gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése


gerbera317 # 2020.08.10. 10:54

Ha a jogosult nem szólt önként, hogy "köszi, de most már elég", akkor valószínűleg harcolnod kell. Akkor meg úgyis szükséged lesz ügyvédre. Előtte persze megkérdezheted tőle, hogy most mi van, de túl sok jóra ne számíts.

Maxxter777 # 2020.08.10. 10:30

Sziasztok,
Lenne egy kérdésem. Már 18 éve fizetem rendszeresen a gyerektartási díjat a fiam után akit szinte soha nem láthattam, de nem is ez a lényeg. A gyerek már elvégezte a középiskolai tanulmányait de sajnos nem tudom tovább folytatja-e valahol a tanulmányait, mivel nem tartjuk a kapcsolatot.Azt olvastam,hogy ebben azt esetben van lehetőség a gyerektartási díj csökkentésére esetlegesen megszüntetésére, mivel a jelenlegi családomban van egy 4 és egy 15 éves eltartott gyerek.
Ha ez így van merre kellene elindulnom tovább ?
Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.09. 10:06

Szerintem be kellett volna vonni abba a perbe az előző asszonyt is. Így gond lesz a végrehajtásban, azt súgja a jogérzékem, hogy neked csak a maradék jut.

anyamancs61 # 2020.03.09. 09:58

Nekem 50% ot ítélt. De mivel eddig nem fizetett így végrehajtó által kerül letiltásra a gyerektartás. A másik kapcsolatának a bírósági döntését nem tudom

Grave7 # 2020.03.09. 09:22

@anyamancs61: Mit mondanak a bírósági döntések?

anyamancs61 # 2020.03.09. 09:13

Üdvözlöm!
Érdeklődöm, hogy a páromnak egy másik kapcsolatából van 1 gyermeke, a mi kapcsolatunkból pedig 3 gyermek. Az életközösségek mindkét esetben megszűntek. A munkáltató által levont gyermektartás milyen százalékban oszlik el. Én a három gyermek után hány százalék gyermektartásra számíthatok.

drbjozsef # 2020.03.08. 07:14

Longiland,

A logikai láncolat egyszerű.
Ha tiltják a fizetésből, akkor azt végrehajtó (vagy a bíróság) rendelte el. Ha elrendelték, van végrehajtható okirat, ez esetben minden valószínűség szerint bírósági határozat. Ha van ilyen, akkor az érvényes egészen addig, amíg valaki érdekelt a megváltoztatását nem kéri. A bíróság feltehetőleg nem tudja, hogy az elválasztott szülők újra egyesültek.

Ha a gyerektartás fizetésének feltétele megszűnt (jellemzően amikor a gyerek abbahagyja a tanulást és dolgozni kezd), a jogosultnak KELL kérnie a bíróságtól a gyt. megszüntetését. Ha nem teszi, kérheti a fizetésre kötelezett is. Addig az a határozat érvényes.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.07. 22:35

Ne haragudj, de neked mi közöd hozzá?

Longiland # 2020.03.07. 16:19

Üdvözletem!
Olyan kérdéssel fordulok ide, hogy mi van abban az esetben ha válás megtörtént, a bíróság megállapította a gyermektartás mértékét, amit a munkáltató le is tilt a fizetésből, de 3 év után újra egy családot alkot anya, apa és a gyerek? Összeköltöztek és már 3 éve újra egy családot alkotnak. Egy lakcímen, együtt élnek. Ilyenkor nem kell megszüntetni a gyerektartás letiltását? Köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2020.02.24. 13:48

A munkáltatód közvetlen bírósági letiltás alapján teljesít a nejednek. Ennek a megszüntetését kell kérnie a nejednek ugyanott, ahol annak idején a végrehajtást kérte: a bíróságnál. Nem kell nyomtatvány, nincs is ilyen. Negyedikes fogalmazási gyakorlatként kockás papírra, kézzel leírja: "Tisztelt Bíróság, kérem, hogy...", és postán elküldi a bíróságnak. Vagy befárad a bírósághoz, és ugyanezt jegyzőkönyvbe mondja.

