gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése


minnie0 # 2016.06.15. 10:07

Köszönöm szépen! Ez nagyon jó :) Lehet tudni, hogy ez mennyi időt vesz igénybe?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.15. 10:03

A bíróság a bejelentés alapján nemperes eljárásban hoz egy végzést a kötelezettség megszűnéséről.

minnie0 # 2016.06.15. 08:29

Tisztelt Hozzáértők!

A nagykorú gyermek befejezte a tanulmányait, édesanya írásban bejelentette a bíróságon ezt a tényt, illetve ezáltal lemond a tartásdíjról jogosultság megszűnése miatt. Ezt édesapával előzetesen megbeszélte. Szükséges per ebben az esetben is? Mennyi idő alatt születik erről határozat általában?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.31. 10:51

A munkáltató addig köteles vonni, míg ellentétes utasítást nem kap.
Igazából az anyának kellene bejelentenie, hogy megszűnt a fizetési kötelezettséged; ha nem teszi, pert kell indítanod.

Nanicke # 2016.05.31. 09:44

Üdvözletem!

Lányom 17 éves, az anyjával élt eddig,ahonnan elköltözött, de most otthagyta a nappali tagozatos iskolát is, elkezdett dolgozni, az iskolát pedig tudomásom szerint estin folytatja. Kérdésem az lenne, hogy meddig kell fizetnem neki illetőleg, hogy ha fizetni kell, van-e rá lehetőség, hogy ne az anyja kapja, hanem a lányom. Bíróság határozta meg és úgy vonják.
Válaszát előre is köszönöm!

mamamacoka # 2016.04.21. 10:13

mindenki annak alapján írja a véleményét, amennyit Ön feltár a helyzetből, aki nappalin tanul az diák, aki emellett dolgozik, az diákmunkát végez,ha nem diák jelenleg de felveszik nappalira, akkor újra diáknak fog számítani 25 éves koráig biztosan, ha nem nappalis képzésbe veszik fel hanem rendes munkaviszonyban van és levelezőtagozatos lesz, akkor a tartásdíj már nem jár, - és egy fórumon ha tetszik, ha nem bárki leírhatja a véleményét, - én is, annak ellenére hogy nem tőlem várja ...

6manócska6 # 2016.04.21. 07:05

Ki beszélt itt diákmunkáról?
És még egyszer hangsúlyoznám, hogy a körülmények és az élethelyzet ismerete nélkül legyen szíves ne alkosson véleményt. Amúgy sem Öntől vártam a feltett kérdéseimre a választ. További szép napot!

mamamacoka # 2016.04.21. 06:30

ez egy nyílt fórum, és úgy jövök hozzá, hogy itt bárki elmondhatja az adott kérdéshez a véleményét, tehát én is - és én mindig a gyerek szempontjából közelítem meg a kérdést, mivel 40 évig pedagógusként és gyermekvédőként éltem az életem, sőt 3 gyereket neveltünk itthon az első diplomáig, egyáltalán nem magas jövedelmekből,ez nem könnyű még házasságból sem, és a gyerek nem kérte, hogy megszülessen, sőt azt sem, hogy a szülei elváljanak, és az, hogy így alakult, a szülők kötelessége nem változott, mert egymástól váltak el, de szülők maradtak, és ha a gyereknek esze van, és tanul, - és ha dolgozik és tanul is, akkor nem keres annyit, hogy eltartsa magát, legfeljebb a diákmunkával hozzájárul a költségekhez, ami bizony nagyon magas, nem havi 20 ezer, - tehát dicséretes, nem büntetendő állapot, - sok ember örülne, ha ilyen szorgalmas gyereke lenne, mert sok szülő van aki támogatni tudná a gyerekét, de az nem él vele, az ön huszonéves gyereke szerintem nem elítélendő...

