apaság, fiktív név


_Wasp_ # 2008.05.21. 10:13

ha van bejegyzett apa, akkor nem indíthat (egykönnyen) pert.

Viszont az új párod helyében kétszer is meggondolnám a szívességből tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot: ha netán nem úgy alakul közetetek a dolog, akkor is egy életen át gondoskodnia kell más gyermekéről. Finoman szólva is rizikós.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

reker # 2008.05.21. 10:12

szép jó napot!

Azt szeretém kérdezni,hogy a bíróság milyen intézményt ír ki apasági vizsgálatra. Mindig budapestet? Mert nekünk az kisgyerekkel rohadt messze van. Van Debrecenben is, miért kéne pont pestre menni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.21. 10:09

Ha az apaság nincs betöltve (a fiktív apa esetén nincs), akkor nem kell megdönteni az apaság vélelmét - az apaság megindítása iránti per pedig határidő nélkül indítható.
De vélelem megtámadása esetén is az 1 évet attól az időponttól kell számítani, amikor a magát apának tartó személy tudomást szerez a gyermekről. Valamint az így számított 1 éven túl is indíthat pert az ügyész apa érdekében.

seehase # 2008.05.21. 10:05

Kedves KBS,
elég tömör választ adtál :)
Az "igen"-ek arra vonatkoztak, hogy a gyerek 1 éves kora után is indíthatnak apasági pert???? Akkor a tv miért írja, hogy az 1 év jogvesztő határidő? Mikor szabadulunk meg a volt páromtól végleg?
Az "igen" arra is vonatkozik, hogy ha van bejegyezve apa, akkor is indíthat pert? Nem fiktív személy esetén is? Ez elég érdekes, akkor ezen az alapon akárki akárkinek a gyerekére "bejelentheti jogait", vagy legalábis megpróbálhatja...
Értem, apasági nyilatkozatot nem lehet visszavonni. De meg lehet támadni? Akár pl. genetikai vizsgálat kérésével.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.20. 13:46

Igen; igen; nem lehet apai elismerő nyilatkozatot visszavonni.

seehase # 2008.05.20. 12:29

Kedves hozzáértők!
Ebbe a fórumba írok, remélem, nem rossz helyre.
A történetem a következő: kislányom született volt páromtól, akivel röviddel a szülés után megszakadt a kapcsolatunk. A kicsit nem látogatja, tartásdíjat nem kapunk. Most már nem is akarok semmit tőle. Ani időközben 10 hós lett, és most lehetőségem nyílt külföldön jól fizető munkát vállalni, odaköltözni. Apa még nincs az anyakönyvbe bejegyezve. A volt párom ezt megtudta, és most fenyeget, hogy apasági pert indít, a gyereket megszerzi, és így nekem keresztbetesz, sosem szabadulhatok tőle. (Kicsit sittes múltja van.) Külföldi számításaimat is keresztbe akarja húzni. :(
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit tudok tenni, ha nem akarom, hogy többé megtaláljon, zavarjon ezzel.

  • Úgy tudom, hogy a gyerek 1 éves kora után apasági pert nem indíthat, csak a bejegyzett apa, illetve majd 18 éves korában a gyerek, az 1 év jogvesztő határidő. Ha fiktív apa van bejegyezve, akkor indíthat pert? 1 éves kor után indíthat pert vagy genetikai vizsgálatot?
  • Ha bejegyezzük a mostani páromat, mint apát, apasági nyilatkozattal, akkor léphet-e valamit?
  • Ha a bejegyzést mégis visszavonjuk (azaz a párom a kicsi 1 éves kora után visszavonja a nyilatkozatát) akkor utána indíthat-e eljárást apaság megállapítására a biológiai apa? Vagy érvényes ebben az esetben is az 1 év, mint jogvesztő határidő?
  • Egyáltalán visszavonhatja-e a párom, és ha igen, akkor hogyan a nyilatkozatát?

Köszönöm előre is a segítséget!

_Wasp_ # 2008.05.20. 12:27

már miért ne lehetne beírni az igazit? Csak teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat kell hozzá, vagy apasági per.

(Az "emberi jogi vagy gyerekjogi" megkülönböztetéssel nem tudok egyetérteni.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.05.20. 11:12

Nos, a hivatkozott topic nemigazán témaazonos ide, elnézést...

De az tény, hogy a kislánnyal kapcsolatban bármiféle kérelem/okmány dolgában, egyedüli gondozószülőként, te vagy jogosult aláírni.

monalisa1 # 2008.05.20. 11:05

Bocs hogy már megint én, de...

