Ki örökli vagyonomat? A féltestvérem vagy az állam?


B.Anna # 2004.10.10. 08:15

Kedves Szajbertattila
Köszönöm a sok segítséget, a jövő héten fogok egy lakóhelyemhez közeli hozzáértőt keresni, aki tájékoztatást fog adni nekem az alkudozásról.
Üdvözlettel: Anna

szajbertattila # 2004.10.09. 18:44

Kedves Anna,

a takarékbetéttel kapcsolatban igazad van, de szerintem a lányak az apja része után lenne kötelesrész iránti igénye ( a törvényes örökrész fele, azaz a betétkönyvben kezelt össze 1/4 -e, vagy 1/8-a attól függően, hogy a pénz felét házassági vagyonközösségbe tartozónak minősítjük -e, mert ez is fenállhat a jelen esetben).

A féltestvér után viszont nincs kötelerész iránti igény - és a ha a bankszámláta fiad elhalálozási kevezménnyel nyitotta a részedre, akkor ez a dolog is oké, csakúgy, mint a betétkönyv.

Úgyhogy megnyugodhatsz ...

a lakással kapcsolatban pedig fenntartom az álláspontom, de nem azt javaslom, hogy tedd fel a kezed, hanem azt, hogy alkudozz - ebben egy hozzáértő tud majd segíteni. Perzse ha nem akarsz alkudozni, akkor nem kötelező, de a pozícióid ehhez szerintem eléggé jók...

B.Anna # 2004.10.09. 16:07

Kedves Szajberattila!

Köszönöm a lakással kapcsolatos válaszodat, de lenne még kérdésem.

A pénzzel valami nem stimmel.
Nagyon megijedtem és nem értek a joghoz, ezért a biztonságom és a nyugalmam kedvéért újból leírok mindent.
A férjem halálakor a bankszámlánkon nem volt semmi pénz, lekötött pénz se, már felvettük együtt a havi munkabérét meg a nyugdíjamat, mielőtt meghalt volna. Volt egy takarékkönyve, amely az ő nevén volt, de kedvezményezettként engem jelölt meg még életében. Hallgatok, mint a sír, de bármely betétes elhalálozás esetére rendelkezhet a betétjéről. Ilyen esetben a takarékbetétre nem kellett hagyatéki eljárást folytatni, a betétet - a halotti anyakönyvi kivonat bemutatására - a rendelkezésben megjelölt kedvezményezett részére, mint nekem fizette ki a bank, tehát a lánynak a takarékkönyvhez és a fiam bankszámlájához semmi köze, nem követelheti tőlem, mint kedvezményezettől a pénzt. (a fiam is bejelentette a banknak a férjem halála után, hogy a bankszámlájának legyek a kedvezményezettje)

Ezek szerint a lány csak a fiam lakásának a felét akarja megkaparintani. Én nem harcolok érte, ha a törvény ezt szabja, hát kapja meg. Még soha nem találkoztam vele, a férjem csak rosszakat tudott mondani róla. Szeretném, hogy a hátralévő időmet nyugalomban töltsem és nem bíróságokra szaladgálni.

Jelenleg egy végrendeletet szeretnék írni majd egy ügyvéddel, hogy elhalálozásom esetére mi legyen a maradék vagyonommal. Az is benne lesz, hogy ha bármi történt velem, a szüleim, a férjem és a fiam hamvát az én hamvammal együtt szórják el.
Nem tudom, hogy ezzel hányan vannak, de az biztos, hogy nincs annál rosszabb, hogy valaki egyedül maradt a nagy családból.