egosumviaveritas # 2020.02.24. 13:41

Gyerektartás és annak megszüntetésével kapcsolatban kérnék segítséget.
20 éve elváltam a feleségemtől és a közös gyermekünkre gyerektartást állapított meg a bíróság. Ezt a gyerektartást a munkáltatóm vonta le és továbbította a volt feleségemnek.
Közben pár éve újra összejöttünk a volt feleségemmel ( töltött káposzta felmelegítése effektus :) ) ...és a gyerektartás továbbra is levonásra került...nem igazán foglalkoztunk vele úgyis közös kasszán voltunk-vagyunk , együtt élünk . A gyerek is felnőtt és saját keresettel rendelkezik. Most kitaláltuk az asszonnyal hogy megszüntetnénk ezt a gyerektartás dolgot.
Mi a teendőnk ? Hogyan kell nekifogni , bonyolítani? Van erre valami eljárásrend és formanyomtatvány ? Hova kell menni intézni stb... ?
Előre is köszönöm a válaszokat

Endzsi75 # 2020.02.24. 12:20

Akkor sem szakad meg a folyamatosság gyerektartasnál, ha a gyerek az elkezdett Msc mellett munkát vállal?
A teljesitőkepességnél mit vesznek figyelembe, ha épp nem vagyok beteg akkor kezhez kapok gyerektartás levonas utan 142 ezret amiből fenn kell tartanom egy lakast daganatos kezeles óta 5 ev nem tellt el az éves gyógyszerköltségem 150 ezer plusz a rendszeres kapcsolattartasnal a termeszetbeni tartás is megvalósul a fennmarado jövedelmemből tartom fenn magam es próbalom megtartani az egeszsegem. Tappenz esetén csak 8 nap esetén minimum 15 ezerrel csökken a jövedelmem. Premium adhato de amikor van ugyanúgy vonják belőle a letiltast ez éves szinten nettó max 280 ezer ami nekem marad. Emellett fixen kiadásom havonta pluszban a kisebbikre 7200. Ez így szepen hangzik, de ha táppenzre kerülök tartósabban az állapotom miatt premium nem jar, Plusz a jövedelmem jóval kevesebb. Nem tudom ebben az esetben hogyan itelhető meg a teljesitő képességem.

ObudaFan # 2020.02.24. 11:25

A folyamatosság nem szakad meg a külföldi tanulmányok miatt.
Viszont nyilván nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni, tehát a teljesítőképességed a kérdés.

Endzsi75 # 2020.02.24. 10:21

A 2 fiam utan gyerektartast fizetek. A nagyobbik fiam felsőfoku alapkepzesben lediplomazott december 17-én. Ugyan tajekoztatott, hogy be kivan iratkozni Msc-re az egyetemre, de közben arról is hogy folyamatosan jelentkezik állashirdetesekre mimd diakmunka, mind normal munkahelyre. 450 ezer forintos bert kináló munkahelyet utasitott vissza decemberben, mert a diplomaosztó miatt nem engedtek volna el es emellé utazasokat terveztek be édesapával. A bökkenő ott kezdődött hogy mindehez közölte szeptembertől Koreába kiván Msc-re jarni amihez az itt megkezdett oktatast megdzakitja igy szerintem a folyamatosság semmikeppen nem áll fenn. Mindehez közölte hogy nem lesz elég a pénze. Koreaban ösztöndijasként lakhatasa ellatasa fedezesre kerülne. Én 2016-2017 között daganatos kezelesen estem át az egészségem megrendült a korabban 15-15% megitélt gyerektartást az erőmön felül fizettem ez nettó 61 ezer havonta. Plusz amennyiben tehetem tamogatom, de gyakran kerülök tappénzre. A fiam az elmult 2 evben egyetem mellett is folytatott kereső tevékenységet. Most beadtam a gyerektartas leállítását a bíróságra, de szeretnék tisztában lenni az esélyeimmel, az adott helyzetben.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.23. 15:58

Az vonhatja vissza a letiltást, aki elrendelte. (Segítek: nem a gyámhatóság volt.)

SelleyZ # 2020.02.23. 14:03

Jó napot!

Elváltam és tartásdíjat kell fizetnem bírósági tiltás útján két gyermekem után. Azóta új házasságból született egy gyermekem is. Időközben tavaly elhunyt a gyermektartásdíjra jogosult szülő, azaz a volt feleségem. A gyámhivatal lefolytatta a szükséges eljárását és a szülői felügyeleti jogom jogerősen feléledt.