6manócska6 # 2016.04.21. 06:04

Tisztelt mamamacoka!
Hogy jön Ön ahhoz, hogy a körülményeket nem ismerve, bárki felett is pálcát törjön??
A szülőnek a kötelessége addig tart, hogy érettségit, és szakmát adjon a gyereke kezébe és ez meg is történt, plusz két nyelvvizsgával. Amit természetesen ugyanúgy fizettem én is, mert meg kellett oldani, és nem 20ezer forintról beszélünk, hanem több százezer forintról.
Úgy látom itt elkerüli a figyelmet az a tény, hogy két éve folyamatosan, heti rendszerességgel dolgozik. Nem a másik fél kötelessége lett volna ezt a bíróságon jelezni, vagy esetlegesen lemondani a tartásdíjról? és nem egy hatéves gyerekről van szó, hanem egy felnőtt emberről. Vagy elképzelhetetlen az, hogy egy munkát is vállaló gyerek odaáll a szülője elé, és azt mondja huszonévesen, hogy köszi a segítségedet, de lemondok erről, hiszen dolgozom is?
Vagy ne adj most ebben a hónapban pénzt, mert kerestem annyit, hogy megoldom a kiadásaimat? Ez olyan furcsán hangzik mi?

Egyszer már ezt végigcsináltam.

És úgy érzem, hogy nem az én gondolkodásommal van a baj, hanem azokkal az igényekkel, és elvárásokkal, amit a mai világban egy felnőtt gyerek a szülőjével szemben támaszt.

ObudaFan # 2016.04.21. 05:10

Havi 20e Ft-ból aligha fog megélni.
Viszont a 25. életéve betöltése után csak nagyon indokolt esetben kérhet tartásdíjat.

mamamacoka # 2016.04.20. 19:45

nem, hogy örülnél, hogy tanul, - van fogalmad, hogy mennyibe kerül egy 22 éves ifjú eltartása, taníttatása ? nem gondolod, hogy a te 20 ezer ft-od, csak hozzájárulás, és nem a költségek felének viselése ? szerinted a másik szülő mennyivel járul hozzá ?

Én tudom, hogy nem könnyű, de ha egy gyereknek, vagy fiatalnak esze is van, a szülőnek kutya kötelessége segíteni, az a gyerek nem kérte, hogy megszülessen ...

6manócska6 # 2016.04.20. 17:08

Üdvözlöm!
Akkor ezek szerint, ha havonta a keresete eléri a 20ezer forintot, akkor nem vagxok köteles fizetni? Vagy ha igen, akkor 27 éves koráig fizetek a minimálbéremből,míg be nem fejezi az egyetemet? Az Okj szama ezek szerint nem minősül életpálya indulásnak 2 szakma megszerzésével? 22 évesen miért tartásdíjról beszélünk? Haaz én megélhetésem a továbbiakban nem biztosított,fordulhatok-e a bírõsághoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.20. 09:47

Tulajdonképpen igen, de le kell vonni a szükséges tartásból azt, amit maga keres vagy kereshetne.

De ha van veled szemben végrehajtható döntés, akkor azzal szemben csak perben léphetsz fel.

6manócska6 # 2016.04.20. 09:06

Üdvözletem!
Gyermekem 22 éves az OKJ-s tanfolyamot idén májusban fejezi be, mellyel két végzettséget, szakmát is szerez. Eddig havonta 20ezer forintot adtam neki tartásdíj címén. Jelentkezett az egyetemre, és a kérdésem az lenne, hogy amennyiben felveszik, köteles vagyok-e továbbra is "tartásdíjat fizetni" úgy, hogy tudomásom van róla, hogy közel egy éve munkát is vállal.

Válaszát köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.08. 14:46

Az együttélő szülő természetben, a saját háztartásában teljesíti a tartást. Ha ezt felajánlja, akkor nagyon nyomós indok kell ahhoz, hogy pénzbeni teljesítésre kötelezzék.

