Kizárólagos szülői felügyelet


Nyafka # 2021.06.07. 15:09

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Gondolom a gyerektartas elmaradás.
Kapcsolattartás össze-visszasága, nem kommunikál velem egyáltalán csak ha nem úgy van vmi ahogy neki(nem a gyermeknek jó)
Egyáltalán nem működik velem közre szülőként az utóbbi 1 évben ezekben a dolgokban.

Sajnos eddig féltem hogy azért amire nem vagyok büszke és tettem elveheti mert mindig ezt mondta nekem.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.07. 14:15

Egy hosszabb ideje fennálló, a felek egyetértésével létrejött állapotot a bíróság csak akkor változtat meg, ha a fennálló helyzet sérti a gyerek érdekeit. Most - nem öt évvel ezelőtt.

Nyafka # 2021.06.07. 12:11

Nem szégyenlem leirni hogy 5 éve alkohol problémáim voltak sajnos.
Azt szégyenlem hogy voltak problémáim a depresszió miatt.

Segítség és tanacskerés írtam ide mert azt láttam itt nagyon segítőkész mindenki.
De úgy látszik tévedtem.

wers # 2021.06.07. 09:16

Béla, mintha ez lenne a válasz (talán szégyenli újra leírni):

5 évvel ezelőtt alkohol függőségem volt

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.07. 08:51

Csak az egyik kérdésemre válaszoltál...

Nyafka # 2021.06.07. 07:19

Késő este nem biztos jól fogqlmaztam elnézést ezért.
5 évvel ezelőtti dolog miatt elveheti q kisfiam ha 5 éve teljesen rendes normális életet élek mindenben együttműködött.
De q másik fél ha vmi nem tetszik akkor ezzel idéző jelesen zsarol.

Elhiszem rossz pont de q gyerekem előtt sose beszélek így.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.07. 05:20

mert régen történt vmi
Mi lenne az a "vmi", és mikor volt az a régen?

(Nálam lenne egy rossz pontod, amiért így írsz. Még eltanulja a gyerek.)

Nyafka # 2021.06.06. 19:10

Kérdésem a következő.
Most fogok ügyvédhez fordulni de azért jó le ne már előtte is tisztán látni.

Az apa es köztem csak írásbeli megállapodás van.
De Szeretném megkapni a kizárólagos felügyeletet.

5 évvel ezelőtt alkohol függőségem volt akkor a gyerek apja nálam hagyta a gyereket neveljem én közös felügyelettel.
Nem érdekelte hogy ezzel veszelyeztetem.

Azóta kigyógyultam teljesen csak a gyerekekre összpontosítok.
Az apa a gyerektartast én fizeti rendesen.
A kapcsolattartast is összevissza csinálja ami a gyereknek kiszamithatatlan.

Ha jelzem neki hogy Szeretném a megállapodást birosagi úton rogziteni akkor fenyeget ez miatt majd megnyeri a pert szinte zsarolva.

Lehet esélyem vagy azért mert régen történt vmi neki itelhetik a kisfiam?

drbjozsef # 2021.01.19. 09:19

Én nem tudom, hogy lehet egy képet "hirdetni".

És a lopás elkövetése is érdekes hozzáállás, ha ti nyilvános oldalra rakjátok ki a gyerekről...

Természetesen képmáshoz fűződő jogai vannak a gyereknek. Ha felszólításra sem hagyja a abba a visszaélést vele (ha annak számít, ugye), akkor pert indíthat a szülő a bíróságon, és sérelemdíjat követelhet.

Zol82 # 2021.01.19. 08:53

És mi a helyzet a kép lopással, ami törvénysértő. Azt bárki minden felszólítás, kérés ellenére jogkövetkezmény nélkül megúszhatja?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.18. 17:06

Szeretném örökbe fogadni a gyermeket.
Ahhoz kellene mind a két szüleje egyetértése.

Zol82 # 2021.01.18. 11:11

Tisztelt segítők!

