Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Kizárólagos szülői felügyelet

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.27. 14:22

Perelni kell.

www.kbs-ugyved.hu

Darkhill # e-mail 2020.07.27. 14:20

Tisztelt ügyvédek, szakértők!
5 éve váltam el volt férjemtől, egy közös gyermek van, aki 10 éves. A bíróságon közös gyermekfelügyeleti jog mellett döntöttünk, de a gyermek kizárólagos neveltetési helye az én lakcímem.
Szeretném megszüntetni a közös gyermekfelügyeleti jogot, viszont a láthatás és kapcsolattartás maradna úgy, ahogy eddig. Kérdésem az lenne, hogy hova fordulhatok ilyen kérelemmel és kell-e indokolnom?
Egyszerűen a mai napig nem dűlözünk semmiben, állandóan kuncsorognom kell az aláírásáért ami azért is nehéz mert ő más városban lakik és volt már, hogy a gyerek valami aláírós papírt hozott a suliból, ami másnapra kellett... Egyszerűen nyűg az egész. Viszont félek, hogy ő dacból, már csak azért sem alapon nem fog belemenni....

bermuda háromszög #   2020.07.14. 12:31

Felelsz érte, mint a sajátjaidért.
Az anyós azt mond és csinál amit akar, max ha lép is elutasítják.
Mond meg hogy menjen be nyugodtan a gyámhatóságra, és majd mesélje el mint mondtak neki.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.14. 12:10

Ne viccelj már...

www.kbs-ugyved.hu

Aldebaran # e-mail 2020.07.14. 11:54

Tisztelt hozzáértők! Szeretnék t
Anácsot illetve jogi tanácsot kérni a következő problémában. Párommal 2éve házasságban élünk elöző házasságából hozott magával gyermeket 5éves kislány, rajta kívül van két közös gyermekünk egy 2 éves és 8 hónapos kisfiü, a probléma hogy tisztelt anyós gyámhatósággal fenyeget ha a nevelt gyermeket nevelni szeretném úgy ahogy a többit mondván hogy nekem a nevelt gyermekhez semmi közöm nincs! Szóval az els kérdésem hogy egyáltalán van e jogom nevelni a fogadott gyermeket ugy mint a sajátokat? Hozzátenném apuka semmiféle gyermektartást nem fizet. Illetve a második kérdésem hogy anyósomnak van e jogi alapja ilyenekkel fenyegetőzni?

berke # e-mail 2020.06.22. 21:46

Tisztelt Kovács Úr!

Köszönöm eddigi válaszait.
A helyzet az, hogy a különélő szülő nem hajlandó hozzájárulni a gyermek tartózkodási helyének külföldire változtatásához. A gyámügy olyan feltételeket szab, és olyan hosszú idővel dolgozik(min 4-5 hónap), ami irreális- pl külföldi iskola fogadónyilatkozata, amihez ugye eleve bejelentett lakcím kell, oda kell menni beíratni a gyereket, ami eleve szánt szándékú, letelepedés célú elvitelt jelent, és a hágai egyezményeket sértjük vele. Ez egy 22-es csapdája, és mindez úgy, hogy egy gáncs van a történetbe, a külön élő szülőfél.
Ezellen nincs mit tenni akkor sem, ha érdemlegesen nem foglalkozik a gyerekével? Mindent vétózhat?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.22. 21:17

A gyermek életét lényegesen befolyásoló döntésekben viszont akkor is együtt kell a szülőknek határozniuk.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.22. 21:16

A közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik szülő kérelmére megszünteti.

(A kapcsolattartás közös szülői felügyelet esetén nem értelmezhető.)

www.kbs-ugyved.hu

berke # e-mail 2020.06.22. 16:41

Tisztelt Kovács Úr!

Köszönöm a hozzászólást. Bíróságilag a gyerekelhelyezésnél közös felügyeleti jog került írásosan lerögzítésre. Ennek gyakorlatilag csak kára van, haszna nincs.
"a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésében az együttdöntés joga. " Ez a jog megszüntethető azalapján, hoyg a különélő fél elhanyagolja a gyereket?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.22. 16:19

Miről beszélsz? Akinek kapcsolattartási joga van, annak eleve nincs szülői felügyeleti joga. Mit vonnának meg tőle?

www.kbs-ugyved.hu

berke # e-mail 2020.06.22. 16:05

Sziasztok!

Megvonható-e a szülői felügyeleti jog nem gyakorolt kapcsolattartásra alapozva? Szökőévente egyszer van a gyerekkel foglalkozva, viszont létfontosságú kérdésekben- pl iskola, költözés, - folyamatos gáncsoskodás történik a másik oldalról. Gyerektartás fizetve van, egyéb szülői részvétel a távolélő szülő felöl nem történik.

