Korlátozott örökség


csuri8 # 2004.10.05. 13:34

Köszönöm a tanácsokat. Mi az a használati jog illetve a haszonélvezeti jog? Élettársi szerződést mi módon köthetünk? Ott írásban rögzíthetjük a lakásra fordított anyagi jellegű dolgolkat? Semmiképpen nem szeretném, hogy az -ebben az esetben- én házamra fordított felújítási, egyéb költségek elúszott pénzként nehezedjenek a páromra. A lila köd kérdését tekintve pedig: már egyszer megégettük magunkat. Talán ezért e nagy óvatoskodás.

derill # 2004.10.03. 14:16

Bocsi:) Még holtig tartó használati jog sem kell. Biztosits neki használati jogot addig, amig a házassági köteléketek fennáll.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2004.10.03. 14:15

A haszonélvezeti jogon azért elgondolkodnék, mivel erősebb jogot biztosit, mint a tulajdonjog. Ráadásul ha később valami oknál fogva tegyük fel gondnokság alá helyezik, akkor a gondnok köteles lesz hasznositani a lakást.

Tehát maradjunk inkább csak a holtig tartó használati jognál. Annak is az a hátránya viszont, hogy a saját, és a közös gyermek addig kénytelen türni a használatot, amig a párod él, tehát nincs lehetősége arra, hogy ő maga használja kizárólagosan, vagy hasznositsa a lakást.

Szép a lila köd, de gondolj bele, hogy az előző házasságból származó gyermekednek mi köze a férjedhez? Miért sérüljenek az ő jogai?

A lila köd meg el is mulhat. Mit teszel utána? Tehát inkább azt javaslom, hogy maradjon ez a helyzet. Aztán ha közösen is tesztek hozzá a lakáshoz, ennek arányában esetleg osztoztok, tehát amit ő tesz hozzá, olyan mértékben biztositasz neki tulajdonjogot.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

mosolygó :) # 2004.09.26. 08:01

Sehogy! Azaz ha lakásodon bármilyen formában (ajándékozás, adásvétel) közös tulajdonotok lesz akkor a törvényes öröklés szabályai szerint a gyermekei örökölnek, amennyiben végrendeletet készítene úgy akkor is a kötelesrészre jogosultak a gyerekei.
Ha mégis fontosnak érzed, hogy ne érezze magát kiszolgáltatva - mondván, hogy kizárólag a te tulajdonodat képezi a lakás - akkor a haszonélvezeti jog biztosításán lehet gondolkodni.
Javaslom mielQtt döntenél mindenképp keress fel szakembert aki tájékoztat a konkrétumok ismeretében a lehetséges következményekrQl.

csuri8 # 2004.09.23. 10:54

Esetleírás: Két éve élek együtt a párommal. Élettársi szerződést még nem kötöttünk. Neki két kiskorú, nekem egy kiskorú gyermekem van az előző házasságainkból. Közös gyermekünket decemberre várjuk. Lakásomat szívesen írnám közös névre abban az esetben, ha valamilyen formában biztosítható lenne, hogy az öröklésből az előző házasságából született gyerekei nem részesülnek. Mi módon oldható ez meg?