Ha velem valami történne.... gondolom, ez valahol természetes, hogy felmerül. Egyedülálló vagyok, gyermeket várok (januárban szülök) egy olyan kapcsolatból, mely együttélés volt, de a volt párom egy új kapcsolat miatt szakított. Azt már tudom, hogy a gyermekem születése után a Gyámhivatal dolga előkeríteni az apát, és nyilatkoztatni. Azt is tudom, hogy ha a gyermek szülei külön élnek, kérhetem, hogy ne közös legyen a szülői felügyeleti jog - mivel nem szeretném, ha a gyermekem minden hivatalos irata miatt az apa után kellene futkosnom az aláírásáért, beleegyezésért.
Amit nem tudok, az az, hogy kijelölhetek-e olyan személyt, aki akadályoztatásom (kórház, betegség, stb) vagy halálom esetén a gyermekem gyámja, gondozója legyen? Ugyanis az édesapára nem számítok, hiszen most sem mutat érdeklődést a gyermek iránt, később sem fog szerintem. Más vér szerinti rokonok (szüleim és az apa szülei) koruk és betegségeik miatt nem élvezik bizalmamat (hisz egy tízéves gyermeket nem hetvenéves embereknek kell nevelniük - ha még élnek 10 év múlva). Tehát szeretném olyan személyre bízni ezt az esetleges feladatot, aki nem vérrokon, viszont a bizalmamat élvezi (közeli baráti pár, nem házasok).
A kérdésem: tehetek-e én ilyen tartalmú rendelkezést, közjegyzőnél kell, vagy gyámhivatalban, kell-e hozzá az apa hozzájárulása? És megtehetem-e ezt még a gyermek születése előtt? (Hiszen egy szülés jár némi kockázattal, és nyugodtabban indulok neki, ha tudom, hogy bármi történik velem, biztos környezetbe, törődésbe kerül a gyermekem.)
Kérem, ha van valamilyen jogszabály, mely erről rendelkezik, említsék azt meg, mert nagyon fontos nekem, hogy tiszta, megtámadhatatlan legyen a rendelkezésem.
Válaszaikat előre is köszönöm,
Piszine