Köszönöm a válaszokat.

alfateam # e-mail 2020.01.13. 10:26
file:///C:/Users/user/Downloads/19-teruleti-gyermekvedelmi-szakszolgaltatas-
  • modszertani-szaktanacsadas.pdf
alfateam # e-mail 2020.01.13. 10:20
Csilla7516 # e-mail 2020.01.13. 09:55

Kérdésem lenne, ha az anyának kizárólagos felügyeleti joga van és a gyermeket érzelmileg bántalmazza, birtokolja,"majomszeretettel" szereti, de önállóságra nem tanítja, érzelmileg zsarolja és folyamatosan igyekszik elidegeníteni apukától, apukának milyen lehetőségei vannak? Nagyon szeretnénk, ha a gyerek pszichológushoz kerülne és anyuka hajlandó lenne mediátorhoz elmenni apukával. Egyikre sem hajlandó,mert szerinte minden rendben van és minden problémás viselkedést apukára hárít. Mennyi időnek kell eltelnie és mennyire kell sérülnie a gyereknek ahhoz, hogy történjen valami a gyerek érdekében? Megjegyzem az iskola, már kérte anyukát vigye a gyereket pszichológushoz. A gyámüggyel már beszéltünk. Alapvetően amíg "vér nem folyik", addig semmit nem lépnek az ügyben.
Beszéltünk magánpszichológussal, sajnos nem foglalkozhat a gyerekkel, csak ha az anyuka is beleegyezik, ez viszont nem fog megtörténni.
Ötleteket és tanácsokat szívesen fogadnánk.
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.28. 17:15

Elvi síkon igaz, gyakorlatilag viszont nem.

www.kbs-ugyved.hu

no one # e-mail 2019.10.28. 14:54

Köszönöm a gyors válaszokat.
Azzal ijesztettek rám más anyukák, hogy az apuka bármikor kézen foghatja a gyereket és elviheti, és nem tudok mit tenni, hiszen ő az apuka. Hiába nem törődött a gyerekkel amióta él, mivel aláírta az apaságit, joga van hozzá, ugyanannyi, amennyi nekem, az anyukának. Ez igaz? Még úgy is, hogy anyatejen is van a gyerek?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.28. 14:37

És bírósági hatáskör, egyáltalán nem hatósági, pláne nem kormányablakban intézhető.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.28. 14:36

A szülői felügyelet gyakorlása nem jelenti ám a kapcsolattartást megvonását. Éppen nem.

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2019.10.28. 14:24
no one # e-mail 2019.10.28. 14:18

Kedves Fórumozók!
Van egy másfél éves gyerekem, akinek az apukájával nem élünk együtt, már a terhesség alatt is külön éltünk, ő nem akarta a gyereket, de aláírta az apaságit. Hébe-hóba fizet gyerektartást és hébe-hóba jön is látogatni. Én kizárólagos felügyeletet szeretnék, hiszen csak akkor jön, amikor kedve tartja, nem segít akkor sem ha beteg a gyerek vagy én. Örökké kritizál, jön ittasan is, rosszakat mond rólam a gyereknek még akkor is amikor ott vagyok és hallom stb, stb. Röviden, jobb lenne ha nem jönne, még inkább ha nem lenne joga elvinni. Hol tudom kérni a kizárólagosságot? A gyt fizetnie kell akkor is ha enyém a kizárólagos felügyelet? Ha nem, az sem baj, megéri, csak érdeklődöm.
Köszönöm

drbjozsef #   2019.01.25. 14:14

Bizonyos kor alatt nem számít a gyerek véleménye, afölött általában figyelembe veszik, de nem döntő.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Felhőtlen # e-mail 2019.01.25. 13:11

Kedves Fórumozók!

Első fokon pert nyertem, kizárólagos szülői felügy. kaptam.
Alperes fellebbezett, továbbra is közös szülői felügy. megítélését kéri (amit ugye nem ítélnek meg ha nincs közös megegyezés). A visszamenőleg megítélt gyt. eltörlését is kéri (1,6 millió Ft majdnem 3 év).
Kérdésem, hogy ha a gyerek is nyilatkozott, nem kivan az Apaval elni a körülményei miatt, akkor nem kell tartanom attól, hogy ezt megváltoztatják?

Szép napot kívánok!

rigoz # e-mail 2018.12.23. 09:57

Tisztelt Zsuzsanna69!

Nem, nem kell a szülőtársa hozzájárulása az országon belüli költözéshez, viszont a kapcsolattartás rendezettsége érdekében értesítse Őt ennek tényéről.

A szülőtárs hozzájárulása csak a rend szerinti lakás helyéül szolgáló országból való elvitelhez kell.

Vita esetén a gyámhatósághoz lehet fordulni, mely dönt, jó eséllyel a kérelmet elutasítja vagy visszautasítja (érdemi vizsgálat nélkül elutasítja).

rigoz # e-mail 2018.12.23. 09:54

Tisztelt lemon!

Tudomásom szerint nem, esetleg csak akkor, ha a gyermek láthatás keretében éppen nála van.

lemon # e-mail 2018.12.22. 08:34

Anya kizárólagos szülői felügyelete esetén a gyerekkel az apa is elmehet táppénzre? Kizárólagos esetén jár több szabadság vagy táppénz az Anyának?