A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Megnősültem és a feleségemnek van egy hat és fél éves kislánya akit együtt nevelünk. A gyermek apának hív.
A gyermek édesapja a terhesség harmadik hónapjában ki lépett a feleségem életéből. Bírósági határozatban le van írva a láthatás és a tartásdíj(6 éve nem változott). Az apa gyakorlatilag 3 és fél éves koráig nem kereste a gyereket.
Egyszer egyszer előkerült akkor ígért fűt fát és eltűnt.
Amióta összeházasodtunk elkezdett ragaszkodni a láthatáshoz és szeretné ha el is vihetné a gyereket.
A gyermek erről hallani sem akar, sír, tombol, hogy őt hagyja békén a vér szerinti apja. A közösségi oldalunkon lévő családi fotóinkat amin a gyerek szerepel a sajátjaként hirdeti mindenhol.Erre nem kért engedélyt és kérésünk ellenére sem fejezi ezt be. A tartásdíjat sem szabályosan rendezi.
Szeretném örökbe fogadni a gyermeket. Mit tehetünk, hogy a gyermek nyugalomra leljen, kihez fordulhatunk, hogy jogilag rendben legyen minden.

drbjozsef # 2021.01.17. 11:47

Bambi0318,

Ha komolyan akarod vele vetetni a láthatást, akkor előbb nem adod oda, várja meg, ha később viszi vissza (alapos indok nélkül), akkor megmondod neki, hogy ez volt az utolsó alkalom, legközelebb megy a jelzés a gyámhivatalnak. Ha 3-4x nem tartja be a kiszabott időt, és ezt jelzed mindig a gyámhivatalnak, akkor utána kérheted bíróságon a kapcsolattartás újraszabályozását.

Bambi0318 # 2021.01.17. 10:28

Szomorú örökös

Kedves Szomorú örökös, köszönöm szépen a véleményt, részben egyet is értek.

A gyermekvállalás véleményem szerint közös döntés, senki sem arra készül, hogy x év múltán úgyis szétválnak útjaink.
Én tisztelem a gyermekem apját, mert neki köszönhetem, hogy pont az a kislányom, aki.
Tisztelem a magánéletét, mert ahhoz mindenkinek joga van. Számomra az is teljes elfogadható lenne, ha többé nem vinné - ettől függetlenül úgy gondolom a gyereknek joga van az apjához, és ha szeretik egymást, akkor töltsenek el annyi időt együtt amennyit csak lehet - de szomorú lennék, ha apa nélkül nőne fel.
Szeretnék pusztán én rendelkezni a "saját időmmel", a bíróságon megállapodtunk valamiben, ezért is kértem itt jogi segítséget. Ha az anya "beledöglik" a nap 24 órájában a kötelezettségekbe, teendőkbe, és két ember helyett húzza az igát, attól a gyermek nem lesz boldogabb és kiegyensúlyozottabb.

Szomorú örökös # 2021.01.17. 08:46

Bambi0318

Ez nyilván nem jogi tanács, de amikor az ember gyereket vállal, az egy komoly döntés. Onnan kezdve gyakorlatilag megszűnik az a fogalom, hogy magánélet. Aki ebből kilép - jelen esetben az apa - az erkölcsileg nem kicsit kifogásolható és hát ilyenkor mindig a másik félre hárul a felelősség nagyobb részben, de ettől függetlenül a gyerek nem ihatja meg a levét annak, hogy még emellett te is magánéletet szeretnél saját részedre. Egyszer csak felnő majd az a gyerek és akkor lehet magánéleted is, addig így sajna kicsi az esély rá. Tudom, hogy nehéz ezt elfogadni, de akkor is így van.

Bambi0318 # 2021.01.17. 07:41

Szomorú örökös

Köszönöm, sajnos tudom hogy a törvény nem változtat semmin, viszont nekem is van egy magánéletem, amelyet szeretnék kiszámíthatóvá tenni, a háborítatlansághoz való "jog" engem is szeretném ha megilletne. Ha nem kellene mindig alkalmazkodni, lemondani programot, szívességet kérni másoktól apa miatt, újratervezni és szervezni a dolgokat... Én is számítok a havi 4 nap én-időre, kell nekem is idő, hogy egy kicsit feltöltődjek.