Üdvözlettel: Anna

szajbertattila # 2004.10.08. 17:35

egyébként a vastag betővel szedett kérdésedre az a konkrét vélaszom,:

igen, a fiad saját lakásának jelenleg is 1/2 részben a féltestvére a tulajdonosa, 1/2 részben pedig te. És ezz akkor is van, ah nem is ismerték egymást.

szajbertattila # 2004.10.08. 17:32

Kedves B. Anna,

a válaszom során abból a tényállásból indultam ki, amit megerősítettél, és most azt tanácsolom, hogy mélyen hallgass a lány előtt arról, hogy a férjed, meg a fiadnak volt bankszámlája, mert ha megtudja, akkor abból is kérheti az őt megillet részt a következőképpen:

a férjed bankszémlája.

az ott lévő pénz feltehetően a közös vagyon része, így annak a fele a férjedé, és a felére menne az öröklés. Ezt az összeget a két gyerek örökölte volna fejeként egyenlő arányabn (nem baj, hogy féltestvérek),. de neked haszonélvezeti jogod lett volna a rajta, azaz csak a pénz kamatai illettek volna meg. A lány a saját fele részét simán kikérheti most is, de ott van akkor még a fiadat illető másik fele rész, amivel ugyanaz a helyzet, mint a fiad lakásával, meg a fiad bankszámlájával: azoknak a fele is őt illeti meg.

Szóval az a tanácsom, hogy a lánnyal egyezz ki, és az egyezséghez kérd egy hozzáértő szakember segítségét, mert úgy látom, hogy az, akitől a lány szerzi az infot, az ért a pologári joghoz. Ugyanis, hogy mi az öröklés sorrendej, azt pontosan meghatározza a törvény - mint ahogy azokat a lehtőségeket is, ahogyan a sorrenden változtatni lehettt volna (pl. végrendelettel). Ha végintézkedés nem volt, akkor sajnos a törvény rendezi az öröklés rendjét. Lehet persze erkölcsi természetű vitát folytatni arról, hogy helyesen vagy nem, de az a lénygen nem változtat: biztos vagyok benne, hogy a lány örököl a férjed után is, és a féltestvére után is - és az öröklési igény - lévén, hogy az u.n. tulajdoni igény - nem évül el. Így jogosult lesz arra, hogy a tulajdonjogának bejegyzését követelje az ingatlannyilvántartásba, az elmaradt bankszámlapénzek rá eső részét pedig kamatostul kérje

B.Anna # 2004.10.08. 10:03

Kedves derill, szajberattila és Zoltán György!

Kérdéseitekre válaszolva a férjem halála után a bankszámlájának, egyéb betéteinek kedvezményezettjeként egyedül hozzányúlhattam a pénzhez. Így a pénzen kívül nem hagyott senkire semmit hátra, így a közjegyzőnek nem volt mit leltároznia (a lány miatt muszáj volt, akivel a férjem hosszú ideje nem tartott kapcsolatot, megromlott a viszony kettejük között).

A fiam dolgozott meg a lakásért (nem önkormányzati, hanem öröklakás! Zoltán György levelére, az az önkormányzati, amelyben a férjemmel laktam, még most is, külön a fiam önálló lakásától), saját jövedelméből hosszú éveken keresztül fizette törlesztését. Tavalyelőtt törölték el a jelzálogot. Erre a lakásra tart most igényt a lány .

Szerintetek a lánnyal öröklünk a fiam után a saját lakása miatt, fele-fele arányban? A fiam bankszámlájának én voltam a kedvezményezettje, az én bankszámlámnak a kedvezményzettje a fiam volt.

Remélem, hogy a félinformációimat egészre tudtam kerekíteni.

Várom válaszotokat!

Anna

derill # 2004.10.07. 10:05

Zoltán György: ez igy azért nem igaz, mert az, hogy kié, attól függ, hogy miből vette. Ha ugyanis a hagyatéki eljárásnál nem derült ki, hogy apucinak van még egy lánya is, mert eltitkolták pl, és ezért a teljes örökséget a fiu kapta, és abból vette a lakást, akkor a hagyaték fele ugyebár a lányt illette volna, tehát igenis igényt tarthat rá. Ezért sem mindegy, hogy ki halt meg előbb. Ha ugyanis a fiu, és a lakását saját maga jövedelméből szerezte, tényleg semmi köze hozzá a lányféltestvérnek, mig az előbbi esetben van köze. Ha viszont az apa halt meg előbb, és a fiu a teljes örökségből vette, akkor van köze a féltestvérnek. Tehát semmi sem mindegy.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kakukk39 # 2004.10.05. 21:51

Rexor - köszönöm!

Zoltán György # 2004.10.05. 21:45

Kedves B. Anna!