AttilaBp # 2016.04.08. 14:23

Üdvözletem !
Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban.
Fiamat, 10 éves korától, válás után, egyedül nevelem. A gyerektartás díjra kötelezett édesanyja évek óta nem fizet,így az állam általi megelőlegezést folyósítják. A fiam középiskolában tanul, elmúlt 18 éves. Most kitalálta, hogy elköltözik tőlem egy barátjához. Nyílván így is segítem amiben tudom, de szeretném megtudni, jog szerint ez esetben mi történik ? Most kérheti mindkét szülőtől a gyerektartást ? Illetve ha eddig állam által megelőlegezettet kapott, most már neki kell kérnie, és tőlem is kérhet gyerektartást ? Ehhez pert kell indítania 'ellenem' ? Ennél jobban nem is kavarhatta volna meg a dolgokat, de 18 éves... :)
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.08. 14:03

Neki nem kell, neki elég végrehajtást kérnie. (Ezt neked tudnod kellene.) Nonszensznek kell bíróságra mennie.

végrehajtó1 # 2016.03.08. 12:14

Én nem fizetném.
Menjen bíróságra.

nonszensz # 2016.03.08. 10:32

T. Jogászok!Lányom 19 éves, tavaly, ha a pótvizsgát is belevesszük, akkor végre leérettségizett. A tanulás sosem érdekelte, csak a fiúk. Az anyja unszolására megint iskolába jár, szakmát tanul, 2éves iskolában, ami ingyenes és most első éves, de terhes lett. Jelenleg 2 hónapos terhes, és a barátjával, aki hozzájuk költözött úgy döntöttek megtartják a babát, ezt a facebookon közölte. Mert a kapcsolattartásunk nulla. 3 éve nem volt nálunk, akkor sem magától érkezett, én hoztam vittem, de előtte sem erőltette meg magát, alkalmakkor elnézett az ajándék pénzéért.
Még azt is írta, hogy most szünetelteti az iskolát, majd folytatja, ha megszületik a baba. Kérdésem, hogy akkor is kell fizetnem kell a gyerektartást, ha a nagykorú lányom már anyuka lesz, vagy át kell váltani rokontartásra vagy hogyan működik ez? Az un. élettársa nem veszi át ilyenkor az eltartói szerepet? Tőlem nem a bíróság vonta, vonja a havi gyk.tartást, hanem magamtól utalom minden hónapban, de ha nem fizetném folyamatos végrehajtást kért a volt nejem vagy tíz éve. Gondoltam a gyk. 20 éves koráig, az első szakmáig fizetem, de most nem tudom mi a helyzet, ha a gyk. aki maga is gyk. anya lesz. Köszönöm, ha megtiszteltek a véleményetekkel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.08. 08:45

Az USA gyámhatóságtól?

ObudaFan # 2016.03.08. 08:41

A gyamhatosagtol kerheted a kapcsolattartas vegrehajtasat.

pazs # 2016.03.07. 11:37

Kiskorút köteles eltartani, ott nem számít az érdemtelenség.

fdrienn # 2016.03.07. 10:51

Tisztelt Fórumozók!

Férjemnek előző kapcsolatából van egy 8 éves fia. A tartásdíj 25.000.- jelenleg. Az anya decemberben Amerikába utazott a gyermekkel, és azóta kb semmi kapcsolat nincs vele. Már az utazás előtt fél évvel sem működött a kapcsolattartás, a gyerek egyszerűen nem akarja látni az apját, a gyámügynél is sokszor jártunk. Az Amerikába költözés óta egyszer sikerült vele telefonon beszélni, aztán 7 hétig fel sem vették a telefont, majd a sorozatos gyámügyi bejelentések miatt múlt szombaton egy 5 perces skype-hívás is összejött, amiben a gyerek közölte, nem akar beszélni az apjával, majd bontotta a hívást.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen helyzetben lehet-e kérni a gyermektartásdíj megszüntetését, ha az apának semmilyen kapcsolata nincs a gyermekével, és az nem is kívánja az apja jelenlétét az életében? (az anya sem segíti a kapcsolattartást)?

nanszakg # 2016.02.25. 12:03

köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.23. 05:34

Szerintem ebben az esetben vissza.