Szomorú örökös # 2021.01.17. 07:04

Bambi0318

A láthatás pontosan rögzített, ettől azonban az apa kénye-kedve szerint eltér, előbb hozza-viszi, nem viszi, stb......A gyermeket 5 éve a kétheti láthatások kivételével semmilyen formában nem keresi, nem érdeklődik felőle....Az apa letiltott több fórumon, mondván belerondítok ezen információk megosztásával az ő magánéletébe - új párkapcsolata van.

Sajnos törvény segítségével senkit nem lehet erőszakkal rávenni, hogy a saját gyerekével foglalkozzon. :-O

Bambi0318 # 2021.01.17. 06:51

Tisztelt Segítők!

Kapcsolattartás/láthatás témakörben szeretnék segítséget kérni.

A válás során a bíróságon abban állapodtunk meg, hogy a gyermekemnek egyedüli gondviselője vagyok, mint édesanya. A láthatás pontosan rögzített, ettől azonban az apa kénye-kedve szerint eltér, előbb hozza-viszi, nem viszi, stb.

A gyermeket 5 éve a kétheti láthatások kivételével semmilyen formában nem keresi, nem érdeklődik felőle, a 4.172, illetve 4.173 alapján úgy értelmeztem, hogy nekem kötelességem a másik felet időnként tájékoztatni a gyermek egészségi állapotáról, hogylétéről. Az apa letiltott több fórumon, mondván belerondítok ezen információk megosztásával az ő magánéletébe - új párkapcsolata van.

Négy kérdésem lenne:
(1) köteles vagyok-e ezen tájékoztatást megadni, elmarasztalhat-e a bíróság a későbbiekben, ha ezt nem teszem meg, mivel apa tolakodásnak vesz minden gyermekkel kapcsolatos megkeresést - más ügyben nem keresem

(2) köteles vagyok-e betegen odaadni a gyermeket a láthatásra

(3) a láthatáson a beteg gyermekről kérhetek-e tájékoztatást - az apa nem veszi fel a telefont és magánéletének háborgatására hivatkozik ekkor is

(4) mikor érdemes gyámhatósághoz/bírósághoz fordulni, hogy a kapcsolattartás "normális mederbe terelődjön"

Köszönöm szépen segítségüket, ha pontos paragrafusra is tudnék hivatkozni a volt férjemnél, azt is nagyon-nagyon megköszönném.

Mindenkinek további szép napot kívánok.

derill # 2021.01.06. 16:37

no one: bíróságon tudod kérni, tartásdíjat is ott állapítanak meg, felmész a bíróság honlapjára, ott találsz keresetlevél nyomtatványt, kitöltöd, benyújtod, vagy ügyvédet keresel és az megcsinálja. Bizonyítanod kell az ittasságot, a degradálást, hogy nem jár kapcsolattartásra, de mivel a gyereket Te neveled évek óta (ahogy írod), szinte biztos, hogy Te kapod a kizárólagos felügyeletet hacsak ki nem derül valami a pszichológiai vizsgálatnál.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2021.01.06. 16:34

Csilla7516: a kérdés annyira általános, hogy megválaszolhatatlan és iszonyat szubjektív. Ennél jóval több infó kell a válaszhoz, itt senki sem jós, többnyire jogászok válaszolnak és ha az iratokat nem ismerik, igen nehéz válaszolni. Mindent bizonyítani kell, tehát elő kell készíteni és sok minden bírófüggő. Szerintem keress egy ügyvédet, akinek részletesen el tudod mondani ami történt és bizonyítani tudod (pl. az érzelmi zsarolást mivel, hogyan bizonyítod?)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2021.01.06. 16:31

