülőktől leszármazó nem örökölhet, törvényes örökösök fejenként egyenlő részekben az örökhagyó távolabbi felmenői.

Ptk. 611. § (1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
(2) Ági öröklésnek van helye testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett vagyontárgyra is, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ingyenesen kapta.
(3) A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki arra ezen a címen öröklési igényt támaszt.
Ptk. 612. § (1) A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek.
(2) Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő nincs, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.
(3) Ha ági örökös nincs, az ági vagyontárgy az örökhagyó egyéb vagyonával esik egy tekintet alá.

Élet80 # 2011.04.06. 11:16

Kedves Fórumosok!
Segítsetek nekem kérlek! Lenne pár kérdésem, bár alapvető dolgok, de nem vagyok biztos bennük.
A Nagypapám mindent úgy intézet, hogy senki ne örököljön semmit csak én, az házat is gyerekkoromban "megvettem", hogy örökös rész se legyen.Meghalt az év elején. Az ellátását Anyu és én nem tudtok szakszerűen ellátni, ezért otthonba került, az ottani szokásoknak megfelelően a fennmaradó nyugdíja betétkönyvbe került.Erről indult most a harc.A gyerekei (illetve az unokák ahol már nem él) is megkapták a hagyatékira a behívását. Az lenne a kérdésem, hogy mindenkinek be kell fizetnie az eljárás díját? Ha nem jön el valaki és nem is nyilatkozik, akkor mi történik? Aki nem jött el annak a nem befizetett hagyatéki díját az örökösnek ki kell fizetnie? Azért érdekelnek ezek, mert a temetési költségeket mi álltuk, és a hagyaték pont ennyi. Előre is köszönöm a választ !

ObudaFan # 2011.04.06. 11:28

Az örökös fizeti a közjegyzői díjat, és az egyébként hagyatéki hitelezői igény.

Élet80 # 2011.04.06. 11:52

A mondat második felét kifejtenéd, elnézést de nem értem !

ObudaFan # 2011.04.06. 12:03

Ez azt jelenti, hogy elsősorban a hagyatékból kell rendezni. Ha több örökös van, akkor ennek lehet jelentősége.

Élet80 # 2011.04.06. 12:33

Még homályos picit, de köszönöm a válaszokat!

Attila7016 # 2011.04.12. 14:34

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!
Édesapám egy hete hunyt el. Sajnos a temetéssel járó költségeket nem tudom állni teljes egészében ( egyetlen testvéremmel közösen sem). Édesapám tárgyhavi nyugdíja bankszámlára érkezett. Felhasználhatom-e a rajta lévő összeget a költségek részbeni kiegyenlítésére ( a testvérem tudtával és beleegyezésével )?

ObudaFan # 2011.04.12. 14:59

A temetésre mindenképpen.

Attila7016 # 2011.04.12. 15:16

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Úgy is felhasználhatom, hogy a bankkártyájával fizetem ki a temetés előlegét?

monalisa1 # 2011.04.12. 15:43

A temetési vállalkozónál nem valószínű hogy kártyával tudsz fizetni, ergo vedd ki a pénzt az automatából - testvéreddel előzetesen megbeszélve. (A nyugtát gondosan tedd el, kellhet a hagyatéki eljáráson majd.)

Amúgy egy automatát az "egyéb műveleteknél" be lehet úgy állítani, hogy eseti alkalommal akár 999.999 Ft-ig is teljesít - feltéve ha a számlán van elegendő pénz.

monaLuis
laikus hozzászóló

Bernadett 1982 # 2011.04.12. 17:05

Segítséget szeretnék kérni egy véleményem szerint zavaros "ügyben".Férjemmel ingatlan-vásárlást tervezünk a napokban.Az ingatlant a tulajdonos a napokban örökölte meg hivatalosan is.A hagyatéki eljárás lezárult,írásban tájékoztatták,hogy Ő az egyedüli örökös.A végzésben azonban 15 nap áll rendelkezésre a fellebbezésre.Mivel szeretnénk meggyorsítani az adás-vételt ügyvédünk tanácsára egy nyilatkozatot készített a tulajdonos,miszerint fellebbezési jogáról lemond.Ezzel a nyilatkozattal felkereste a közjegyzőt,aki elutasító választ adott,mondván a 15 napot mindenképpen ki kell várni,nem mondhat le ebbéli jogáról,addig nem hajlandóak jogerőre emelni a végzést.A kérdésem:valóban megteheti ezt a közjegyző?a nyilatkozat teljesen szabályos,ügyvéd is látta.Felháborítónak tartjuk,hogy ilyen történhet..Vagy a nyilatkozat nem segíti elő a jogerőre emelkedést.Másik kérdésem,hol lehet panaszt tenni a közjegyzőre,van-e az Ő munkájára hatóság vagy bármiféle kontroll-szerv?

Segítségét előre is köszönöm!

Attila7016 # 2011.04.13. 06:57

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2011.04.13. 10:11

Bernadett 1982

Ha van más érdekelt is az eljárásban, akkor igaza van a közjegyzőnek. Egyébként a MOKK-nál lehet panaszt tenni.

Nadin11 # 2011.04.15. 09:16

Tisztelt Cím!

Szeretném ha valaki segítene a következőben: Ha nagypapám vidéken élt az utóbbi pár évben szociális otthonban, de utolsó bejelentett lakcíme Bp-en az V. kerületben volt és temetésének ügyintézése is vidéken történt, akkor helyileg hol lesz a hagyatéki tárgyalás vidéken, vagy Bp-en? (Szeretném bejelenteni hivatalosan nálam lévő dolgait, hogy bekerüljenek a hagyatéki leltárba.)

ObudaFan # 2011.04.15. 09:57

Az örökhagyó utolsó belföldi lakóhelye szerint illetékes közjegyzőnél.

Nadin11 # 2011.04.15. 10:19

Köszönöm a választ ObudaFan! Üdv!

ObudaFan # 2011.04.15. 13:31

Nincs mit.

Moflika # 2011.04.21. 14:36

Tisztelt Hozzáértők ! Kérlek segítsetek elég bonyolultnak tűnő ügyemben.
Édesapám 1974-ben újranősült.Most halála után tudtuk meg ,mi vér szerinti gyerekei,hogy a felesége a közös lakásra eltartási szerződést kötött a saját lányával. Így mi nem részesülhetünk a vagyonból. Úgy érezzük,hogy ez az eltartási szerződés csakis arra ment ki,hogy mi ne részesüljünk semmiből.Ha valaki tud erre valami megoldást akkor kérem írja meg nekem. Előre is köszönöm mindenkinek.
papp0404@freemail.hu

Tisztelt Mindenki !

Segítségre lenne szükségem..megpróbálom röviden leírni történetemet.
Fiam 1 éve elvált a feleségét?l,a gyerekeket az any

Moflika # 2011.04.21. 14:41

Bocsánat,de az előbbi beírásomból kimaradt. Van egy telkük is amit közösen vettek,de mily véletlen,ez is a mostoha anyám nevére került. Ebből a telekből örökölhetünk-e valamit?

Tisztelt Mindenki !

Segítségre lenne szükségem..megpróbálom röviden leírni történetemet.
Fiam 1 éve elvált a feleségét?l,a gyerekeket az any