Nem úgy tűnik.
gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése
Szép napot!
Olyan kérdésem lenne , hogy a fiam idén éretségizik le 20 éves, már van egy szakmája csak kettő évre ugye ott maradt éretségire.rendszeresen fizttem eddog atartást... Az anja elvileg kéni fogja a megszüntetést..az lehetséges ,h é már tulfizettem ,h kettő éve már nem kellene??
Mindenkinek, köszönöm a válaszokat!
És ha elmulasztja, akkor az ezzel okozott kárt köteles megtéríteni. Kérdés, hogy ezt a szabályt a bírósági gyakorlat hogyan fogja értelmezni, alkalmazni.
De mindezt már elmondtuk.
„Itt vetődik fel a másik kérdés, hogy kinek a feladata/felelőssége jelezi/kérvényezni a gyermektartásdíj megszüntetését? ”
A jogosult köteles bejelenteni.
„Tisztelettel kérdezem, hogy miért kellene visszafizetni? Ilyen esetre nem vonatkozik a Ptk. 362. §-a?”
Az a Ptk. már nem hatályos.
"be kellett volna jelenteni a gyermektartásra kötelezettnek,"
Itt vetődik fel a másik kérdés, hogy kinek a feladata/felelőssége jelezi/kérvényezni a gyermektartásdíj megszüntetését? Mivel én erről, ezidáig még nem is hallottam. Kerestem a bírósági papírok között, de ott sem esik szó ilyesmiről.
Mert amennyiben a gyermek megszerezte az első szakmáját, be kellett volna jelenteni a gyermektartásra kötelezettnek, hogy megszűnt a tartási kötelezettsége.
Mondható, hogy megtévesztették, mert a gyermek nem a szokásos időben végzi az iskolát, így a gyermektartásra kötelezett előre nem számolhatott annak megszűnéséről.
Tisztelettel kérdezem, hogy miért kellene visszafizetni? Ilyen esetre nem vonatkozik a Ptk. 362. §-a?
Mindenben egyetértek, árnyalatnyi különbséggel. Szerintem inkább igen.
Új a jogszabály és nem nagyon alakult még ki bírói gyakorlata. Nem zárnám ki, hogy kártérítési jogcímen erre legyen esélye, de inkább nem.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gyermekem idén májusban tölti a 22. életévet. Tavaly befejezte az iskolát, pontosabban mén most is jár, csak esti gimibe. Tehát nem dolgozik, nincs jövedelme. Az apa most kérte a gyermektartásdíj megszüntetését, de a tavalyi évre visszamenőleg. Kérdésem az, hogy visszakérheti-e a túlfizetést?
„ujra be kell adni hogy rokontartásra lehessen módosítatni?”
Beadhatod - de azt a pert elveszted.
Nem teljesen mindegy, hogy gyerektartást vagy rokontartást fizetsz?
Ha elutasítja,akkor marad angyerektartás,ezt értem,elutasitás utána ujra be kell adni hogy rokontartásra lehessen módosítatni? Továbbtanulás esetén ha ösztöndíjat kap akkor is lehet csökkentetni a tartásdijat?
Nem nagyon értem a kérdést. Ha a bíróság elutasítja a megszüntetés iránti keresetet, akkor a nagykorú gyereknek továbbra is a korábbi határozat szerinti gyermektartásdíj jár.
Értem,és ha még nincs képzése akkor is meg lehet szűntetni? Nagykorú rokontatrás az mikortól jár,ha a biróság elutasítja a megszűntetést?
Az érdemtelenségre akkor lehet hivatkozni, ha a tartásra szoruló nagykorú.
Szép estét!
Szeretném megkérdezni ,hogy a gyeretartást érdemtelenségre hivatkozva mikor lehet megszűntetni,a lányomnak még éretségiig van 1 év,de 2 hónap múlva 18,viszont nem keres és az exem párja nem engedi hogy menjek hozzá,vagy rokontartásra mikor lehet lecsökkentetni,éretségi után vqgy ha betöltötte a 18ik életévét?.
Vagy az, aki a bírósági határozatnak a kedvezményezettje.
Alfateam arra céloz, hogy amikor ez a kedvezményezett meghalt, akkor csak hoztak valami határozatot arról, hogy a jövőben ki kapja a pénzt.
„A tartásdíjra az jogosult, aki a gyermeket természetben tartja.”
Tulajdonképpen azt is mondhattad-volna: aki nem tud úszni az ne másszon a fára mert elüti a villamos.
:) Nem zavar.
A tartásdíjra az jogosult, aki a gyermeket természetben tartja.
Hát ha téged nem zavar,hogy 2017-et írúnk.
És a kérdező ezt kérdezte:Lányomnak milyen iratokat kell benyújtania a bírósághoz annak érdekében, hogy elhunyt édesanyja helyett, nagykorúként, a bíróság által elfogadható félként kezdeményezhesse a tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetését?
Igen, és ..?
„Volt feleségem 2010 áprilisában meghalt.”
Ekkor 16 éves volt, tehát kiskorú.
„Lányom 2012. március 3-án nagykorúvá vált.”
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02