Öröklési szerződés

ObudaFan # 2017.08.05. 19:42

És ha az egyenesági leszármazottak szeretnék megtámadni a szerződést,annak mi a módja?Be kell-e jelentkezni,mint örökösök?

Pert indítani a megtámadás iránt éppen lehet a hagyatéki eljárásban való részvétel nélkül is, de meglehetősen célszerű abban is részt venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.05. 15:59

Nyilván nem megy jogerős hagyatékátadó végzés nélkül.

Muhlan # 2017.08.05. 12:20

Tisztelt Fórumozók!
Nekem annyi kérdésem lenne,hogy ha az öröklési szerződésben szereplő örökhagyó meghal,akkor az örökös mikor irathatja a nevére az ingatlant?Elég megvárni a halotti bizonyítványt,vagy meg kell várnia a hagyatéki tárgyalást?És ha az egyenesági leszármazottak szeretnék megtámadni a szerződést,annak mi a módja?Be kell-e jelentkezni,mint örökösök?Köszönöm

ObudaFan # 2017.08.04. 14:45

A feljelentés miatti kocsikáztatás szerintem sem értendő bele.

Talajvíz # 2017.08.04. 05:21

Tisztelt Dr.Attika!

Köszönöm hozzászólását!
Számoltunk visszaosztással, nekünk 360 körül jött ki.
(Gondolom, ez a szám csúnya szóval a várható élettartamot jelenti) Ez nyilván lehet több és kevesebb is, de egy 80+os néniről van szó...
Köszönöm!

Dr.Attika # 2017.08.04. 05:06

Tisztelt Talajvíz!
Kezdjen el számolni. Írja össze, hogy rezsi, élelmezés, mosás, takarítás, egyéb nyűgök mennyibe kerül egy hónapban. Értékeltesse fel a házat. Ha a költség x 240 meghaladja a ház értékét, akkor szívás.

Talajvíz # 2017.08.03. 18:22

Tisztelt Dr.Attika!

Mitől szívás?

Talajvíz # 2017.08.03. 18:22

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm, ezért is kérdeztem rá. Elnézést, hogy jogban járatlan vagyok.
A rezsiköltség pipa, ezzel számoltunk annak ellenére, hogy a néni mit mondott nekünk. Itt inkább az eljárása volt meghökkentő.
A többi részlethez (kert, kocsikáztatás, egyéb igények követelése) lenne észrevétele?

Dr.Attika # 2017.08.03. 17:56

Ez a szerződés nagy szívás. El kellene gondolkozni a felbontáson.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.03. 17:37

Ha szó szerint olvasom, nincs benne szó rezsiköltség fizetéséről

És ez mi: „az Örökhagyó tartását élete végéig biztosítja”?

Talajvíz # 2017.08.03. 14:54

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm hozzászólását, a szerződés 2.) pontját idézem szó szerint: " A Szerződéses Örökös ezennel kötelezettséget vállal arra, hogy az Örökhagyó tartását élete végéig biztosítja. Ennek keretében gondoskodik: az Örökhagyó napi háromszori étkeztetéséről, amely - az Örökhagyó választása szerint - ebéd vagy vacsora meleg étel biztosítását is magában foglalja, vállalja, hogy a háztartás körében szükséges teendőket - így az Örökhagyó fenti cím alatti lakásának heti egyszeri takarítását, heti egyszeri bevásárlást - ellátja, gondoskodik az Örökhagyó ruhaneműinek mosásáról, vasalásáról és javításáról, gondoskodik az Örökhagyó gondozásáról, ápolásáról, gyógyíttatásáról, halála esetén illő módon történő eltemettetéséről.
A Szerződéses Örökös kötelezettséget vállal arra, hogy az Örökhagyót - kivéve - egy esetleges kórházi beavatkozást igénylő okot - kórházban nem helyezi el.
A szerződő felek kijelentik, hogy az eltartást nem együttlakással valósítják meg."

A szerződésben csak ez a pont sorol fel rám nézve kötelezettségeket. Ha szó szerint olvasom, nincs benne szó rezsiköltség fizetéséről, kertmegmunkálásról (háztartás körében szükséges teendők - ez csak a lakás karbantartásáról szól?), egészségügyi okon kívüli autós szállításról (heti-kétheti temetőjárás, piacra járás - ezt én a bevásárlással intézem) stb.
Legújabb fejlemény: egy környéken lakót akar feljelenteni valamilyen indokkal, és azt várja el tőlem, hogy én szállítsam majd Őt hivatalos helyekre. Erre szerintem nem kötelezhet. Az Őt (félre) informálók szerint minden vele kapcsolatos dologban nekem is részt kell vennem. Ezt Ő úgy fordítja le magának, hogy egész nap álljak rendelkezésére, ahogy és amire kedve szottyan.

ObudaFan # 2017.08.03. 04:45

Talajvíz

Szigorúan a leírtakat kell teljesítened. Ebből az is következik, hogy a kérdésed megválaszolásához a szerződés szó szerinti ismerete lenne szükséges.