A bökkenő az, hogy a tartásdíjat a MÁK még mindig vonja tőlem, számlán tartással, noha megkapták a gyámhivatal végzését.

Mi a teendő, mit tegyek hogy már ne vonják le a tartásdíjat, mikor a gyermekeket már én nevelem és nyilván magamnak nem kell tartásdíjat fizetnem. Úgy tudom, hogy az elhunyt a halálával elveszti a jogait, így a nevére szóló végzés is érvényét vesztette. Emellé a gyámhatóság is elvégezte a feladatát és a szülői felügyeleti jog feléledésével egyben felruházott a gyermekeim törvényes képviseleti jogával.

Mit kell tenni, hogy a MÁK ne tartsa vissza a tartásdíjat? Végigkerestem már mindent, de nem találok erre se jogszabályt, se jogesetet, se semmit.

Egyre nehezebb a helyzet, hiszen úgy kell eltartanom immár három gyermeket, hogy közben a tartásdíj nem kevés összege levonásra kerül. Jogszerű egyáltalán a MÁK eljárása?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.20. 06:13

mennyi összeg igényelhető vissza.
Mind. Bár jobb lett volna ebben a perben.

margareta0324 # 2020.02.20. 05:18

Jó napot!
Érdeklödnék a biroság kimondta hogy anyuának másfél évvel ezelött lekellett volna mondania a gyermektartást,apuka levélben kérte is ezt töle amit anyka nem tett meg apuka birosághoz fordult amiben döntés született hogy nem jár már a tartásdij,söt anyuka szobeli figyelmeztetést is kapott.
A kérdésem az lenne ilyen esetben mennyi összeg igényelhető vissza.
Nem foglalkozott volna apuka a tulfizetéssel de anyuka nem hajlandó elfogadni hogy a gyerek felnőtt van szakmája éretségije és most megfellebbezi az első foku itéletett.
válaszát elöre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.02.16. 18:32

Igen, persze. Ööö... nem is félreérthető lett, hanem konkrétan az ellenkezője, valami mást akarhattam odaírni, de valóban. Akkor is jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.16. 18:28

ebbe nem számít bele, ha a tanulmányai miatt ideiglenesen nem nálad lakik

Azt akartad írni, hogy "beleértve azt is".

drbjozsef # 2020.02.16. 18:10

Csáve,

Ez egy bírósági határozat. Ennek betartása kötelező, pontosan úgy, ahogy le van írva. Ha nincs benne határidő, akkor egészen addig, amíg valamelyik fél nem kéri annak megváltoztatását.

Tehát értelemszerűen : nem. Nem fizethet a gyereknek. Pontosabban, azt fizet a gyereknek, amit csak akar, nem tilos az, de a bírósági határozat szerinti összeget az ott meghatározott számlára köteles átutalni. Ez nem kívánságműsor.

Amíg a nagykorú gyereket saját háztartásodban tartod el (ebbe nem számít bele, ha a tanulmányai miatt ideiglenesen nem nálad lakik), addig nemigen van esélye hogy ezt megváltoztassák - kivéve persze, ha Te beleegyezel.

Hívd fel rá a figylemét, hogy a határozatot tartsa be, fizessen pontosan aszerint, és ha változtatni akar rajta, forduljon az azt kiadó bírósághoz. Ha nem teszi végrehajtást fogsz ellene kezdeményezni.

Csáve # 2020.02.16. 17:13

Szerződő felek megállapodnak abban, hogy x és y gyermekéveik az édesanya nevelésében és gondozásába kerülnek azzal, hogy a szülői felügyeleti jogot közösen gyakoroljak . A kapcsolatból született gyerekek tartásra szorulnak . Az apa kötelezettséget vállal hogy x és y gyermekei tartására 2013 április 1 tol , minden hónapban megfizet az alperes számlájára xy Ft ot gyermek tartás díj jogcímen . Ennyi köszönöm

Csáve # 2020.02.16. 17:07

Bocsánat de akkor jogában áll a gyereknek utalni a pénzt ? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.16. 17:01

Akkor visszavonásig. :)

Csáve # 2020.02.16. 16:47

Azt hogy meddig ? Konkrét időpont és konkrét életkor sincs meghatározva
Köszönöm