"Bocsánat, ha nem írtam le részletesen az egészet. Egy önkormányzati lakásban laktam a férjemmel és halála után főbérlőként folytatom ma is a bérleti jogviszonyt"

Az önkormányzati lakásra a bérleti jogviszonyt nem lehet örökölni!!!
Annak esetleges folytatásáról a Ltv., illetve az adott Önkormányzat rendelete az irányadó!

A fiad lakásához pedig senkinek semmi köze, csak az ővé!!!

szajbertattila # 2004.10.05. 07:47

ami pedig az ági öröklést illetti:

szeritem több szempontból sincs köze az ügyhöz, de hogy csak a legkirívóbbat említsem:

az ági vagyontárgy helyébe lépett vagy az értékén vásárolt vagyontárgyra nem vonatkoznak az ági öröklés szabélyai, így akkor se léphetne fel Anna ági örökösként, ha a fiú az apjától örökölt pénzből vette volna a lakást (Ptk. 613. § (1) bek. b) pontja)

szajbertattila # 2004.10.05. 07:36

Kedves B. Anna,

szeretnék válaszolni a kérdésedre, aminek a lényegét az alábbiak szerint fogtam meg:

a fiad a férjed halála után hunyt el. Maradt utánna egy lakás, és az a kérdés, hogy a t9rvény szerint azt ki örökli. Nos úgy néz ki, hogy a férjed lányának igaza van. Leszármazó és házastárs hiányában ugyanis a szülök örökölnek fejenként egynelő arányban, azaz 1/2 rész a Tied, a másik a férjedé lett volna. Ha valamelyik szülő kiesik az öröklésből (korábban meghalt), akkor annak a részét első körben a leszármazói öröklik - így különösen a gyermekei - mindegy, hogy melyik házasságból születtek (Ptk. 608. § (2) bek.). csak ha nincs leszármazó, akkor örökli a férj részét a másik házastárs (Ptk. 608. § (3) bek.)

Úgyhogy sajnos a férjed gyerekének igaza van , és az a furcsa helyzet áll elő, hogy a féltestvére után örököl.

Rexor # 2004.10.05. 06:59

Az örökhagyó kötelezettségeiért az örökös a hagyaték tárgyaival illetve a hafgyaték erjéig felel. Abban az esetbben ha a követeleés behajtásának időpontjában ezek a vagyontárgyak már nincsenek az örökös birtokában, akkor felel a saját vagyonával is. Annak nincs jelentősége hogy hol van bejelentve a lakcím, ha a lakás teljes egészben a saját tulajdonod.

Kakukk39 # 2004.10.04. 19:46

Egy elvi kérdésem lenne.
Elvált házaspár, a kiskorú gyerek megegyezés szerint az apánál van elhelyezve. Az anya felhalmoz adósságokat, majd elhalálozik.
Kérdésem: örökli-e a kiskorú gyerek az anyja adósságait (bankkölcsön, adó...)? Behajtják-e rajta, vagy esetleg a törvényes képviselőjén, az apán?
Van-e jelentősége annak, hogy a válás után az anya bejelentett állandó lakcíme az apa tulajdonában álló lakás maradt (bár ténylegesen egy ideje - éve - már nem ott lakik)?
Köszönöm, ha valaki válaszol.

derill # 2004.10.03. 14:21

Még mindig ugyanaz a kérdés. A fiad miből vette a lakását? Abból amit az apjától örökölt vagy kapott? Vagy saját maga dolgozott érte. Ugyanis ha abból, amit az apjától örökölt, vagy kapott, akkor arra a részre (annak a felére) a lány igényt tarthat.

De igazából azért nem tiszta ez az egész, mert amikor az apa elhunyt, akkor mije volt? Nem volt hagyatékátadó végzés? Ugyanis ha volt, itt a közjegyző figyelembe vette nyilván a másik leszármazót, tehát a lányt is.