berke: igen. A bíróságok sok esetben közös felügyelet esetén is szabályozzák a kapcsolattartást, az én összes ügyemben így van. A közös felügyeletet a bíróság megszüntetheti, de nem feltétlenül biztos a megszüntetés olyan esetekben, amikor a bíróság számára egyértelművé válik, hogy a közös felügyeletet a gondozó szülő (általában az anya) kizárólag azért fogadta el, hogy elkerülje a felügyelet iránti perrel járó pszichológiai szakértői vizsgálatot, továbbá mert fennáll a veszélye annak, hogy per esetén nem nála helyezik el a gyereket, ezért belemegy a közös felügyeletbe azzal, hogy fél-egy év múltán kéri a megszüntetését, mivel azt az információt kapta valakiktől, hogy a közös felügyeletet a bíróság mindenképpen megszünteti, ha kérik. Volt olyan eset, amikor a bíróság közölte, hogy nem szünteti meg, mert a megszüntetés feltételei nem állnak fenn, ezért a közös felügyelet megszüntetését is elő kell készíteni, ugyanis bizonyítani kell a perben, hogy a közös felügyelet nem működik (pl. egy-két gyámhivatali határozattal, ahol kénytelen volt a gyámhivatal dönteni, mert a szülők nem tudtak megállapodni). Tehát ha a különélő szülő (jogi képviselője) hivatkozik arra, hogy az egyezség csak egy trükk volt az anya részéről, hogy megszerezze a felügyeleti jogot és ezt kellően meg tudja a különélő szülő indokolni (pl. volt már kapcsolattartás akadályozása), akkor (bírófüggő), a bíróság dönthet úgy, hogy nem szünteti meg. A kapcsolattartást pedig közös felügyelet esetén is szabályozzák, ha a felek kérik.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2021.01.06. 16:22

Aldebaran: ez azért attól függ, hogy mit is jelent számodra a "nevelem" szó. Ha a gyermekek bántalmazását, akkor alappal fordulhat az anyós a gyámhivatalhoz. Ha csak rájuk szólsz, akkor nem, de ha rájuk kiabálsz, akkor amint az előbb beírtam, akár gyanúsítottá is válhatsz, ha kifogsz egy ilyen rendőrséget, ilyen ügyész háttérrel, mint az általam említett esetben.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

drbjozsef # 2021.01.03. 09:08

Lxndr,

Kérheted bíróságon a kizárólagos szülői felügyeleti jogot.

A gyermeket érintő legfontosabb döntésekben közösen kell döntenetek, vita esetén a gyámhatóság dönt (gyerek neve, állampolgársága, iskola- és életpálya választása).

Az óvoda határeset, van aki szerint ennek eldöntéséhez is közös megegyezés kell (némelyik óvoda megköveteli az együttes aláírást, van, amelyik nem). Iskola egyértelműen csak közös lehet.

Belföldön elvileg nincs korlátozva a költözés, csak a huzamosabb külföldi tartózkodáshoz vagy letelepedéshez kell a különélő szülő beleegyezése.

Lásd : Ptk. 4:150.§ - 4:154.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Lxndr # 2021.01.03. 01:46

Jó napot!
Nem tudom, hogy pontosan ilyen eset volt már esetleg, de tanácsot kérnék, illetve érdeklődnék. A gyermekem 8 hónapos apuka 4 hónapos kora óta nem látogatja, nem támogatja. Én a szüleimmel élek. A kérdésem az lenne, hogy kérelmezhetem a kizárólagos felügyeleti jogot a gyerkőc felett? Úgy tudom, hogy apa kötelezettsége (gyerek tartás fizetése), illetve joga (láthatás) megmarad, viszont a gyerek életét befolyásoló döntésekhez nem szükséges (pl óvoda választás). Illetve az érdekelne még, hogy országon belüli költözésbe mennyire lenne így beleszólása apukának? Ilyenkor végeznek ugyan úgy környezet tanulmányt, felül vizsgálják a pénzügyi helyzetet és ezek fényében döntenek a jog megítélésről? Nyilván nem nagy havi pénz kerettel rendelkezünk a gyerekkel, de mindene megvan amire szüksége van.
Előre is köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.27. 12:22

Perelni kell.