Talajvíz # 2017.08.02. 14:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Több éve gondoskodunk egy idős néniről a szüleimmel.(Ők évtizedek óta ismerik egymást).
Heti több alkalommal jártunk hozzá, élelmiszert vittünk, takarítottunk, ház körül segítettünk, orvoshoz, kórházba vittük-hoztuk stb.
Tavaly nyáron felmerült, hogy legyek hivatalosan is az eltartója. Többször átbeszéltük négyesben is a dolgot, azt mondta, hogy nekünk vele kapcsolatban semmiféle kiadásunk nem lesz, rezsijét, gyógyszerét, élelmiszerét ő magának fogja fizetni, futja rá a nyugdíjából stb. Csak gondoskodjunk róla ahogy addig is tettük, és temessük el tisztességgel, ha eljön az ideje. Cserébe öröklöm a kis kertes házát.
Idén tavasszal megkötöttük az Öröklési szerződést. Ebben kötelezettséget vállaltam, hogy tartását élete végéig biztosítom, élelmiszerrel, főtt étellel ellátom, lakását takarítom, ruhaneműiről gondoskodom, bevásárolok, gondozom, ápolom, gyógyíttatom, halála esetén illő módon eltemettetem. Az Ő kérésére azt is bevettük, hogy csak indokolt esetben helyezem kórházba.
Az aláírás után rögtön kijelentette, hogy: "Ezentúl minden úgy lesz, ahogy én akarom!"..., majd pár nap múlva kezembe nyomta a csekkjeit, hogy fizessem azokat. Követelni kezdte, hogy a kertjét szántsuk, ássuk, kapáljuk fel mert Ő zöldséget akar termeszteni. (Addig is nyírtuk a füvet, a fákat, szőlőt, virágokat metszettük, ha megkért) Azon a területen már évek óta nem foglakozott semmivel idős kora miatt. Naponta hordom az élelmiszert, heti legalább négyszer húsos főételt is kap a saját főztünkből. Húst addig szinte alig-alig fogyasztott az ára miatt.
Egyre több követeléssel áll elő hétről-hétre, azzal az indokkal, hogy én köteles vagyok minden költségét állni, válogatott élelemmel ellátni, a kertben egész nap dolgozni, és Őt kénye-kedvére piacra, temetőbe és mindenfelé hozni-vinni.
Ha ezek közül valamit nem csinálok azonnal meg, körbepanaszkodja a környék lakóit, "jó tanácsokat" kér és kap.
Nehéz természete miatt senki sem szívesen törődne vele, de így már mindenki irigyel minket és talán ellenünk is fordítják Őt.
Kérdésem: ha szigorúan a leírtakat kell teljesítenem, akkor ebbe mi tartozik bele?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2017.06.25. 08:39

Jogszerűen akkor sem lehet eladni, ha nincs bejegyezve. Ha be van jegyezve, akkor a jogosult engedélye nélkül fizikailag sem fog menni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.24. 21:13

Főszabályként be van rá jegyezve az elidegenítési és terhelési tilalom.

vabuaaa # 2017.06.24. 15:59

El lehet adni olyan ingatlant ami öröklési szerződés tárgya?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.24. 13:58

Tessék?

vabuaaa # 2017.06.24. 13:13

Tisztelt Jogi Fórum!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy öröklési szerződés megkötése után az örökhagyó minden ingó és ingatlanát kiemeltem egy bizonyos ingatlant az örökösökre ruház, akkor ha közös megegyezés alapján eladnák, és vesznek egy másik ingatlant, akkor arra "száll át" az öröklés? És ha lesz fennmaradó összeg, akkor arról az örökhagyó rendelkezik haláláig!?

Köszönöm szépen

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.16. 18:02

ObudaFan mondta: ez nem Amerika. itt nem úgy megy, hogy lefúrsz a telken és tiéd a feltörő olaj. Ehhez képest milyen "cégjogi megoldást" akarsz?

Egyébként pedig amíg meg nem hal az örökhagyó, övé az ingatlan. Ő rendelkezik vele, ebben csak a bejegyzett teher korlátozza.

Szzoltan # 2017.06.16. 17:12

Kedves KBS,

? ( tényleg)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.16. 16:23

Jaj, ne már.

Szzoltan # 2017.06.16. 13:02

Kedves ObudaFan!

A kérdés az,hogy milyen cégjogi megoldást lehet találni ilyen esetben a befektetés megvalósításához úgy, ha az öröklési szerződést nem akarják módosítani.

ObudaFan # 2017.06.16. 12:35

Mondjuk a föld méhének kincsei kizárólagos állami tulajdonban vannak.
De ha általánosan az a kérdés, hogy olyan okból, ami szerződéskötéskor nem volt ismert, lényegesen többet és az ingatlan, mint az feltételezhető volt, akkor esetleg a bíróságtól lehetne kérni a szerződés módosítását.

Szzoltan # 2017.06.16. 12:06

Tisztelt Fórumozók!

Egy újabb kérdés. Öröklési szerződésben szereplő ingatlanon (földön) ásványkincset találnak.
Az örökhagyó szeretné kitermeltetni ami előzetesen komoly beruházást igényel ,azonban tőkéje nincs. Apportálni nem tudja az elidegenítési és terhelési tilalom miatt.Az örökös a tilalmakat nem kívánja feloldani az örökhagyó túlzott kockázatvállaló hajlama miatt.
Az örökhagyó milyen konstrukcióban tud gondolkodni, tárgyalni a befektetőkkel?
Haszonbérleti szerződés megoldás lehet-e?

köszönöm!

ObudaFan # 2017.06.06. 14:43

Tartási / életjáradéki szerződés esetén viszont nem ez a helyzet és ha valóban fedezetelvonó a szerződés, és rosszhiszemű az eltartó (vagy közeli hozzátartozó és így vélelmezni kell a rosszhiszeműséget), akkor perelhet az, akinek követelése van.