Ha egymagad vagy megjelölve a kislány gondozószülőjének, és erről bizonyára van is papírod a gyámhivataltól, akkor vélem az utlevélkérelem dolgánál az aláírásnál nem lehet gond.

"Útlevél válás után" c. topic
http://www.jogiforum.hu/forum/35/8558

Az egyik hozzászólásban mintha ilyesmi helyzetről lenne szó, vagyis és konkrétan az "egyedüli gondozószülő" státuszról - útlevél ügyben.

fiktiv anya # 2008.05.20. 08:19

Valószínűleg nem fejeztem ki magam elég pontosan, pedig igyekeztem. A "szegény gyermeknek" nem kell megkérdeznie pár év múlva, hogy ki is az apja, mert egy családban élünk vele. Csak néha itthon vagyunk, nélküle. Ezekben az időszakokban kellene pl. útlevelet intéznem neki (még nincs három éves, de már a harmadikat fogyasztjuk különböző útlevélérvényességi és vizumérvényességi határidők miatt), és ilyenkor igenis "praktikus", hogy én el tudok mindent intézni. A világútlevék remek dolog, de a világvízum még nem létezik, sajnos.
A hús-vér apabeírása azért nem lehetséges, mert "fiktív" névként nem lehet beírni az igazit (bár azt a gyámügy persze ugysem tudja), egy nem igazi hús-vér apa meg ugyanolyan vicces, mint egy fiktív név.

Most eltekintve a praktikus-nem praktikus, szégyen-nem szégyen, vicces- nem vicces szinttől visszatérnék az eredetileg inkább elvinek szánt kérdésemre: mások nem gondolják-e úgy, hogy ez az egész fiktív apa ügy felesleges és inkább káros, mint hasznos, például a hazugságok szempontjából. Hogy egészen konkrét legyek (bár az voltam az előbb is): hogyan lehetne ezt megkérdőjeleztetni hivatalos szinten? Pl. Alkotmánybíróság, gyermekjogi biztos vagy efféle?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.20. 06:22

Szívesen elkerülném, hogy egy fantomot írjak be a gyerekem apja helyére!

Pofonegyszerű: írass be egy hús-vér apát!

monalisa1 # 2008.05.19. 20:07

Az általad vélt "praktikusságot" megkérdőjelezem, mert mit válaszol majdan a kislány ha bárki is és bármikor is megkérdezi tőle az apukája nevét, ő meg válaszolja: nem tudom...

Az a szerencsétlen gyerek - miattad.

Véleményem szerint ma már nem kell "szégyelni" egy külföldi apa nevét., régóta jönnek-mennek a külföldiek, valamint a világútlevél is használatos majd' két évtizede már.

fiktiv anya # 2008.05.19. 18:36

Kedves Mindenki, elsősorban jogászok!

Nekem a fiktiv apasággal kapcsolatban inkább elméleti kérdésem lenne. Az én kislányom nemsokára 3 éves lesz, az anyakönyvi kivonatban nem szerepel az apja. Most kötelező lesz vagy egy fiktív nevet beírni, vagy apasági nyilatkozatot tenni. A gyámhatóság szerint "idétlen", ha "nincs apja" a gyereknek. Szerintem nem kevésbé idétlen, ha egy kitalált személy szerepel. Okai vannak annak, ha nincs apa az anyakönyvben. Ahogy olvasom, sajnos ez általában szomorú történeteket takar. Nálunk szerencsére nem, de egyszerűen így tűnt "praktikusabbnak" (külföldi apa, állandó útlevélkérések stb.) Ez azonban most mellékes. A kérdésem az, hogy ezt az egész fiktiv apa ügyet nem lehetne-e valahogy a megszüntetés irányába terelni... Mondjuk emberi jogi vagy gyerekjogi alapon, hogy ne kelljen hamis adatokat kreálni a gyerek alapvető irataiba. Ma a gyámhivatali előadó is elismerte, hogy kissé elavult az 1952-es családjogi törvény vonatkozó része. Nem lehetne tenni valamit? Szívesen elkerülném, hogy egy fantomot írjak be a gyerekem apja helyére!

Kíváncsian várom a válaszokat!

reker # 2008.05.18. 09:32

ezt én is pont úgy gondolom, hogy lehet jobb egy mostoha, mint az édes. NÁlunk pont ez van. Aki "mostoha" szándékozik lenni, már eleve többször látta a gyereket, mint az édesapa, úgyhogy ez már magáért beszél.

monalisa1 # 2008.05.18. 07:51

A vérszerinti apa csak akkor mentesülne a t.díj. fizetésének kötelezettsége alól, ha a leendő férjed a gyermeket esetleg örökbe fogadná.