Javaslom, hogy keress ügyvédet, mert az iratok ismeretében csak félinformációkat tudsz közölni - nem tudot mi lehet a fontos információ.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

B.Anna # 2004.09.26. 09:56

Bocsánat, ha nem írtam le részletesen az egészet. Egy önkormányzati lakásban laktam a férjemmel és halála után főbérlőként folytatom ma is a bérleti jogviszonyt (ennek a lánynak persze semmi köze), az önkormányzatba csak a fiam meg én voltunk bejelentve. A fiam az édesapja halála után vett magának egy kis öröklakást, az a saját tulajdona volt. A fiam saját lakása értékének az 50%-át követelte a férjem lánya, arra hivatkozva, hogy az apa, mint kiesett szülő helyébe ő lép. Igaza van neki?

Köszönöm, ha mégegyszer válaszoltok!
B.Anna

mosolygó :) # 2004.09.26. 08:10

Laurentius számítása helyes, általában; azonban tisztázni kellene a körülményeket: a férjed vagy a fiad húnyt el korábban? Honnan származott a fiad lakása? mert esetleg szóba kerülhet az ún. ági öröklés helyzete is.

Laurentius # 2004.09.25. 19:11

Szervusz Anna!

Ha valóban az a helyzet, hogy előbb elhunyt a férjed, majd a fiad is, és ha férjed nem készített végrendeletet, akkor a az törvényes öröklési jogi szabályok szerint a férjed két gyermeke örökölt, 1/2-1/2 arányban, te pedig megszerezted a férjed gyermekei által örökölt vagyonnak a haszonélvezeti jogát. Amikor a fiad is meghalt, akkor pedig mint egyetlen törvényes örökös, Te szerezted meg a fiad vagyonát, amibe beletartozik az is, amit a férjedtől örökölt. Így a helyzet az általad leírtak alapján az, hogy a férjedtől származó vagyon 1/2-e a férjed lányáé, a másik fele a Tied, plusz mindazon, amit a férjed lánya örökölt - elvileg - fennáll a Te haszonélvezeti jogod.

Ha tévedek, valaki javítson ki.

B.Anna # 2004.09.25. 17:26

Én is szeretnék ebben az ügyben kérdezni valamit. Egy szerencsétlen sorsú, özvegy édesanya vagyok, elvesztettem a fiamat két éve és annak a lakását örököltem. Barátnőjével élt annak idején, nem voltak élettársi viszonyban, ezért én lettem az egyetlen törvényes örökös. Ámbár most ősz elején a semmiből előjött a meghalt férjemnek az előző házasságából született lánya, aki a fiamnak a féltestvére és azt mondta, hogy az ingatlannak az 50%-a őt illeti meg. Ugyanúgy, mint Lászlónak, nekem sincsenek rokonaim, egyedül vagyok. Kérdezlek Titeket, igaza van-e neki? Hogyan működik ez az egész? Az ingatlan megvan, még nem adtam el. Mi lesz velem? Tényleg a lánynak van igaza, hogy fele-fele arányban örököltük a fiam lakását?

Írjátok meg, nagyon sürgős lenne!

mosolygó :) # 2004.09.25. 12:20

Kedves László,
az általad leírtakból tényleg az következik ha nem teszel végintézkedést (pl. végrendelet, öröklési szerzQdés) akkor a féltestvéred a törvényes örökös.

Jolly # 2004.09.25. 09:44

Segítségetekre lenne szükségem az öröklés rendjével kapcsolatban.

1989-ben házasságot kötöttem egy asszonnyal és egyetlen gyermekünk született. Nem így képzeltem az életemet, 56 évesen, amikor a gyermekem a feleségemmel együtt meghaltak autóbaleset következtében az idén tavasszal.
Most is a hatás alatt vagyok a tragédia miatt. Egyedül lettem, szüleim és a feleségem szülei is meghaltak már régen. A családból csak a féltestvérem maradt, aki apám előző házasságából született. Nem tartom vele a kapcsolatot évek óta.
Vagyonomat (a feleségem vagyona is benne van) ki örökli halálom esetén? A féltestvérem fog mindent vinni, hacsak nem készítek végrendeletet (mondjuk alapítvány számára), mert nem szeretném, ha ő mindenemet fogja majd örökölni. Az a kérdés, hogy tényleg a féltestvérem lesz az örökös halálom esetén?

Köszönöm válaszotokat!

László