Sokan tévhírben vannak azzal kapcsolatban, hogy egy "mostoha" akár nem lehet jobb és különb szűlő, mint egynémely "édesapa".

reker # 2008.05.18. 06:50

ha én férjhez megyek és a gyerek marad a vérszerinti apa nevén attól még ő köteles gyerektartást fizetni, mert férjnél vagyok?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.09. 14:30

Természetesen.

Inka001 # 2008.05.09. 14:13

Sziasztok!

Bennem meg az merült fel biuska ügyével kapcsolatban, hogy az örökbefogadó apa is kötelezhető gyermektartásdíjra, ha megszakad a kapcsolat köztük?

biuska # 2008.05.09. 10:42

Sziasztok!

A helyzetem a következő. A kislányom vérszerinti apukája nem igazán vesz tudomást róla, amit én nagyon nem bánok. Az anyakönyi kivonatban nem szerepel apa, de mivel most elutaznánk szüksége van útlevélre, így most fogom intézni, a fiktív név bejegyzését -remélem GYORSAN!!( Azt nem tudjátok véletlenül mennyi idő, míg a gyámügy kiállítja ezt a papírt??) Viszont nekem van egy párom, és beszéltünk arról, hogy idővel esetleg a nevére venné, örökbefogadná apa részről. A kérdésem az lenne, hogy ha most beíratunk egy fiktív nevet, akkor ő később a nevére veheti, ill. örökbefogadhatja??
Válaszotokat előre is köszönöm!

reker # 2008.05.05. 10:20

Köszönöm a válaszokat. A nevet illetően apuka azt mondta, hogy adja a vezetéknevét, ha változtathat a keresztneven. De mivel nem tartok igényt a vezetéknévre, így hallgasson.
Bár amilyen idióta még egy év múlva is ott fogunk tartani, mint most.Húzza az időt,csak tudnám, hogy annak mi értelme.

Ja és tényleg nem lenne szerencsés a gyerek nevét változtatni, mert rengeteg helyen, (klinika, nyíregyházi kórház visszavagyunk rendelve félévente), na meg hát nekem szégyen iis, hogy délelőtt az én nevemen van, délután meg az apja nevén a gyerek.

_Wasp_ # 2008.05.04. 14:29

beleszk: az "sz" és a "k" közé nyomtam 3 csillagot, csak kiszedte a fórummotor. (minek kellett kicserélni? úgy utálom, hogy megszerkeszti helyettem a hozzászólásokat...)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.05.04. 14:27

na látod ObudaFan hogy, ennek pont semmi köze nincs hozzá :)
Merthogy melyik az elsődleges, a főszabály? (a közös döntés, vagy a bírói út?)

ugyehogy ugye?

(egyébként értem amit írsz, csak nagyon nem szeretem a beleszk, legfeljebb majd beperelnek mentalitást. A családjogban szerintem meg az együttműködésnek kiemelt jelentősége kellene hogy legyen.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.05.04. 13:31

vita esetén persze hogy a bíróság dönt…

Na látod, Wasp, pontosan ezért nem igaz, amit lejjebb írtál.

ObudaFan # 2008.05.04. 13:30

Ebbe az apának nincs is túl sok beleszólása. Te döntesz: vagy fiktív apát jegyeznek be a születési anyakönyvi kivonatba, vagy pert indítasz apaság megállapítása iránt a biológiai apa ellen, és ezzel egy keresetben már a gyermektartást is kérheted.

missztika # 2008.05.04. 13:09

Tisztelt Cím!

Esetem, hogy kedvesemmel 5 évi ismeretség után, 2 éve tartó viszonyunkból októberben kisbaba születik. "Párom" úgy gondolta, ezt nem tudja mégsem felvállalni, így a döntést rám ruházta. Koromnál fogva nem tudtam megtenni hogy elvetessem a picit, és úgydöntöttem megszülöm. Miután ő "nem tart igényt" az utódra, illetve úgy nyilatkozik hogy nem vállalja fel, a kérdésem az lenne, hogy ezek után nekem milyen jogaim vannak, illetve van-e egyáltalán. Nem élünk házasságban, és szerintem még a nevét sem adja a picinek. Mit tegyek? A gyámhatóság felkeresésekor úgy hallottam hogy meg kell nevezni az apát. Igaz ez? Kérem segítségüket, mitévő legyek?! Én nemtudok és nem is akarok lemondani születendő gyermekemről!